Schurende bovenbenen in de zomer

Jaren geleden gingen mijn vader, broertje en ik een dagje naar Londen voor mijn verjaardag. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Althans, ik weet twee specifieke dingen nog als de dag van gisteren. Het is best verdrietig, want het laat ook zien hoe zeer de eetstoornis nog een rol speelde. Ik herinner de paniek toen ik twijfelde of de cola light bij de McDonals wel écht cola light was. Ook herinner ik me mijn tegen elkaar schurende bovenbenen met het warme weer. De zomer was altijd wel een beetje lastig met een eetstoornis. Het zweten, het slome, de blote kleding, het opgeblazen gevoel, maar vooral ook mijn schurende bovenbenen. Het bewijs dat mijn bovenbenen tegen elkaar aan kwamen. Wat voelde ik me vies en dik.

Sinds ik een eetstoornis had ontwikkeld, was ik me hyperbewust van mijn eigen lichaam. Zo bewust, dat de kleinste aanraking kon voelen als een bulldoser die over me heen kwam. Wanneer ik op een stoel zat, was ik me bewust van het oppervlakte dat de stoel raakte. Meer dan het oppervlakte eigenlijk, want ik voelde me zo groot als heel Nederland. Alles aan mij voelde als te veel, te groot, te vies en te vet. Zeker wanneer mijn eigen lijf mijn eigen lijf aanraakte, kon ik echt van mezelf walgen. Als die aanraking dan ook nog plakkerigheid en irritatie opriep, kon ik helemaal in elkaar storten. Bovenbenen die tegen elkaar aankwamen en dan ook nog eens schuurden, waren een nachtmerrie. Wat voelde ik me vies en dik.

Toen ik een jaar of 18 was, werd ook de term ‘thight gap‘ in het leven geroepen. Het is niet zo dat een zogenaamd schoonheidsideaal de oorzaak is van een eetstoornis. Nee, een eetstoornis gaat verder en dieper dan dat. Het gaat over de angst om te leven, te voelen en te zijn. De angst om te falen, mislukken en alleen te zijn. Het gaat over trauma en zelfbeeld. Van binnen en van buiten. Toch is het wel zo dat het schoonheidsideaal een invloed op mijn eetstoornis had. Het was een oorzaak, maar wel een trigger. Zo ook de ‘thight gap’. Een opening tussen je dijen, wanneer je knieën elkaar wel aanraken. Iets waarvan ik dacht dat je het enkel had als je dun genoeg was. Iets wat ik wilde bereiken, maar wat me zonder ernstig ondergewicht eigenlijk nooit lukte. Waarom niet? Omdat mijn lichaam niet zo werkt.

Het zegt niks over hoe dun of dik jij bent

Een zogenaamde ‘thigh gap’ zegt helemaal niks over hoe dun of dik jij bent. Sommige mensen hebben die ruimte tussen hun dijen, omdat hun lichaam zo gebouwd is. Het heeft niet zozeer te maken met de dikte van de dijbenen, maar voornamelijk met de afstand tussen de dijbenen. Deze afstand wordt voornamelijk bepaald door de breedte van je bekken en de positionering van je dijbenen. De bouw van je botten dus. Je hebt het of je hebt het niet. De meeste mensen hebben het niet en daar is helemaal niks mis mee. Het is niet minder mooi of minder goed. Wel kan het heel vervelend zijn in de zomer, wanneer je huid geïrriteerd raakt door de warme, het vocht en de wrijving. Dat mag je best vervelend vinden, want eerlijk, dat is het ook. Zelf kan ik er ook wel last van hebben. Laat het echter niet je gevoel van eigenwaarde aantasten. Dat zou je gewicht sowieso niet moeten doen, maar nogmaals, bovenbenen die tegen elkaar komen wil niet automatisch zeggen dat jij te zwaar bent!

Heb jij last van schurende bovenbenen?

Schurende bovenbenen vond ik vroeger vooral emotioneel lastig. Dat woog veel zwaarder dan de praktische last die ik er van hun. Nu vind ik het niet meer lastig met betrekking tot mijn zelfbeeld, maar ik vind het wel pijnlijk en vervelend als het op een warme dag gebeurt. Ik heb er niet altijd last van, maar bij bepaald weer en bepaalde kledingstukken, kan ik het ineens voelen. Een brandend gevoel aan de binnenkant van mijn bovenbenen en wat rode plekjes. Je kan er uiteindelijk zelf schaafwonden van krijgen. Au, dat wil je niet. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen als je last hebt van schurende bovenbenen.

Panty’s en korte broekjes

Natuurlijk zou je een lange broek aan kunnen trekken, dan komt de huid van je bovenbenen niet meer tegen elkaar en is het probleem opgelost. Maar als het zo warm is, is het niet echt een ideale oplossing. Een kort broekje, rokje of jurkje zit veel lekkerder. Een panty kan dan al een oplossing zijn. Zo zit er toch nog een dun stukje stof tussen je benen. Als je liever blote benen hebt, kan je de panty altijd nog een stuk afknippen. Dan heb je toch nog iets luchtigs aan onder je rok of jurk, waardoor je bovenbenen niet tegen elkaar aankomen. Ik gebruik zelf ook wel eens een afgeknipte legging. Dat voelt ook wel veilig met een kort rokje aan, mocht hij op de fiets omhoog waaien. Tegenwoordig hoef je ze niet eens meer af te knippen, want wielrenbroekjes zijn op dit moment in de mode. Die kan je als enkel een broekje dragen, maar ook onder een jurkje of rokje aantrekken, om schurende bovenbenen te voorkomen.


bron foto

Anti-schuur crème en – sprays

Toevallig zag ik dat je bij de Decathlon anti-schuur crème kan kopen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier zelf niet bekend mee ben, maar misschien is het het proberen waard. Het is eigenlijk bedoeld voor tijdens het sporten, maar zal op een hete zomerdag misschien ook wel van pas kunnen komen. Een korte zoekactie op Google leert mij dat het merk Vevina ook een Anti-schuur crème verkoopt, genaamd ‘Wear a dress again’. Als je de omschrijving zo leest, is het precies wat je zoekt. Ook stuit ik op verschillende anti-schuur sprays. Google is your friend here. Ik ben benieuwd of iemand hier al ervaring mee heeft?

Talkpoeder en andere huismiddelen

Zweet en vochtigheid spelen een grote rol in het schuren en schaven. Wat dat betreft kan talkpoeder een uitkomst zijn. Een laagje talkpoeder neemt het vocht namelijk op. Andere huismiddelen die je kan gebruiken zijn vaseline, kokosolie of massageolie. Hierdoor glijdt je huid meer in plaats van dat het schuurt, waardoor ook minder irritatie plaats kan vinden. Wat wel vervelend is, is dat het een beetje een vette zooi wordt. Bovendien werkt niet alles voor iedereen even goed. Het is dus even uitproberen.

Huidverzorging

Het liefst zou je het natuurlijk voorkomen, maar helaas lukt dit niet altijd. In dat geval is het nog wel belangrijk om je geïrriteerde huid goed te verzorgen. Een koud washandje kan voor wat verlichting zorgen op de brandende plekken. Is de huid echt stuk? Spoel de wondjes dan goed af onder de douche. Dit kan even prikken, maar dan zijn ze wel schoon. Als het zweet er namelijk op blijft zitten, kan het juist voor meer irritatie zorgen. Dep ze zachtjes droog en geef je huid de kans om even echt goed te drogen aan de lucht. Als de wondjes dicht zijn, kan je ze verzorgen met een verzachtende creme zoals vaseline of Bepanthen. Deze crème’s gebruik ik zelf bij het verzorgen van nieuwe tattoo’s, dus ik weet dat dat bij wondverzorging goed voor mij werkt.

Hoe ga jij om met schurende bovenbenen?

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

21 reacties op “Schurende bovenbenen in de zomer”

 1. In de zomer me idd. bij een eetbui wel zo ontzettend extra vies me voelen. Als het goed ging met eten, juist weer zo ontzettend genieten van de warmte, de wind die dan anders op mijn huid voelt, zo fijn.. en dan weer bij een eetbui precies het tegenovergestelde, mijn huid die anders voelt. Meestal broeken dragen dus geen last van schurende bovenbenen, maar het wel herkennen hoe het moet voelen bij weer.. een eetbui. Alles voelt dan zo extra rot in de zomer. Een eetbui is letterlijk teveel energie tot me nemen, alles voelt dan zo extra rot aan mijn lichaam in vergelijking met de winter. Je neemt extra energie en warmte tot je terwijl het buiten warm is, dat geeft een vreselijk gevoel.

 2. Ah ja drama drama drama. Niks werkt er tegen bij mij. Maar het is alleen bij zweterig warm weer bij mij. In landen met droge warme lucht heb ik nergens last van!

 3. Tip tegen schuren: etos huidspray seconde (Blauwe fles). Ook fijn sowieso als bodyspray want het trekt snel in en het is niet vettig.

 4. Hier heb ik inderdaad ook last van, maar tegenwoordig meer van het fysieke ongemak dan van het emotionele gedeelte

 5. Goeie blog! Maar het is volgens mij een ‘thigh gap’, geen ‘thight gap’ 😉

  1. Thanks! 🙂 Ja, je hebt helemaal gelijk. Ik pas het meteen even aan.

   Liefs

 6. Sarahs sweeties heeft geweldige broekjes speciaal voor dit probleem! dit helpt mij al jaren! of de zwangerschapsbroekjes van Noppies, ook licht corrigerend en huidkleurig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *