Nobody’s perfect

Charlene is 15 jaar. Ze zit nu in het 3de leerjaar van de Mavo.

Hoe begonnen bij jou de problemen met eten?
Ik heb vanaf mijn 5de tot me 8ste anorexia gehad. Het kwam vooral doordat een heel dun meisje telkens tegen mij zei dat ik dik was en omdat ik nog heel wat jonger was, was ik heel gevoelig voor zulke dingen. Ik ging toen ook steeds minder eten en als ik wat had gegeten moest de kcal er meteen weer van af dat deed ik door touwtje te springen en trap op en af te rennen. Later ging ik weer een beetje meer eten. Maar ik mocht naar de selectie van turnen en zag daar weer allemaal dunne meisjes rond lopen ik voelde me daardoor weer heel dik bij en ging dus weer steeds minder eten en de kcal weer eraf halen. ik moest toen ook later naar de dokter en kreeg bijna voeding naar binnen en opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat nu nog steeds niet echt met me, want heb nu boulimia. Ik vind het helemaal niet leuk al die vreetbuien en daarna alles eruit te kotsen of zoveel mogelijk. En ben nu ook heel moeilijk geworden met eten. Het is echt niet leuk om dit te hebben.

Kan je met anderen praten over je eetproblemen?
Ik praat bijna nooit met vriendinnen over mij eetproblemen. Alleen met mijn ABV. Zij weet als enigste dat ik anorexia heb gehad, maar niet dat ik nu nog boulimia heb. Ik ben namelijk bang dat mijn ouders het te weten komen en dan moet stoppen met sporten en dat wil ik gewoon echt niet. Ik wil liever ook niet dat al mijn vriendinnen het te weten komen, want je hoeft maar ruzie te krijgen en ze kunnen het er per ongeluk uitgooien dat ik anorexia heb gehad.

Hoe heb je hulp gezocht voor je eetproblemen?
Ik heb zelf geen hulp gezocht maar eigelijk mijn moeder, omdat ze vond dat ik echt te weinig at en dat vond ze gewoon niet goed. Ik weet niet meer hoe oud ik toen was maar dacht zelf een jaartje of 6/7. Ik heb zelf nu geen hulp meer.

Wat is volgens jou het verschil tussen pro-ana en een eetstoornis?
Pro-ana is eerder iemand die het wil hebben. Een eetstoornis hebben is dat je het liever niet wilt hebben maar dat je het opeens krijgt.

Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met pro-ana websites?
Ik was vorig jaar opeens weer heel erg met mijn gewicht bezig en ging toen een beetje op het internet kijken ik heb daar achteraf wel spijt van gekregen, want het is niet zo makkelijk om opeens niet meer achter zulke sites te gaan omdat je weet hoe die sites heten.

Hoe houd jij je bezig met pro-ana?
Ik hield me toen vooral bezig met pro-ana door op sites te gaan kijken en dan msn uit te wisselen zodat je meer contact had met andere en hun je ook konden helpen.

Wat hebben de websites voor invloed op jou?
Door te zeggen dat dun veel beter is dan dik en als je veel eet dat je jezelf moet gaan straffen of de volgende dag minder moet eten. Maar ook om te zien hoe je dunner kan worden als je veel minder eet.

Aan watvoor steun heb je behoefte?
Aan kinderen die ook zoiets hebben meegemaakt. daar kan je uiteindelijk veel mee praten want hun snappen precies hoe jij je voelt. je kan wel bij je vriendinnen te recht die zoiets niet hebben mee gemaakt maar dat is toch anders, want hun weten gewoon niet hoe het is en hoe jij je er bij voelt.

Waar denk je aan, als je ‘s avonds is bed ligt?
Als ik zo door ga dat ik echt opgenomen moet worden en als mijn ouders er niet achter kwamen van toen ik 5 jaar was (van mijn anorexia) dat ik er heel misschien er nu wel niet was. ik ben ze daar nu ook heel dankbaar voor, want het is een hele gemene ziekte om te hebben.

Wat is jouw wens voor de toekomst?
Dat ik er ooit een keertje helemaal van af kom en dat ik gewoon weer dingen kan eten zonder dat ik me er schuldig over voel.

Wat zou je tegen andere meiden met eetproblemen willen zeggen?
Jullie staan er niet alleen voor. Laat je ouders je eventueel helpen zodat je er van af komt, want het is absoluut niet leuk om het te hebben. Als je wat gaat eten eet dan met maten dus niet in 1 keer heel veel maar gewoon ontbijt, tussendoor, lunch, tussendoor, avondmaaltijd. zorg er echt voor dat je dit minimaal binnen krijgt. Je hoeft echt niet dun te zijn om mooi te kunnen zijn, want ik ken genoeg dikke (stevige) meiden die heel erg mooi zijn. Blijf vooral je eige, je hoeft niet anders te doen omdat een ander dat wilt.

Wil je zelf nog iets zeggen?
Heel veel sterkte iedereen die aan dit leiden. ik leef echt met jullie mee. onthoud echt goed NOBODY IS PERFECT!!!

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *