Het belang van boter op je brood

Ik hoor vaak tijdens mijn werk, ik eet geen boter op mijn brood. En ik zeg er dan altijd bij dat het wel belangrijk is en waarom. Vandaar dit verhaal waarom boter dan zo gezond is voor op je brood. Ik heb het over boter maar ik bedoel in dit verhaal ook de margarine, halvarine, dieetmargarine varianten etc. Waarom is het dan belangrijk om dit dagelijkse te gebruiken, het is toch alleen maar vet dus dat is toch niet gezond?

Boter bevat van nature belangrijke vitamines. Dit zijn vitamines die alleen maar voorkomen in vetrijke producten, de zogenoemde vetoplosbare vitamines. Dit zijn in boter vitamine A en vitamine D. Wist je dat deze speciaal aan margarine, halvarine en bak en braadproducten wordt toegevoegd tot het niveau van gewone boter omdat we anders te weinig van deze vitamines binnen krijgen?

Maar waar zitten vitamine A en D dan nog meer in?
Vitamine A krijg je binnen via dierlijke producten, zoals vleeswaren, eidooier en zuivelproducten. In groene en oranje/rode plantaardige producten zit bètacaroteen, dit is een voorloper van vitamine A. Denk bijvoorbeeld aan worteltjes en boerenkool. Het lichaam kan hier vitamine A van maken al hoewel de opname hiervan wel minder goed is dan van vitamine A.

Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Maar omdat in Nederland de zon zich niet zo vaak laat zien als we zouden willen krijgen we niet genoeg hiervan binnen en moet je het via je voeding zien binnen te krijgen. Behalve boter komt vitamine D ook voor in bepaalde vissoorten, eidooier en zuivelproducten.

Wist je dat hoe magerder een product, hoe minder vet erin zit, hoe minder vetoplosbare vitamines erin zitten? Daarom is het belangrijk om niet te mager te willen eten. Neem liever een volle of een halfvolle zuivelvariant dan de magere soorten.

“Ik vind boter op brood niet lekker smaken”

Deze reactie krijg ik ook vaak te horen. Het kan dat je boter niet lekker vindt hoewel het vaak ook een kwestie is van wennen aan de smaak. Maar via iemand op het forum kregen we een tip van boter waar niet echt een smaak aan zit. Deze kun je kopen bij de reformwinkel en is van het merk Eden Wedena. Dus misschien is dit een tip voor iedereen die niet gek is van de smaak van gewone boter.

Wist je dat er in olijfolie en andere oliesoorten geen vitamine A en D voorkomen?
Dit betekent dat als je bakt in olie je geen vitamine A en D binnen krijgt dus je ervoor moet zorgen dat je of gaat bakken in een ander vloeibaar bak- en braad product, of wel andere voedingsmiddelen in je dagelijkse voedingspatroon moet toevoegen om wel voldoende hiervan binnen te krijgen.

Eet jij lekker gezond boter op je brood?

groeten, Proud2Bdiëtist

Door: Bianca Bos

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

92 reacties op “Het belang van boter op je brood”

 1. Het is indd wennen aan de smaak! Ik vond het nooit lekker, maar in de kliniek moest ik wel waardoor ik de smaak wel moest accepteren. Nog steeds geen grote fan, maar het is indd wel gezond. Boter vind ik wel lastig, maar probeer wel wat te smeren!

 2. Ik weet dat het gezonder is, maar ik lust het echt niet. Van de geur en smaak moet ik kokhalzen. Ik proef het ook o-ver-al doorheen, dus op het moment dat er wel eens heel stiekem een laagje op werd gedaan, hoefde ik het niet.

  Volgensmij ben ik trouwens een expert geworden in het eten van brood met hagelslag en zender boter. :’)

  Hmm, die boter van de reformwinkel lijkt me dan wel wat voor mij. Eens kijken of ze dat in de buurt hebben zitten. 🙂

 3. ik vind boter echt heel vies! de smaak zelf vind ik not niet eens zo erg, maar dat glibberige vetlaagje op mijn brood vind ik zo smerig. (het vet/de calorien zijn het probleem niet, vind het gewoon heel vies aanvoelen in mijn mond ofzo)

  gebruik het wel, maar dan alleen op brood als ik hagelsag ofzo erop doe en dan ook echt zo min mogelijk.

 4. Ik vind brood zender boter juist niet te vreten. Zo droog!

 5. Ik heb heeeeel lang geroepen dat ik het niet lustte, en zelfs mijn moeder beaamde dit omdat ik het als kind nooit gegeten heb… Maar toen ik het uiteindelijk weer moest gaan eten, viel het reuze mee. Onder sommige belegjes (lees: gestampte muisjes

 6. Vitamine D wordt ook toegevoegd in bv sojamelk van alpro. Dan hoef je geen dierlijke vetten te eten en heb je het toch maar binnen 🙂

 7. ik vind boter eten ZO moeilijk maar moet ht van Rintveld nu weer gaan proberen..

 8. Voelt toch altijd wel weer goed om zoiets te lezen, aangezien ik ook de enige ben thuis die boter op brood smeert, het is niet eens dat ze het niet lusten, maar het is ‘onnodig’ volgens hun, nou ik weet dus echt dat ik gezonder bezig ben met boter!

 9. Ik heb nooit boter gegeten.
  Al vanaf dat ik een kleuter was. Puur en alleen omdat ik de smaak/geur vreselijk vond.

 10. Ik moet het nu eten, en qua smaak vind ik het geen ramp. Alleen als het onder pindakaas/chocopasta moet, kan ik het niet binnenhouden, JAKKES!

 11. Zowel lekker als noodzakelijk als ik pindakaas eet.
  Maakt het minder droog haha

 12. Ik eet niet onder al het beleg boter, maar bij een hoop ook wel. Blijf het idee dat ik ‘vet’ binnen moet krijgen wel heel moeilijk vinden…

 13. Ik eet het alleen als ik hagelslag of vlokken of schuddebuikjes eet, maar dat is vrijwel nooit.
  Stel je smeert eerst boter en wilt daar appelstroop of iets dergelijks overheen smeren, dan blijft dat er door de boter niet eens opzitten. Nou, dan zit de irritatie bij mij al heel hoog. Plus dat het niet te eten is. Maarja, bij hagelslag/vlokken/schuddebuikjes dan moet je wel.

 14. nee ik eet geen boter op mijn brood doe ik al van af mijn10e niet meer vind het heel erg smerig en word er zoo misselijk van als ik dat eet ga er bijna van over mijn net dus nee ik eet geen boter

 15. Bah, boter op je brood. Nee ik hou helemaal niet van de textuur van boter. De smaak daar ligt het niet aan dat is best neutraal. Misschien juist omdat het te neutraal smaakt vind ik het niet lekker. Dan neem ik wel een lepel pindakaas of chocopasta ter compensatie hoor 😉

 16. he dat van die boter zonder smaak dat vind ik wel een goede tip! want ik heb alleen in de kliniek boter gegeten, daarvoor lustte ik het niet en ik wist ook van t begin dat ik het thuis meteen weer ging laten. Maar als er boter zonder smaak bestaat, vindi k dat wel een goed idee 🙂

 17. ik eet het eigenlijk oook noooit, maar af en toe komt er een laagje boter op mijn broodje met hagelslag of gestampte muisjes ofzoo!

 18. ik gebruik alleen boter als het beleg moet plakken op m’n brood, zoals hagelslag enzo.

 19. Ik eet altijd boter op mijn brood.

 20. Jep; ook altijd gedaan. Ik vond het juist aar als mensen het niet deden! Maar door mijn eetstoornis eet ik wel te weinig boter(+brood).

 21. Ooh, heerlijk! Mijn broodjes kaas kunnen absoluut niet zonder boter!

 22. Had het ook al jaaaren niet op en tijdens mijn behandeling moest het..Nu smeer ik altijd Alpro Soja….

 23. Ik smeer wel boter, ik beleg zelfs meer als voordat ik een es had. Ik vind brood zonder boter droog. Goed artikel!

 24. Boter op brood doe ik altijd. Anders vind ik het veel te droog en moet ik er veel meer beleg op doen om het smakelijk te maken. Boter haalt ook de smaak van beleg op, vind ik. Vind ene merk wel lekkerder dan andere.

 25. ik eet bijna nooit boter op me brood lolololo

 26. Ben nu weer aan het proberen boter op mijn brood te doen. Maar het is zo vies. Zal een pakje van die boter uit de refom winkel proberen.

 27. Ik vind boter heerlijk op brood, maar durf het niet… Na dit berichtje toch maar weer eens proberen…

 28. Veer m’n eetstoornis at ik nooit boter op brood, ook niet onder hagelslag oid, maar ik moest het op een gegeven moment wel eten en inmiddels vind ik brood met boter eigenlijk lekkerder dan zonder 🙂

 29. ik ben echt een boter addict. in mijn mindere periode deed ik dan maar geen beleg op brood maar echt altijd boter. van blue band. goddelijk! ook lekker op een krentebol!

 30. jaah ik heb het zelfde als marloes, ik deed voor mij eetstoornis ook nooit boter op brood:P maar nu ben ik er aan gewend geraakt omdat het moest:P

 31. ik smeer boter op mijn brood uit aangeleerd automatisme. Maar laatst at ik mijn BOTER-HAM zonder boter. En toen smaakte het naar oud brood met ham. Dus dan maar liever een klein laagje BOTER op mijn HAM. 😛

 32. Nooit op m’n brood genomen. Vindt het echt niet lekker :S

 33. Ik ben ‘t eigenlijk echt eens met Anne.

 34. boter. echt een onderwerp waarvan je zegt daar kunnen we boeken en sites vol mee vullen.
  Doe je het op je brood of niet. Kun je het ergens anders door vervangen? Kun je ook zeggen bij kaas doe ik wel boter op mijn brood maar bij appelstroop niet? Gewoon omdat je het bij appelstroop niet lust en bij kaas wel. Kan dit?
  Dan: in de supermarkt, allerlei verschillende soorten boter, welke neem je? je kunt ze niet eerst proeven. Misschien neem je dezelfde die je moeder ook gebruikt of een vriendin. of misschien die boter die je in de reclame zag. Die met dat leuke strikje of die met die lachende mensen op het deksel. het is zeker iets om bij stil te staan. voor dat je dan eindelijk bij de kassa bent met dat glimmende pakje boter. daar kan best wat tijd over heen gaan. ik zelf zou er nog uren over door gaan, over boter. het is mijn favoriete gespreksonderwerp moet ik bekennen. Je kunt het met mij over veel dingen hebben, toch probeer ik op de een of andere manier het gesprek op boter te brengen en ik moet zeggen dat lukt best aardig. Ik ben heel blij dat er nu aandacht word besteed aan boter op deze site. Heel motiverend en leerzaam. want je weet dan ook meteen hoe belangrijk boter is en de meesten wisten dat vast nog niet. Blijkt weer hoe nuttig deze site is, staat vol met wetenswaardigheden. Valt me op dat er geen reclame word gemaakt voor een bepaald merk. maar wel begrijpelijk want dat is ook moeilijk om te kiezen. zoveel soorten boter.
  en dan het smeren nog ! man,man,man. dat is een heel ander verhaal weer. hoe en hoeveel smeer je? vriendin van mij maakt een bolletje boter en strooit daar vruchtenhageltjes over heen en dat is dan een soort gebakje. Jaaa er is heel veel mogelijk met boter. wat ik zelf ook wel heel belangrijk vind aan boter is dat het goed smeerbaar is. dus niet keihard want dat smeert voor geen meter en dan ben ik er al gauw klaar mee. goed smeerbare boter en de jusite hoeveelheid. hoeveel precies hangt weer van een aantal zaken af. bij hagelslag smeer ik wat meer, vind ik gewoon lekker en ik wil ook niet dat alle hagelslag van mijn brood rolt, dat geeft weer rommel. Maar bij kaas smeer ik een minimale hoeveelheid boter omdat het anders zo sappig word, sappig is misschien niet het juiste woord..maar zo glijerig..de kaas kan bewegen. dat vind ik niet prettig, dus minder boter bij kaas. bij jam geen boter, bij appelstroop dus ook niet zoals ik al eerder schreef hierboven en ook niet bij alle worsten. Osseworst vind ik erg lekker op brood maar om daar nou boter bij te gebruiken? nee dat doe ik niet. vind ik overbodig. ontbijtkoek is zo kurkdroog daar moet wel boter op vind ik.
  anders is het gewoon niet eetbaar. zou het niet fantastsich zijn om een tijdschrift te wijden aan boter? butternews zou het kunnen heten of de botervloot. Allerlei wetenswaardigheden over boter, mooie plaatjes en natuurlijk veel persoonlijke ervaringen met boter. Daarin zouden ook buitenlandse boters besproken kunnen worden. Hoe denken ze in andere landen over boter, hoe word daar met boter omgegaan? hoe zeg je boter in….. noem maar een land. Leuk !
  Met kortingsbonnen voor een dagje naar de boterfabriek. Daar eens een kijkje nemen en verschillende soorten mogen proeven. Wat ik ook nog even kwijt wil is dat ik boter vooral lekker vind op bruin brood. Goed stevig bruin brood verdient boter vind ik. dat slappe witte brood, moeilijk smeerbaar is al een stuk minder. Nee lekker stevig bruin brood en daar dan boter op. stevig van structuur, dus zonder gaten waar dan een hele klont boter in verdwijnt. Dat kan lekker zijn maar en daar gaan we weer niet met alle soorten beleg. moet er altijd beleg op? ik vind als je echt lekker brood hebt dus dat donkerbruine brood, steving van structuur met eventueel wat haver of muesli vlokken op de korst, dan is alleen boter soms wel voldoende,mits natuurlijk de juiste goed smeerbare soort. Hoe bewaar je de boter, ook iets om over na te denken. Gewoon in het kuipje van de supermarkt of koop je een speciale mooie botervloot? ik kreeg zo’n leuke van mijn zuster een paar weken geleden, zij weet vna mijn passie voor boter en wist dus ook dat dit zeker een geslaagd kado zou zijn: een botervloot. Een hele mooie leuke zilveren, echt luxe. Ik heb hem nog niet gebruikt maar ben er wel heel blij mee. Het is toch wel even een stap om van het vertrouwde kuipje opeens naar de botervloot te gaan. zeg zelf.dus die stap heb ik nog niet genomen. maar boter blijft mijn hele grote passie, ik zou mij een leven zonder boter gewoon niet voor kunnen stellen. het is te belangrijk. al die vitamines en mineralen. en ik las over een krentenbol hierboven. Jaaa wat is een krentebol zonder boter. ik vind dat hoort gewoon echt op een krentenbol, boter dus. die twee horen bij elkaar. zalig gewoon.

 35. Ik eet wel boter op mijn brood. Wij hebben wel een magerdere variant. Maar dat maakt het voor mij wel makkelijker om het op mijn brood te doen. Eerst kostte dit mij heel veel moeite, maar nu gaat het al makkelijker:)

 36. onze smaak is verpest, de meeste mensen proeven niet eens het verschil meer tussen echte boter en nepboter (magarine).

 37. Ik eet al sinds m’n vierde levensjaar geen boter en dat bevalt me prima. Slik wel vitamine D en A d.m.v. multivitaminen. Het gebrek aan vetten compenseer ik wel met een dikkere laag pindakaas en een handje nootjes.

 38. Eet al jaren geen boter op m’n brood. Dit omdat ik van vet (op brood en vetstukjes in karbonade) moet kokhalzen. Heb dit altijd al gehad voor, tijdens en na m’n es.

 39. Ik weet niet meer of ik boter nou wel of niet lekker vond… Nu smeer ik echt never boter, hoogstwaarschijnlijk komt er een tijd dat het wel weer zal moeten. Scary! :S

 40. Is er ook iets van transvet, ik weet dat boter van de jumbo transvet bevat.
  Lijkt me toch niet echt gezond??

 41. ik kan boter echt niet verorberen. gelukkig krijg ik de vitamines via andere voedingsmiddelen en hoef ik daarvoor geen blokken vet op me broodje te smeren 🙂

 42. Boter op mijn brood is voor mij een moeilijk punt. Ik smeer te weinig en weet niet hoe ik kan zorgen dat ik een goede hoeveelheid smeer. Heeft iemand hier tips voor? Zijn er afbeeldingen bijvoorbeeld van goed besmeerde boterhammen met boter?

 43. Waarom gebruiken we boter. Om de melkplas te verkleinen? Hebben we boter/ margarine wel nodig! De Fabrikant zegt jaaa de Arts zegt ja want de fabrikant stopt er vitaminen in. Vitaminen zitten overal in als je maar de schijf van vijf hanteerd. Heb je iets te bakken gebruik dan Reusel een bijna onverkoop baar product van het Varken.kaantjes dit schijnt gezond te zijn je kunt daar ook vitamines indoen en verschillende kruiden/smaken. De Fabrikant heeft dit verdrongen om zijn product te promoten.Een dubbele matras “topping”is ook zo overbodig. Marketing van overbodige producten. Monny/Centen/Franken/Dollars. Daar gaat het om. Wij Mensen worden bewerkt en dom gehouden.
  Pastoor en Fabrikant ; ik hou ze dom de ander ik hou ze arm.

 44. Het is niet nodig om brood te eten, noch boter op te smeren.
  De beste vetten die je kan krijgen komen uit vis.

  Eet je daarnaast genoeg bonen, noten, vis/vlees/eieren (en gematigd wat orgaanvlees voor de vitamine A en D), eet je gezonder dan 90% van de Nederlanders!

  Margarine is de grootste rommel die er is, en roomboter is gewoonweg onnodig, maar kan niet zo veel kwaad als margarine met zijn transvetten en slechte omega 6.
  Als je dan roomboter eten wilt, ga voor rauwmelkse boter van de boer; bevat nog de wulzen factor.

 45. ik heb nooit boter gelusten, en daarom eet ik het nu nog steeds niet.
  ik raak helemaal gestresst als ik dat bijvoorbeeld op brood heb

 46. Ik krijg kokhalsnijgingen als ik boter op mijn brood moet eten. Ik krijg de boter wel binnen via warm eten door te bakken en braden. Op koud eten lukt het niet en ik zie niet echt een probleem hierin omdat het vervang door een noten/eier salada of een gekookt eitje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *