Echte gebakken aardappels

Wat was het altijd smullen als mijn moeder vroeger gebakken aardappels maakte! Niet van die kant-en-klare schijven uit de supermarkt. Maar échte gebakken aardappels. Schillen, koken, in plakjes snijden en bakken maar. Mmmm… Pure verwennerij!

De zakjes krieltjes, schijfjes, blokjes en partjes die je tegenwoordig kunt kopen zijn ook heel lekker en zeker heel handig. Er is zoveel keuze in vorm en smaak. Dat is een absolute luxe. Maar eerlijk gezegd, gaat er voor mij niks boven de echte gebakken aardappels, zoals mijn moeder ze vroeger klaarmaakte. Ik maakte ze van de week en deel dat graag met jullie. Heel simpel, maar absoluut één van mijn favorieten.

Benodigheden:

 • Kruimige aardappels
 • Zout
 • Roomboter
 • Groentes naar keuze
 • Tofuburger of vlees
 • Majo, mosterd, ketchup of ander lekker sausje

Bereiding:

Schil de aardappels en breng ze met een snufje zout aan de kook. Eventueel snijd je de aardappels al in dunne schijfjes, zodat je na het koken niet je vingers hoeft te branden. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten: laat ze niet te zacht worden, anders vallen ze uit elkaar als je ze gaat bakken.

Het lekkerste worden échte gebakken aardappels, in échte boter. Doe een klontje roomboter in de pan en bak de schijfjes goudbruin.

Maak de groentes ondertussen klaar. Ik koos van de week voor een gemakkelijke zak gemengde groentes (ja, dat dan weer wel ;). Maar je kunt ook gaan voor spinazie, een frisse salade, broccoli, sperzieboontjes of wat jij ook maar lekker vindt. Appelmoes als side dish is ook altijd een aanrader bij gebakken aardappels!

Ik ben een vegetariër, dus voor mij werd het een groenteschijf, maar kies gerust een lekker stukje vlees of vis erbij. Als je spinazie hebt kan een gekookt eitje ook heel lekker zijn! Of een heerlijke kaasschnitzel.

Als alles klaar is, leg je het op je bord. Majo erbij – en ik vind chilisaus lekker bij tofuburgers. Beetje zout over de aardappeltjes en smullen maar.

Wat was jouw favoriete eten toen je klein was?

Karianne

Geschreven door Karianne

Reacties

48 reacties op “Echte gebakken aardappels”

 1. Lasange van mama!

 2. Hmm jah dats inderdaad echt super lekker 😀

 3. boerenkoolstamppot met gehaktbal of braadworst van oma…

 4. wortelenrats met spekjes!! Dat vind ik nog steeds héérlijk en kan er echt heel veel van opeten als ik een goede dag heb (:

 5. ja die gebakken aardappels waren wel erg lekker ja, mijn moeder deed het soms ook wel eens met rauwe aardappelen, was wel uitdaging om het niet aan te laten branden, maar zij wist precies hoe dat te voorkomen!:)
  doperwten met worteltjes, nog steeds my favorite!

 6. Echte gebakken aardappels mét korstje.
  We hebben ze nog bijna iedere door de weekse dag. Alleen zijn de korstjes wat minder mooi en gooit ze tegenwoordig te veel vet in de pan (is niet eetgestoord, maar is feit).

  En had er toen graag gehaktbal bij, die ik dan helemaal stampte/pureerde met mayo en ketchup…

 7. Gisteren nog klaar gemakt jammy Jamm!

 8. Mijn vader maakte vroeger altijd zulke aardappels. Hij werkte in een aardappelsorteerbedrijf en nam dan de meest geschikte aardappels mee om te bakken. Heerlijk was dat altijd. Toch een stuk lekker dan die schijfjes uit de koeling die je tegenwoordig kunt kopen. Soms mis ik die oude tijden wel eens.

 9. Bah, ik vind ‘echte’ gebakken aardappels veel minder lekker. Smaakt naar mijns inziens veel meer naar gekookt dan gebakken!

 10. Ik vind het ook zo gigantisch lekker. wij bakken het ook nog wel eens zo, maar vaker eigenlijk de kant en klare schijfjes haha. Afgelopen week heb ik het wel 2x gegeten en ik kan er echt van genieten. vooral in de zomer.

 11. Hm. Ik was nooit dol op gebakken aardappels, wel op puree uit een zakje :p

 12. Groentesoep met zelfgemaakte gehaktballetjes!! dat kan ze ZO lekker!!

 13. in de dominicaanse republiek kregen we ook wel eens aardappelen, daar waren ze ook echt gebakken lekker dat ze waren!! :O

 14. kaaskrokketjes

  deze aardappeltjes zijn echter ook heel erg lekker, ik vind provencaalse kruiden en een uitje er ook heel lekker bij!

 15. zelfgemaakte groentelasagne 🙂

 16. Ik maak ze nog steeds zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *