Als je nog niet zo lang lijdt aan een eetstoornis kan het zijn dat jijzelf en jouw omgeving bepaalde dingen nog niet weet over eetstoornissen. Hierdoor neem jij jezelf of neemt jouw omgeving je problemen misschien wat minder serieus. In deze blog bespreek ik 15 punten waar nogal eens twijfel over is als het gaat over eetstoornissen. Dingen die mensen niet wisten of waar ze anders over dachten. Het kan jou of je omgeving helpen om deze feitjes nog eens zwart op wit te zien staan.
1. “…dat iemand kan houden van eten én een eetstoornis hebben.
Als je lijdt aan een eetstoornis betekent dit niet dat je niet meer houdt van eten. Je kan nog steeds dol zijn op friet, chips en Marsen en het tegelijkertijd vreselijk vinden om dit te moeten eten. Je hoeft je dus zeker niet te schamen voor het feit dat je dol bent op bepaald eten of gewoon houdt van eten. Dat is heel normaal. Een eetstoornis betekent dat je een verstoorde relatie met eten hebt, het betekent niet dat je geen relatie met eten hebt.
2. “…dat een eetstoornis een ziekte is en geen keuze of fase in de puberteit.”
Natuurlijk kan het zijn dat er een moment in je leven is geweest dat je ‘graag’ een eetstoornis wilden/ondergewicht wilde, maar het hebben van een eetstoornis is geen keuze. Het is geen fase in de puberteit, het is een psychische ziekte. Een ziekte waar je niet ‘door te kiezen’ weer eenvoudig van af kunt komen.
3. “…dat een eetstoornis veel meer inhoudt dan af willen vallen en dun willen zijn.”
Een eetstoornis omvat zoveel meer dan willen afvallen en dun willen zijn. Het is een coping mechanisme voor andere problemen en nare gevoelens. Een eetstoornis gaat over onzekerheid, een negatief zelfbeeld en allerlei angsten en behoefte aan controle. Een eetstoornis gaat niet over eten.
4. “…dat ieder mens een eetstoornis kan ontwikkelen.”
Het is niet zo dat enkel stille of verlegen mensen een eetstoornis ontwikkelen. Ook mensen die extravert, assertief en brutaal zijn kunnen een eetstoornis ontwikkelen. Ook mensen die populair zijn kunnen een eetstoornis ontwikkelen. Mannen, vrouwen, kinderen, volwassenen, allen kunnen een eetstoornis ontwikkelen.
5. “…dat eetstoornissen voor een deel genetisch zijn.”
Eetstoornissen komen vaker voor binnen families waar iemand een eetstoornis heeft. Dit komt omdat het onwikkelen van een eetstoornis deels genetisch aangelegd is. Daarnaast spelen omgevingsfactoren een belangrijke rol.
6. “…dat de dieetcultuur gevaarlijk en schadelijk kan zijn.”
In onze huidige dieetcultuur wordt dun gezien als mooi en succesvol en dik als lelijk en lui. Dit kan het ontstaan van een eetstoornis deels triggeren, ook kan dit bijdragen aan het in stand houden van een eetstoornis. Doordat in onze huidige maatschappij zoveel mensen bezig zijn met een dieet, valt het veel minder op als iemand lijdt aan een eetstoornis. Het is als vrouw zijnde normaal geworden om op dieet te zijn.
7. “…dat niet iedereen met een eetstoornis gewicht verliest.”
Niet iedereen met een eetstoornis verliest veel gewicht. De meeste mensen met een eetstoornis hebben een normaal gewicht. Als je lijdt aan boulimia (soms eetstoornis NAO) of eetbuistoornis heb je last van eetbuien welke je soms weer compenseert. Hierdoor kan je wat schommelen in gewicht, maar veel gewicht verlies je niet. Dit betekent echter niet dat je eetstoornis minder ernstig is.
8. “…dat eetstoornissen niet mooi zijn.”
Eetstoornissen zijn niet glamorous, niet mooi en zijn niet bijzonder om te hebben. Een eetstoornis is lelijk en naar. Het maakt je lelijk en ongezond. Het zorgt ervoor dat je haar uitvalt en dat je huid slecht wordt. Het zorgt voor botontkalking en kan zelfs zorgen voor slokdarmkanker.
9. “…dat boulimia niet enkel ‘overgeven na een maaltijd’ inhoudt.”
Boulimia houdt veel meer in dan enkel overgeven na een maaltijd. Bovendien kan je in plaats van overgeven ook op andere manieren compenseren als je lijdt aan boulimia.
10. “…dat mensen met anorexia ook gewoon eten”
Als je lijdt aan anorexia betekent dit niet dat je niks meer eet. Het kan best zijn dat je heel weinig eet, maar het is geen vereiste om anorexia te hebben. De meeste mensen met anorexia leven niet enkel op sla of een appel.
11. “…dat er andere eetstoornissen zijn naast anorexia en boulimia.”
De grootste groep mensen met een eetstoornis valt niet binnen de groep mensen met anorexia of boulimia, maar binnen de groep mensen met eetstoornis NAO of eetbuistoornis. Ookal hoor je in de media het meest over anorexia en boulimia er zijn andere eetstoornissen die minstens zo ernstig kunnen zijn.
12. “…dat wanneer iemand iets doet om aandacht te krijgen dit niet betekent dat die persoon niet ziek is.”
Soms doen mensen iets om aandacht te krijgen omdat ze het niet op een ‘gezonde’ manier kunnen vragen. Ze hebben dat nooit geleerd of durven simpelweg niet om aandacht te vragen. Dat is niet iets slechts of iets om je voor te schamen. Bovendien betekent dat niet dat iemand dan niet ziek is. Een eetstoornis is nooit ‘enkel voor de aandacht’.
13.”…dat iemand in je naaste omgeving een eetstoornis kan hebben zonder dat je het weet.”
Veel mensen met een eetstoornis schamen zich en lijden in stilte. Ze verbergen hun eetstoornis. De meeste mensen met een eetstoornis hebben een normaal gewicht. Hierdoor kan het dus zijn dat mensen die je kent een eetstoornis hebben zonder dat jij dat weet.
14. “…dat herstellen van een eetstoornis enorm zwaar is.”
Een eetstoornis is soms te vergelijken met een verslaving. En net als bij een verslaving is het vreselijk moeilijk om hiervan af te komen. Herstellen van een eetstoornis is zeker mogelijk, maar het vraagt enorm veel doorzettingsvermogen, kracht en lef.
15. “…dat herstellen van een eetstoornis het meer dan waard is.”
Weer kunnen genieten van eten, niet meer na hoeven denken over calorieen, niet meer moeten compenseren, niet meer dagelijks hoeven wegen en je humeur niet meer laten afhangen van het getal op de weegschaal. Volop kunnen en durven leven. Genezen van een eetstoornis is het allemaal meer dan waard. Je krijgt er zoveel meer voor terug dan je verwacht als je nog middenin je eetstoornis zit.
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2014.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie