Signalen dat het allemaal te veel is

We hebben allemaal weleens drukke periodes en we zijn allemaal weleens gespannen. Zulke periodes horen erbij en zijn niet erg, zolang het niet uit de hand loopt. Maar hoe weet je nou dat je ‘gewoon’ gestrest bent of wanneer het echt even te veel van het goede is? In deze blog zal ik signalen benoemen die aan kunnen geven dat het even too much is.

♥ Je slaapt slecht en je bent altijd moe
Als je het druk hebt, dan kost dat lichamelijk natuurlijk veel energie. Je zou dus denken dat je dan ’s avonds zó in slaap valt. Maar als je eenmaal lekker op bed ligt, dan ben je klaarwakker. Heel irritant, want je bent zo moe dus waarom kan je niet slapen?

Niet kunnen slapen kan een gevolg zijn van het hebben van te veel stress. Het kan ook zo zijn dat je wel goed slaapt, maar in de avond helemaal uitgeteld op de bank ligt. Je hebt nergens energie voor en je voelt je leeg.

wanneer het even te veel is

Een drukke geest maakt je nu eenmaal moe, zowel lichamelijk en psychisch. Probeer je geest dan ook zoveel mogelijk tot rust te brengen. Dit kan je op verschillende manieren doen. Meditatie kan bijvoorbeeld helpen, maar ook gezond eten. Gezond eten zorgt voor minder wisselingen in de bloedsuikerspiegel. Ook sporten kan helpen om je geest tot rust te laten brengen. Probeer tot slot elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan. Routine geeft namelijk rust.

Concentratieproblemen
Als je merkt dat je ergens maar moeilijk je aandacht bij kan houden, je vergeetachtiger wordt en minder alert bent, dan is dat een teken dat je te veel van jezelf hebt gevraagd. Je lichaam kan de spanningen niet verwerken waardoor je last hebt van een verminderde concentratie. Er gaan te veel gedachtes door je heen en al die gedachtes kan je niet ordenen. Dit zorgt ervoor dat het concentreren op één specifiek iets erg lastig wordt.

Het kan helpen om een to-do-list te maken. Schrijf overzichtelijk op wat je allemaal nog moet doen en zet de belangrijkste taak bovenaan en de minst belangrijke taak onderaan. Probeer je te focussen op één taak en begin pas met de volgende als deze taak af is. Op die manier houd je het voor jezelf overzichtelijk en focus je je niet alsnog op de hele lijst en alle dingen die je nog moet doen.

Je hebt geen behoefte aan gezelligheid
Het kan zijn dat je merkt dat je niet meer in de stemming bent voor gezelligheid. Voorheen was je het liefst overal bij, maar nu weet je niet waar je de zin vandaan moet halen. Het liefst zeg je alle afspraken af en blijf je lekker thuis.

Eigenlijk is het helemaal niet zo erg, omdat een beetje tijd voor jezelf je kan helpen om een nieuwe boost te krijgen. Het is echter wel zorgwekkend als je merkt dat dit al een langere tijd speelt en het niet minder wordt. Van een kluizenaarsbestaan wordt niemand gelukkig. Probeer daarom toch het gezelschap van andere mensen op te zoeken. Een zorgeloze avond in de kroeg of een goed gesprek met een vriendin zijn misschien juist de dingen die je nu nodig hebt.

Je bent emotioneel
Bij het minste of geringste merk je aan jezelf dat je emotioneel wordt. Bij een zielig liedje op de radio of een ietwat vervelende opmerking raak je al overstuur. Als je normaal gesproken niet zo bent, dan kan dit een teken zijn dat je te veel stress hebt. Er heeft zich dan zoveel emotie in jou opgebouwd dat je continu het gevoel hebt dat je instort. Huilen kan dan enorm opluchten, omdat het dan even uit je systeem is. Daarna is het belangrijk om weer een balans te vinden. Probeer het dus niet tegen te houden, maar laat het er even lekker zijn. Dat mag!

wanneer ht even te veel is

Je kan niet meer ontspannen
Er zijn een hoop dingen die ontspannend zijn. Een wandeling maken, ergens koffiedrinken, even naar het bos… Toch kan het heel moeilijk voor je zijn om te ontspannen als het eigenlijk allemaal even te veel voor je is. Je voelt je onrustig en je kan moeilijk even alleen zijn met je eigen gedachten.

Herken je jezelf hierin? Dan is het misschien goed om even op de rem te trappen. Het kan er dus op wijzen dat je te veel stress ervaart en dat je jezelf voorbij aan het lopen bent. Ga na waar de onrust en stress vandaan komt. Probeer de onnodige verplichtingen te schrappen en je alleen te richten op de dingen waar je niet omheen kan. Stel zaken niet onnodig lang uit, want dan blijft het in je hoofd spoken. Probeer rust voor jezelf te creëren en ontspanning te zoeken. Zoveel stress is voor niemand goed.

Hoe merk jij aan jezelf wanneer het allemaal even te veel is?

Fotografie: Lauren Rushing

Danique

Geschreven door Danique

Reacties

24 reacties op “Signalen dat het allemaal te veel is”

 1. Alles punten zo herkenbaar jammer genoeg.

 2. Zó ontzettend herkenbaar dit. Maar ik heb dan al gauw dat het alles of niets is. Of ik ga er helemaal voor, of ik neem wat meer rust maar dan wil ik gelijk helemaal niks meer doen en heb ik geen motivatie meer. Het is lastig om een balans te vinden…

 3. Wat nou als dit al heel lang zo is, je eigenlijk alle stressfactoren verwijderd hebt en ondanks inmiddels meerdere keren gewisselde medicijnen via de psychiater dit eigenlijk alleen maar erger wordt?
  Dit gaat om mijn dochter en het enige dat ik voor haar kan doen is van haar houden en er voor haar zijn…

  1. dit vraag ik me eigenlijk ook af.
   Al die dingen zie ik zo’n beetje als standaard bij mij horen…
   niet in periodes maar gewoon altijd, alleen de ene keer nog meer dan de andere…

 4. Story of my life helaas :(Mijn draagkracht is minder groot dan
  n gemiddelde maar ik wil of moet van alles van mezelf. Balans is soms moeilijk…..

 5. Helaas herken ik alle punten ontzettend…

 6. Check, check, check en check…

  Hier ook allemaal herkenbaar. Zelfs zo erg dat mijn lichaam niet eens meer het verschil kent tussen goede en slechte stress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *