Effect eetstoornis op je tanden

Na anderhalf jaar ging ik gisteren voor het eerst weer naar de tandarts. Ik had nergens echt last van dus hoopte snel weer buiten te staan. Ik had wel van een vriendin gehoord, die ook regelmatig over gaf, dat de tandarts soms kan zien dat je vaak overgeeft, maar dat zou bij mij vast wel mee vallen. Eénmaal in de tandarts-stoel sprak het gefronsde gezicht van de man met blauw mondkapje en pulkend haakje boven mijn mond boekdelen: het was niet in de haak.

Na een dik uur stond ik weer buiten met 4 gevulde gaatjes, een verplichte afspraak bij de mondhygiëniste en een vervolgafspraak om de drie andere gaatjes te vullen en om twee kiezen af te dekken om nog meer slijtage te voorkomen. Had ik nu maar een aanvullende verzekering afgesloten dacht ik bij mezelf. Een stomme gedachte, want eigenlijk had ik natuurlijk moeten denken: was ik maar nooit begonnen met overgeven.

Tanderosie, het oplossen en terugtrekken van tandvlees, gaatjes, afbreken van tanden en glazige & gelige tanden…  Dit zijn allemaal gevolgen voor je tanden en mond door regelmatig overgeven en eetbuien. In je maag zitten een heleboel zuren die erg slecht zijn voor je tanden. Als je over geeft komen deze zuren in je mond en daardoor treden bovenstaande klachten op. Deze klachten treden ook op als je vaak last hebt van maagzuur wat omhoog komt.

Fotografie: Yagui7

Het effect van overgeven
De meeste dingen die ik hierboven heb genoemd spreken voor zich, maar wat is tanderosie? Tanderosie is het oplossen van tandglazuur door inwerking van zuren. Je glazuur wordt iedere keer aangetast als je overgeeft maar het wordt echt ernstig aangetast als je regelmatig overgeeft. Hoe vaker je spuugt, hoe meer er tanderosie optreedt. Door tanderosie kun je erg last krijgen van warm of juist heel koud eten of drinken. Als je ernstige tanderosie hebt kan het zijn dat er stukken van je tanden af gaan breken en dat uiteindelijk je zenuwen bloot komen te liggen. Ook is het zo dat je gemakkelijker gaatjes krijgt door de vele zuren. Doordat je glazuur uitgebeten wordt, wordt het voor bacteriën gemakkelijker om je tanden aan te tasten. 

Behalve dat je tanden worden aangetast door de zuren uit je maag worden je tanden ook aangetast door de zuren uit je voedsel. In ieder eten en drinken zitten zuren die je tanden aan kunnen tasten, denk aan frisdranken, breezers, mixdrankjes, vruchtensappen en ijsthee. Alleen in zwarte koffie, thee zonder suiker, water en melk zitten erg weinig zuren. De zuren uit ons voedsel tasten onze tanden aan en kunnen ook voor tanderosie en tandvleeserosie zorgen. Als je bijvoorbeeld jaren lang liters cola per dag drinkt, dan ga je dit na een lange tijd aan je tanden zien. Maar als je het bij 8 eetmomenten op een dag houdt dan blijven je tanden gezond. (als je ze tenminste goed verzorgd)

N.b. de De zuurgraad van een vloeistof wordt uitgedrukt in pH. De pH van een neutrale vloeistof ligt rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7. Maag zuur is één van de meest zure oplossingen (net zo zuur als citroenzuur): pH 2. Cola komt hier echter naarstig dicht bij in de buurt: pH: 2,8! Alleen zwavelzuur en zoutzuur hebben een hogere pH.

Als je regelmatig grote hoeveelheden voedsel achter elkaar eet (niet bij een normale maaltijd als ontbijt, lunch of diner voordat je misschien denkt dat je dit beter kunt laten;)) worden je tanden aangetast door de suikers en zuren uit het voedsel. Bij vele eetbuien heb je meer kans op gaatjes door de suikers die je glazuur aantasten.

In beide gevallen (spugen en/of eetbuien) is het belangrijk dat je niet direct erna je tanden gaat poetsen. Door de zuren en suikers wordt je glazuur minder hard en als je dan je tanden gaat poetsen, poets je je glazuur makkelijker weg en/ of wrijf je het zuur er extra in.

 

Je denkt misschien nadat je dit hebt gelezen “ik heb helemaal geen last van mijn tanden dus voor mij geldt het niet” maar niets is minder waar. Tanderosie zie je pas in een ver gevorderd stadium, als je tanden dus al heel erg zijn aangetast. In het begin zie je niets aan je tanden, maar er kan wel degelijk iets aan de hand zijn. Ga dus regelmatig naar de tandarts!

Speeksel
Je lichaam zorgt er zelf ook voor dat tanderosie voorkomen wordt d.m.v. je speeksel. Speeksel zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen tanderosie en gaatjes. Speeksel spoelt voortdurend de mond zodat etensresten niet kunnen aanplakken en dat voorkomt gaatjes. Ook zorgt speeksel ervoor dat de zuren uit je voedsel een minder hoge zuurgraad krijgen.

Als er weinig speeksel in je mond is worden de tanden niet goed beschermd en kan er eerder tanderosie optreden. Bij een minder goede werking van hart en bloedvaten kan de speekselhoeveelheid afnemen en kan de samenstelling ervan veranderen. Een verminderde aanmaak van speeksel komt regelmatig voor bij mensen met een eetstoornis door de verminderde werking van het hart en bloedvaten.

Ook is het zo dat bij sommige medicijnen je speeksel aanmaak vermindert. Dat betekent dat sommige medicijnen dus indirect tanderosie en gaatjes kunnen veroorzaken. Medicijnen die worden gebruikt om psychoses, angst of depressies te behandelen veroorzaken vaak een verminderde aanmaak van speeksel. (antidepressiva & antipsychotica)

Voorkomen?

 • Probeer wat te minderen met frisdranken en vruchtensappen als je dit de hele dag door drinkt.
 • Drink frisdrank met een rietje
 • Stop met overgeven
 • Voorkomen van eetbuien
 • Ga regelmatig naar de tandarts
 • Poets niet direct na het eten of spugen je tanden. Wacht hier liever een uur mee.
 • Gunstig werkt het gebruik (niet het overmatig gebruik!) van een suikervrije kauwgom en nog beter een gebufferde kauwgom: kauwgom die carbamide bevat dat zuur neutraliseert.

Voeding die bijdraagt aan het sterker worden van je tanden:

 • Melk en melkproducten zoals kaas – deze voedingsmiddelen zijn rijk aan calcium en fosfor die essentieel zijn voor versterking van het tandglazuur.
 • Donkergroene bladgroenten (zoals boerenkool, broccoli, paksoi) bevatten vitamine K, dat kan worden betrokken bij de botvorming, en calcium. Spinazie heeft een hoge voedingswaarde en is zeer rijk aan antioxidanten, vitamine A, vitamine C, vitamine K, magnesium, calcium en fosfor, die belangrijk zijn om je tanden te versterken.
 • Vis met eetbare botten – sardientjes hebben eetbare botten, deze zijn een goede bron van vitamine D, calcium en fluoride.
 • Graan – deze bevatten magnesium, helpt bij botvorming en de productie van tandglazuur.
 • Tofu – het is relatief hoog in eiwit en afhankelijk van de fabrikant ook hoog in calcium en / of magnesium.
 • Oesters – een uitstekende bron van verschillende mineralen, waaronder calcium.
 • Sojamelk – sojamelk is een goede bron van calcium, en is een gezond alternatief voor koemelk voor mensen die allergisch zijn voor melk of lactose-intolerantie hebben.
 • Eiwitrijke voedingsmiddelen – vlees, gevogelte, vis, eieren en andere eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten fosfor, die een belangrijke component zijn van botten en tanden.
 • Thee – alle thee bladeren bevatten fluoride die het tandglazuur helpen te versterken en de tanden beschermen tegen verval.

Moraal van dit verhaal: zorg goed voor je tandjes!

LC

Geschreven door LC

Reacties

62 reacties op “Effect eetstoornis op je tanden”

 1. Okeeee die plaatjes zijn wel schokkend zeg!

 2. Mijn tandarts zei laatst dat sapjes, fruit (door de zuren) en frisdrank het ergste zijn. Vooral light frisdrank. En ice tea zonder prik (of ook andere, dat weet ik niet).

  En van ontstoken tandvlees kun je hartproblemen krijgen.

 3. Mijn tanden zijn ook al aardig aan het verslechterd,
  Maar, na dit te hebben gelezen denk ik: Tot hier en niet verder… šŸ™‚

 4. Iedere keer dat het tijd is voor de tandarts zie ik het met angst en beven tegemoet.

  Maar of ik heb een slechte tandarts of ik ben een geluksvogel, want ondanks mijn achterlijke eet/braak gedrag van de afgelopen jaren heeft ‘ie nog nooit gezegd dat er iets mis is! *afkloppen*

 5. Ik heb van mezelf hele sterke tanden.
  Heb vaak gebraakt maar heb hier nooit last van gehad. Ik doe het nu ook nog af en toe, maar heb nog nooit een gaatje of een negatieve reactie van de tandarts gehad…

 6. ooh ooh, moet dinsdag weer naar de tandarts,
  doe wel wat dingen van wat hier staat, nou ja hopen op het beste dan maar…

 7. Verdorie zeg, ik wil ook van mijn eetbuien af. Anders kom ik nooit op mijn streefgewicht

 8. Ik dacht ook dat ik gezegend was met bijzonder sterkte tanden. Maar na 6 jaar eetstoornis, heb ik nu in een half jaar tijd meerdere gaatjes gehad. Dus denk niet ik heb sterke tanden het overkomt mij niet, het kan ineens mis zijn..

 9. okedan zo te lezen heb ik deze hele sterken tanden !
  ik heb meer dan een half jaar gebraakt
  en dronk allemaal maar cola light en light produchten
  poets me tanden soms
  en was zo raar
  want me tanden arts zei ik heb nog nooit zulke tanden gezien
  zo mooi , xo schoon .
  wat doe je er aan
  ik zei niks :$
  hij okedn
  je mag gaan šŸ™‚

 10. @liesbeth

  de gevolgen kunnen ook heel goed pas over een jaar zichtbaar worden. Daarnaast heeft zoveel braken nog veel andere schadelijke gevolgen

 11. Ik heb mijn vorige tandartsafspraak gemist en ik moet nog steeds een nieuwe maken, maar ik durf niet. En binnenkort word ik achttien, dus ik moet eigenlijk proberen om voor die tijd nog te gaan. Maar ik ben zo bang..

 12. Wat ik er nog aan toe wil voegen, ga niet tandenpoetsen maar ook niet kauwgom kauwen een uur na het braken! Ook kauwgom helpt slijtage in de hand, direct na een zuuraanval (braken).

  Beter is om je mond te spoelen met melk, of water, zodat de zuren neutraliseren.

  Ik heb nu 10 jaar een eetstoornis, ben nu in behandeling.

  Heel veel succes allemaal en probeer goed op je lichaam te passen. Je bent een kind van god en je mag er wezen net als iedereen.

 13. Ik zocht net via google de gevolgen van bunkeren/braken nadat ik weer mn rondje had gedaan (eten en daarna braken)
  ik ben ongeveer nu al 1 jaar bezig met dit ritueel en doe het dagelijks, soms wel meer dan 1 keer op een dag.
  bij het lezen van dit stuk meteen de tandenborstel uit mn mond gehaald en gespoeld.

  ik had vorige week 8 gaatjes bij de tandarts laten vullen, gelukkig waren het nog kleintjes, maarja beter heb je er geeneen!

  Weet niet of jullie dat ook hebben, dat wanneer je die plaatjes ziet en die enge gevolgen dat je dan wakker geschud wordt, heftig. maar na een bepaalde periode sluipt die braakgewoonte er gewoon weer in? keer op keer op keer op keer..

  heeft iemand van jullie misschien tips om niet continu aan eten te denken?
  sorry, kom hier voor t eerst

  liefs Nikki

 14. Als je tandarts jarenlang niks gezegd heeft over je tanden, betekent dat niet dat je geen schade hebt!! Ik heb gedurende mijn eetstoornis jarenlang bij dezelfde tandarts gezeten en in die tijd braakte ik erg veel. Hij heeft nooit iets gezegd en ik stond altijd na 3 min weer buiten.
  Toen ik naar een andere tandarts ging werd mij verteld dat ik tanderosie had, over mijn hele gebit. Je kunt het wel zien doordat je tanden iets doorzichtiger lijken, met name aan de onderkant aan de rand. Ik schrok hier enorm van omdat ik toen al hersteld was van de AN en niet meer braakte. Gelukkig was het nog niet zo ver dat ik gaatjes heb, maar de slijtage is duidelijk.

  je moet niet denken dat je geen klachten krijgt omdat je sterke tanden hebt en de tandarts nooit wat zegt. Zuren tasten IEDERS tanden aan. Dat is een feit. Ik zou als tip willen geven om gewoon te vragen aan de tandarts of je glazuur beschadigd is en je tanderosie hebt. En het beste is ook om aan te geven dat je braakt. De tandarts kan je dan beter helpen en weet ook meer wat hij kan verwachten bij je gebit.

  Als je nooit iets hoort en na 3 min buiten staat zegt dat dus ZEKER NIET dat je geen tanderosie hebt.

 15. na vandaag baal ik zo dat ik ooit een eetstoornis heb gekregen… mijn tandarts legde niet het verband dat ik een es kon hebben, maar omdat er ondertussen zoveel kiezen zijn getrokken vraag ik me af hoelang het nog duurt voordat ik een kunstgebit krijg… en dat op mijn 16de… en die foto’s die vallen nog mee ivm mijn tanden xD

 16. Ik ben dik ik haat mijn lichaam

 17. Ik kots ook vaak m’n eten uit, maar dit keer wil ik clean blijven!
  Alleen het is zo moeilijkšŸ˜­

 18. Helaas door eetprobleem 3 kiezen moeten laten trekken door ontsteking.
  Flink geschrokken en ik mag niet meer overgeven.
  Dan maar sporten en mezelf tegen houden van eetbuien en verkeerd eten…

 19. omgggg heel heftig!!!!!! ik moest echt huilen!! heeeeeellll verdrietig!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *