Japanse mochi maken

Wie wel eens een eetdagboek-blog van mij heeft gelezen, heeft gezien dat ik gek ben op mochi. Mochi komt uit Japan en is te omschrijven als een zoet en kleverig rijstcakeje. Mochi bestaat in verschillende kleuren en smaken en heeft vaak een lekkere vulling. Het leek mij leuk om het zelf een keertje te maken. Hoe ik dat deed deel ik met jullie in deze blog!

Hoewel mochi het hele jaar door verkrijgbaar is in de winkel, is het traditioneel gezien een lekkernij die tijdens het nieuwjaarsfeest wordt gegeten. Mochi heeft dan ook een belangrijke betekenis in de Japanse cultuur. Dat begint al bij het ingrediënt rijst dat in het Japans ‘Gohan’ heet en ‘eervol voedsel’ betekent. Dit omdat rijst één van de meest belangrijke en waardevolle producten is van Japan. Het vermalen van rijst tot de meel waar mochi mee gemaakt wordt, zou de rijst-goden oproepen. Het eten van mochi met nieuwjaar zou je positieve krachten geven. bron 

Mochi wordt ook als medicinaal voedsel gebruikt, bij ziekte of zwakheid, mede omdat het makkelijk verteerbaar is. Pas wel op met het eten van mochi, want door de plakkerigheid zou je erin kunnen stikken. Het is dan ook niet aan te raden voor kleine kinderen. Als je goed kauwt en niet te grote happen neemt, komt het wel goed, want lekker is het wel! 

 

In mijn bescheiden keukentje heb ik niet de apparatuur om op traditionele wijze mochi te maken. Daarom gebruikte ik het recept van Wikihow, want daarmee zou het ook moeten lukken. Naar aanleiding van dat recept haalde ik de volgende ingrediënten in huis:

 • 450 gram kleverige rijstmeel (glutinous rice flour)
 • 3 kopjes suiker
 • 1 blik kokosmelk
 • 1 blik gezoete gecondenseerde kokosmelk (eventueel)
 • 1- 2 kopjes water
 • Voedingsaroma/-kleurstof
 • Maïzena (of aardappelzetmeel)

Ingrediënten en benodigdheden die ik later ook nodig bleek te hebben waren: 

 • Zonnebloem olie (of andere oliesoort)
 • Zeef
 • Bak om in te mengen
 • Garde
 • Zilverpapier
 • Bakvorm
 • Oven

Om te beginnen zeef je de rijstmeel. Door meer te zeven maak je het luchtiger waardoor andere ingrediënten gemakkelijker mengen en het product zelf ook wat luchter wordt. In het recept van WikiHow stond dat er 500 gram rijstmeel nodig was. Zelf had ik 450 gram. 

Vervolgens doe je drie kopjes kristalsuiker bij het mengsel. Ik kan me voorstellen dat dit veel lijkt, maar mochi hoort dan ook erg zoet te zijn. Bovendien eet je het in dit geval als een soort snoepjes. Dus het is niet zo dat je bij een stukje mochi daadwerkelijke drie koppen suiker eet. In de tijd dat ik een eetstoornis had, was het voor mij wel belangrijk geweest om hier bij stil te staan en het een beetje te relativeren. 

Vervolgens giet je het blik kokosmelk erbij. Daarna voeg je het water toe. Bij het recept van WikiHow hebben ze het over 1 tot 1.5 kopjes water. Ik weet natuurlijk niet precies hoe groot kopje zij bedoelen, dus ik probeerde het zelf een beetje aan te kijken. Probeer eerst te mengen met één kopje water en voeg als het nodig is wat water toe. Uiteindelijk heb ik iets twee ruime koppen water aan het mengsel toegevoegd. 

Je kan ook kleur- en/of smaakstoffen toevoegen aan je beslag. Zelf wilde ik een zoete mochi maken die ik als een snoepje zou kunnen eten. Ik wist nog niet zeker of ik passievrucht of pandan aroma toe wilde voegen, maar uiteindelijk koos ik voor passievrucht. Je kan ook neutrale of hartige mochi maken die je in sausjes kan dippen of in een soep kan eten. 

Zoals je ziet was het een nogal stevig mengsel en kwam mijn garde er niet echt doorheen. Op WikiHow leek het een vloeibaar deeg te worden, die op dit moment kreeg ik toch een beetje de zenuwen haha. Doe ik het wel goed? Voor de zekerheid had ik ook nog een beetje vloeibaar deeg gemaakt met een hoop extra water, maar dat bleek uiteindelijk toch niet te lukken, dus dat laat ik in deze blog achterwege. Uiteindelijk ben ik de mochi verder ook maar gaan kneden met m’n handen. Het doel is om een glad deeg zonder klontjes te krijgen, maar dat was mij niet helemaal gelukt. Ik ben dan ook geen keukenprinses en al helemaal niet als het om bakken gaat.

Vervolgens bekleed je een bakvorm met zilverfolie. Deze folie moet je goed invetten met olie. Doe dit wel echt, want ik kwam er na het bakken achter dat ik best iets zorgvuldiger had mogen invetten. Mochi is erg kleverig en het bleef op sommige plekjes, die ik blijkbaar een beetje had gemist, hardnekkig aan het folie plakken. Ook kwam ik er op dit punt achter dat de gecondenseerde kokosmelk nergens meer terugkomt in het recept van WikiHow. Achteraf weet ik dat ik dit had kunnen toevoegen voor een dikkere en zoetere mochi. Misschien voor een volgende keer. 

Vervolgens verwarm je de oven voor op 200 graden. Hier moet de mochi een uur lang in bakken. Wanneer je de mochi in de over doet, leg je nog een stuk zilverfolie over de mochi heen. Dit druk je zachtjes tegen de mochi aan, zodat alle mochi verpakt zin in het folie. Na het uur in de oven laat je de mochi afkoelen met het folie er nog omheen. 

Zoals je misschien wel aan de foto ziet is het intussen al avond. Mochi is niet iets dat je zomaar eventjes gemaakt hebt. Er gaat best wel wat tijd en gepruts in zitten. Dat komt doordat het lang moet afkoelen, maar ook door de kleverigheid waar ik echt mee aan het klooien was. Als de mochi eenmaal is afgekoeld haal je hem uit de folie en snijd je de korstjes eraf. Die korstjes mogen wel iets dunner worden afgesneden dan dat ik op het plaatje doe. Ook denk ik dat een rechthoekige bakvorm makkelijker was geweest dan een ronde.

Vervolgens bepoeder je het aanrecht of een kookplank (wat jouw werkoppervlak ook is) met de maizena of het aardappelzetmeel. Dit zorgt ervoor dat de mochi niet meer zo kleverig is en je het goed met je handen vast kan pakken. 

Daarna kan je de mochi in porties verdelen. Snijd het in driehoekjes of elke andere vorm die jij leuk vindt en bepoeder ze helemaal rondom met maïzena. Je kan de mochi ook nog door de kokosrasp, cacaopoeder of Matcha-poeder rollen. Het is helemaal aan jou wat jij lekker vindt! Ik heb het voor nu even zo gelaten.

Dan is je mochi klaar! Ik heb hem geproefd en vind hem erg lekker en goed gelukt. Mochi wordt vaak gemaakt met een vulling aan de binnenkant. Deze vulling kan van alles zijn, maar traditioneel gezien wordt mochi gemaakt met een vulling van zoete, rode bonen. Heb jij weleens mochi gegeten? En zou je het zelf willen maken? 

Eet smakelijk! ♥

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

21 reacties op “Japanse mochi maken”

 1. Hé wat leuk ! Ik wil al lange tijd graag eens mochi proeven, maar ik heb het nog nergens kunnen kopen. En ik heb niet zo veel zin om het zelf te maken want ik ben niet zo’n keukenprinses haha 🙂 . Fijn dat je deze blog met ons deelt 🙂 Xx

  1. Hey L,
   Je kan Mochi bij een aziatische supermarkt kopen/bestellen zoals bij https://amazingoriental.com/

 2. Moet je dit nu zien als cakeje of is het meer als een soort zuurtje zegmaar?

  1. Je kan het zien als een soort cake.

 3. Mijn vriend haalt heel vaak mochi maar het is dan ijs. Ik had geen idee dat er ook een andere variant bestond!

 4. Waarom niet echte zoete biologische zoete rijst gekocht?Daar wordt de mochi traditioneel van gemaakt in Japan deze en zo als wij het leerde in het kuchi instituut.

 5. Hoeveel zit er in het kokosmelk blik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *