Is ‘s ochtends vaak jouw koelkast leeg? En ben je erg moe en kom je met een normaal eetpatroon toch veel aan? Dan zou het kunnen dat jij ‘s nachts onbewust eet -en/of drinkbuien hebt. Dit is namelijk het geval bij een slaapgerelateerde eetstoornis, ook wel SRED genoemd. Ongeveer 1 op de 10 mensen met een eetstoornis heeft last van een slaap-gerelateerde eetstoornis.
Wat is het?
Bij slaapgerelateerde eetstoornis is sprake van een parasomnie. Parasomnie is een verzamelnaam voor verschillende slaapstoornissen, dit geeft aan dat je ongewone gedragingen uitvoert terwijl je nog slaapt.
In dit geval gaat het om ongecontroleerde eet- en/of drinkbuien. Het lijkt alsof je wakker bent, maar je bent niet bij bewustzijn. Je loopt dan bijvoorbeeld slaapwandelend naar de koelkast en eet op een ongecontroleerde manier allerlei producten. Doordat je niet geheel bij bewustzijn bent, heb je geen of enkel gedeeltelijke herinneringen aan deze gebeurtenis. Als je ‘s morgens naar de koelkast loopt en een lege gedeeltelijk koelkast vindt, kan dit bijvoorbeeld voor een kleine herinnering zorgen.
Het gaat bij deze eet -en/of drinkbuien voornamelijk om producten met veel calorieën die je overdag meestal vermijdt De producten worden snel opgegeten, waardoor je binnen 10 minuten weer terug in bed kunt zijn. De meeste mensen die aan SRED lijden hebben bijna iedere nacht een eetbui en soms zelfs meerdere eetbuien. De eetbuien komen niet per se voort uit honger.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen het nachtelijk eetsyndroom en de slaap gerelateerde eetstoornis SRED. Bij nachtelijke eetsyndroom kan je namelijk niet slapen en heb je ‘s nachts bewust eetbuien. Je bent dan ook wakker tijdens deze eetbuien en zal vaak ‘s ochtends expres compenseren. Iemand met SRED is niet bij bewustzijn tijdens de nachtelijke eetbuien en zal ‘s ochtends gewoon proberen te ontbijten.
Hoe vaak komt het voor?
Er is gebleken dat 3% van de bevolking een slaap gerelateerde eetstoornis heeft. Bij mensen met een eetstoornis lijdt ongeveer 1 op de 10 aan SRED of het nachtelijk eetsyndroom. Deze eetstoornis komt voornamelijk voor bij vrouwen. SRED speelt gemiddeld op tussen iemands 22ste en 29ste levensjaar. Als je al last hebt van slaapwandelen, is de kans groter dan je last krijgt van SRED.
Problemen
Wanneer je slaapt hebt je een slechtere coördinatie, hierdoor is de kans op je verslikken en jezelf pijn doen extra groot. Zo kan je bij het bereiden van een maaltijd jezelf verbranden aan het fornuis, kan er brand uitbreken of kan je jezelf snijden tijdens het smeren. Daarnaast kan je erg ziek worden van de eetbuien, omdat er niet altijd ‘normale’ dingen worden gegeten, zoals vuilnis, afwasmiddel of vreemde combinaties eten. Hierdoor kan je dan ook voedselvergiftiging oplopen of heb je ‘s ochtends last van erge buikpijn, maag of darmproblemen. Door de eetbuien kan je ook veel aankomen en een hoog cholesterol krijgen. Ook zijn veel mensen met SRED overdag moe of prikkelbaar.
Ontstaan
De een heeft ineens last van SRED, bij de andere ontwikkelt het zich heel geleidelijk. Doordat sommige mensen zich schamen voor hun nachtelijke eetbuien kan naast SRED een depressie ontstaan. Maar de nachtelijke eetbuien kunnen ook veroorzaakt worden door het gebruik van bepaalde medicijnen. Deskundigen zien de nachtelijke eetbuien vaak als een coping mechanisme.
Enkele mensen met SRED proberen de eetbuien overdag te compenseren. Maar wanneer je lijnt, heb je een grotere kans op eetbuien in jouw slaap. Vaak worden producten, die overdag bewust worden overgeslagen, ‘s nachts gegeten.
Behandeling
Het is aan te raden om de route van je bed naar de koelkast vrij te maken, zodat je geen verwondingen op kan lopen. Het helpt niet om de koelkast op slot te doen, je zult namelijk doorzoeken naar ander eten; zoals in de vuilnisbak. Dit is dan veel gevaarlijker. Wel is het een slim om een alarm op jouw koelkast te zetten. Je kan hierdoor wakker worden, waardoor je bij bewustzijn zal komen en zelf kan beslissen de eetbui te stoppen. Het is niet verstandig om anderen jou tijdens deze gebeurtenis wakker te laten maken en tegen te laten houden, want dit zal vaak zorgen voor boosheid en tegenstribbelen.
Als je naar een slaapspecialist gaat, zal deze onderzoeken of dat jij SRED en/of een andere slaapstoornis hebt. Is dit zo, dan zullen beide behandeld worden. Voor SRED kun je medicatie krijgen, denk hierbij aan selectieve serotonineheropname remmers. Dat zijn antidepressiva die naast jouw stemming ook jouw hongergevoel beïnvloeden. Tevens moet je zorgen dat je genoeg slaapt. Wanneer je te weinig slaapt, zullen de nachtelijke eetbuien namelijk toenemen. Bij het behandeling van SRED wordt vaak gewerkt aan jouw copingmechanisme bij stress door middel van therapie en ontspanningsoefeningen.
Hier heb je een aantal kenmerken op een rijtje:
1. Heb je last van herhaald ongecontroleerd eten of drinken in jouw slaap?
2. Eet of drink je op dat moment vreemde of zelfs giftige dingen?
3. Verstoren deze eet en-of drinkbuien jouw slaap en voel je je erg slaperig overdag?
4. Verwond je jezelf of doe je gevaarlijke dingen tijdens het (bereiden van) eten?
5. Heb je ‘s ochtends weinig of geen honger?
6. Is jouw gezondheid verslechterd door het eten van veel calorieën?
Komen (een aantal van) deze symptomen jouw bekend voor?
Neem dan contact op met jouw huisarts.
Bron slaapklachten.nl & Slaapproblemen overwinnen voor Dummies
Geef een reactie