Q&A: eetstoornisvragen aan een arts

Hoe is het om met je eetstoornis langs de huisarts te gaan? Wat als ik eerlijk probeer te zijn over mijn eetstoornis, maar mijn arts mij hierin niet serieus neemt? Hoe kijkt een arts überhaupt tegen iemand met een eetstoornis aan? Welke lichamelijke gevolgen komen kijken bij veelvuldig braken? En waarom lijken bloedwaarden en andere lichamelijke functies vaak zo ‘goed’ te blijven ondanks restrictief eten? Ik heb een gezond gewicht, maar nog geen menstruatie. Komt dit ooit weer helemaal goed? En hoe zit het met de kans om onvruchtbaar te worden? Deze prangende vragen, die via Instagram werden gesteld, bespreek ik met arts en tevens ervaringsdeskundige Maaike. 

Meer video’s van Proud2Bme vind je op ons YouTube-kanaal. Hier kan je bijvoorbeeld dagjes mee van de andere redactieleden bekijken, verschillende Q&A’s en meer.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

36 reacties op “Q&A: eetstoornisvragen aan een arts”

 1. thanks voor het mooie gesprek. Over menstruatie: ik heb jaren op een gezond gewicht gezeten, maar het is nooit terug gekomen. Stress speelt ook een grote rol nl. Maar ik haat ongesteld zijn, dus vind het niet heel erg.

  Over het geluid: Irene is goed te horen, maar de arts heel slecht en onduideijk,dat was niet heel fijn, omdat ik het dan steeds harder en zachter moest zetten.

 2. Bedankt voor het mooie gesprek met veel inhoud. Fijn om zo ook eens deze kant van een arts te horen.

  Toen ik ondergewicht had, verdween mijn menstruatie. Precies toen ik op een gezond gewicht zat, kwam het weer terug. Toen ik later toch weer afviel, verdween ook mijn menstruatie weer. Maar toen ik weer een gezond gewicht had, kwam het niet terug. Al denk ik dat mijn vetpercentage toen nog niet hoog genoeg was en waarschijnlijk had ik ook wel stress toen. Bovendien is mijn menstruatie altijd wisselend geweest, ook voordat ik een es en ondergewicht had. Dus ik denk dat het ook genetisch is. Inmiddels heb ik al jaren een gezond gewicht en slik in de pil, want ik wil echt niet ongepland zwanger worden. Pas als ik stop met de pil zal ik weten of mijn menstruatie van nature nog functioneert.

  Helaas heb ik wel meegemaakt dat een huisarts mij niet serieus nam. Ik was 15 jaar en samen met mijn moeder bij de huisarts, aanvankelijk voor iets anders. Maar toen mijn moeder zei dat ik ook niet goed at, voelde ik enkel frustratie bij de huisarts. En zei hij iets in de trant van: ‘Ja, dan moet u dat wel eerder zeggen en niet een afspraak maken voor iets anders. En ja, als eten echt niet goed gaat, dan moeten we wel wat doen. Maar ik denk dat ze het wel zelf kan.’

  Mijn es vond dit natuurlijk helemaal prima. En het gaf mij ook wel voldoening/vertrouwen dat een volwassene en arts zei dat hij erop vertrouwde dat ik het zelf wel kon. Uiteindelijk heb ik het ook (grotendeels) zelf opgelost. Maar achteraf denk ik dat herstel wel sneller was gegaan met professionele hulp.

  Dit bezoek aan de huisarts was wel ruim 10 jaar geleden en ik denk/hoop dat alle huisartsen eetstoornissen inmiddels serieuzer nemen. En anders: probeer toch meer voor jezelf op te komen en/of ergens anders hulp te vragen.

 3. Het geluid was erg slecht en de arts hield de microfoon niet goed bij haar mond.

  Misschien een tip voor haar om deze video terug te kijken en zelf te oordelen wat ze ervan vind…

  Het was overigens een prima interview.

  1. Beste Juud,

   Bedankt voor je reactie. Ik heb deze iets ingekort, ik denk dat je zelf wel begrijpt waarom. Zo niet, dan ben je welkom om te mailen naar info@proud2bme.nl en licht ik het toe.

   Groetjes en een fijn weekend,
   Daniël

 4. ik kon irene en de arts goed verstaan!
  ik vond het een goeie en intressante video!

 5. Bedankt voor deze fijne video, ik vond het heel interessant!

  Misschien kunnen jullie ook nog een keer iets doen over de fysieke gevolgen van eetbuien en BED. Ik vraag me vaak af of mijn eetbuien schadelijk zijn geweest voor mijn lichaam (los van overgewicht en daarmee samenhangende risico’s). Bijvoorbeeld voor de maag, spijsvertering, hongergevoel, bloedsuiker of andere dingen?

  Ik vroeg me ook nog af wat jullie bedoelen met ‘je ideale gewicht’. Bedoelen jullie daar iets specifieks mee of gewoon ‘gezond gewicht’? Ik vond het een beetje een triggerende benaming, maar misschien interpreteer ik het verkeerd.

  1. Ben in indd ook benieuwd naar!

 6. Echt een top interview, heel leerzaam en fijn om te kijken. Het geluid was idd wat variabel maar prima te verstaan!
  Dank aan Irene en deze huisarts!!

 7. Hey allemaal,

  Bedankt voor jullie reacties! Het geluid kon inderdaad wat beter/rustiger, maar dat is een puntje voor de volgende keer. Goed te lezen dat het zo goed ontvangen wordt. Dat klinkt als voor herhaling vatbaar! 🙂

  Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *