Loskomen van nachtmerries

Nachtmerries zijn vervelende en vaak ook enge dromen die wij allemaal weleens hebben gehad of die we nog steeds regelmatig hebben. Toen ik nog jonger was, had ik heel regelmatig nachtmerries en als kind werd ik geregeld huilend en angstig wakker. Nu ik ouder ben, heb ik veel minder last van nachtmerries maar af en toe komen ze nog weleens terug. Laatst droomde ik nog dat ik ergens opgesloten zat en er niet uit kon komen. Ondertussen gebeurde er allemaal enge dingen. Meer kan ik mij niet herinneren maar net als fijne dromen hebben nachtmerries vaak een onlogisch verloop. Ik herinner mij nog wel dat ik met een heel naar, verdrietig maar ook opgejaagd gevoel wakker werd midden in de nacht en dat het ook moeilijk was om weer in slaap te vallen..

Wanneer ik ‘s nachts wakker word van nachtmerries, kan ik daar behoorlijk door van slag zijn. Dan lijkt wat ik droomde ook heel echt en kan ik soms de realiteit niet onderscheiden van fictie. Ik weet nog dat ik een tijd geleden droomde dat een vriendin een ongeluk kreeg en op slag dood was. De droom bleef uiteraard niet alleen bij dit bericht maar ik zag alles voor me. Ik weet nog goed dat ik toen ik wakker werd, even niet meer wist wat ik nou gedroomd had en wat werkelijkheid was. Gelukkig kon ik hier zo achter komen door haar een berichtje te sturen. Toch is dit bij sommige dingen een stuk lastiger.

vrouw kijkt uit raam
Bron

Niet alle dromen gaan om leven of dood waarbij de feiten makkelijk te achterhalen zijn. Soms is het een stuk complexer en gaat het om bepaalde herinneringen waar je over droomt. Soms is het dan achteraf moeilijk om te bepalen of deze herinneringen dan echt gebeurd zijn of dat je er een droom of nachtmerrie over gehad hebt. Er wordt van alles over dromen gezegd. Zo zouden dromen een verwerkingsproces zijn van de dingen die je mee maakt. Het zouden dingen zijn die we in ons dagelijkse leven soms verdringen of het staat symbool voor iets. Ook op internet zijn talloze ‘betekenissen‘ van dromen te vinden maar de vraag is in hoeverre dit klopt.

Je mee laten slepen..
Tijdens een nachtmerrie wordt je volledig meegesleept door verschillende gebeurtenissen en de emoties en gevoelens die hierdoor worden opgeroepen. Gevoelens die je hebt in de droom, maar ook die je ervaart als je wakker wordt. Een nachtmerrie kan je meeslepen in een bepaald angstig, boos of opgejaagd gevoel. Dit kan in stand blijven als je wakker wordt waardoor je je dag eigenlijk al slecht begint, maar het kan ook juist voor een gevoel van opluchting geven als je wakker wordt en beseft dat het maar een nachtmerrie was. Gelukkig is dit meestal het effect als ik een nachtmerrie heb gehad maar soms blijft het nare gevoel ook hangen en kijk ik heel anders naar de realiteit op dat moment en zorgt het voor een angstig en opgejaagd gevoel. Ik kan dit de ene keer makkelijker loslaten dan de andere keer.

Nare herinneringen en nachtmerries
Nachtmerries kunnen ook samenhangen met bepaalde nare herinneringen en trauma’s. Wanneer je bijvoorbeeld hier veel mee bezig bent doordat je in therapie zit, kunnen de nachtmerries ook toenemen. Ik denk wel dat dit te maken heeft met een bepaalde vorm van verwerking. Dit kan heel beangstigend zijn. Zeker omdat je er geen controle over lijkt te hebben en je er dus mee geconfronteerd wordt zonder dat je dat kan beïnvloeden. Zelfs slapen kan dan niet meer veilig lijken en er kan een angst ontstaan om te gaan slapen. Ondanks dat dit verschrikkelijk is en de angst en herinneringen misschien versterkt, is dit vaak ook een onderdeel van het verwerkingsproces en moet je daar ‘doorheen’. Wel is het goed dit te bespreken met je therapeut en samen manieren te vinden om hier dan mee om te gaan op een manier die bij jou past.

Een nachtmerrie kan dus zorgen voor allerlei gevoelens maar het kan ook lichamelijke symptomen met zich meebrengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huilen in je slaap, een verhoogde hartslag, overmatig zweten, hoofdpijn, trillen bij het wakker worden, etc. Mede door deze lichamelijke klachten die je kunt krijgen maar ook door het gevoel wat je kan overhouden aan een nachtmerrie wanneer je (‘s nachts of ‘s morgens) wakker wordt, kan het moeilijk zijn om los te komen van de nachtmerrie en weer terug te komen in de realiteit waar het ‘normale’ dagelijkse leven verder gaat. Hieronder een aantal tips die je wellicht kunnen helpen.

nachtmerrie
Bron

♥ Neem de tijd om goed wakker te worden
Wanneer je een nachtmerrie hebt gehad, wordt je vaak op niet zo’n fijne manier wakker en dat is dan het begin van je dag. Zeker als je net wakker bent, kan het moeilijk zijn om de droom van werkelijkheid te onderscheiden. Neem de tijd om goed wakker te worden. Ga even rechtop zitten en wordt je bewust van je omgeving. Het kan helpen om op die momenten even rustig aandacht te geven aan de dingen die je om je heen ziet.

♥ Vertel over je nachtmerrie
Toen ik als kind regelmatig last had van nachtmerries, was het eerste wat ik midden in de nacht deed mijn moeder roepen. Het hielp enorm om mijn angst en paniek met haar te delen. Daardoor werd het al een stuk minder. Het helpt mij nog steeds om over mijn nachtmerrie te vertellen aan iemand die dichtbij mij staat. Het helpt met relativeren maar het haalt ook de scherpe kantjes er een beetje af. Het kan ook helpen wanneer je iemand belt of met iemand praat waar de nachtmerrie over ging, niet in alle gevallen hoor, maar als je bijvoorbeeld in je droom ruzie hebt gehad met je beste vriendin, kan het helpen om even contact te zoeken en dit te vertellen. Het kan je dan geruststellen en je kunt daardoor de droom soms ook op een andere, vaak fijnere manier bekijken.

♥ Schrijf het op
Het kan ook helpen om van je af te schrijven wanneer je een nachtmerrie hebt gehad. Leg bijvoorbeeld een notitieblokje en een pen naast je bed zodat je van je af kunt schrijven als je ‘s nachts wakker wordt. Het is dan vaak lastiger om iemand te bereiken om er over te praten. Zo kun je er toch een beetje van los komen.

♥ Relativeren
Praten en opschrijven kan helpen bij het relativeren. Wanneer je zelf nog zo vast zit in je droom, kan het moeilijk zijn om dit alleen te doen dus dan kan het helpen om hierover te praten met een ander. Zeg het eventueel ook hard op tegen jezelf dat het maar een droom was.

♥ Vertrouwde spullen
Fijne en vertrouwde spulletjes in je omgeving kunnen helpen om tot rust te komen na een nachtmerrie. Voor kinderen maar ook voor volwassenen kan een knuffel bijvoorbeeld een veilig en vertrouwd gevoel geven maar het luisteren naar bepaalde muziek of het kijken naar een foto kan hetzelfde effect hebben. Verzamel wat fijne spulletjes voor jezelf die binnen handbereik zijn voor als je een nachtmerrie hebt gehad.

♥ Water in je gezicht of koude douche
Om even goed wakker te worden en weer terug te komen in de realiteit kan het helpen om even onder een koude douche te gaan staan of om je gezicht even te wassen met koud water.

meisje
Bron

♥ Licht in de kamer
Voor mij hebben nachtmerries eigenlijk altijd een associatie gehad met donker. Dit komt denk ik omdat wanneer ik ‘s nachts in het donker wakker werd van een nachtmerrie ik hier heel angstig van werd en in paniek kon raken. In slaap vallen lukte dan ook vaak niet meer als de kamer waarin ik wakker werd bleef zoals die was. Wanneer ik ‘s morgens wakker werd door een nachtmerrie, kon ik het vaak sneller loslaten. Vroeger werkte het goed, maar ik denk dat het nog steeds goed kan werken. Maak je kamer wat lichter nadat je een nachtmerrie hebt gehad door bijvoorbeeld de gordijnen een beetje open te doen of een lampje aan te zetten.

♥ Het normale leven beginnen
In het proces van het loskomen van je nachtmerrie, kan het heel goed zijn om zo snel mogelijk te beginnen met het ‘normale’ dagelijkse leven. Begin de dag bijvoorbeeld met een lekker kopje thee, een ontbijtje en het lezen van de krant of een tijdschriftje.

Hoe ga jij om met nachtmerries?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

3 reacties op “Loskomen van nachtmerries”

  1. als ik snachts wakker word door een nachtmerrie dan ben ik vaak bang , maar ga even naar de wc en water drinken en in de huiskamer kijken , mij helpt dit wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *