Ontbijten met fruit

Ik heb altijd moeite gehad met ontbijten. Ontbijt valt me snel zwaar op de maag of staat me tegen omdat het ‘moet’. Ontbijten voelde vaak niet ‘veilig’ omdat ik ‘s ochtends nog niet écht honger had. Ik stelde het eerste eetmoment vaak zelfs zo lang mogelijk uit, omdat ik dacht dat ik hiermee mijn calorie-inname van de gehele dag kon beperken. Het tegenovergestelde is waar.

Je stoelgang komt hierdoor ‘s ochtends niet op gang, je hebt minder energie dus je onderneemt ook minder, waardoor je ook minder verbrandt. De trek naar calorierijke producten wordt steeds groter en groter, waardoor je uiteindelijk op je uitgestelde eetmoment toch de calorieën inhaalt die je probeert te vermijden.

Terwijl ik mijn honger liet oplopen totdat ik eindelijk iets at, was ik vaak zo wankel dat
ik iets moest pakken wat snel vulde. Ik had dan zelden zin in fruit omdat ik met grote honger trek krijg in hartig. Uiteindelijk at ik nooit genoeg fruit op een dag.

Hier bestaat een hele simpele oplossing voor: ontbijten met fruit! Eerst moest ik me er even overheen zetten om weer te gaan ontbijten. Je kent het wel, iets met eetstoornis, veranderingen en controle 😉 Maar ontbijten is nu weer normaal geworden. Ik kijk er niet meer tegenop, ik kijk er zelfs naar uit omdat ik nu precies weet hoe ik het lekker vind en me er goed bij voel. Ik krijg ‘s ochtends een boost aan vitaminen binnen, ben vrolijker, mijn haar, huid en ogen zien er gezonder uit, ik heb energie om van alles te ondernemen en ik ben er niet door aangekomen.

Het scheelt een hoop schuldgevoelens en pijn en moeite, en ik win er alleen maar positieve dingen mee: vitaminen, mineralen, energie, blijdschap, voldoening en een stukje herstel.

Hier volgt mijn vitaminebom:

Ingredienten:

– 1 banaan
– 1 kiwi
– 1 sinaasappel
– Handje vol muesli (ik neem met noten)
– Aardbeienyoghurt (ook lekker met sinaasappelyoghurt!)
– Platte melkchocolade, bijv. Extra fijne melkchocolade van de AH.

1. Snij de banaan in schijfjes.
2. Snij de sinaasappelschil met een broodmes af. Een scherp mes of een
gekarteld broodmes werkt het beste. Op deze manier krijg je geen bittere
velletjes.

3. Halveer de geschilde sinaasappel, en snijdt ze in schijfjes zoals je ze
normaal zou afpellen. Door dit te snijden in plaats van los te trekken
zoals bij een handgepelde sinaasappel of mandarijn, merk je niks van de
taaie velletjes. Die velletjes zitten wel vol met vitaminen, maar zo merk
je niet dat je ze eet.
4. Snijd vervolgens de schijfjes in kleine partjes.

5. Snijd de kontjes van de kiwi er af, en schil de kiwi met een
dunschiller zodat je zo veel mogelijk van de kiwi laat zitten.
6. Halveer de kiwi, en leg de halfjes op de platte kant op de snijplank.
7. Halveer de halfjes, en snijd ze zo in schijfjes.

8. Doe al het fruit bij elkaar in een schaaltje.
9. Doe hier een handjevol muesli bij.
10. Voeg een scheut aardbeienyoghurt toe.

11. Neem een stukje chocola uit de verpakking. (1 chocolaatje is
voldoende) en druk deze met een scherp mes in reepjes.
12. Snijd de reepjes vervolgens in kleine blokjes, en klaar is je ontbijt
decoratie.

13. Strooi de blokjes chocola over het geheel, even roeren, en klaar is je
fruitontbijt!

Eet smakelijk!

Variatietip: In plaats van losse melkchocolade kan je ook muesli met chocola nemen. Cruesli Zomerzin met lemon-cheesecake is ook erg lekker, maar melk- of puurchocolade gecombineerd met aardbeien- of
sinaasappelyoghurt is een huwelijk wat nooit stuk gaat!

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

111 reacties op “Ontbijten met fruit”

 1. Jumjum!

 2. lekker hoor

 3. Leuk beschreven, ik krijg er trek van! 🙂

 4. Omg dat ziet er wel heel lekker uit ja!

 5. Ziet er lekker uit!
  Ik heb alleen gehoord en gelezen dat je zuivel beter niet met fruit samen kunt nemen. Klopt dit?

 6. Wat heerlijk! Daar ga ik me toch eens aan wagen.
  De foto’s zijn ook goed gelukt. Kan niet wachten tot het ontbijt morgenochtend 🙂

  @Bente: Oké! Dat heb ik nog niet eerder gehoord, heb je enig idee waarom die twee producten niet samen mogen?

 7. Ik denk dat de gemiddelde ouder niet echt blij is met dit ontbijt, lol! Fruit is niet echt goedkoop, 3 stuks fruit bij het ontbijt en dan zeker later op de dag ook nog een keer? God, ik zou willen dat ik zo’n ontbijt mocht eten!

 8. Jummiejum! Ik denk alleen dat 1 blokje chocola voor mij niet genoeg is hoor whaha 😉

  @bente ik weet alleen dat ananas in yoghurt heel bitter en vies wordt omdat er enzymen in de yoghurt iets van de ananas omzetten. En volgens mij is het ook bij kiwi. Maar ik doe heel vaak appel of banaan door de yoghurt en dat gaat prima hoor 🙂

  @Tyrande fruit bij de Lidl is een stuk goedkoper en ook echt prima!

 9. lekker hoor!!
  Ipv een tablet choco kan je ook de ruijter specials hagelslag nemen.. die heb ik dan in extra puur of intens, erg lekker en ook makkelijk door de yoghurt! *dat is tenminste ook chocolade :D*

 10. @tyrande, idd de lidl, markt enz!
  Ik denk dat de gemiddelde ouder met een kind met een eetstoornis er een fortuin voor over heeft als hun kind weer goed eet en straalt..

 11. @Doritos: Niks meer aan toe te voegen, ‘Als je kind maar gezond/gelukkig is’, is het motto van ouders denk ik 🙂

 12. Goed dat je een manier hebt gevonden om toch te kunnen ontbijten! 🙂
  Zelf moet ik alleen niet denken aan het ontbijt dat jij lekker vindt. Zoveel zoet bij elkaar, daar wordt ik alleen maar misselijk van. 1 sinaasappel is voor mij wel genoeg suiker voor 1 eetmoment, ik moet dat spreiden. Maar wat werkt is voor iedereen anders, en het is heel positief dat jij iets hebt gevonden wat voor jou werkt!

 13. @ bente, ik eet aalllllllllllllllllltijd fruit in mijn yoghurt, en echt, nog nóóit ziek geworden of iets raars gebeurd 😛 alles is prima met mij

 14. Ik doe vaak een yoghurtje met stukjes verse appel, maar krijg te horen dat dit nog wat te weinig is, dus misschien beetje muesli erbij 🙂

 15. Heerlijk dat ontbijt ik doe het ook altijd Alleen ik gebruik kwark met noten banaan en een beetje lijnzaad er door!

 16. Ziet er heerlijk uit! LEKKER!

 17. klinkt heerlijk…
  ik ontbijt het liefst ook zo, maar dan met witte of pure choco… en gewone yoghurt met biologische rietsuiker

 18. @doritos dat is leuk gezegd, maar in de praktijk echt niet zo. Dit was bij mij het geval toen het nét weer wat beter ging maar na een maand was dat ook wel weer over en is het enige fruit dat ik mag een appel want dat is niet zo duur.

 19. Ooh ja dat doe ik vaak met gedroogde vruchtjes

 20. @ Doritos

  en bovendien kunnen je ouders heel veel willen, maar als ze simpelweg de mogelijkheid niet hébben om al deze dure producten voor hun kind met een eetstoornis te kopen, kunnen ze niet anders. En dat lijkt me al helemáál moeilijk; weten dat je datgene wat je kind wel nog zou willen proberen te eten niet kan betalen.

 21. mmmmmmmmmmmmm!

 22. @Tyrande: Het is aanbevolen om minimaal 2 stuks fruit en 2 ons groente op een dag te eten. Ik eet ‘s mijn fruit het liefst ‘s ochtends omdat ik weet dat ik er ‘s middags en ‘s avonds geen zin in heb. Het wordt ook aanbevolen om te variëren. Ik neem het liefste de bovenstaande combi, maar wissel ook vaak af met appel of ander fruit wat in de aanbieding is. Fruit hoeft helemaal niet duur te zijn, en zeker niet té duur. Fruit bij de Aldi en de Lidl is helemaal niet duur, en hoewel de Appie bekend staat als dure supermarkt, hebben deze altijd hele leuke bonusaanbiedingen met fruit. Deze week kost bijv. een kilo bananen bij de Appie maar 0,99. Voor 3 bananen ben je dus nog geen 50 cent kwijt, en dat is voor 1 week wel genoeg, anders raak je verstopt 😉

  Ik ontbijt overigens niet elke dag op deze manier, maar wel vaak. Vooral wanneer ik zin heb in zoet. Op andere dagen ga ik ook wel voor een boterham of beschuit met kaas en soms wat komkommer en tomaat erbij, maar door te ontbijten met fruit, ben ik in ieder geval weer begonnen met ontbijten en eet ik over de gehele dag veel gezonder en bewuster en ben ik minder geneigd naar eetgestoorde gedragingen zoals eetbuien, purgeren, uithongeren en dan weet eetbuien en ga zo maar door 🙂

 23. Dat ontbijt ziet er echt heerlijk uit! alleen heb ik daar door de weeks geen tijd voor, ik moet om half 6 de deur al uit. Dan ga ik voor de saaie boterhammen maar in het weekend kan ik dit zeker wel proberen.
  Dank je wel voor de lekkere en leuke tip!

  Groetjes Marr

 24. Dat lijkt me alleen lekker met yoghurt naturel. Anders wordt het helemaal een zoete boel: al dat fruit en dan ook de vruchtenyoghurt. Ik denk niet dat het goed is om dit elke dag te nemen als ontbijt, omdat het vooral bestaat uit ‘snelle’ suikers die snel een piek geven in de bloedsuikerspiegel. Maar er komt ook snel weer een dip. Beter is het om te ontbijten met ‘langzame’ koolhydraten.

 25. @scaatser
  en dat fruit vd lidl is kwalitatief ook nog eens beter dan de ah:D

 26. Héél lekker maar wel een kritiek puntje, ik (en vele met mij) eet vanuit mijn eetstoornis magere yoghurt. En ik vind het een beetje jammer dat ik magere yoghurt hier zie tegen komen.

 27. snap je wel hoor, maar er staan ook notencruesli en chocolade, dus misschien moet je het een beetje relativeren 😉

 28. Alleen die zin ‘ik ben er niet door aangekomen’ vind ik een beetje dubbel. Niet voor mijzelf, want met eten gaat het steeds beter en ik ben uit mijn 3-daagse dagbehandeling, waar we standaard bij het ontbijt 3 boterhammen met kaas, vlees en zoet moesten eten.

  Zelf neem ik ook milde magere yoghurt, biologische, omdat ik dat gewoon lekker vind en het anders te vullend wordt, omdat ik er ook een halve ons muesli of een portie cruesli en 5 gekraakte walnoten doorheen doe om een beetje aan de gelijke hoeveelheid van de 3 boterhammen te komen. 😉 Vind yoghurt met noten echt verukkelijk! En noten zijn nog goed voor je huid en haar ook. 🙂

 29. Grappig, toevallig zat ik te bedenken vandaag dat ik misschien toch mijn ontbijt moet uitbreiden. Ontbijt is inderdaad het belangrijkste eetmoment van de dag.
  Dit recept klinkt als een heel lekker recept om eens uit te proberen en mee te variëren.

 30. ik begin ‘s ochtends ook altijd met fruit, maar niet omdat ik geen brood kan verdragen. gewoon om lekker fris wakker te worden. Maar ik eet daarna ook altijd nog wat boterhammen

 31. Heerlijk ontbijt! Over dat geld, ik ben een student en ik kan het me ook veroorloven, het is maar waar je je geld aan WILT uitgeven. Natuurlijk kan je neit iedere dag blauwe bessen en frambozen eten maar seizoens en bonus fruit hoeft echt niet duur te zijn.

 32. denk dat ik dat ontbijt morgen ook eens ga maken, maar dan met aardbei en banaan. yumm!

 33. Goddelijk! Ik neem de laatste tijd ook wel eens banaan eier pannenkoekjes.
  1 banaan en 2 eieren mengen (met wat kaneel en vanille suiker) in de pan bakken en je hebt voor 1 persoon mini pannenkoekjes en dan nog wat fruit erbij jummmyyy

 34. Normaal gesproken ontbijt ik gewoon met boterhammen, maar vond dit een beetje saai worden en probeerde eens wat anders uit. Ik nam yoghurt met muesli, kiwi’s en honing. Echt superlekker! In plaats van kiwi en honing lijkt het me ook lekker om appel en kaneel te gebruiken, yum!

 35. Lijkt me echt heerlijk, ik ga het morgen proberen! Maar… is de combinatie yoghurt met kiwi niet bitter? Groetjes!

 36. Ziet er fijn uit 🙂
  Jammer dat ik straks in de 5daagse boterhammen moét..
  Heel tegenwerkend.. Het helpt toch veel beter als je het lekker vindt wat je eet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *