Het staat super leuk op tafel en het geeft een leuke toevoeging aan een drankje: Limonade, water met citroen of ander fruit, wijn of champagne, elk drankje kun je er mee opfleuren. Sowieso vind ik het al leuker staan als er bijvoorbeeld een ijsblokje en een schijfje citroen in je drankje zit, maar met eetbare bloemen kun je je ijsblokjes nog specialer maken. Leuk voor op een verjaardag, bij een high tea of gewoon omdat het kan. In deze blog laat ik je zien hoe je zelf ijsblokjes kunt maken met eetbare bloemen.
Dat je sommige bloemen kunt eten, is nog niet bij iedereen bekend. Bloemen zoals viooltjes, rozen, afrikaantjes en anjers worden tegenwoordig steeds meer gebruikt in gerechten als salades, taarten, kruidenboter en je kunt het dus ook verwerken in ijsblokjes. Eetbare bloemen kun je bijvoorbeeld kopen bij de Makro of op de webshop Bloombites. Ook zijn ze weleens te koop bij supermarkten. Bloemen uit de tuin gebruiken kan ook, alleen moet je er wel rekening mee houden dat bloemen vanuit het tuincentrum of winkels vaak bespoten zijn. Informeer hier van te voren even naar.
Wanneer je de ijsblokjes wilt gaan maken, heb je natuurlijk een ijsblokjesvorm nodig. Je kunt kiezen voor een simpel rondje of vierkantje, of voor een leuk figuurtje zoals een hartje. Het is belangrijk dat je kiest voor een ijsblokjeshouder waarbij de vormpjes niet te klein zijn. Dan komen de bloemen namelijk niet mooi uit. Verdeel de bloemetjes voorzichtig over de ijsblokjesvorm. Vul het erna met water. Het is handig om dit vanuit een kan te doen en niet direct uit de kraan. Dan gaat het te snel en gaan de bloemen eerder stuk.
Je zult merken dat de bloemen naar het oppervlak komen als je er water in schenkt. Dit is niet erg. Leg de ijsblokjesvorm minimaal 2 uur in de vriezer. Daarna kun je ze eruit halen en de ijsblokjes gebruiken! Druk ze voorzichtig uit de vorm, de bloemblaadjes kunnen een beetje uitsteken waardoor ze alsnog kapot kunnen gaan.
Je ziet vanzelf dat het er super leuk uitziet. De ijsblokjes komen het beste tot hun recht in transparante vloeistof zoals water of lichte limonade. Als je bijvoorbeeld de ijsblokjes in cola wilt, kun je bijvoorbeeld wel kiezen voor lichtroze of witte bloemen. Dit kan ook erg mooi staan. Wat ik erg leuk vind, is dat je drankje ook een beetje de smaak aanneemt van het bloemetje. Met warm weer smelten ijsblokjes natuurlijk vrij snel en dan komt de smaak van bijvoorbeeld lavendel of rozen vrij. Erg leuk en lekker! Ook wanneer de ijsblokjes gesmolten zijn kun je er nog plezier van hebben. De bloemetjes blijven namelijk drijven.
Heb jij weleens eetbare bloemen gegeten?
Geef een reactie