De nadelen van vasten

De kalme stem van mijn docent vult de ruimte, galmt nog een beetje na. Normaal neemt hij me mee in zijn verhalen, maar vandaag heb ik geen zin om mee te reizen. Mijn buik rommelt en ik voel me misselijk. Weer komen de foto’s voorbij. Ik wil er niet naar kijken, maar ik kan het ook niet laten. Ingevallen gezichten, magere lichamen; de les gaat over de Tweede Wereldoorlog.

Het hele uur voel ik me schuldig en opgelaten. Al die mensen op die foto’s; zij hebben het zo zwaar, maar het is geen eigen keuze. Bij mij echter wel. Heel bewust koos ik ervoor om mijn lichaam uit te hongeren, mijzelf tekort te doen. Nu had ik in principe altijd de keus om hiermee te stoppen. Als ik last kreeg van honger, zocht ik manieren om hiermee om te gaan. Al deze mensen hadden die keus helaas niet. Honger is gewoon ontzettend vervelend, zelfs ik vond dat, ook al raakte ik er aan gewend en misschien wel aan verslaafd. Ik was vaak chagrijnig, moe, ik had het koud, mijn weerstand was slecht en ik mankeerde continu van alles. Ik voelde me gewoon hartstikke slecht.

Vasten; tegenwoordig is het haast normaal. Jezelf een bepaalde tijd eten ontzeggen om wat voor reden dan ook. Vasten is een trend geworden, en dat terwijl jaren geleden vasten al deel uitmaakte van tradities binnen bepaalde religies. De nadelen van het vasten worden echter ook steeds duidelijker. Niet alleen zal je last krijgen van de punten die ik net al noemde, ook is de kans groot dat je tekorten op gaat lopen. Het kan het zijn dat je teveel vocht gaat verliezen, wat je krampachtiger vast zal gaan houden als je weer wat gaat eten. Daarnaast kan het vasten leiden tot een gevaarlijke daling van het bloedsuikergehalte, waardoor je last kunt krijgen van duizelig- en trillerigheid en zelfs kunt flauwvallen.

Een nieuwe, opkomende trend is Intermittent Fasting (IF). Dit is vasten, maar dan met tussenpozen. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan worden gedaan. Deze trend wordt echter niet gebruikt om af te vallen, maar om andere (gezondheids)redenen. Het is ook echt niet aan te raden om hiermee te rommelen. Zeker als je een eetstoornis hebt of hebt gehad, moet je nagaan of het verstandig is om hiermee bezig te zijn. Mocht je die gedachte of drang hebben, dan is het vooral belangrijk om bij jezelf na te gaan waarom je dit zo voelt en waar die gedachte vandaan komt. Gaat het je écht verder helpen of geef je dan vooral je eetstoornis meer ruimte? Is het een andere manier van controle zoeken?

Belangrijk om te weten bij Intermittent Fasting is dat er wel echt gegeten wordt. Het gaat niet om het uithongeren en ontzeggen, het gaat vooral om de afwisseling tussen het eten en vasten. Je eet ook niet minder dan je normaal zou doen, alleen binnen een kortere tijd. Het is dus geen ‘legale’ manier om jezelf iets te ontzeggen. 

Naast Intermittent Fasting zijn er nog tal van andere diëten te bedenken. Ook ik hield mij in mijn eetstoornisperiode bezig met vasten. Niet eens heel bewust, denk ik. Ik vond het gewoon eng en onnodig om te eten. Het hongergevoel maakte mij sterk. Althans, dat dacht ik. Ik haalde kracht en energie uit mijn rommelende buik, terwijl ik eigenlijk geen energie meer over had. Ook merkte ik dat op de weegschaal. Ik wist niet dat het vooral vocht was dat ik kwijtraakte. Ook al voelde ik mij elke keer slapper en slechter, toch bleef ik volhouden dat ik elke dag sterker werd. Mijn eetstoornis was de baas, ik kon alleen maar luisteren. 

Overdag voelde ik me sterk, maar als ik thuis was begon de honger zich uit te spreken. Ik kon me soms niet langer verzetten en ik at wat ik kon vinden. De honger was onstilbaar. Het dagenlang overdag vasten zorgde voor lege verpakkingen in de kast. Zelf kon ik die link toen niet leggen, of ik wilde het denk ik niet. Het heeft mij echt geholpen om overdag goed voor mijzelf te zorgen om zo ‘s avonds hier niet in door te slaan. Ik had (en heb) echt behoefte aan die structuur. 

Door het besef dat ik mijn lichaam tekort deed en het ontstaan van overeten in de avonden, kon ik echt inzien dat dit geen goede en helpende manier voor mij was. Ik vond het lastig om die cirkel te doorbreken, maar het was voor mij wel echt nodig. De eetlijsten hielpen mij om overdag die structuur waar ik eigenlijk zo naar verlangde te behouden. Mocht je nog even een kijkje willen nemen bij de voedingslijsten, die vind je hier op de website. 

Het is denk ik helpend om bij jezelf na te gaan wat een dieet jou gaat brengen en of dit voor jou de oplossing is. Neem het alsjeblieft niet te licht, het heeft namelijk best wat invloed op jouw lichaam en het is aan jou de keuze of je hier doorheen wilt gaan. Wees eerlijk naar en voor jezelf en probeer te luisteren naar de gezonde stem.

Wat zou jouw gezonde kant willen?

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

5 reacties op “De nadelen van vasten”

  1. K merk dat ik zelf door de dieethypes enzo best onzeker wordt, en dan probeeer k inderdaad af te vragen wat mijn gezonde kant wil, en dat is absoluut geen dieet! Of regeltjes etc etc meer. Af en toe heb k nog van die controle momentjes en dan leg k emzelf weer regels op; bijv geen tussendoortjes óf ze moeten gezond zijn.. en dan merk k… mijn lichaam heeft tussendoortjes nodig!!! K heb echt 0,0 energie als k niet af en toe wat tussendoor eet en gewoon eet waar mijn lichaaam om vraagt.. het volgende punt is dan; vertrouwen op je lichaam en vertrouwen en geloven dat het een gezond lichaam wordt & blijft 🙂 hopelijk ga k dat snel mogen ervaren

  2. Belangrijk is vooral een stabiele bloedsuikerspiegel. Wat ik vroeger deed, heel veel snoepen tot hele pakken koek aan toe was het begin van een eetstoornis. Als je bij elke maaltijd wat eiwit, vet en vezels eet en weinig snelle suikers, raak je eerder verzadigd. Niet direct bij het opstaan ontbijten kan goed zijn en ook niet te vaak eten. Wat ik heb gemist is bewustwording op eetgebied. Waarom zijn snacks minder aan te bevelen maar heb je wel vet nodig, zoals olijfolie. En het ene moment moet je eten en het andere moment heeft je lichaam tijd nodig om de boel te verteren. Als je hulp krijgt bij het beter luisteren naar je lichaam, doe je niet zo snel rare dingen. In alles kan je doorslaan dus je moet vasten niet zien als iets heel strengs, waarbij je dagenlang niet mag eten. Dan wordt het een wedstrijd die je niet kan winnen.
    @Diannee, als je bloedsuikerspiegel stabiel is, heb je wel minder die tussendoortjes nodig. Bloedsuikerspiegel raakt ook mede ontregeld, doordat we door eetstoornissen tekorten aan voedingsstoffen als zink en vitamine B hebben.

    1. Ik weet dat het jouw ervaring is en je hebt 200 procent recht om deze te delen, maar het is voor mensen die hun eetpatroon op de rit willen krijgen heel goed om je te houden aan de eetlijst die je hebt gekregen. Deze adviseert meestal om tussendoortjes te nemen en regelmatig te eten. Het is goed om, als je dat onder de knie hebt en eetstoornisvrij bent te kijken naar wat je lichaam aangeeft en daarnaar te luisteren zoals jij dat denk ik nu kan. Maar zolang je daar nog niet stabiel in bent en nog niet van eetstoornisgedachten af bent is het denk ik beter om je proberen te houden aan je eetlijst waar vaak ook gewoon tussendoortjes en bijvoorbeeld om de twee uur eten bij horen.
      Maar voor de rest top dat het voor jou werkt en je weet welke voedingsmiddelen jouw lichaam nodig heeft om het beste op te functioneren. Ik hoop dat ik ook ooit zo kan luisteren naar mijn lichaam en zonder ongezonde gedachten hiernaar durf te handelen.

  3. Ik weet niet zo goed waar ik dit neer moet zetten maar ik wou effe zeggen de vrouwen van de redactie ik vind jullie leuke vrouwen

  4. Soms als ik foto’s van de tweede Wereldoorlog voorbij zie komen, heb ik dat ook. Dat gevoel van schaamte. Niet omdat ik mezelf bewust uithonger, maar omdat ik last had van eetbuien. Wat kon ik me dan schuldig voelen. Soms nog steeds moeilijk..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *