Levenslessen van onze ouders

We leren ongetwijfeld een hoop dingen van onze ouders waar we het niet mee eens zijn en die we snel willen vergeten. We volgen soms liever onze eigen weg en maken onze eigen fouten. Maar onderweg merk je misschien toch dat er wat dingen wél zijn blijven hangen. Levenslessen die je ouders je hebben meegegeven die nog steeds van toepassing zijn. Adviezen waar je nog regelmatig aan terugdenkt en misschien stiekem ook weer aan anderen doorverteld. In deze blog delen wij de beste levenslessen die wij van onze ouders mee hebben gekregen.

levenslessen redactie

Levenslessen van Irene..

Vetrolletjes

Ik heb het wel eens eerder in een blog geschreven. Misschien zelfs wel in meerderen, maar het is dan ook echt iets dat me heel erg bijgebleven is en waar ik nog vaak aan denk. Namelijk dat m’n vader een keer heel duidelijk wilde maken dat het heel normaal is om ‘rolletjes’ op je buik te hebben wanneer je zit en dat het helemaal niet uitmaakt of je dik of dun bent. Als je je polsen buigt komen er toch ook ‘lijntjes’ in je huid? Dat is gewoon zodat het kan buigen en strekken.

Alles is mogelijk

Ik heb echt wel eens momenten gehad dat ik dacht dat m’n leven niks meer waard was. Ik had voor m’n gevoel al zo veel tijd verspilt aan die eetstoornis dat ik het nooit meer zou kunnen inhalen. Ik wist zeker dat ik voor altijd achter zou lopen en de mooiste momenten in m’n leven al had gemist. Echter verhuisde mijn moeder op gegeven moment naar de andere kant van het land om daar met haar vriend en de paarden op een oude boerderij te gaan wonen. Door een nieuwe regeling moest ze weg bij haar werk. Nu of nooit, dacht ze, en ze maakte deze voor haar doodenge beslissing.

Een paar maanden later had ik haar aan de telefoon en vertelde ze mee dat ze zo ontzettend gelukkig was. Lekker in de tuin werken, aan het huis klussen en met de paarden buiten. “Soms wil ik mezelf gewoon knijpen, omdat het allemaal een veel te mooie droom lijkt!” Dat vond ik zo inspirerend. Waar je ook bent in je leven, of je nou 20 of 60 bent, studeert of werkt; alles is mogelijk en je hebt altijd een kans. Je hoeft niet te pieken op je 20ste, welnee, mag wel, maar het leven is niet voorbij op je 30ste (zoals mijn vader op die leeftijd riep haha). Soms vraag ik me af of je juist niet gelukkiger bent als je ouder bent en dus minder ‘hoeft’ van jezelf en de maatschappij. Lijkt me heerlijk. πŸ˜‰

Levenslessen van Lotte..

We zijn niet voor één gat te vangen

Als er een probleem is, komt het volgens mijn moeder aan op je vindingrijkheid. Voor elk probleem is een oplossing en soms moet je gewoon een beetje creatief zijn om die te vinden. “We zijn niet voor één gat te vangen”, zegt ze tot op de dag van vandaag nog altijd als ze ergens tegenaan loopt. Ik betrap mezelf erop dat ik het ook weleens denk. Een probleem is geen reden tot paniek, je bedenkt gewoon een plan B en gaat door. Er is altijd een andere weg, ook al lijk je nog zo vast te zitten.  

Niet materialistisch

Als er iets stuk gaat of beschadigd in het huishouden van mijn moeder, kan ze daar meestal niet te lang om treuren. “Reden om weer wat nieuws te kopen”, zegt ze dan. Natuurlijk is het jammer als iets kapot gaat, maar dat kan nou eenmaal gebeuren. Het is belangrijk om niet te veel waarde te hechten aan materialistische zaken. Best een wijze les. Het leven is te kort om te treuren over krassen op je auto of vlekken in je tapijt. Als ze er eenmaal zitten, kan je er toch niets meer aan doen.

De levenslessen van Daphne..

Geniet!

Ik weet nog dat ik klein was en dat mijn vader bij vrij onbenullige dingen kon zeggen: geniet ervan! Vlak voordat ik naar school ging bijvoorbeeld of juist als iets heel spannends had. Toen dacht ik vaak: hoezo geniet ervan? Wat valt er te genieten?

daphne levenslessen

Blijkbaar is dat toch iets wat heel erg is blijven hangen en wat ik met de jaren echt volledig heb overgenomen. Ik hoor het mijzelf ook de hele tijd tegen anderen zeggen, omdat het uiteindelijk toch het allerbelangrijkste is. Het betekent niet dat ik alles bagatelliseer of dat alles leuk en fijn moet zijn, maar vooral dat die mogelijkheid er altijd is. Er is altijd de mogelijkheid om ergens iets leuks van te maken en met de meeste dingen die je doet is het gewoon belangrijk om het zo fijn mogelijk te hebben. Dat genieten heb je voor een deel zelf in de hand en is iets wat je zelf kunt oefenen.

Get up. Dress up and never give up.

Mijn moeder heeft dit zeker nooit zo uitgesproken. Maar ik las deze quote een tijdje geleden en dit is wel precies wat ik van haar mee heb gekregen. Hoe het ook loopt in het leven, kies er elke dag voor om weer je best te doen en niet bij de pakken neer te gaan zitten. Je kunt overal iets van maken en je hebt zelf in de hand hoe hard je ergens voor wilt werken. Nog steeds denk ik hier vaak aan en ik merk ook dat ik deze les vaak aan anderen doorvertel. Zeker op het gebied van studie of werk heb ik heel erg meegekregen dat je gewoon moet gaan beginnen en dat je er met passie en doorzettingsvermogen wel komt. Al begin je met koffie halen, dat betekent niet dat je uiteindelijk nooit directeur kan worden. Durven geloven in je eigen kracht, dan kun je alles aan.

Levenslessen van Scarlet

Ik heb het gevoel dat ik nu allemaal waardevolle levenslessen die ik van mijn ouders heb meegekregen zou moeten weten. The pressure is real… Er schiet niet direct een lijst aan lessen door mijn hoofd. Sorry, pap, mam! Ik weet er wel eentje die mijn vader met regelmaat zegt. Deze klinkt simpel, maar de uitvoering ervan is pittig ingewikkeld. 

scarlet

Iedere dag is een cadeautje

Mijn vader laat regelmatig weten dat jij iedere nieuwe dag ziet als een cadeautje. Ik denk dat hij qua innerlijk deels wel wat op mij lijkt in de zin van altijd veel onrust ervaren. Toch heb ik het idee dat er een omslagpunt is geweest waarop hij anders in het leven is gaan staan en écht heeft leren genieten. Bij dat punt ben ikzelf helaas nog niet. Ik heb vrij veel last van onrust en ontevredenheid. Iets waar ik me ook wel een beetje voor schaam, omdat ik wel dankbaar wil zijn voor dat wat ik heb én geen verwend nest wil zijn. Het is belangrijk om me iedere dag te realiseren dat het leven niet vanzelfsprekend is. Dat iedere dag de laatste kan zijn én dat ik iedere nieuwe dag als een cadeau mag zien…

Meer dan je best kan je niet doen

Een soort van levensles die mijn moeder met regelmaat vroeger tegen me zei is: Meer dan je best, kan je niet doen. Dit zei ze op momenten dat ik in totale paniek was omdat ik bepaalde lesstof maar niet in mijn hoofd kreeg of voor de zoveelste keer dacht dat ik een onvoldoende had gehaald. Het was dan vaak geruststellend om te horen en mezelf te beseffen dat ik niet meer kon doen dan mijn best en dat er verder niet zoveel aan te doen was.

Welke levenslessen heb jij van je ouders meegekregen?

Daphne

Geschreven door Daphne

Reacties

87 reacties op “Levenslessen van onze ouders”

 1. HΓ© Scarlet houd je benen bijelkaar meid!

  1. Laat haar lekker joh! Ze heeft toch een broek aan?

  2. Wauw interessante levensles hoor πŸ˜‰

  3. HΓ© kiekeboe houd je lippen bij elkaar meid!

  4. Als je er zo onzeker van wordt, kan je dat wellicht met je therapeut bespreken πŸ˜‰

   1. Hahaha, ja inderdaad πŸ˜€

    Ik denk dat kiekeboe zijn/haar pilletjes niet genomen heeft en te veel vrije tijd daar op de gesloten afdeling heeft

    1. Nou, dat lijkt me nou ook weer niet nodig om te zeggen..

 2. Levenslessen van mijn moeder: zorg goed voor jezelf en je gezondheid en geniet van de kleine dingen.
  Levenslessen van mijn vader: werk net zo hard tot je krijgt wat je wilt, alles valt te onderhandelen en de maatschappij draait niet op zwakte.

  Haha beetje tegenstrijdig wel

 3. Leef naar eer en geweten.

  1. Die vind ik erg mooi

 4. Van mijn moeder :
  Blijf sterk en geef nooit op !
  Laat je door niemand klein maken,je bent net zo veel waard als ieder ander.
  Blijf eerlijk en doe goed ,wat anderen je ook aandoen.

  Van mijn vader : Heb repect voor de natuur en wees er EEN mee.
  Kleine gebaren van liefde en genegenheid hebben vaak een groter effect dan uitbundige .

 5. ‘Zie het leven als een grap.’
  ‘Wie dan leeft, wie dan zorgen heeft.’
  ‘Nou als dat gebeurt, dan komt er ook wel weer een oplossing. Er is altijd wel een oplossing.’
  ‘Het leven loopt toch wel zoals het loopt.’

 6. Leen nooit geld, als je het niet kan betalen moet je wat langer doorsparen. Muv hypotheek.

  Lessen die ik mezelf heb aangeleerd maar nu wel wat lastiger zijn, maar nog zeker in mijn systeem zitten.

  Geniet van de kleine dingen in het leven..

  Het aller belangrijkste in het leven is niet te koop!

  Geniet van het leven, morgen kan het voorbij zijn.

  De meeste zinnen zijn heel dubbel en tegenstrijdig. Maar ik probeer het wel dus dat.

 7. Eigenlijk is de levens les van mijn ouders erg van toepassing op de berichtjes ONDER de vlog!
  Leven en laten leven, respect voor je medemens, niet oordelen!

  Kan β€˜dat negatieve afzeik gedoe richting Scarlet ajb stoppen!
  Het is geen fictief persoon he! Een vrouw van vlees en bloed met gevoelens en onzekerheden!

 8. ” Meer dan je best kun je niet doen. ”
  ” Houdt rekening met anderen. ”
  ” Doe niks waar je later spijt van krijgt. “

 9. Vraag 1,levert het me iets op omme hier druk om te maken
  Vraag 2,hoe kan ik ervoor zorgen dat ik me er niet meer druk om maak.

  En wat ik momenteel mijn peuter puber mee geef. . Je kan alles!

 10. Toen ik de titel las, kwam als eerste bij mij op dat mijn ouders, mn mijn moeder, mij leert hoe het niet moet. Ik werd er best wel verdrietig van. Ik leer van haar dat ik mag genieten van de kleine dingen, en dat ik me geen zorgen hoef te maken in vertrouwen dat God voor mij zorgt. Van mijn vader heb ik geleerd dat de wereld openlicht, en dat ik alles kan. Niet heel realistisch misschien maar het geeft me wel vertrouwen.

 11. Je leeft maar één keer, dus doe wat je wilt en aarzel niet!

 12. “Haat nooit iemand, dat kost je meer energie dan dat het je oplevert”

  “Bekijk altijd alles van verschillende perspectieven en oordeel niet”

  “Heb respect voor je medemens”

  “Leef samen met de natuur; behandel haar alsof het je kind is; geniet van wat ze je kan geven”

  ” Maak je geen zorgen in de nacht, maar slaap en doe energie op om de volgende dag een oplossing te vinden voor je probleem. ‘s Nachts kun je niets anders doen dan slapen, er is niemand die je om hulp kan vragen, want iedereen slaapt. ”

  Vooral die laatste was enorm waardevol voor mij. Gedurende mijn meest diepzwarte depressies heb ik altijd kunnen slapen.

 13. Sparen en geen geld lenen.

 14. first of all, dit is GEEN kritiek maar iets wat mij opvalt. Zowel in de reacties hier als in het echte leven merk ik dat mensen van mijn generatie (ik ben 20) veelal meekrijgen van hun ouders dat ze alles kunnen en mocht er op school iets niet lukken dan wordt er wekelijks bijles, examentraining etc gegeven zodat iemand het toch haalt. Ben ik hiertegen? nee, maar het wekt wel illusies, illusies dat je inderdaad alles kunt. En dan kom je van de middelbare school met die gedachte en merk je ineens dat het in de echte wereld niet zo werkt. Dat je niet alles kunt, dat je niet overal hulp bij krijgt en dan worden mensen teleurgesteld in zichzelf. Want je kan toch alles? Hoezo lukt het dan niet…

  1. Omdatik zelf zo’n soort reactie gaf, even een kleine kanttekening :).
   Mijn peuter zit vol frustratie als iets niet meteen lukt.. Niet alleen de dagelijkse dingen die ze normaal gesproken wel kan, maar ook nieuwe dingen. Om dan niet continu met een boze dochter te zitten, probeer ik haar op die manier te motiveren. Natuurlijk mag ze ook wel eens boos zijn en laat ik dat ook zeker toe. Ze kan later als ze oud genoeg is om het besef te krijgen altijd nog uitgelegd krijgen dat alles wel heel veel is.

  2. Dat zal vast veel gebeuren. Maar niet bij elk kind.

   Zo is 1 van mijn kinderen absoluut geen hoogvlieger op school (laat ik het zo zeggen, het is echt HEEL bedroevend erg). En ik geen haar ook absoluut niet de illusie dat het ooit goed gaat komen in de schoolbanken. Ze is nu zwakbegaafd, maar uit boeken leren gaat nooit gebeuren.

   Aan de andere kant sport ze op landelijk topniveau en geeft al sinds ze 10 jaar was was heel leuk les aan andere kinderen. Ze is een verdomd goede trainer en op haar 11e is haar al een contract (als trainer) aangeboden op het moment dat ze 16 word….En ja, dat supporten we wel…

   1. Je kunt inderdaad niet alles. Je kunt wel alles proberen en zo zelf uitvinden of je iets wel of niet kunt. Dat lijkt me een betere insteek. Je hoeft niet alles te kunnen en als je dat wel zou nastreven, maakt het je niet gelukkig.

 15. Ik schreef: ze is nu zwakbegaafd. Dat moet zijn: ze is niet zwakbegaafd

  Oeps πŸ™‚

 16. Nooit geld lenen, m.u.v. studie & hypotheek. Tja, wel een verstandige levensles, niet heel inspiratievol verder alleen haha.

 17. Vertrouwen dat krijg je niet; dat verdien je.
  Pijnlijke les. En zo waar…

  Nooit lenen.

  Respecteer iedereen. Ook de mensen waarmee je liever niet optrekt.

  Never nooit opgeven.

 18. De titel wat heb je meegekregen van je ouders als levensles heeft mij het volgende bijgebracht ik ben niet rijk in materie maar wel rijper geworden in de geest door de vele jaren van mijn moeder heb ik geleerd hoe met mensen om te gaan en vriendschap en eerlijkheid en ook je kwetsbaarheid (mijn moeder had een visuele handicap) maar was wel heel zelfstandig en had ook veel menselijk inzicht !! Van mijn vader heb ik geleerd om te kijken naar de harde realiteit van het leven en het leven geeft je geen cadeaus voor alles moet er gewerkt worden mijn vader zaliger zei mij eens de wereld en het leven is aan de durvers diegene die durft te ondernemen kan succesrijk worden zijn en blijven !! Dit wou ik toch even delen op deze blog !! Groetjes van Karel πŸ™‚πŸ‘

 19. In mijn eigen leven heb ik het ook niet gemakkelijk ben vorig jaar mijn lieve vrouw verloren aan een slepende ziekte (kanker) na 7 jaren van intensief mantelzorger mijn vrouw was zwaar hulp behoevende persoon ik heb bijna 17 jaar lief en leed gedeeld met mijn echtgenote… en dan wordt het plots stil en sta je er alleen voor hoe moet het nu verder in het leven … iets om over na te denken als je niet kan slapen !! Groetjes van Karel πŸ™‚πŸ‘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *