Eetgewoonten in Argentinie

Wie aan Argentinië denkt, denkt meestal meteen aan vlees, heel veel vlees! Argentijnen zijn dan ook de grootste vleeseters ter wereld en dat heeft zo zijn redenen. Argentinië is een erg groot land maar niet erg dichtbevolkt. Dat zorgt er voor dat het vee vrij kan grazen op grote uitgestrekte, groene weides waardoor het vlees van superieure kwaliteit is.

In Argentinië is het avondmaal de belangrijkste maaltijd van de dag. Men eet deze maaltijd vrij laat, pas rond 21.00 uur. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat je ‘s avonds laat nog kinderen ziet spelen op een lokaal buurtpleintje. Vlees is het belangrijkste bestanddeel van het avondmaal (ongeveer 400 gram per persoon) daarnaast eet men wat groenten of aardappelen en brood. Argentijnen zien aardappelen als groenten en je zal dan ook niet snel de combinatie vlees, aardappelen en groenten zien. Naast de bekende steak eten Argentijnen veel Milanese kip.

Argentinië heeft geen typische eigen keuken, wel zijn er enkele typische Argentijnse gerechten zoals empanadas, dulce de leche en yerbe maté. Ook de Asado (barbecue) is enorm bekend maar verder is het vooral een mix van de Europese keuken. Zo vind je in Argentinië vooral veel pizza’s en pasta’s maar ook wokgerechten, omeletten en salades allen steeds met vlees.

Vegetariër zijn in Argentinië is dan ook quasi onmogelijk, zeker in de kleinere steden. In de grote steden zoals de hoofdstad Buenos Aires of Cordoba vind je enkele vegetarische restaurantjes.
Veel Argentijnen beschouwen vegetarisch als een psychische ziekte! Als je op restaurant een salade besteld en beleefd vraagt of ze het vlees achterwege willen laten dan zullen ze dit veelal weigeren om te doen. Vreemd als je bedenkt dat Argentinië soja als belangrijkste agrarisch product heeft en dus makkelijk sojaburgers kunnen maken.

Typische ingrediënten van de Argentijnse keuken zijn; mais, courgette, spinazie, pompoen, aubergine en sla. Vaak worden ze in een stoofpot (locro) salade of in empanadas verwerkt.

Empanadas
Dit zijn pasteitjes gevuld met vlees en groenten, meestal zie je aan de manier waarop de pasteitjes gesloten worden wat er in zit.

Yerbe maté
Yerbe staat voor de kruiden die gebruikt worden in de thee en maté staat voor de typische beker die elke Argentijn altijd bij de hand heeft. De beker wordt meestal gemaakt uit een sierpompoen en wordt dan versierd. Ze drinken de thee met een rietje die vanonder is voorzien van een filter, dat noemen ze een bombilla.
Het is een groene thee die ik vooral bitter smaken vind maar die wel erg gezond is.

Dulce de leche
Dulche de leche is een karamelpasta die je verkrijgt door gezoete melk enkele uren te laten inkoken. Argentijnen gebruiken Dulce de leche voor haast alles; brood, donuts, taarten, koeken, ijs en zoveel meer.

Asado
Een Asado is een typische Argentijnse barbecue, het is dan ook hun nationale maaltijd. Er wordt hoofdzakelijk vlees gegeten en het barbecueën is echte mannenwerk. Bijgerechten bij deze maaltijd zijn meestal frieten, pasta’s, gegrilde kaas en salade. Bij deze Asado is wijn van onmisbare waarde, Argentinië heeft dan ook enkele uitstekende wijnen!

Verder zijn Argentijnen echte zoetekauwen, je vind er dan ook veel panaderia oftewel bakkertjes die gevulde koeken met dulce de leche verkopen maar ook zeer veel gebakjes die haast altijd bestaan uit bladerdeeg.

Ben jij weleens in Argentinie geweest?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

45 reacties op “Eetgewoonten in Argentinie”

 1. nee en als vegetarier zijnde lijkt het me ook geen goed idee haha het lijkt me wel een heel mooi land.

 2. Ik heb een Argentijnse vriend gehad. Die vond vlees het belangrijkste onderdeel van de maaltijd. Maar dat is ook veelal met mediterrane culturen zo. Er zijn veel vleesgerechten.

 3. bah wat lijkt me dit een vreselijk gore keuken.
  maar deze blogs vind ik dan wel weer tleukst!

 4. Kan je die dulce de leche hier ergens kopen?

  1. Surinaamse en Antilliaanse winkeltjes verkopen het. In de grotere steden kan je deze vinden.

  2. Gecondenseerde melk (de blikjes met de Friese vlag erop) kunnen als alternatief gebruikt worden. Is vrijwel hetzelfde, en bij iedere (Nederlandse) supermarkt verkrijgbaar.

 5. Dulce de Leche is zoo ongelooflijk lekker ! Een par blokken verderop bij mij in de buurt is een Argentijnse ijssalon en die hebben ijs met Dulce de Leche-smaak, het smaakt echt supergoed (: Een must voor de karamel – fans ;D

 6. @Karin je kan hem in België niet kopen, in Nederland weet ik het niet. Ik maak hem zelf dulce de leche als je wilt pb ik je wel eens hoe het moet.

 7. dulce de leche kun je ook heel makkelijk zelf maken. Neem een blikje gecondenseerde melk (bij praktisch iedere supermarkt te koop), zet dit blikje ongeopend gedurende een uur of 2,5 in bijna kokend water. Open het blikje, et voila! Google gewoon even op “dulce de leche gecondenseerde melk”

 8. Mmmmm! Empanadas zijn zooo lekker!

  Alles was heerlijk toen ik bij een Argentijn ging eten

 9. Er bestaat ook een snelle manier om dulce de leche te maken: Neem 1 blikje zoete gecondenseerde melk. Dit doe je in een steelpannetje, en dan zet je hem op het kleinste pitje van het fornuis. Het gas zet je tussen medium en laag in. Dan moet je blijven roeren. In het begin met een garde, en daarna met een houten lepel. Met 10 minuten heb je een zachte karamel, en dan kan je zo lang doorgaan als je zelf wilt.

  Sorry als hier niemand wat aan heeft, ik dacht alleen dat sommige 2,5 uur te lang kunnen vinden.

 10. Dulche de Leche lijkt me echt zo lekker!

 11. “Vreemd als je bedenkt dat Argentinië soja als belangrijkste agrarisch product heeft en dus makkelijk sojaburgers kunnen maken.”
  De soja die ze in Argentinie goedkoop verbouwen wordt in de Verenigde Staten gebruikt om slachtvee te voeren.

  ” Er wordt hoofdzakelijk vlees gegeten en het barbecueën is echte mannenwerk.”
  Ik vind dit een ZEER seksistische opmerking en hoop dit niet vaker tegen te komen op Proud2bme…

  1. Sommige mensen kunnen ook over alles zeuren…

 12. T is toch ook zo! Het wordt gezien als echt mannenwerk. Kan je niks aan veranderen.
  Kan je ”ZEER seksitsch’ vinden, maar dan moet je misschien maar niet naar Argentinië gaan.

  Net zoals dat de gauchos altijd mannen zijn… sommige dingen kan je niet veranderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *