Onze eetgewoonten: vroeger en nu

Eetgewoonten veranderen bij de meeste mensen zo nu en dan. Als je op kamers gaat wonen, als je ouder wordt, als je samen gaat wonen of als je kinderen hebt bijvoorbeeld. Sommige dingen blijven hetzelfde, andere dingen doe je nu misschien totaal anders dan tien jaar geleden. In deze video vertellen Scarlet, Laura en ik wat onze eetgewoonten vroeger waren en hoe dit nu is. We vertellen jullie wat wij gewend waren te eten, hoe we aten en wat voor gerechten en welke dingen hierin zijn veranderd met de jaren. We hopen dat jullie het leuk vinden om naar te kijken en we zijn natuurlijk benieuwd naar jullie eetgewoonten.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

90 reacties op “Onze eetgewoonten: vroeger en nu”

 1. Wij eten altijd aan de tafel. Meestal eten we ons ontbijt alleen, omdat iedereen bij ons thuis op een ander tijdstip begint met werk/school. Dat vind ik ook niet erg, want ik haat gekauw van mensen die crackers of hun tegen hun thee aanblazen en dat je dan hoort ”slik”. Dus kan ik ook maar beter alleen eten πŸ˜‰ En ‘s avonds eten we als het lukt samen, maar we sporten en werken ook dus soms eten we ook eerder en dan is mijn moeder nog aan het werk. Of zij komt later. En afhalen doen we alleen met patat of chinees en dat is héél soms. Ik vind het prima!

 2. Ik eet 4 dagen in de week netjes aan mijn bureau πŸ˜‰

  Ik woon sinds kort op mezelf, en in het weekend houd ik het lekker makkelijk en eet ik bij mijn ouders mee. Ik heb op mijn kamer helaas niet eens een tafel of bank of televisie dus ik eet eigenlijk altijd aan mijn bureau achter de computer of lees de krant. Thuis eten we als iedereen er is ook gewoon aan tafel, wel zo gezellig. Vooral met zijn allen in het weekeinde lunchen vind ik erg gezellig, dan zitten we nog langer aan tafel dan ‘s avonds.
  Soms neem ik restjes mee van thuis, en voor de rest is het lekker zelf koken. Heerlijk vind ik dat als ik er tijd voor heb, zelf experimenteren is ook heel leuk.
  Mijn ontbijt is nog wel het meeste veranderd, thuis at ik eigenlijk altijd gewoon boterhammen en nu varieer ik met havermout, yoghurt e.d.

 3. Vroeger aten wij ook aan tafel en hadden we 1 dag in de week: patatdag en een andere dag dat we zelf mochten kiezen; pannekoeken, pasta etc… maar we aten standaard aan tafel, ontbeten wel zelf en luchen deden mn broer en ik bij onze oma. Na de scheiding van mij ouders was dat stukje structuur ver te zoeken. Ontbijten deden we zelf, lunchen zelf, soms bij oma nog en avondeten bij de bank of alleen. Me moeder moest vaak tot 7 uur werken en daarna deed ze thuis nog werkzaamheden tot 10. Het eten was tussen half 9 en 11 altijd klaar.
  Nu is het zo dat we alleen ontbijten, ik ontbijt eigenlijk vrijwel nooit. Lunchen doe ik op school, maar dan houd ik het vaak bij een appel of ik haal een warm broodje en savonds slaan we vaak over omdat het al te laat is. Als we savonds wel eten is dat 9/10 x bij de bank anders aan tafel.

 4. lol grappig filmpje, zie je toch een hoop overeenkomstigheden dat veel mensen aan tafel eten.
  Toen ik nog thuis woonde aten wij avonds altijd aan tafel, Mijn moeder kookte vrijwel altijd van alles en nog wat. Maar toch ook wel heel vaak gewoon standaard aardappels/groente/vlees.. Onze tafel werd altijd tot in de puntjes gedekt, de vorkjes rechts messen links.. Wanneer iedereen dan aan tafel zal sprak mijn vader een dankgebed uit voor het eten en hierna schepte hij voor iedereen op.

  Ontbijten deden wij enkel op de zondagen gezamenlijk voor we naar de kerk gingen, doordeweeks was iedereen toch naar school of werken en moest iedereen zijn/haar eigen ontbijt maken. Zaterdags aten we ook niet gezamenlijk omdat we dan mochten en konden uitslapen, het was een beetje de vrije dag van iedereen..

  Iedere vrijdag was voor mij “opblijf avond” dan kregen we in de avond een zakje of bakje chips voor bij de film. Hier keek ik dan ook erg naar uit.

  Grappig eigenlijk om daaraan terug te denken.

  Heden woon ik op mezelf, ik kook altijd zelf en eet ook altijd aan tafel, door de weeks ontbijt ik op me werk omdat ik al om 6:00 opsta, en op zaterdag en zondag doe ik alles op me gemakje. Maar wanneer ik thuis eet, een ik nog altijd gewoon aan tafel, nooit voor de tv eigenlijk. Misschien omdat ik daarmee ben opgevoed, maar vindt het ook gewoon veel fijner om in alle rust te kunnen eten zonder geluiden/afleiding om me heen.

 5. Wat leuk om te horen … vooral die drie tafelkleden en tafelkandelaars van Scarlet πŸ˜‰ Vroeger kwam best wel overeen met wat jullie vertellen, lekker huiselijk πŸ˜› Nu ontbijt ik altijd aan tafel, maar avondeten net waar ik zin in hebt.

 6. Uhm…
  Het ontbijt eten we sowieso altijd aan tafel, maar niet altijd allemaal tegelijk. Soms is mijn broertje of vader al weg, maar mijn moeder is er eigenlijk altijd. ‘s ochtends wordt er koffie gezet en kan iedereen zijn brood pakken. Mijn mams smeert nog lekker mijn boterhammen πŸ™‚

  Lunch eet iedereen apart. Mijn broertje en ik op school, en mijn moeder en vader op hun werk, of thuis aan de eettafel.

  Avondeten is vrijwel altijd aan tafel, alleen als we iets heel makkelijks eten (soep met een broodje) eten we op de bank. We eten ‘s avonds allemaal tegelijk. Niet persee op een vaste tijd maar meestal rond half 6. Als het erg druk is in ons bedrijf gaan we soms met pan en al daarheen en eten we ons eten daar op πŸ™‚

  Iedere zondagavond eten we patat, en de rest van de week is het meestal aardappels, vlees en groente en ik denk 1 keer in de week iets anders zoals spaghetti, lasagna, pannekoeken, penne, vis, stamppot etc.

  Best wel oke, denk ik πŸ˜€

 7. Wat een leuke video!

  Dingen die ik ook herken zijn:

  πŸ™‚ – Avondeten deden we altijd aan tafel, zowel bij m’n moeder als bij m’n vader. Wel werd m’n vader wat makkelijker naar mate ik ouder werd.

  πŸ™‚ – Ik vroeg ook altijd wat we gingen eten die avond. Ook om dezelfde reden als Laura; Dan kon ik me er op verheugen of… Er tegen opzien. Vaak het laatste, want ik was niet echt een grote eter.

  πŸ™‚ – Met m’n vader ging ik elke vrijdag eten bij de cafetaria, onze patatdag was dat altijd.

  Dingen die veranderd zijn wat betreft m’n eetgewoonten:

  * Ik expirimenteer met eten en probeer veel nieuwe dingen uit. Mede door de foodreviews en andere filmpjes van jullie. Maar ook omdat ik steeds nieuwschieriger wordt naar andere producten dan de ‘standaard dingen’

  * Ik probeer het gezin aan te sporen om wat biologischer te eten, want dat ga ik ook steeds belangrijker vinden merk ik.

  * Als ik alleen eet, wanneer ik alleen thuis ben dan bestel of maak ik zelf iets waar ik op dat moment trek in heb. Van maaltijdsalade tot een eenpansgerecht.

  Liefs.

 8. De vorken moeten links en de messen rechts. XD

 9. Haha volgens mij zijn wij thuis de enige die bijna niet aan tafel eten :p
  Alleen in het weekend, dit is ook omdat m’n vader doordeweeks laat thuis is. Ik ook vaak trouwens.
  En anders eten mijn moeder en ik op de bank en kijken we standaard Masterchef πŸ™‚
  Volgens mij aten we vroeger toen mijn broer en zus ook nog thuis woonden wel vaker aan tafel, maar erg goed kan ik me dat niet herinneren.
  Ook eet ik vaak de andere maaltijden voor de tv of op m’n kamer, erg ongezellig eigenlijk.

 10. Vroeger at ik altijd aan tafel behalve bij het ontbijt, nu zelfs bijna niet meer met het avondeten. Hoewel mijn moeder de laatste twee weken wel vaker met mijn broertje en ik aan tafel eet s’avonds en vandaag toevallig ook met de lunch. Maar normaal gesproken eten wij dus altijd met z’n allen voor de televisie.

  En in het weekend drinken mijn ouders best veel bier ( wat ik niet normaal vind) en dan eten hun pas om 10 uur en dan hebben mijn broertje, ik en mijn zusje ( als die er is) het eten allang op.

 11. Ik weet vooral nog van vroeger dat alles altijd heel zuinig moest. Dus zo min mogelijk beleg, een klein lepeltje saus, een heel klein bakje yoghurt enz. Ik vond dat helemaal niet fijn en als er niemand keek, dan nam ik het er lekker van. Toen ik ouder werd, werd dat knieperige wel wat minder, ik denk ook omdat mij ouders er toen meer geld voor hadden.

  Er waren ook allerlei regels wanneer ik wat mocht eten, die golden trouwens ook voor mijn vader.

  We aten bijna altijd aardappels, vlees en gekookte groente en ook altijd aan een gedekte tafel. Ik vond het avondeten altijd echt heel vies en zag er de hele middag tegen op. We aten ook altijd om half zes. Op zaterdag aten we altijd brood, maar wel aan tafel.

  Ontbijt en lunch deden we apart en gewoon op de bank, alleen op woensdagmiddag lunchten we aan tafel.

  Nu ik samenwoon avondeten we om 7 Γ  8 uur en kijken dan DWDD of het journaal. We vinden het veel relaxter om op de bank te eten. Ontbijt doen we onderweg of op het werk, alleen in het weekend, dan ontbijten we wel aan tafel, overigens zonder tafelkleden en dat soort dingen. Lunch op het werk, in het weekend op de bank.

  We eten ook hele andere dingen, niet zo vaak aardappels. Ook niet meer dat hele zuinige, dat is ook niet nodig. Ik heb daar ook een afkeer van gekregen, net als van bepaalde regels, hoewel ik zelf ook weer mijn eigen regels heb ontwikkeld.

  Mijn ouders zelf eten nu ook wel heel anders dan vroeger volgens mij. Het zijn ook andere tijden.. Mijn schoonouders hebben wel meer de gewoonten van vroeger aangehouden.

 12. Ik eet al 6 maanden lang helemaal niets !! πŸ˜€ πŸ˜€ πŸ˜€

 13. pompom, wat is dat nu voor een reactie… ken je geen andere manieren om aandacht te vragen?

 14. Pompom, beetje rare reactie als je het mij vraagt?

  Wij eten thuis altijd aan tafel, als het kan gezamenlijk.
  In de ochtend gaat dat vaak niet, omdat we thuis met z’n zevenen zijn en iedereen op een andere tijd naar school of werk vertrekt. Mama is wel altijd thuis, die is fulltime huisvrouw πŸ™‚

  Tussendoortjes doen we altijd aan de grote tafel in de woonkamer. 3 x per dag sowieso, maar als er iemand trek heeft, wordt er voedsel uit de kast gepakt.
  Chips mag op woensdagmiddag, vrijdagavond en zaterdagavond.
  Ijs op woensdagavond, zaterdag en zondag. Maar ik eet iedere dag ijs en als het mooi weer is, wordt er ook weleens 2 x per dag ijs gegeten. M’n ouders zijn daar niet zo heel strikt in. Op zaterdag wordt er wit brood gegeten, voor de rest gewoon volkoren of bruin brood.

  Niemand houdt hier van aardappels, dus we eten max 2 keer per week AGV. Op maandag vaak rijst, met gehakt en broccoli, woensdag macaroni of spaghetti, vrijdag bami of Knorr wereldgerecht en op zaterdag patatjes. Zondag de ene week broodje hamburger, de andere week soep met brood.

  Doordeweeks vaak wat kleinere koekjes dan in het weekend. Maar het komt ook vaak genoeg voor dat er taart over is van het weekend en deze dan op maandag opgegeten wordt. Of dat ik doordeweeks wat bak en ze dus dan ook wat luxere dingen eten. Er wordt hier niet heel nauw gekeken eigenlijk, hihi. Wel eten we netjes altijd dus aan tafel en het liefst gezamenlijk!

 15. Leuk om te lezen en te horen allemaal! En weer ff goed om te kijken naar onze eetgewoonten. Ik vind het leuk om mijn kindjes ook zo’n tradities mee te geven.

  Door de week is het vrij normaal en standaard denk ik. Ontbijt doe ik met de kids altijd (heel slecht) voor de tv, dan eten ze tenminste door en komen we niet te laat op school :-).
  Lunch wel altijd aan de tafel en avondeten ook.
  In het weekend halen we altijd broodjes en mogen ze iets uitkiezen bij de bakker; hard broodje of croissantje.
  We eten ook wel 1 x in de week friet, pizza of pannenkoeken (1 van de 3 dan wel πŸ˜‰ ).

  Grappig om nog eens over na te denken hoe het vroeger thuis ging!

 16. Ik at vroeger altijd samen met mijn mama en zusjes. Zowel ontbijt, middageten, avondeten als tussendoortjes. Papa was meestal niet/pas laat thuis.
  Vooral de momenten om 4u, wanneer we uit school kwamen, herinner ik me nog goed. Dan had m’n moeder meestal iets gebakken en fruit geschild en dan gingen we allemaal aan tafel zitten vertellen over onze dag op school.

 17. Wij eten thuis eigenlijk echt alle maaltijden aan tafel. Bij ontbijt is mijn broertje meestal al de deur uit als ik naar beneden kom, omdat hij heel vroeg begint op school, maar mijn ouders zitten dan nog wel aan tafel. Tijdens ontbijt is iedereen wel meer met zichzelf bezig, we lezen de krant of zitten op de iPad. Mijn ouders en broertje ontbijten standaard met yoghurt, rozijnen/fruit en muesli/cruesli en thee natuurlijk. Ik neem meestal havermout!

  Lunchen doen we ook altijd samen, maar als we met z’n tweeΓ«n of drieΓ«n zijn zitten we aan de bar in plaats van de tafel, maar die dekken we dan wel gewoon netjes. Bij de lunch wordt er wel gezellig gekletst. Mijn broertje en vader zijn alleen een stuk sneller klaar dan mijn moeder en ik, dus die gaan soms iets eerder van tafel en dan blijven wij nog doorpraten. We lunchen altijd gewoon met volkoren brood van de bakker, heerlijk vind ik dat! Soms halen we in het weekend een broodje, al moet ik zeggen dat dat sinds mijn problemen met eten wel minder is geworden, daarvoor hadden we standaard ‘s zaterdags bij de lunch croissantjes of pistoletjes.

  Het avondeten doen we ook gewoon altijd aan de eettafel met een netjes gedekte tafel met tafelkleed en in de winter kaarsjes. We blijven meestal drie kwartier tot een uur zitten, inclusief toetje dan. We eten eigenlijk vrijwel nooit AVG (mijn broertje en ik dan Vega en mijn ouders Vlees), misschien één keer in de twee à drie weken. We eten eigenlijk elke dag iets anders en het wisselt echt enorm, mijn ouders houden namelijk nogal van koken. Vandaag aten we bijvoorbeeld indiase curry met rijst, de dag daarvoor visstoofpot met rijst en de dag daarvoor couscous met falafel. Ik vind het wel fijn dat het zo wisselt!

 18. Haha leuk filmpje!
  Ja nu woon ik nog thuis (deze maand move ik lekker naar de stad joehoe) en moet ik hutspot bikken en nasi en bami en gekookte aardappels en allemaal vieze dingen. En ook Γ©lke avond eten (behalve de avonden dat ik werk). Maar ik heb een hekel aan avondeten en ontbijt haha, weet niet helemaal niet eetgestoord ofzo maar het zint me gewoon niet. Ik kan best gewoon om 11 uur ‘s avonds wat koken als ik dan trek heb. Maar ik heb vaak geen trek in de ochtend en avond. En je zit aan die stomme tijden van m’n moeder vast van wanneer zij het eten klaar heeft. (en Γ³h ik mag nooit koken want zij wil het altijd doen, ook irritant). En als ik deze maand m’n ass move naar de stad kan ik gewoon eten wanneer ik trek heb, als ik gewoon een avond geen zin heb om te eten, nou dan niet, heb ik zin om om 12 uur ‘s nachts nog een vegaburger te nassen dan kan dat. Gewoon lekker m’n eigen ding doen en ik zie het allemaal wel. Als ik om 17h al trek heb dan eet ik dan, is het pas om 02h dan eet ik dan. En niet omdat het eten toevallig klaar is dat ik dan moet eten.

  Dingen die ik sowieso ga maken als ik in tha city woon:
  DAHL!

 19. hij heeft maar de helft van m’n bericht geplaatst. AGHR…

 20. vroeger aten wij altijd iedere maaltijd met het hele gezin aan tafel, enkel tussendoortjes aten we apart, af en toe ook samen. wij mochten vroeger enkel 1 tussendoortje overdag en 1 ‘s avonds. wat ik wel fout vind, want ook al hadden we honger we mochten maar 1 tussendoortje om 4 uur.

  nu zijn de hoofdmaaltijden nog steeds samen, de regels om de tussendoortjes zijn nu anders, nu mogen we gewoon nemen waar we zin in hebben, wanneer we er zin in hebben.

  o en frietuur… 1 keer per week ZEKER weten! we konden geen week zonder friet hahaha, nu is het toch wat minder geworden.

 21. Wij eten eigenlijk altijd aan tafel , behalve op zondag wantdan eten we soep op de bank. We eten 4x per week aardappel/groente/vlees en 2x rijst/pasta..nooit frituur want daar hebben we allemaal een hekel aan als we ooit een keer wat afhalen is da turkse pizza of chinees

 22. Heel vroeger aten we alle maaltijden aan tafel; tussen de middag kwamen we dan thuis van de basisschool en aten we warm.
  Later gingen we steeds vaker apart eten; ‘s ochtends vroeg nam ik echt de tijd voor het ontbijt terwijl de rest van het gezin met een broodje in de hand de deur uit spurtte. Lunchen deed iedereen op school/werk. De avondmaaltijden werden ook steeds minder gezamenlijk.

  Toen ik samenwoonde kookte ik vaak voor hem, aten we voor de televisie of bij uitzondering aan tafel (vooral in het begin, toen we elkaar nog veel te vertellen hadden:X). Later werd dit ook steeds minder. Ik deed ook geen moeite om lekkere dingen op tafel te zetten want hij vond dat ik niet kon koken.

  Nu ik alleen woon ben ik weer baas over eigen keuken en eetgewoonten geworden. Ik ben veel alerter op gezond en gevarieerd eten en neem daar veel meer de tijd voor. Als ik alleen eet (wat meestal het geval is) dan is dat meestal voor de computer of televisie. Maar lunchen doe ik wel aan tafel, met een krantje erbij. Als ik samen met vrienden of familie eet dan is dat meestal aan tafel, dan dekken we deze mooi en is het een “restaurantidee”.

 23. Pompom raar datje nog leeft als je zes maanden niks gegeten hebt

 24. Leuk om allemaal te horen en te lezen!

  Bij ons thuis heeft het heel erg gewisseld. Eind basisschool – begin middelbare school, aten we bijna nooit aan tafel. We schepten dan vaak op in de keuken en dan aten we voor de tv. Ook nooit op vaste tijdstippen. Later veranderde dat (misschien ook wel mede door mijn eetstoornis) en vond mijn moeder het belangrijk dat we aan tafel aten. Er werd altijd wel heel gevarieerd gekookt, en geen vaste dagen voor aardappels ofzo.
  Ontbijt alleen samen op zondag.

  Nu woon ik samen en koken we eigenlijk altijd. Soms makkelijk, soms wat uitgebreider, en altijd aan tafel omdat we dat beide gezelliger vinden. Mijn vriend eet vaak leftovers als lunch. En we gaan ook wel vaak ergens eten, maar nooit afhaalvoedsel.
  We ontbijten ook vaak samen, hoewel mijn vriend vaak later wakker is, en het voor mij dan al lunch is πŸ˜›

  Toen ik alleen woonde kookte ik ook altijd, maar at ik altijd aan mijn bureau, achter de computer.

 25. MarijeLief, jammer dat het zo gaat! Alleen op een appel kom je moeilijk de dag door lijkt me.

 26. Echt een leuk filmpje en ook super grappig om eens bij stil te staan.

  Bepaalde rituelen geven structuur. Zeker met mijn autisme is dat heel fijn. Vroeger hadden we daarom elke vrijdag patat dag en elke maandag macaroni dag.
  Nu, is dat veranderd maar ik kan daar nu beter tegen.
  Elke week patat en macaroni eten verveeld ook wel:P

  Eten doe ik altijd aan tafel. Mijn moeder en zus zitten op zondag weleens voor de tv en dan ik achter m’n laptop.

  Als ik op mezelf zou wonen, dan zou ik denk toch die structuur wel weer erin houden. Dan bijvoorbeeld maandag macaroni, maar dan niet altijd hetzelfde. Gewoon eens recepten afwisselen en op m’n gemak koken.

  Tegenwoordig bak ik ook veel, grappig dat Laura dat ook doet en ze maakt vindt ik super lekkere dingen!

 27. O, ja: en patat lucht en frituur lucht dat vindt ik toch zo erg!!
  Ik heb echt een hekel als het huis naar eten ruikt!
  Dat is puur omdat ik erg gevoelig ben voor geurtjes maar patat halen is dan idd gewoon echt de uitvinding of ovenfrietjes maar die zijn vaak minder lekker:P

 28. Wij eten thuis doordeweeks altijd standaard groente, aardappelen, vlees. Dit omdat mijn vader dat wilt als hij uit zijn werk komt. Mijn moeder is altijd huismoeder geweest, dus die kookt dan. Het eten doen we doordeweeks dus ook gezamenlijk aan tafel tussen 5 en 7 ergens. (verschilt hoe laat mijn vader thuis is) In het weekend eten we dan andere dingen. De ene week is het bijvoorbeeld macaroni, spaghetti, soep, andere week bami, frituur, rijst. Eigenlijk alles wat geen standaard doordeweeks maaltje is. πŸ˜› Dit eten we dan gewoon op de bank ofzo, soms wel aan tafel als het een gedoe is, haha.
  Met het ontbijt aten we vroeger alleen in het weekend gezamelijk, tegenwoordig nooit meer want iedereen staat op een andere tijd op. Als je tot 11 uur in bed wil blijven n het weekend is er niemand die je tegen houdt, haha!
  Oh en zoals Anoniem hier boven mij zegt; frituur lucht is the worst. Ik vind het niet zozeer vervelend in huis, maar mijn kleding stinkt daarna gewoon zerg, bah. :’)

 29. Ik ontbijt doordeweeks altijd alleen, omdat mijn ouders dan beiden iets anders aan het doen zijn (brood smeren, hond uitlaten e.d.). Ik lunch op school en als ik ‘s middags thuis kom drink ik thee met mijn moeder (die is dan altijd al terug van haar werk). ‘s Avonds eten we meestal aan tafel, maar soms, als we makkelijk eten en geen zin hebben om de tafel helemaal te dekken, eten we voor de tv. Meestal eten we dan met het hele gezin, maar ongeveer twee keer per week is mijn vader weg voor zijn werk, dus dan eet ik alleen met mijn moeder.
  In het weekend brunchen we gezellig samen. De tijd varieert van 12u tot 15u (ja, soms zijn we echt heel laat!). ‘s Avonds eten we dan eigenlijk altijd aan tafel, want dan eten we vaak wat uitgebreider.
  We hebben geen vast weekschema, we zien gewoon waar we zin in hebben op de dag zelf. Dat vind ik op zich geen probleem, al zou het af en toe wel eens fijn zijn om vooraf te weten wat we gaan eten πŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *