Onzekerheden tijdens zwangerschap

Over zwangerschappen lees je vaak hele fijne en mooie ervaringen. Net als velen ben ik dolblij in verwachting te mogen zijn van een kindje. Het is inderdaad een mooie tijd om van te genieten. Alleen is er naast genot ook vaak veel onzekerheid over diverse dingen. Over hoe de zwangerschap zal verlopen, hoe de bevalling zal gaan, over de gezondheid van het kindje, maar ook over wat er zal veranderen aan mijn lichaam zelf.

In de eerste weken weten alleen jij en jouw partner af van de zwangerschap. Er begint een onzekere periode in afwachting tot de eerste echo. Wanneer we dan eindelijk iets zagen op de echo en te horen kregen dat het wel goed zit, begon ik weer adem te halen en kon ik genieten van het feit dat we echt zwanger zijn. Op dat moment viel er ook voor mij een grote last van mijn schouder. Het is toch echt zo, het gaat echt gebeuren! Ondanks dat ik toen nog niets zag en er niets van voelde, behalve enkele lichte zwangerschapskwaaltjes.

bron

Na de eerste controle komen weer andere onzekerheden naar boven. Hoe erg zal ik gaan aankomen? Hoe groot zal mijn buik worden? Zal alles nog wel hetzelfde zijn?! Ik denk dat veel zwangere vrouwen dit wel herkennen. Misschien dat ik dit nu meer heb omdat het onze eerste kindje is en ik geen vergelijkingsmateriaal heb met eerder zwangerschappen. Toch blijven deze vragen continue in mijn hoofd spoken. Voor iedere vrouw is een zwangerschap anders. De ene ziet er uit alsof ze elk moment kan bevallen terwijl ze nog wat weken heeft te gaan en bij de ander word ik haast jaloers om haar mooie buikje. Hoe zal het dan bij mij gaan? Sommige mensen zullen met aankomen tijdens een zwangerschap helemaal geen moeite hebben. Voor mensen met ondergewicht door een eetstoornis, is aankomen iets wat moet, maar dit geldt ook voor zwangere vrouwen. Het aankomen is voor een goed doel. Het betekent dat er iemand extra in je groeit en dat brengt gewicht met zich mee, je wordt niet zomaar dikker.

In het begin had ik best veel moeite met de veranderingen inn mijn lichaam. Ondanks dat het kindje niet groter was dan 5 centimeter, veranderde er al veel in mijn lichaam. De hormonen zorgden voor de nodige veranderingen, maar mijn lichaam maakte ook al plaats voor wat er gaat gebeuren. Het kindje groeit heel snel en daar groeit de baarmoeder ruimschoots in mee. Ik voelde me vaak opgeblazen en al snel kon ik sommige broeken niet meer aan. En dat terwijl ik nog geen buikje kon zien! Er is mij verteld dat dit compleet normaal was. Ik moest niet vergeten dat mijn lichaam vanaf dag 1 al aan het veranderen was, ondanks dat ik niet alles bewust mee krijg. Dit voelde hierdoor erg tegenstrijdig en ik vond dit ook wel erg lastig te accepteren. Ik denk dat ik het makkelijker kan accepteren als ik een echt babybuikje krijg, nu voelt het vooral bol en opgeblazen.

Ondanks dat ik me op deze manier voelde, was het wel belangrijk om goed te blijven eten. Het fabeltje dat je voor twee zou moeten eten, mag je loslaten. Echter is het wel belangrijk om bewust te eten. Je eet dan niet de portie keer twee, maar je kiest wel wat je eet voor jullie beiden. Ik probeer nu pebaalde producten, zoals rauwe vis en bepaalde kazen te vermijden en te kiezen voor gezonde dingen. Ook eet ik wat gezonder. Hoewel een frietje of iets dergelijks er zo nu en dan nog heerlijk ingaat! Gezond betekent in dit geval niet dat je ‘slecht’ eten moet laten staan, het betekent dat je gevarieerd moet eten zodat je allerlei goede voedingsstoffen binnenkrijgt voor jou en de baby. Het is een hele omschakeling geweest en in het begin had ik het gevoel dat ik bij elk product moest opzoeken of het mocht. Langzamerhand leer ik er wel mijn weg in te vinden.

bron

Er zijn vrouwen die zo bang zijn voor het aankomen dat ze gaan lijnen tijdens hun zwangerschap. In plaats van aankomen, wat belangrijk is tijdens een zwangerschap, zullen ze er alles aan doen om juist af te vallen. Dit wordt ook wel pregorexia genoemd. Ondanks dat dit geen erkende diagnose is, kan dit wel erg gevaarlijk zijn en is het een serieus probleem. Tijdens een zwangerschap is het lichaam extra hard aan het werken om zowel moeder als kind gezond te houden en te laten groeien. Een dieet tijdens de zwangerschap kan leiden tot ernstige tekorten en dus ook gevaren voor beiden. Afvallen wordt tijdens een zwangerschap dan ook nadrukkelijk afgeraden.

Samen met de verloskundige hou je je gewicht in de gaten. Dit wordt vooral gecontroleerd als je last hebt van een over- of ondergewicht. In alle gevallen blijft het belangrijk om genoeg binnen te krijgen zodat het kind zich ook optimaal kan groeien en je als moeder in staat blijft het kind gezond te laten ontwikkelen in jouw buik. 

Ik ben erg benieuwd hoe mijn lichaam verder zal veranderen. Ik denk dat het allemaal meer echt zal voelen als ik onze kleine ga voelen, omdat ik dan voel waar de (lichamelijke) veranderingen door komen. Toch denk ik dat ik het ook wel erg spannend ga vinden om mijn lichaam te zien veranderen en ik ben erg benieuwd hoe het er na de zwangerschap uit zal zien. Het zal niet hetzelfde zijn en dat is iets om te leren accepteren. Daar tegenover staat wel dat wij er iets heel moois voor terug krijgen. Hopelijk valt alles daarna op z’n plek en kan ik vooral genieten van de kleine en terugblikken op een fijne zwangerschap.

Hoe heb jij jouw zwangerschap ervaren?

Phoicai

Geschreven door Phoicai

Reacties

9 reacties op “Onzekerheden tijdens zwangerschap”

  1. Gefeliciteerd met jullie zwagerschap!!

  2. Wat als je zou denken: “Ik heb al iets moois en ik krijg er iets moois bij.”

  3. Leuk dat je artikelen over zwangerschap schrijft Phocai! Goede aanvulling voor proud. Mogen er meer van komen.

  4. Wat een mooi, eerlijk stuk heb je geschreven. Allereerst wil ik je van harte feliciteren met je zwangerschap. Voor mij was mijn zwangerschap destijds ook lastig ivm mijn veranderende lichaam. Maar ik was een dag na de bevalling wel weer op mijn gewone gewicht. Je lichaam zal niet meer zo worden als voor de bevalling maar dat hoeft ook niet……het heeft een hele prestatie neergezet en dat je dat kan zien is niet erg. Ik gun je een fijne zwangerschap en een vlotte bevalling en bovenal dat je straks volop kan genieten van je kindje.

  5. Bedankt voor jouw blog Phoicai! Ik vind dit een leuke blog en wat dapper van je dat je openheid geeft over jouw onzekerheden! Wat mij betreft mogen er ook meer blogs komen over zwangerschap, zwanger worden en vruchtbaarheid na een eetstoornis komen. Dat mis ik hier nog wel als ik eerlijk ben.

    Ik hoop dat je echt kan genieten van je zwangerschap, want je krijgt er iets heel moois voor terug!

    xx

  6. Wauw, wat een mooie blog. En bedankt dat je er zo eerlijk en open over bent!

  7. Was tijdens mijn 1e zwangerschap helemaal niet bezig met dik worden. At ook best veel! Nu (de 2e) wil ik wel gezonder eten en vind ik het aankomen minder fijn. Maar ik ben verantwoordelijk voor dit leventje in mij en daar wil ik wel goed voor zorgen!

  8. Allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap!

    Ik ben morgen precies 6 maanden geleden bevallen van een gezonde, prachtige en lieve dochter.
    Het voelt alsof ik momenteel in een rollercoaster zit van verwerking. Mijn zwangerschap heeft mij gered lijkt het wel. Maar waar is de tijd gebleven? Was ik wel echt zwanger? Wanneer dan? Hoe was de bevalling ook alweer? Therapie afgerond tijdens de zwangerschap, veel aangekomen, maar… wanneer dan? Klinkt een beetje gek, maar er is zo onwijs veel veranderd, dat het eigenlijk te snel is gegaan. (En ik mis het zwanger zijn echt extreem, dat ook)

    Ik heb echt genoten van mijn zwangerschap en van mijn enorme buik, maar daarom heen vond ik het wel lastig.
    En ik was heel angstig. Ik zou er een boek over kunnen schrijven.

    Uiteindelijk ben ik zo intens gelukkig met mijn dochter en zelfs met mijn lichaam, wat echt nog beduidend zwaarder is dan van voor de zwangerschap. Mijn streven?? NIET meer terug naar mijn oude gewicht, maar accepteren dat ook dit goed is, nu gezond gewicht. En ik heb nog nooit zoveel van mijn lichaam gehouden, als dat ik nu doe.. Wat ben ik het lichaam dankbaar zeg.

    Mocht er interesse voor zijn, wil ik er best een stuk over schrijven 🙂

    Een tip, geniet. Echt geniet van elke seconde, voor je het weet brabbelen ze, tijgeren ze door de woonkamer, schateren ze van het lachen en sta je als moeder zijnde te huilen omdat het eerste tandje dan toch echt door is (ja, gister, echt waar 😉 )

  9. wat leuk dat je hier over schrijft! En van harte gefeliciteerd! Ik hoop dat je er vaker blogs over gaat schrijven en ons op de hoogte houdt. misschien ook met foto’s? 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *