Feiten over Binge Eating Disorder

De eetstoornis Binge Eating Disorder (BED) komt ontzettend veel voor en toch hoor je er relatief weinig over. Wellicht is dat omdat het niet past in het beeld wat men heeft over eetstoornissen of omdat veel mensen die lijden aan deze eetstoornis, zich schamen voor de symptomen hiervan. Deze eetbuistoornis wordt namelijk gekenmerkt door het hebben van grote eetbuien. Een verschil met bijvoorbeeld boulimia nervosa is dat deze eetbuien niet gecompenseerd worden door braken, laxeren of overmatig sporten. Dit maakt de eetstoornis echter niet minder ernstig. Binge Eating Disorder heeft net als andere eetstoornissen ernstige gevolgen. In deze blog deel ik een aantal feiten over Binge Eating Disorder om wat meer bekendheid te geven aan deze eetstoornis.

Foto: Harriet B.

1. Ook mannen kunnen leiden aan een eetbuistoornis

Eetstoornissen worden nog altijd gezien als een vrouwending. Toch kampen er ook mannen met eetstoornissen en dus ook met een eetbuistoornis. Ongeveer 1,6 procent van de vrouwen lijdt aan Binge Eating Disorder en voor de mannen is dit 0,8 procent. Van alle eetstoornissen liggen deze percentages het dichtst bij elkaar. Bij bijvoorbeeld anorexia en boulimia nervosa zijn de verschillen groter. Overigens ervaren mannen binge eating ook anders dan vrouwen. Mannen hebben bijvoorbeeld de neiging om eerst te gaan drinken of drugs te gebruiken. Ook ervaren zij meer lichamelijke sensaties zoals honger en verzadiging waardoor een eetbui meer voldoening kan geven terwijl vrouwen meer bezig zijn met gevoelens op emotioneel gevoel. Hierdoor leidt een eetbui vooral tot schuldgevoel.

2. Negatieve emoties triggeren een eetbui

Stress of een negatieve stemming leiden sneller tot een eetbui. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met problemen in een relatie, of op school of werk. Ook verveling kan een rol spelen en hierdoor tot eetbuien leiden. Wanneer men niet weet hoe om te gaan met deze emoties, bijvoorbeeld omdat dit vroeger niet is aangeleerd, kan men geneigd zijn naar eten te grijpen. Vaak begint dit met een beetje snoepen zoals iedereen dit wel doet, maar als dit lange tijd doorgaat kan het uiteindelijk leiden tot het hebben van grote eetbuien, soms wel meerdere keren per dag. 

3. Eetbuien vinden vrijwel altijd plaats als iemand alleen is

Hoewel dit waarschijnlijk al wel bekend is, is het ook bevestigd in een onderzoek. Eetbuien worden vrijwel altijd in het geheim gehouden, als degene die de eetbui heeft, alleen is. Dit heeft natuurlijk vooral te maken met gevoelens van schaamte en schuld. Mensen die lijden aan een eetbuistoornis zijn veelal heel goed in het verbergen hiervan. In gezelschap van anderen zijn zij heel goed in staat om normaal mee te eten net als iedereen, waardoor aan het eetgedrag totaal niet te zien is dat er iets aan de hand is. 

4. Veel mensen overwegen een dieet te volgen nadat zij een eetbui hebben gehad

In vergelijking met mensen die kampen met boulimia, denken mensen met een eetbuistoornis veel meer na over het volgen van een dieet nadat zij een eetbui hebben gehad. Dit verwacht je misschien niet zo snel, maar dit komt doordat mensen met boulimia over het algemeen al veel bezig zijn met compenseren en diëten. Mensen met Binge Eating Disorder kampen na een eetbui vaak met gevoelens van schuld en schaamte waardoor zij zich hier meer mee bezig gaan houden.

5. Er is een verschil tussen het hebben van een eetbui en te veel eten

Veel mensen met overgewicht worden gezien als zwakke mensen die simpelweg te veel eten. Er zullen genoeg mensen zijn die overgewicht hebben omdat zij te veel eten en/of een ongezond eetpatroon hebben. Of dit zwak is, is de vraag. Dit is echter een ander verhaal dan het hebben van een eetstoornis. Mensen die kampen met Binge Eating Disorder hebben niet enkel last van eetbuien. Zij hebben daarnaast een ontzettend laag zelfbeeld en kunnen, net als mensen met andere eetstoornissen, de hele dag door bezig zijn met hun gewicht en zich voornemen om af te gaan vallen.

6. Binge Eating Disorder kan leiden tot veel lichamelijke klachten

Het hebben van eetbuien is schadelijk voor het lichaam. Er kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, slapeloosheid en een hoge bloeddruk. Ook kunnen er problemen ontstaan in de vochthuishouding, het systeem van honger en verzadiging en indien er overgewicht ontstaat, neemt ook dit risico’s met zich mee zoals een hogere kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

7. Mensen met Binge Eating Disorder leven vaak in een isolement

Omdat eetbuien meestal alleen worden gehouden en degene die aan de eetstoornis lijdt zich veelal schaamt voor de eetbuien en voor zichzelf, komen mensen die last hebben van deze eetstoornis snel in een sociaal isolement. Zij trekken zich meer en meer terug, zeggen afspraken af en blijven veel thuis uit schaamte voor zichzelf en om zich bezig te kunnen houden met de eetstoornis. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel waardoor de eetstoornis enkel verergert.

8. Er zijn veel mensen met BED die kampen met trauma’s

Binge Eating Disorder heeft net als andere eetstoornissen verschillende oorzaken zoals een laag zelfbeeld en extreem perfectionisme. Bekend is dat veel mensen die aan deze eetstoornis lijden ook te maken hebben met een traumatisch verleden zoals misbruik of verwaarlozing. Als mensen niet hebben geleerd hoe zij om moeten gaan met deze heftige gebeurtenissen en dit niet goed hebben verwerkt, dan is er een grotere kans op het ontwikkelen van een dergelijke eetstoornis.

Wat weet jij van Binge Eating Disorder?

Bron inspiratie tekst

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

12 reacties op “Feiten over Binge Eating Disorder”

  1. Ik snap 3 niet helemaal:

    3. Bijna alle vrouwen hebben een eetbui als ze alleen zijn

    Geldt dit dan niet voor mannen?

  2. @breadfish
    het was was onhandig omschreven, we hebben het even aangepast.

  3. Informatief!! Ben een BED’r, herken me absoluut

  4. Ja, ik herken mezelf helaas ook. Ik word nu opgenomen in Gent hiervoor maar heb er erg hard voor moeten vechten voor die opname. Ik word vrijdag opgenomen en kijk er langs de ene kant naar uit, langs de andere kant ben ik doodsbang. Ik denk dat het heel zwaar en confronterend gaat worden en dat er veel pijn gaat boven komen.

  5. Veel succes !

  6. ik heb ook BED met soms wat boulimia periodes… ben blij dat er een blog is over bed!! geeft me het gevoel er een soort van bij te horen ofzo….
    blij kkk dat er een goed verschil wordt gemaakt tussen gewoon eens te veel eten en het hebben van bed. niet alle dikke mensen hebben bed.
    ik denk inderdaad ook contonue aan het volgen van een dieet… ik heb ook subjectieve eetbuien. binge idd ook altijd alleen. de reden dat ik nu niet meer co.penseer is omdat ik gewoon te moe ben en na een eetbui vrijwel altijd in slaap val… wel tijden gekend van extreem lijnen, laxeren en te veel sporten… ik heb er gewoon geen puf meer voor.

  7. Supergaaf dat er een blog een is geschreven. Thanks! Ik heb zelf ook BED. Het gaat nu even goed omdat ik me steng aan een dieet houd, maar de gedachten aan eten en afvallen gaan 24/7 door. Constant moeten scoren als een drugsverslaafde om maar een beetje rust te ervaren. De angst om door te slaan van het elk klein hapje dat je neemt of om niet te kunnen stoppen waar andere mensen bij zijn. Op een verjaardag de keuken van de jarige induiken omdat ik de externe prikkels van al dat eten niet kwijt raak. Eten meenemen naar de wc om toch zonder dat iemand het ziet de spanning kwijt te raken en een beetje los te komen van de hel in mijn hoofd die ontstaat door al het eten op tafel. Daarnaast maken uitschelden en goedbedoelde opmerkingen krijgen “je moet nu echt eens afvallen, en wel op deze manier…” het er echt niet makkelijk op. Ik vind het ook niet leuk om altijd overal de dikste te zijn, niet normaal een kledingwinkel in te kunnen lopen, een extra riem te moeten vragen, niet naast iemand in de trein of bus durf plaats te nemen in de angst dat het niet past en je een hele boze blik krijgt, altijd spier en gewrichtspijn te hebben en een grote kans dat ik heel wat jaren eerder overlijd dan mijn leeftijdsgenoten. En zoals veel mensen met een eetstoornis wel zullen herkennen geven (deze) negatieve ervaringen weer reden om juist te gaan eten. Het blijft een eeuwig durende strijd maar wie weet breekt er ooit een dag aan dat ik gewoon kan eten omdat het gezond is en omdat ik er zin in heb zonder door te slaan. Mijn emoties op een andere manier kan verwerken en het wat stiller wordt in mijn hoofd. Ik blijf hopen.

  8. @lost girl: klinkt zo herkenbaar wat je zegt. Ik ben het dik zijn ook zo beu. Ik pas op de bus en tram niet eens meer op een solozitje (bloos/schaam), mijn spieren en gewrichten doen zo’n pijn dat ik amper nog 20 min kan wandelen. Ik ben de adviezen van mensen, collega’s en kennissen zo beu… hoe goed bedoeld ze ook zijn. Ik heb er niets aan.
    Ik vind het ook zo vermoeiend dat ik eens ganse dag met eten bezig ben.

    Ben nu sinds gisterennamiddag opgenomen. Ik heb gisteren mijn avondeten gekregen wat zo weinig was in mijn ogen, gelukkig kreeg ik om 21 u nog een stuk fruit. Ik heb heel de nacht van eten gedroomd. En ook vanmorgen na het ontbijt heb ik nog honger. Ik tel af naar het tussendoor momentje…

    Bah

  9. Mooie blog. Ook voor mij zeer herkenbaar

  10. kan je ook sterven aan binge eating (dit is voor mijn spreekbeurt

  11. Ook voor mij is dit heel herkenbaar en ben heel blij dat ik dit forum heb gevonden, het is fijn om te kunnen praten met mensen die het ook hebben. ik heb altijd het gevoel gehad dat ik de enige was, maar als ik dan kijk bij alle teksten zie ik dat ik niet alleen ben.

  12. Ik herken mezelf hier heel erg in en denk dat ik ook BED heb. Ik ben in ieder geval blij dat ik dit inzie en dat ik er graag iets aan wil doen! Ik durf het alleen aan niemand te vertellen.. Maar ik denk dat het voor nu ook al goed is om er hier met anderen over te praten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *