Lisanne is terug en vertelt over ASS

En daar begon ik weer vol enthousiasme aan een nieuwe opleiding met nog werk voor Proud2Bme ernaast. En weer liep ik vast, voor de zoveelste keer. Zit er toch niet meer achter bij dat meisje? Is wat zowel ik, mijn omgeving en de behandelaren destijds zich begonnen af te vragen. Mijn zus heeft de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en zo is bij mij dat balletje ook gaan rollen. En ja hoor, na heel wat onderzoeken heb ik dan ook de diagnose ASS gekregen. En die kwam hard binnen.

Tijd had ik nodig om te verwerken dat ik ASS heb en om te leren hiermee om te gaan. Wel verklaarde de diagnose waarom ik keer op keer vastliep in studie en/of werk: ik raakte er overprikkeld van en werd overvraagd vanuit het autisme. Nadat ik de diagnose had gekregen, had ik het vooral moeilijk met het besef dat een bepaalde mate van onrust vanuit het autisme altijd een onderdeel van mij zal blijven, al geloof ik wel dat je er meer een modus in kan vinden naarmate je jezelf steeds beter leert kennen en gaat accepteren. Daar zie ik voor mijzelf al een enorme groei in.

Lisanne haar voorstelblog uit 2020 nog eens lezen? Dat kan hier.

Meer een modus vinden in betekent dat ik moest leren omgaan met de onrust die ik heb en daar had ik het vlak na de diagnose moeilijk mee. Gelukkig brengt autisme, naast uitdagingen, ook een boel krachtige punten met zich mee. Hoe mooi is het dat ik creatief ben en vol ideeën zit. Geef mij een taak en ik zorg ervoor dat deze nauwkeurig en secuur uitgevoerd wordt. En wat dacht je van de bijbehorende hyperfocus? Soms lastig om mee om te gaan, maar ook zeker een kracht. Plannen? Geen probleem. Flexibiliteit in die planning kan dan wel weer een uitdaging zijn. 😉 Ook ben ik dankzij autisme heel leergierig en neem ik informatie als een spons in mij op. Zo heb je nog eens leuke feitjes te vertellen aan je omgeving of op een feestje. O nee, daar ben ik ook achter gekomen; die feestjes zijn niet echt mijn ding. Focussen op die krachten is ook iets wat mij goed heeft geholpen in het acceptatieproces. Uiteindelijk vind ik het een cadeautje dat ik mijzelf nu echt mag gaan leren kennen en mijn leven eindelijk passend kan en mag inrichten.

Ik weet nu dat mijn angststoornis, stemmingsstoornis en eetstoornis voortkomen vanuit autisme, niet andersom. Dit geeft mij de kans passend op mijn klachten in te spelen, doordat ik steeds beter leer omgaan met mijn autisme, waardoor ik ook minder last heb van andere klachten. Ondanks dat ik altijd een perfectionist zal blijven en waakzaam moet zijn voor de innerlijke kritische stem, ben ik sinds de diagnose wel milder naar mijzelf geworden. Hoe erg is het dat ik nou eenmaal een duidelijke planning nodig heb om de dag door te komen en tijd nodig heb om te schakelen als iemand met een spontaan voorstel komt? Voorheen nam ik mijzelf dit soort dingen heel erg kwalijk, nu kan ik accepteren dat dit bij mij hoort en die acceptatie zorgt ervoor dat ik mijn leven nu passend weet in te richten; zonder dat ik mijzelf continu overvraag en daarop afreken.

En bij mijn leven passend inrichten hoort ook mijn terugkeer bij Proud2Bme! Ik zal weer te vinden zijn in de dagboekjes op het forum, zo nu en dan in een chat en er zal soms een blog van mij tevoorschijn komen. Ik hoop dat ik weer wat voor jullie mag gaan betekenen; ik kijk ernaar uit! 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar 

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

26 reacties op “Lisanne is terug en vertelt over ASS”

 1. Wat fijn dat je er weer bent!!!

  1. Bedankt Anoniem! Fijn dat ik er voor jullie mag zijn 🙂

 2. Fijn dat je er weer bent Lisanne!

  1. Bedankt Esmee!

 3. He Lisanne, wat fijn dat je hier over gaat schrijven, want herken er ook zoveel meer in. Fijn he dat er dan dingen op zijn plek vallen he.

  1. Heey Patro,

   Zeker fijn als dingen – eindelijk – op hun plek vallen. Ik hoop dat de herkenning je wat mag helpen, take care!

   Liefs,
   Lisanne

   1. hoop ik ook en dat je tools geeft hoe jij dealt met de combi van voor- en nadelen. Ik zou het trouwens ook tof vinden, als je dat trekt met je autisme, als jij een dagje mee eten gaat delen of er een blog over schrijft. Want ik merk dat ik eten in combi met autisme lastig vind. Om te dealen met structuur, smaak, geur, hand/mond gevoel en om rust te bewaren als het anders gaat. Benieuwd hoe jij dat nu doet/kan nl, want wel herstelt van je es toch? Ik vind het sowieso fijn te merken dat mijn es voortkomt uit autistische neigingen!

    1. We gaan zien wat de toekomst brengt lieve Patro. Herkenbaar hoe intens eten is als je naast je eetstoornis ook met ASS te kampen hebt. Ik hoop dat je er steeds meer rust in mag vinden voor jezelf, net als ik.

     Liefs,
     Lisanne

 4. Welkom terug Lisanne, fijn dat je er weer bent!

  1. Bedankt Maartje, lief!

 5. Hey Lisanne, welkom terug! Wat een intense en mooie ontwikkelingen maak je mee. Het lijkt me heel fijn om blogs te lezen over thema’s die op dit moment in je leven spelen.
  Liefs, lost girl

  1. Heey Lost girl,

   Wat een lieve reactie, dankjewel!

   Liefs,
   Lisanne

 6. welkom terug.
  ik herken het wel. ik was afgelopen dagen in london en ik vond het moeilijk om te accepteren dat ik nou eenmaal niet tegen drukte kan en mijn koptelefoon moet opzetten om niet overprikkeld te raken, dat ik sneller moe ben of mijn grenzen moet aangeven

  1. Heey Puck,

   Moeilijk kan dat accepteren toch zijn he.. Stapje voor stapje, zo komen we het verst!

   Liefs,
   Lisanne

 7. Hey Lisanne,

  Ik ben trots op je dat je jezelf beter bent leren kennen en dat je ook inziet dat ASS je ook juist krachtig maakt! Wat goed van je 🙂

  1. Heey Anouk,

   Bedankt! Lief 🙂

   Liefs,
   Lisanne

 8. Welkom terug Lisanne

  1. Bedankt Nicole! Leuk om je hier weer tegen te komen 😀

 9. wat fijn dat je weer terug bent! welkom

  1. Bedankt Britney!

 10. Hi Lisanne, ken je niet maar welkom terug bij Proud. Dankjewel dat je je proces en lessen met ons wil delen. ♥

  1. Lief Juul, bedankt!

 11. Hi Lisanne,

  Wat fijn dat het je lukt om weer terug te komen, welkom terug!!

  Liefs,
  Luna

  1. Bedankt Luna! Lief van je 🙂

 12. Hoi Lisanne,
  Hoewel ik je niet op het forum heb meegemaakt: Welkom terug! Ik denk dat je echt een welkome aanvulling bent in het proud-team, juist omdat de combinatie van ASS met eetstoornissen zo vaak voorkomt.

  1. Heey Nerd,

   Leuk om te lezen dat je het een goede aanvulling vindt in het team. Je bent zeker niet alleen, ook niet met de combi ASS en een eetstoornis 🙂 Bedankt voor je berichtje!

   Liefs,
   Lisanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *