Ik heb altijd moeite gehad met ontbijten. Ontbijt valt me snel zwaar op de maag of staat me tegen omdat het ‘moet’. Ontbijten voelde vaak niet ‘veilig’ omdat ik ‘s ochtends nog niet écht honger had. Ik stelde het eerste eetmoment vaak zelfs zo lang mogelijk uit, omdat ik dacht dat ik hiermee mijn calorie-inname van de gehele dag kon beperken. Het tegenovergestelde is waar.
Je stoelgang komt hierdoor ‘s ochtends niet op gang, je hebt minder energie dus je onderneemt ook minder, waardoor je ook minder verbrandt. De trek naar calorierijke producten wordt steeds groter en groter, waardoor je uiteindelijk op je uitgestelde eetmoment toch de calorieën inhaalt die je probeert te vermijden.
Terwijl ik mijn honger liet oplopen totdat ik eindelijk iets at, was ik vaak zo wankel dat
ik iets moest pakken wat snel vulde. Ik had dan zelden zin in fruit omdat ik met grote honger trek krijg in hartig. Uiteindelijk at ik nooit genoeg fruit op een dag.
Hier bestaat een hele simpele oplossing voor: ontbijten met fruit! Eerst moest ik me er even overheen zetten om weer te gaan ontbijten. Je kent het wel, iets met eetstoornis, veranderingen en controle 😉 Maar ontbijten is nu weer normaal geworden. Ik kijk er niet meer tegenop, ik kijk er zelfs naar uit omdat ik nu precies weet hoe ik het lekker vind en me er goed bij voel. Ik krijg ‘s ochtends een boost aan vitaminen binnen, ben vrolijker, mijn haar, huid en ogen zien er gezonder uit, ik heb energie om van alles te ondernemen en ik ben er niet door aangekomen.
Het scheelt een hoop schuldgevoelens en pijn en moeite, en ik win er alleen maar positieve dingen mee: vitaminen, mineralen, energie, blijdschap, voldoening en een stukje herstel.
Hier volgt mijn vitaminebom:
Ingredienten:
– 1 banaan
– 1 kiwi
– 1 sinaasappel
– Handje vol muesli (ik neem met noten)
– Aardbeienyoghurt (ook lekker met sinaasappelyoghurt!)
– Platte melkchocolade, bijv. Extra fijne melkchocolade van de AH.
1. Snij de banaan in schijfjes.
2. Snij de sinaasappelschil met een broodmes af. Een scherp mes of een
gekarteld broodmes werkt het beste. Op deze manier krijg je geen bittere
velletjes.
3. Halveer de geschilde sinaasappel, en snijdt ze in schijfjes zoals je ze
normaal zou afpellen. Door dit te snijden in plaats van los te trekken
zoals bij een handgepelde sinaasappel of mandarijn, merk je niks van de
taaie velletjes. Die velletjes zitten wel vol met vitaminen, maar zo merk
je niet dat je ze eet.
4. Snijd vervolgens de schijfjes in kleine partjes.
5. Snijd de kontjes van de kiwi er af, en schil de kiwi met een
dunschiller zodat je zo veel mogelijk van de kiwi laat zitten.
6. Halveer de kiwi, en leg de halfjes op de platte kant op de snijplank.
7. Halveer de halfjes, en snijd ze zo in schijfjes.
8. Doe al het fruit bij elkaar in een schaaltje.
9. Doe hier een handjevol muesli bij.
10. Voeg een scheut aardbeienyoghurt toe.
11. Neem een stukje chocola uit de verpakking. (1 chocolaatje is
voldoende) en druk deze met een scherp mes in reepjes.
12. Snijd de reepjes vervolgens in kleine blokjes, en klaar is je ontbijt
decoratie.
13. Strooi de blokjes chocola over het geheel, even roeren, en klaar is je
fruitontbijt!
Eet smakelijk!
Variatietip: In plaats van losse melkchocolade kan je ook muesli met chocola nemen. Cruesli Zomerzin met lemon-cheesecake is ook erg lekker, maar melk- of puurchocolade gecombineerd met aardbeien- of
sinaasappelyoghurt is een huwelijk wat nooit stuk gaat!
Geef een reactie