Jongeren online seksueel benaderd

Toen ik nog op de middelbare school zat, hoorde ik weleens verhalen over dat leeftijdsgenootjes online seksueel benaderd werden. Ook zijn hier regelmatig nieuwsberichten over verschenen. Uit onderzoek blijkt nu dat 40% van de jongeren ooit op internet op een seksuele manier is benaderd door een onbekende. Hierbij gaat het om erotisch getinte opmerkingen, foto’s die toegestuurd worden of pikante voorstellen. Driekwart van deze jongeren was minderjarig. Zorgelijk lijkt mij, omdat dit vaak een kwetsbare doelgroep is en dit ingrijpende gevolgen kan hebben.

Dit blijkt uit het Eenvandaag Jongerenpanel in de uitzending van de Nationale Misdaadmeter naar het onlinegedrag van jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Het contact ontstond via Social Media of een chatbox op internet.

Bron

De helft van alle meisjes heeft dit weleens meegemaakt en een derde van de jongens is weleens seksueel benaderd via internet. Meiden geven beter aan dat ze dit niet willen. Twee derde van de meisjes kapte het gesprek direct af. Bij de jongens was dit ongeveer 25%. Ruim een derde van de jongens zette het gesprek voort. Bij meisjes was dit ongeveer 6%. Zo’n 15% van de minderjarige jongeren heeft weleens meegemaakt dat de onbekende ook echt een seksafspraak heeft geprobeerd te maken.

Voor de politie is het lastig om dit soort seksuele misstanden aan te pakken omdat de dader lastig te achterhalen is. Dit geldt ook voor ‘sexting‘, waarbij jongeren gevraagd wordt om seksueel getinte foto’s van zichzelf te versturen. Dit is iets wat ook veel onder bekenden voorkomt. Veertig procent van de jongeren heeft die vraag weleens gekregen en een kwart heeft ook daadwerkelijk pikante foto’s van zichzelf verstuurd.

Het feit dat dit zoveel gebeurd en dat zoveel jongeren hiermee in aanraking komen vind ik erg zorgelijk. Het internet wordt hierdoor geen veiligere plek. De groep ‘jongeren’ is zo breed, dat er ook een deel van deze groep heel kwetsbaar is. Het gaat vaak om jongeren die minderjarig zijn en zich dus in de puberteit bevinden. Dit soort contacten kunnen dan spannend zijn en onwetendheid kan er voor zorgen dat ze hierin geen grens aangeven of er in mee gaan. Daarnaast helpt de lage drempel en het anonieme imago van internet ook niet mee om dit af te kappen. Jongeren die onzeker zijn kunnen op deze manier het gevoel krijgen dat ze gewaardeerd worden en bijzonder zijn en dit fijne gevoel kunnen ze door contact te hebben in stand houden. Dit kan echter grote gevolgen hebben. Wanneer het aankomt op het versturen van erotisch getinte foto’s, het voeren van seksuele gesprekken etc. kunnen dwang en chantage om de hoek komen kijken. Hierdoor doen sommige jongeren dingen die zij eigenlijk niet willen en niet achter staan, uit angst en schaamte. Angst dat het naar buiten komt en dat dit voor problemen gaat zorgen.

De onderstaande video gaat over seksueel misbruik via het internet.
Let op: de video bevat grof taalgebruik en kan als schokkend ervaren worden.

Bron: AD

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

7 reacties op “Jongeren online seksueel benaderd”

 1. Ik ben op internet weleens seksueel benadert, iemand probeerde een seksafspraak te maken en vroeg om pikante foto’s.
  Een keer zag ik zelfs een naakte geslachtsdeel (mannelijk) iemand die me dit stuurde.
  Ik denk dat dit vaak gebeurt op chatsite’s ik denk dat veel mensen die niet zo sociaal zijn in het echt en zich een beetje eenzaam voelen al snel naar zo een site gaan. Ze gaan mensen vertrouwen en delen privégegevens met hun. Tja, ik denk dat hier niet veel aan te doen is. Chatsite’s afschaffen lijkt me geen goed idee want dan komt er waarschijnelijk toch een alternatief voor. Je kunt ze al van jonge leeftijd waarschuwen over de gevaren van internet. ..

 2. JAAA! Alwin en Saskeee zijn zoo leuk (en Teske, Vera en Sanne ook :D:D). Ik had het filmpje al weleens eerder gezien, erg schokkend en het zet je zeker aan het denken

 3. Ik ga soms ook uit verveling op een chatbox, gewoon voor een leuk gesprek te voeren maar ja hoor, er moeten altijd viezerikken tussen zitten, sommige mensen zal ik echt nooit begrijpen, wat waarschijnlijk ook beter is.

 4. Voel me er walgelijk en vies door.

 5. Toen ik jong was was de pc nog iets heel nieuws! Ik ging vaak op spelletjes sites om leuke spellen te spelen. Hier zitten heel veel kinderen, maar ik kan niet uitleggen hoe ontelbaar veel ik opl op deze walgelijke manieren ben aangesproken. En enge gasten die op msn ineens de webcam aan deden bij zichzelf. Bahhhhhh! Schandalig. Laat je niet misbruiken meiden!

 6. Dit heb ik inderdaad ook wel vaker meegemaakt. Op den duur waren een vriendin en ik er zo klaar mee dat we onder een valse naam een afspraak met een viezerik hadden gemaakt in de hoop dat hij daar ook echt heenging en dan lekker voor niets kwam opdagen. Ik snap nooit wat mensen bezielt om zich zo te gedragen.

 7. Vroeger veel tegengekomen op de msn chatboxen en op spelletjes site. Was het zo zat dat ik geen spelletjes op die site meer ging spelen en op de chatboxen klikte ik gauw de viezerikken weg als ze een prive gesprek aangingen. Nu zit ik niet meer op openbare chatboxen of multiplayer spelletjes sites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *