Documentaire Eetstoornissen: Maskers af

Vanaf deze week kan je via Videoland kijken naar de nieuwe documentairereeks Eetstoornissen: Maskers af. Documentairemaakster Jessica Villerius produceerde in samenwerking met LINDA.tv een vierluik over de meest voorkomende eetstoornissen. Dit keer dus niet enkel anorexia in de aandacht, maar ook de meer onzichtbare eetstoornissen – zoals in de door Proud2Bme geproduceerde documentaire Mij Niet Gezien. Villerius heeft het thema anorexia al meerdere malen eerder met succes onder de aandacht gebracht; in Emma Wil Leven en Vel Over Probleem.

In de documentairereeks ‘Eetstoornissen: Maskers af’ zullen vier persoonlijke portretten van vrouwen met een eetstoornis getoond worden. De portretten geven je een beeld van hoe hun dagelijks leven eruitziet met een eetstoornis.

Documentaire Eetstoornissen: Maskers af

De eerste aflevering waarin Sanne wordt geportretteerd is vanaf woensdag 12 september te zien via Videoland. Hieronder vind je de trailer van de eerste aflevering van Eetstoornissen: Maskers af.

Mocht je interesse hebben deze documentairereeks, vraag jezelf dan wel altijd eerst goed af of het helpend voor jou is om hiernaar te kijken. In de eerste aflevering worden bijvoorbeeld kilometers genoemd qua loopafstand per dag. Voor de één met een eetstoornissen kan het motiverend zijn om naar dit soort documentaires te kijken, voor de ander kan het juist negatief werken. Lees ook eens een eerdere blog van ons hierover: Eetstoornissen in de media of Anorexia op televisie.

Trailer aflevering 1 – Eetstoornissen: Maskers af.

 

Foto voorpagina: screenshot YouTube

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

72 reacties op “Documentaire Eetstoornissen: Maskers af”

 1. Ooh lijkt me heel interessant! En wat goed dat er meer aandacht besteed wordt aan ‘onzichtbare’ eetstoornissen.

 2. Heel goed dat dit wordt gemaakt en de documentaires van Jessica Villerius vind ik altijd erg goed en integer gemaakt. Helaas heb ik geen Videoland dus kan ik ze niet kijken. Hopelijk komen ze ooit op tv, want aandacht voor onzichtbare eetstoornissen is heel hard nodig.

 3. Wat mooi dat jullie dit bericht overnemen. Ik heb zelf meegewerkt aan deze documentaire (zit dus in de 1e aflevering). Ik ben zelf heel trots op de documentaire en hoe deze in elkaar steekt. Jessica heeft op zo’n mooie, intieme manier mijn leven in beeld gebracht. Zonder de focus op eten, maar juist met de focus op leven. Een bijzonder project wat en hele intieme documentaire heeft opgeleverd.

  1. Wat leuk en bijzonder dat jij een van de geportretteerden bent! Fijn dat je zelf achter de werkwijze en het resultaat staat.

  2. Hoe gaat het nu met je?

  3. Dapper dat je dit wilde delen met iedereen!

   Ik ben ook heel benieuwd hoe het nu met je gaat.

  4. Hey Sanne!

   Bijzonder om je hier “tegen te komen”. Ik ben heel benieuwd hoe het inmiddels met je gaat? Zou je dat willen delen?

   1. Het gaat niet zo goed met mij. Na de laatste draaidag ben ik nog verder weg gezakt. Ik ga niet te veel in details treden. Wat ik wel kan vertellen is dat ik inmiddels weer opgenomen ben in een kliniek. Ik ben bezig met een andere vorm van behandeling en heb nog heel veel contact met Jessica zelf die mij door deze moeilijke periode heen sleept. In de uitzending van Pauw van gisteravond wordt ook nog wel even benoemd hoe het nu met mij gaat.

  5. Hoi Sanne,

   Ik hoop dat het inmiddels een heel stuk beter met je gaat! Je verdiend zoveel meer! Hopelijk heb je een passende behandeling! Het is een hele oprechte, eerlijke en rauwe docu geworden. Ik heb bewondering voor je en gun je zoveel beter!
   Nog even een ander vraagje, heb jij enig idee wanneer de volgende afleveringen op videoland komen te staan? 🙂

   Heel veel succes en stay strong girl! You got this!
   Liefsss xxxx

 4. Ik vond Emma Wil Leven eerlijk gezegd een regelrechte flop op het vlak van docu reportage. Reality tv op en top, kijkcijfers heeft ze inderdaad gehaald maar inhoudelijk nutteloos. Hopelijk brengt deze docu-serie wat meer waarde….

 5. Nooo.. Is er eindelijk weer een docu, komt die alleen op (betaald) videoland. Helaas heb ik niet de mogelijkheid een abonnement hierop te nemen, komt de docu ook op tv, youtube, of een ander (gratis) platform?

  1. Je kan 4 weken gratis Videoland proberen.
   Dan kan je het toch zien 🙂

   1. 2 weekjes 🙂 Heb hem toevallig net afgesloten 🙂

 6. Ik wilde de trailer bekijken, maar er staat “deze video is niet beschikbaar”.

 7. Zo zonde dat de ursula dan maar zegt. Je gewicht is nog niet laag genoeg

 8. Ik heb net de eerste aflevering gekeken. Ik ben er stil van. Wat een enorme herkenning. Het maakt mij verdrietig. En dat een behandelaar van de Ursula zegt dat haar gewicht nog niet laag genoeg is voor een spoedopname…. het doet verdriet. Een eetstoornis gaat niet alleen over gewicht toch?? Maar het is zo herkenbaar. Je ziet er beter uit, fysiek gaat het beter en je wordt meer losgelaten. Sanne, ik wens je veel kracht toe. Ik hoop dat je vriend en jij elkaar toch nog een keer tegen mogen komen in betere omstandigheden.

  1. Bedankt voor je lieve reactie en helaas is dit de harde waarheid binnen de hulpverlening. Ik hoop echt dat het gesprek met de Ursula nog iets gaat opleveren, niet voor mij, maar hopelijk wel voor alle andere meiden die vechten tegen een eetstoornis en de hulp zo hard nodig hebben.

 9. Ik heb hem zojuist gezien. Ik vond hem heftig, confronterend en erg herkenbaar. Wat mij alleen wel op viel, en dat heb ik eigenlijk bij alle docu’s tot nu toe, ook bijvoorbeeld bij Emmen wil leven, is dat ik voor een “buitenstaander” (iemand die geen ES heeft) écht de achtergrond informatie mis wát nou de exacte functie van een eetstoornis is.

  Ik heb mijn vriend gevraagd samen deze docu te kijken, omdat hij niet snapt waar een eetstoornis nou écht over gaat. En bovenstaande kreeg ik ook van hem terug. Er wordt een kijkje gegeven in het leven van de persoon met een eetstoornis. Hoe heftig dit is, wat voor wissel dat trekt op de partner, hoe moeilijk ze het heeft met eten, hoe obsessief ze bezig is met bewegen…. Maar de onderliggende problematiek en de uitleg over de functie van de eetstoornis komen helaas niet aan bod.

  Dus hij snapt er nog steeds geen reet van 😛

  Voor wat betreft het stukje over de Ursula kliniek: Het is niks nieuws… Helaas. Maar ik vind het wel echt zorgwekkend. Want als zij nóg meer afvalt, is dat niet alleen levensgevaarlijk, maar dan loopt ze wellicht straks weer tegen het probleem aan dat ze geen behandeling kan starten omdat haar BMI zo laag is.

  Ik vind het echt schokkend dat het kennelijk zo gaat. En ook de wachttijd vind ik gewoon schokkend.

 10. Net de documentaire gezien. Ronduit schofterig dat Sanne bij de kliniek deze reactie kreeg… Vond het zo moedig van haar dat ze er heen ging!
  Moeilijk om te zien hoe de eetstoornis alles beheerst, zoals de relatie met haar vriend. Zo machteloos. Ik weet niet goed hoe ik er woorden aan moet geven, maar het heeft me echt geraakt.

  Sanne, ik hoop heel erg dat het snel beter met je zal gaan. Woorden waar je niks aan hebt, maar ik hoop dat je weet dat er mensen zijn die aan je denken en in jou geloven. Ook jij kunt herstellen en ook jij hebt recht op liefde en geluk. Heel veel kracht gewenst!

 11. Weet iemand toevallig wanneer de volgende aflevering er op staat? X

  1. Vroeg ik me ook af! Dacht eerst elke week maar blijkt niet zo te zijn

  2. 1 Oktober op videoland.

   1. Ah, bedankt. Komt er elke maand een aflevering?

 12. Er staan er weer twee op, over boulimia en bed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *