Een eetstoornis: Ik wist niet dat

Als je nog niet zo lang lijdt aan een eetstoornis kan het zijn dat jijzelf en jouw omgeving bepaalde dingen nog niet weet over eetstoornissen. Hierdoor neem jij jezelf of neemt jouw omgeving je problemen misschien wat minder serieus. In deze blog bespreek ik 15 punten waar nogal eens twijfel over is als het gaat over eetstoornissen. Dingen die mensen niet wisten of waar ze anders over dachten. Het kan jou of je omgeving helpen om deze feitjes nog eens zwart op wit te zien staan.

Foto: Rafa Barros CC

1. “…dat iemand kan houden van eten én een eetstoornis hebben.
Als je lijdt aan een eetstoornis betekent dit niet dat je niet meer houdt van eten. Je kan nog steeds dol zijn op friet, chips en Marsen en het tegelijkertijd vreselijk vinden om dit te moeten eten. Je hoeft je dus zeker niet te schamen voor het feit dat je dol bent op bepaald eten of gewoon houdt van eten. Dat is heel normaal. Een eetstoornis betekent dat je een verstoorde relatie met eten hebt, het betekent niet dat je geen relatie met eten hebt.

2. “…dat een eetstoornis een ziekte is en geen keuze of fase in de puberteit.”
Natuurlijk kan het zijn dat er een moment in je leven is geweest dat je ‘graag’ een eetstoornis wilden/ondergewicht wilde, maar het hebben van een eetstoornis is geen keuze. Het is geen fase in de puberteit, het is een psychische ziekte. Een ziekte waar je niet ‘door te kiezen’ weer eenvoudig van af kunt komen.

3. “…dat een eetstoornis veel meer inhoudt dan af willen vallen en dun willen zijn.”
Een eetstoornis omvat zoveel meer dan willen afvallen en dun willen zijn. Het is een coping mechanisme voor andere problemen en nare gevoelens. Een eetstoornis gaat over onzekerheid, een negatief zelfbeeld en allerlei angsten en behoefte aan controle. Een eetstoornis gaat niet over eten.

4. “…dat ieder mens een eetstoornis kan ontwikkelen.”
Het is niet zo dat enkel stille of verlegen mensen een eetstoornis ontwikkelen. Ook mensen die extravert, assertief en brutaal zijn kunnen een eetstoornis ontwikkelen. Ook mensen die populair zijn kunnen een eetstoornis ontwikkelen. Mannen, vrouwen, kinderen, volwassenen, allen kunnen een eetstoornis ontwikkelen.

5. “…dat eetstoornissen voor een deel genetisch zijn.”
Eetstoornissen komen vaker voor binnen families waar iemand een eetstoornis heeft. Dit komt omdat het onwikkelen van een eetstoornis deels genetisch aangelegd is. Daarnaast spelen omgevingsfactoren een belangrijke rol.

6. “…dat de dieetcultuur gevaarlijk en schadelijk kan zijn.”
In onze huidige dieetcultuur wordt dun gezien als mooi en succesvol en dik als lelijk en lui. Dit kan het ontstaan van een eetstoornis deels triggeren, ook kan dit bijdragen aan het in stand houden van een eetstoornis. Doordat in onze huidige maatschappij zoveel mensen bezig zijn met een dieet, valt het veel minder op als iemand lijdt aan een eetstoornis. Het is als vrouw zijnde normaal geworden om op dieet te zijn.

7. “…dat niet iedereen met een eetstoornis gewicht verliest.”
Niet iedereen met een eetstoornis verliest veel gewicht. De meeste mensen met een eetstoornis hebben een normaal gewicht. Als je lijdt aan boulimia (soms eetstoornis NAO) of eetbuistoornis heb je last van eetbuien welke je soms weer compenseert. Hierdoor kan je wat schommelen in gewicht, maar veel gewicht verlies je niet. Dit betekent echter niet dat je eetstoornis minder ernstig is.

8. “…dat eetstoornissen niet mooi zijn.”
Eetstoornissen zijn niet glamorous, niet mooi en zijn niet bijzonder om te hebben. Een eetstoornis is lelijk en naar. Het maakt je lelijk en ongezond. Het zorgt ervoor dat je haar uitvalt en dat je huid slecht wordt. Het zorgt voor botontkalking en kan zelfs zorgen voor slokdarmkanker.

9. “…dat boulimia niet enkel ‘overgeven na een maaltijd’ inhoudt.”
Boulimia houdt veel meer in dan enkel overgeven na een maaltijd. Bovendien kan je in plaats van overgeven ook op andere manieren compenseren als je lijdt aan boulimia.

10. “…dat mensen met anorexia ook gewoon eten”
Als je lijdt aan anorexia betekent dit niet dat je niks meer eet. Het kan best zijn dat je heel weinig eet, maar het is geen vereiste om anorexia te hebben. De meeste mensen met anorexia leven niet enkel op sla of een appel.

11. “…dat er andere eetstoornissen zijn naast anorexia en boulimia.”
De grootste groep mensen met een eetstoornis valt niet binnen de groep mensen met anorexia of boulimia, maar binnen de groep mensen met eetstoornis NAO of eetbuistoornis. Ookal hoor je in de media het meest over anorexia en boulimia er zijn andere eetstoornissen die minstens zo ernstig kunnen zijn.

12. “…dat wanneer iemand iets doet om aandacht te krijgen dit niet betekent dat die persoon niet ziek is.”
Soms doen mensen iets om aandacht te krijgen omdat ze het niet op een ‘gezonde’ manier kunnen vragen. Ze hebben dat nooit geleerd of durven simpelweg niet om aandacht te vragen. Dat is niet iets slechts of iets om je voor te schamen. Bovendien betekent dat niet dat iemand dan niet ziek is. Een eetstoornis is nooit ‘enkel voor de aandacht’.

13.”…dat iemand in je naaste omgeving een eetstoornis kan hebben zonder dat je het weet.”
Veel mensen met een eetstoornis schamen zich en lijden in stilte. Ze verbergen hun eetstoornis. De meeste mensen met een eetstoornis hebben een normaal gewicht. Hierdoor kan het dus zijn dat mensen die je kent een eetstoornis hebben zonder dat jij dat weet.

14. “…dat herstellen van een eetstoornis enorm zwaar is.”
Een eetstoornis is soms te vergelijken met een verslaving. En net als bij een verslaving is het vreselijk moeilijk om hiervan af te komen. Herstellen van een eetstoornis is zeker mogelijk, maar het vraagt enorm veel doorzettingsvermogen, kracht en lef.

15. “…dat herstellen van een eetstoornis het meer dan waard is.”
Weer kunnen genieten van eten, niet meer na hoeven denken over calorieen, niet meer moeten compenseren, niet meer dagelijks hoeven wegen en je humeur niet meer laten afhangen van het getal op de weegschaal. Volop kunnen en durven leven. Genezen van een eetstoornis is het allemaal meer dan waard. Je krijgt er zoveel meer voor terug dan je verwacht als je nog middenin je eetstoornis zit.

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2014.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

24 reacties op “Een eetstoornis: Ik wist niet dat”

  1. Er staat : ” Als je lijdt aan boulimia, eetstoornis NAO of eetbuistoornis heb je last van eetbuien ”
    Dit klopt niet want je kan nao ook hebben zonder eetbuien. Maar bijvoorbeeld omdat je niet een bepaald percentage ondergewicht hebt of omdat je nog menstrueert en dus officieel niet in de anorexia beschrijving past van de DSM.

  2. Dit is echt een super goede blog!!!
    Mooi geschreven.

  3. Super goeie blog om te lezen en ook om andere te laten lezen echt top!

  4. Fijne blog weer om te lezen!!

  5. Punt 1: Dit legt precies uit wat ik niet kan. Ik hou van eten, ik wil alleen niet aankomen en daarom compenseer ik het. Als ik er nu dunner of gelijk door bleef, ja dan geen probleem. Maar omdat ik blijf denken ‘ik word er dik van,’ eet ik t niet of compenseer ik. Bedankt voor de uitleg, amen hey!

  6. Ik ben bijna blij geworden van dat 1e punt. Heel vaak heb ik het gevoel dat het niet klopt als ik eten lekker vind/het me lekker lijkt, omdat ik anorexia heb. En het klopt ook dat ik het alsnog heel moeilijk vind om het te nemen en me er voor schaam, maar het is toch fijn om te lezen 😉
    En wat punt 2 betreft, ik wou dat ik het eens kon gaan geloven… het wordt vaak tegen me gezegd door verschillende mensen, maar het dringt niet door en ik geloof het niet, bij mij dan.
    En punt 14 herken ik, iedereen, en 15 zal nog moeten komen..ooit.

  7. Heel mooi geschreven! En zo waar..

  8. Fijne blog met belangrijke informatie!

  9. Waanzinnig goede blog! Ik heb zeker anorexia maar er is geen dag geweest dat ik niet heb gegeten. Alle andere punten zijn ook zoo waar! En ik had geen idee dat goed (veel) eten en blijven eten zo belangrijk was voor mijn herstel. Nee, ik ben nog niet genezen, maar het gaat echt al een stuk beter sinds ik echt goed eet. Ik doe meer, straal meer, wil meer, droom meer en de gedachtes rond eten nemen langzaam aan af 🙂

  10. Super goede blog. Ik denk ook dat het omgekeerde geldt. Dat als je heel lang lijdt aan een eetstoornis je omgeving dingen niet meer helder ziet. Omdat juist al je trucjes zo gewoon zijn geworden voor iedereen is het niet meer duidelijk dat je nog lijdt aan een eetstoornis.

  11. Super goede blog! En klopt 100%

  12. Wow, gewoon echt wow. Dat eerste punt, ik ben zo blij dat ik dit heb gelezen! Ik vond van mezelf altijd dat ik geen ernstige eetstoornis had omdat ik het nog steeds lekker vind om te eten, terwijl ik als het aan mij lag helemaal níet zou eten. Anderhalf jaar geleden was ik ervan overtuigd dat ik cake, chips en patat niet eens meer lekker vond, maar nu is dat wel veranderd, terwijl mijn eetstoornis nog even heftig of misschien wel heftiger is. Nu weet ik dat je dus nog echt wel eten lekker kunt vinden terwijl je eigenlijk niet wilt eten. Bedankt voor dit stuk Scarlet! Echt goed gemaakt! Ik denk dat dit veel mensen zou kunnen helpen!

  13. Wauw eche een hele fijne blog om te lezen! Dankjewel!

  14. Mooi zo dit blog bedoel ik hou VAn lekker eten en mensen vinden dat raar omdat ik anerexia heb hoor ik niet van eten te houden en op niks te leven wat dus grote onzin is

  15. Daarom staat er dus ook: “soms nao”

  16. Wat fijn om dit allemaal te lezen!! Zeker punt 14, Dat herstellen van een eetstoornis enorm zwaar is! Ik zie het aan mijn dochter, zij is herstellende van anorexia maar dit lijkt soms nog moeilijker te zijn als toen ze in de anorexia periode zat. Toen at ze steeds hetzelfde ( ook zij vond en vindt eten nog steeds heel lekker, maar die stem van het niet mogen eten in haar hoofd is zo nadrukkelijk aanwezig ) en dat was het. Nu is ze op een gezond gewicht maar daarom zo bang om dik te worden. Het is bijzonder zwaar maar we gaan er van uit dat die zware strijd straks zeker de moeite waard is geweest!! Nu al eet ze producten die ze vroeger niet lustte, ze ervaart sommige dingen als een ” ware smaak sensatie ” zoals ze het zelf zegt!! Elke dag worstelt ze met de vraag waarom het haar nu juist is overkomen….het is absoluut een ziekte en mijn dochter is volwassen dus het hoeft zeker niet alleen in de puberteit voor te komen. Het is haar overkomen, er langzaam ingeslopen…dit heeft ze absoluut nooit gewild!! Nu nog flink knokken om er helemaal bovenop te komen en ondanks dat er momenten, dagen tussen zitten dat het heel moeilijk is wil ze deze ziekte gaan overwinnen!! Ik heb er alle vertrouwen in!!

  17. Ik vind ‘het is geen keuze’ toch altijd een beetje een gevaarlijke opmerking. Omdat je wél een keuze hebt, zowel voor herstel of voor ziekte. En na die keuze is het misschien niet allemaal oké, en je zult moeten blijven kiezen voor herstel, maar er is zeker een keuze. Het is niet alsof het allemaal buiten je om gaat, hoewel dat een prettigere gedachte kan zijn.

  18. Een eetstoornis is zeker niet glamourous. Ik kan me nog steeds schamen voor het gedrag dat ik indertijd had; liegen, stelen, braken, overdoses laxeerpillen gebruiken, trillen als een junk omdat mijn bloedsuikerspiegel veel te laag was… Ik vind het eerder mensonterend wat een eetstoornis met je kan doen! En gelukkig maar dat er ook een weg terug bleek te zijn!

  19. Bedankt voor deze blog!!

  20. Goed stuk!

  21. Soms nao is er later van gemaakt. Mijn quote was wat er letterlijk in de tekst stond 😉

  22. Heel fijne blog! Allemaal goed uitgelegde punten. En ook mooi dat het blog is beëindigd met punt 15; …dat herstellen van een eetstoornis het meer dan waard is. Ik hoop dat ik dat ooit bereik :D.

  23. Had ik dit maar gelezen voor ik ziek was, gelukkig kan ik nu zeggen dat ik geen eetstoornis heb. Ik kreeg wel eens te horen “maar je bent niet dun” of na een tijd opgetild te worden “gelukkig ben je al wat aangekomen” maar in m’n eetstoornis had ik een prim gewicht..

  24. Mensen kunnen idd van eten houden, het gaat fout als je er te veel van gaat houden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *