Extra eten als je gaat sporten

Wat bij te eten als je extra gaat bewegen op een dag? Deze vraag krijgt onze diëtist regelmatig gesteld op het forum. Daarom een speciaal blogje hierover, met enkele eenvoudige antwoorden. Let wel: het blijft een individueel iets. Stel je gaat een uurtje fietsen, maar je moet nog aankomen in gewicht of je wilt stabiel blijven, wat kun je dan het beste doen met je eten en drinken?

Bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die je op een dag nodig hebt zit al wel wat beweging meegeteld. Hoeveel calorieën je verbrandt hangt af van wat voor soort activiteit je gaat doen, ga je wandelen dan verbruik je iets minder dan als je gaat hardlopen. Ook heeft het te maken met je huidige gewicht en of je een man of een vrouw bent, hoeveel je verbrand.

bron foto

Je kan als richtlijn nemen dat als je een uur gaat fietsen en je fietst goed door dat je 2 boterhammen met beleg naast je gewone eetlijst gebruikt. Je kan ook kiezen voor 1 boterham met beleg en een pakje vruchtensap. Ga je een half uur hardlopen dan kan je bijvoorbeeld 1 boterham met beleg kiezen en 2 pakjes vruchtensap.

Maar niet alleen met sporten verbrand je calorieën ook als je het hele huis gaat poetsen kan je wel wat extra energie gebruiken. Of een avondje dansen dan heb je ook zeker wat extra nodig. Ga je uit en je weet dat je de dag erna gaat uitslapen dan kan je bijvoorbeeld je ontbijt nemen voordat je gaat slapen of je eet alvast extra voordat je de deur uitgaat.

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

52 reacties op “Extra eten als je gaat sporten”

 1. wie gaat er nou snachts zijn ontbijt al eten?
  ik zou het niet fijn vinden!

 2. 2 boterhammen voor een uur fietsen ja? :O goh dat wist ik niet..

 3. Wow dit verbaasd mij eigenlijk ook..
  2 hele boterhammen met beleg extra? 😮

 4. Ik vind het een beetje onzin.
  Gewoon eten wat je altijd doet is prima, het zou ook obsessief zijn als je denkt ik mag normaal alleen:
  **
  &
  **
  &
  **
  op een dag, maar nu ga ik sporten dus ik eet meer…
  (Behalve als je honger hebt natuurlijk, maar dan is het een natuurlijke reactie)
  Zo wie zo, probeer te eten naar je lichaam en niet naar een ‘normaal’ lijstje.


  ALS JE MOET AANKOMEN IS HET NATUURLIJK ANDERS!

 5. Ik vind het helemaal geen onzin, als je hebt gesport heb je ook honger er na. Bij eten is hartstikke normaal, ook als je stabiel wilt blijven. Sommige mensen gaan niet voor niks sporten om af te vallen 😉

  In mijn kliniek kregen we een lijstje wat je bij moest eten, was heel handig!

 6. Ik beweeg niet zo veel per dag. Om toch wat beweging te krijgen doe ik vaak mee aan Nederland in beweging. Dus ik hoef eigenlijk nooit bij te eten.

 7. Ik sport om de dag en voordat ik ga sporten eet ik altijd iets van een tussendoortje: anders houd ik het niet vol 😉
  Ook als ik ‘s ochtends ga hardlopen, eet ik eerst een boterham met beleg en wat drinken. Dan wacht ik een kwartiertje voordat ik ga lopen (anders krijg ik buikpijn). Daarna ga ik lekker douchen en rustig ontbijten. Ik eet dus gewoon bij. En als ik uitga drink ik gewoon geen light drankjes. Na een bepaalde tijd gaat hier iedereen over op Fristi en chocomelk 😉 xD Dan is de wijn+sterk op =P

 8. @Lies,
  Het probleem is dat het honger/verzadigingsgevoel van iemand met een es meestal verstoord is. Dus luisteren naar je lichaam is dan erg moeilijk. Natuurlijk zou dat beter zijn, maar het is gewoon niet voor iedereen haalbaar.

 9. bij eten klinkt heel raar. En niet alleen eetgestoorde doen dat. ”Normale” mensen eten als ze iets intensiefs hebben gedaan ook meer, omdat ze dan meer honger krijgen. dus het is eigenlijk gewoon extra eten doordat je bezig bent geweest.

 10. Niet iedereen kan op die manier op zijn hongergevoel vertrouwen. Sterker nog, als ik niet zou weten hoeveel ik zou moeten bijeten zou ik het niet durven en geen hap extra eten, lekker gezond voor die 36 kilometer die ik op een dag moet fietsen.

  Liefs, Anne/Suffer

 11. Anne, dat komt dan doordat je nog zo in je eetstoornis zit. als je ”normaal” bent dan voel je die honger wel weer 😉

 12. Daarom zei ik ook:

  ALS JE MOET AANKOMEN IS HET NATUURLIJK ANDERS!
  En daarmee bedoelde ik ook als je nog heel diep in je es zit, maar dat was niet helemaal duidelijk denk ik.
  Sorry daarvoor, maar dan is het logisch dat je daar nog lijsten en shit bij gebruikt….

  Vind alleen niet dat het aangemoedigt moet worden, en dat word het ook niet direct in dit bericht, maar zo komt het wel een beetje over van:
  ‘Denk voordat je gaat sporten wel na dat je dan extra moet eten’
  En ik bedoelde ermee, dat hoeft niet als jij geen extra honger of wat dan ook hebt …..

 13. Er staat dat het huisboenen ook wat extra om energie vraagt. Ik vraag me af hoe dat zit met een dagje slenteren door de winkelstraten op een heel rustig tempo. Moet je dan ook al bij-eten of is dit basale beweging?

 14. voor winkelen moet je ook bij eten ja.
  het is dan wel slenteren, maar vaak idd wel een halve of hele dag. hoe dan ook, je verbruikt energie wat weer aangevuld moet worden.
  ik heb nooit durven bij eten, hooguit dat ik op de dag dat ik ging sporten 2 wat grotere tussendoortjes nam.
  ik heb ook een keer als tip gekregen om ipv water tijdens het sporten een sportdrank te nemen. is eigenlijk nog beter ook gezien daar weer mineralen inzitten die ervoor zorgen dat je vochthuishouding sneller herstelt.

 15. ja ik heb daar ook even over na zitten denken kyara, maar ik snap hem nu wel.

  1) Uitgaan kun je vergelijken met sporten dan moet je bijeten.
  2) Als je niet uitgaat maar wel lang opblijft door op de bank te hangen (hoef je niet bij te eten en) lijkt verplaatsen van het ontbijt mij niet een heel slecht iets als je snachts honger hebt en van plan bent uit te slapen, omdat de dag erna korter is. Maar je kunt het ontbijt en lunch ook als een brunch combineren.
  3)Maar om jezelf zo min mogelijk in verwarring te brengen kun je denk ik het beste ook een stabiele dag/nacht ritme hebben.

 16. Als ik ging sporten nam ik altijd sportdrank of vruchtensap en na die tijd schoolkoekjes, zoals Sultana. In het weekend sliep ik altijd uit en nam ik als brunch vla met muesli in plaats van magere yoghurt. Niet al te gezond, maar daar is het weekend voor toch? Voor de rest van de week at ik altijd gezond met de juiste hoeveelheden.
  Ik heb nu een es, dus kan het me niet meer voorstellen. Maar het is zo vanzelfsprekend om ‘bij te eten’. Die zin zegt het al: vanzelfsprekend.

 17. @Lies,
  ik hoef niet aan te komen maar ik eet ook wel gewoon bij als ik ga sporten hoor? En natuurlijk moet dat aangemoedigdt worden, omdat de meeste mensen hier dat niet uit zichzelf zullen doen.
  En daarbij, hoef je niet per se honger te hebben ook om bij te eten, als ik een hardlooptraining van 2 uur doe heb ik niet zo’n zin om voor de tijd 2 boterhammen en 4 pakjes vruchtensap te eten en om na de tijd dat weer te eten. Dan eet ik ook wel ‘tegen mijn hongergevoel in’, maar ik weet wel dat mijn lichaam dat nodig heeft om te herstellen (al doe ik het dan niet in de vorm van alleen boterhammen en vruchtensap, en verspreid ik het ook wel meer over de dag). Dat je zegt ‘alleen als je aan moet komen of diep in je es zit’ vind ik een beetje raar, want als ik niet zoveel bij zou eten zou ik in een razend tempo af gaan vallen.

  @kyara,
  ik denk dat ze bedoelen dat je je ontbijt kunt eten voor je gaat slapen, en dat je dan als je wakker word nog een keer moet ontbijten (meestal is dat ontbijt ook later omdat je laat in bed komt, en dan wil er nog wel eens een deel van je ontbijt bij in schieten)

 18. Dan voel jij blijkbaar nog niet aan dat je lichaam het nodig heeft, je zegt zelf:
  ‘Dan eet ik ook wel ‘tegen mijn hongergevoel in’, maar ik weet wel dat mijn lichaam dat nodig heeft om te herstellen’

  Ik eet meestal niet extra’s voor of nadat ik ga sporten, behalve als ik voel dat ik een beetje trek krijg of wat extra’s nodig heb en en mijn gewicht is ook gewoon stabiel.
  Je kan, als het goed is, gewoon aan je lichaam voelen of het nodig is of niet.

  Ik denk dat het belangrijkste is:
  Luister naar je lichaam, en als je lichaam geen juiste signalen meer afgeeft, tja, doe dan waarvan je weet dat verstandig is of hou je aan bepaalde afspraken.
  Maar werk wel terug naar het luisteren naar je lichaam.

 19. Ik heb van rintveld ook een hele lijst mee gekregen die ik moet eten op een dag als ik sport. Das echt heel erg veel, is dus ook nog wel ‘s moeilijk, vooral als je zelf geen honger hebt. Maar oke, verstand op nul zetten en gewoon eten, anders houd je het sporten ook niet vol….

 20. Hm… dit laat me opzich best wel nadenken…
  Zelf sport ik elke dag, 2 a 3 uur per dag (naast school) maar ik eet nooit bij eigenlijk. Mijn gewicht blijft toch gelijk. Ik weet niet of ik dat echt bewust zou durven.
  Tuurlijk weet ik wel dat je je reserves binnen 2 uur na het sporten moet hebben aangevuld, maar ik vind het wel een lastig idee om na het sporten te “moeten” eten als ik geen honger heb en toch wel een gezond gewicht…

 21. ik doe een sportopleiding.
  en ik merk nu ik weer met school en met sport bezig ben dat ik alleen maar afval
  ook al eet ik meer.
  dus bijeten vind ik logisch.

 22. Ik moet ook nog aankomen, maar op dagen dat ik meer beweeg (stevige wandeling van 1 uur, fysio: fiets/loopband en lichte gewichttraining) durf ik gewoonweg niet bij te eten, ook al zou het wel moeten…
  Ik merk niet dat mijn lijf om meer vraagt, en ik blijf met het volgen van mijn vaste menu (dus ook op de intensievere dagen) momenteel stabiel.
  Komt dit dan door de ‘spaarstand’; dat mijn lijf niks verspilt omdat het alles nodig heeft en daardoor niet afvalt?
  Ik wil het wel proberen om meer te eten op de actievere dagen, omdat een normaal mens ook meer eet als hij/zij meer beweegt.
  Is het ook logisch dat je op dagen dat je minder actief bent dan iets minder kunt eten dan op de dagen waarop je meer beweegt, of moet je je dan houden aan de lijst die je ‘normaal’ hanteert?
  Voor mijn gevoel kom ik gewoon direct veel aan wanneer ik op rustige dagen hetzelfde eet als op dagen waarop ik actiever ben en dus meer moet eten..

 23. Volgensmij loopt een uur fietsen toch al snel op tot veel meer dan 2 boterhammen.. Just sayin’..

 24. Ik denk dat de meeste mensen die dit lezen hier een eetstoornis hebben en dat het dus heel nuttig is informatie te geven over bijeten.
  Als je geen eetstoornis hebt zul je automatisch bij eten denk ik. Je kiest dan wss automatisch rijker beleg dan dat je zou doen op een dag waarop je weinig doet. Je kunt wel zeggen dat mensen zonder es dat niet doen, misschien niet bewust maar wel onbewust denk ik.

 25. Ik vind die tip over ontbijten voordat je gaat slapen eigenlijk wel goed. Heeft er natuurlijk ook mee te maken hoe laat je na het stappen thuis komt, maar als ik energie heb om te gaan ben ik vaak ook pas tussen 5 en 6 uur ‘s ochtends thuis. En dan slaap ik echt lang uit. Dus dan is het best wel logisch qua tijd om dan al je ontbijt te nemen toch?

 26. De vraag wat beter is : sporten of beter/minder eten, is voor mij een onbelangrijke geworden. Aanvankelijk koos ik voor sport. Sinds ik sport merk ik dat mijn eetgewoontes uit zichzelf zijn veranderd. Ik drink minder alcohol, ik eet meer en heb meer trek in gezonder voedsel. Dus voor een ieder die iets wil doen aan zijn lichaam; ga sporten en luister beter naar je lijf wat nodig is om te eten en te drinken. Voor je eet/drink zondes nog 1 tip: doe het (uitsluitend) in het eerste uur na het sporten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *