Onze favoriete streekproducten

Bepaald voedsel dat we als kind aten vergeten we nooit meer. Misschien doordat we het heel lekker vonden, of misschien juist doordat we het helemaal niets vonden. Kan jij je nog herinneren welke streekproducten en lokale traktaties je vaak kreeg als kind? Bijna iedere regio kent wel een beroemde snack of befaamde eetgelegenheid die in de ogen van de inwoners legendarisch of typerend is. In deze blog delen wij welke lekkernijen uit onze geboorteplaats ons echt zijn bijgebleven en wat er nou werkelijk van vonden. Hiernaast zijn we natuurlijk ook heel benieuwd naar jouw verhaal!

Onze favoriete streekproducten

♥ De favoriete streekproducten van Irene…

O o Den Haag, mooie stad achter de duinen. Als ik aan Den Haag denk denk ik automatisch aan het strand. Ik ben opgegroeid in Kijkduin en woon nu in het centrum, maar ben op zomerse dagen vooral in Scheveningen te vinden. Af en toe een ‘harinkie’ happen iets dat ik er dan echt bij vind horen. Haring is niet per sé een Haagse lekkernij, maar wel iets dat je veel in de havens van Nederland vindt. Als kind vond ik het echt smerig, maar nu kan ik er op z’n tijd heel erg van genieten. 

maison kelder

Een ander echt Haags ding zijn de Hazelnoot Crèmegebak van Maison Kelder. De gebakjes zijn echt een begrip in Den Haag en onmisbaar op m’n oma’s verjaardag. Ik ben er echter niet zo’n fan van. Geef mij maar een frisse citroen cake of een lekker stuk appeltaart, haha.

♥ De favoriete streekproducten van Scarlet…

Ik ben geboren in Epe een dorp op de Veluwe. Het zou dus nu redelijk voor de hand liggend zijn als ik zou schrijven dat ik fan ben van allerlei wild producten. No Thanx. We gingen vroeger weleens uit eten, maar mij maakte je niet blij met hert, haas of wild zwijn. Ik at enkel de maïskip. Gelukkig waren er nog een flink aantal andere producten die een beetje streekgebonden zijn, waar je me wel blij mee kon maken.

Ieder jaar gingen we het bos in om urenlang met grote emmers bosbessen te plukken. Nee, hier maakte je me niet blij mee. Ik vond dit een kwartiertje leuk als kind, maar dan was ik er wel klaar mee. Die emmer moest echter vol… dus we gingen stug door. In die tijd maakte niemand zich trouwens nog echt zorgen over teken. Ik heb er dus met regelmaat eentje gedoneerd gekregen van de bomen waaronder we aan het plukken waren. Eenmaal thuis maakte mijn moeder jam van de bosbessen.

bosbessen
foto: inyucho

Deze bosbessenjam was echt heerlijk en at ik graag tijdens het ontbijt op brood. Iets anders wat we regelmatig op brood aten en ‘vers’ bij de imker kochten is heidehoning. Het liefst at ik de heidehoning die al heel lang in een pot zat er hierdoor helemaal versuikerd was. Dat vond ik zo lekker! Tenslotte was ik dol op de drie in de pan van mijn moeder. Ik heb eigenlijk geen idee waar dit van origine vandaan komt. Het is waarschijnlijk niets Veluws, maar er zijn maar weinig mensen die het kennen. Het zijn wat dikkere, kleine pannenkoekjes met krenten en rozijnen. Je bakt ze per drie in de pan. Voor drie in de pan heb je het volgende nodig: 200 gr zelfrijzend bakmeel, zout, 1 ei, 250 ml melk, 100 gr gewelde krenten & boter om in te bakken.

♥ De favoriete streekproducten van Lotte…

Als ik denk aan Brabant, dan denk ik toch wel gelijk aan worstenbroodjes. Vroeger kregen mijn broer en ik die ook best vaak te eten, als snack tussendoor of als aanvulling bij de lunch. Daar kon ik altijd van genieten. Ik herinner me hoe mijn vader heel creatief worstenbroodjes afbakte in het tosti ijzer of in de broodrooster, bij gebrek aan een oven. Vervolgens wikkelde hij de loeihete worstenbroodjes in keukenpapier en die mochten we dan op de bank opeten met wat curry-ketchup.

worstenbroodje

Ik kwam er vrij laat pas achter dat worstenbroodjes dus typisch Brabants zijn. Ik dacht dat heel Nederland dit gewoon kende, wist ik veel. Toch wel leuk dat Brabant zo’n kenmerkende snack heeft. Nu heb ik zin in worstenbroodjes, haha.

♥ De favoriete streekproducten van Daphne…

Ik moet meteen denken aan Haagse Hopjes! Volgens mij komt het oorspronkelijk uit Rotterdam, maar is het overgewaaid naar Den Haag. Ik zie het nog steeds veel liggen in restaurants in zo’n grote kom, waar je het uit kan pakken nadat je hebt afgerekend. Ik stop er altijd een paar in mijn tas want ik vind ze nog steeds heerlijk. Als ik dan sta te wachten bij de tramhalte en een beetje in mijn tas zit te rommelen, kan ik mijzelf altijd trakteren op een Haags Hopje.

haagse hopjes

Iets anders dat wij thuis aten tijdens feesten en verjaardagen was het Oud-Hollands toetje. Dat is de naam die ik ervan ken en ik weet dat mijn oma dat van vroeger kende. Zij kwam uit Scheveningen en daar werd het altijd thuis gemaakt. Geen idee of het daar ook echt vandaan kwam en wat er allemaal precies in zat, maar het was het lekkerste toetje dat er bestond! Ik kan mij veel laagjes herinneren van beschuit, appelmoes en custard. Ik zou niet meer weten hoe ik het na zou moeten maken, maar het was heerlijk.

Welke lokale lekkernij is jou bijgebleven?

Lotte

Geschreven door Lotte

Reacties

51 reacties op “Onze favoriete streekproducten”

 1. Scarlet ken je dan niet de veluwse brok die is zo lekker!

 2. Van de Linde ijs! In Amsterdam.

 3. Eierballen uit Groningen 🙂

  1. Jaaaaa ^ ik beaam deze!

   1. Jep, er gaat niks boven Groningen (en zijn eierballen en oja spekkendikken) haha!

  2. Ik dacht ook direct aan Groninger eierbal!
   En toch ook wel de verse kniepertjes rond oudejaar.

 4. Bossche bollen van Jan de Groot!! Alle andere varianten vallen in het niet bij deze 😍

 5. Op zondag zelfgemaakte rundvlees/groentesoep en zelfgemaakte pudding van eigen verse melk en gekocht maiszetmeel met een smaakje, ik weet niet of dat typisch iets achterhoeks is/was, of misschien iets voor ‘boerengezinnen’ of vanuit vroeger voor veel gezinnen. En wij aten dan nog tussendoor patat of gebakken aardappelen van rauwe aardappelen die je dan op een laag vuur èn gaar èn bruin liet bakken. Dat was wel een kunst en had wel een aparte lekkere smaak.

 6. ( omg ik google dus even, komt er dit uit haha)
  Daar gaat Lena Janbroers op zondagochtend ‘Uitgebreid, soep & pudding’ organiseren. En ja, dat is best een beetje nostalgisch: de titel verwijst naar de ‘zondagen van vroeger’. Toen er na de kerkdienst soep en pudding op het menu stond.

 7. Niet bijgebleven van vroeger, maar wel iets wat ik super lekker vind sinds ik hier al een aantal jaren woon: Friese dûmkes!

 8. Oja, scarlet even een tip en voor wie ook van wandelen houdt. Teken komen niet uit de bomen, dat dachten ze vroeger (dus eigenlijk past het er wel een beetje bij het artikel hihi). Controleer jezelf vooral nadat je bijvoorbeeld door (lang) gras of laag begroeid struikgewas hebt gelopen met die geweldige hond van je:). En de hond natuurlijk ook ff een check, vindt onze kat altijd heerlijk.

 9. Haagse bluf

  2 eiwitten,mespunt zout,75 gr suiker,2 dl rode bessensap
  Doe de eiwitten met zout,suiker en bessensap in een kom.
  Klop dit alles met een Mixer tot de massa stijf en luchtig is.
  Schep de Haagse bluf in een schaal en serveer het met lange vingers

 10. @Juul.
  Ja Haagse Bluf ! Voor mij ook favoriet.😊

 11. Bolus 🙂 Ik kom uit Zeeland en ook haring!!! Heerlijk.

 12. de lekkere ECHTE friese oranje koek ♥

 13. Leuk artikel!
  Voor teken moet je trouwens echt oppassen, een vriendin van me heeft lyme gehad en echt heel erg ziek geweest (verlamming dus in rolstoel, blind, epileptische aanvallen etc…)

 14. @Daphne
  Appelmoespudding?
  https://www.smulweb.nl/recepten/1356110/Appelmoes-pudding-omas-recept

  En bij Mn oma in Limburg waren altijd de nonnevotten en rijdtevlaai enorm in trek , en oh ja: witte broodjes (vdbakker) met ham van de slager!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *