ChatGPT voor eetstoornisherstel

Heel eerlijk? Wij hebben chatGPT wel eens gebruikt als mentale steun. We hebben allebei een eetstoornis gehad en weten hoe ingewikkeld herstel kan zijn – en hoe fijn het soms is als er altijd iemand klaarstaat met een vriendelijke toon en nul oordeel (zelfs om drie uur ‘s nachts). Maar we bespreken ook de keerzijde: ChatGPT is geen therapeut, snapt niet altijd de nuance en vervangt geen echt menselijk contact. Een eerlijk, luchtig gesprek over wat wij denken dat mogelijke kansen en valkuilen zijn van AI in je herstelproces. Hoe denk jij hierover?

Meer video’s van Proud2Bme vind je op ons YouTube-kanaal. Hier kan je bijvoorbeeld dagjes mee van de andere redactieleden bekijken, verschillende Q&A’s en meer.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

8 reacties op “ChatGPT voor eetstoornisherstel”

  1. Gebruiken jullie ook wel eens chatgpt als je niet weet wat je moet zeggen in iemand zijn dagboekje op het forum?

    1. Nee, dan zouden we jullie persoonlijke informatie moeten delen met chatGPT en dat vinden we not done! En het mooie aan Proud is juist dat je met een mens kan praten die herkent wat je voelt, iets wat chat dus niet kan vervangen! 🙂

  2. ik wil graag dat jullie blijven en blijven reageren op het forum en in de chat, ik vind het leuk om van jullie een reactie te krijgen, het is iedere dag een verassing van wie ik een reactie krijg!
    waar kun je chatgpt vinden? ik ken het nog niet.

  3. “Echte mensen” (zelfs therapeuten) snappen ook niet altijd de nuance, of geven soms verkeerd advies/maken fouten…
    Je zou bijna willen zeggen dat dat is wat hen/ons menselijk maakt, maar als dat ook voor chatGPT geldt…
    En Hitler, Stalin of Mao waren dan bijvoorbeeld wel weer “echte mensen”… Ook geen garantie voor succes, goed advies of positiviteit…

    (o.a.) “The Oracle” en “Rama Kandra” uit de filmserie “The Matrix” (1999), “Reloaded” (2003) en “Revolutions” (2003) waren ook computerprogramma’s, en die hadden dan wel weer goede adviezen en wijze inzichten te bieden…
    Al waren dat natuurlijk wel fictieve personages uit een script geschreven (en gespeeld) door mensen…

    Excerpt van “Revolutions” (2003)

    NEO: I’m sorry. You don’t have to answer that question.
    RAMA KANDRA: No, I don’t mind. The answer is simple; I love my daughter very much. I find her to be the most beautiful thing I’ve ever seen.
    But where we are from, that is not enough. Every program that is created must have a purpose; if it does not, it is deleted. I went to the Frenchman to save my daughter.
    You do not understand?
    NEO: I just have never…
    RAMA KANDRA: …heard a program speak of love?
    NEO: It’s a… human emotion.
    RAMA KANDRA: No, it is a word. What matters is the connection the word implies.
    I see that you are in love. Can you tell me what you would give to hold on to that connection?
    NEO: Anything.
    RAMA KANDRA: Then perhaps the reason you’re here is not so different from the reason I’m here.

    Of “Roy Batty” (Rutger Hauer)’s “Tears In The Rain” monoloog aan het einde van “Blade Runner” (1982) over de vluchtigheid en waarde van het leven, kunstmatig of biologisch van oorsprong…
    Evenals het vervolg “Blade Runner 2049” (2017) die wederom dieper inging op welke waarde we hechten en hoe we verschillende “levensvormen” en zelfs onze “eigen” ervaringen behandelen…

    Of het einde van “Terminator 2: Judgment Day” (1991)

    SARAH CONNOR:
    The unknown future rolls toward us.
    I face it for the first time with a sense of hope, because of a machine, a Terminator, can learn the value of human life… maybe we can too?

    P.S.
    Ik heb nog nooit gebruik gemaakt van chatGPT, ik Google nog ouderwets “zelf”, raadpleeg Wikipedia en YouTube.

    Nadenken is iets wat je moet leren (waarderen) en trainen. Wanneer je jouw creatieve en kritische vermogens teveel uitbesteed ontwikkel je zelf niet en wordt je te afhankelijk en vatbaar voor bedrog/misinformatie, maar ook zul je minder kunnen genieten van de diepere aspecten van het leven, en op die manier zal ouder worden alleen maar het verzamelen van rimpels op je huid, in plaats van connecties tussen je neuronen zijn…

    Ik heb ook nog nooit een “selfie” gemaakt en heb ook geen social-media accounts.
    Hoe populair iets ook is, of lijkt; je hoeft niet overal aan mee te doen.
    Tegen beter weten in blijf ik vertrouwen op de terugkeer van de menselijkheid…
    Het is nog niet zo ver weg of lang geleden…

    Maar dat is mijn interpretatie, keuze en mening; die is niet per se goed-of-fout en hoeft ook niet de jouwe te zijn. Het enige waaraan jouw keuzes moeten voldoen is dat ze authentiek van jou zelf zijn, ook al bestaan ze uit stukjes die jij hier en daar verzamelt en bij elkaar gegooid hebt, zolang jij je maar goed voelt met/herkend in het eindresultaat, je in de (spreekwoordelijke) spiegel kan kijken, en kan zeggen; dit ben ik, littekens en imperfecties en al. Morgen weer een dag… Zorg goed voor jezelf!

    1. Heel interessant om jullie eens over dit onderwerp te horen! Inderdaad, een AI-chatbot is geen mens, maar aan de andere kant is het juist een verzameling van wat duizenden mensen over de hele wereld op het internet gedeeld hebben. Ik denk dat AI daarom zeker waardevol kan zijn voor mentale steun, een enkel mens heeft niet altijd evenveel wijsheid als veel mensen samen. Het lijkt me niet wenselijk om het als vervanging van mensen te gebruiken, maar wel als aanvulling.

  4. Nou Chat GPT heeft me al meerdere keren doorverwezen naar jullie, dus wat dat betreft hoeven jullie je geen zorgen te maken. Chat weet dus ook dat er niks boven “echte” mensen gaat met hun hart op de juiste plek om ons te helpen. Jullie zijn toppers!

  5. Jammer dat we geen links meer kunnen plaatsen, dan zal ik maar een deel van de tekst copy-pasten; dit is van de NOS/Nieuwsuur van 22-05-2025

    Nieuw onderzoek: AI verbruikt 11 tot 20 procent van wereldwijde stroom datacenters.

    AI was in 2024 naar schatting verantwoordelijk voor zo’n 11 tot 20 procent van het wereldwijde stroomverbruik van datacenters. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek. Uit eerdere prognoses van het Internationaal Energieagentschap (IAE) en Netbeheer Nederland blijkt dat ook het stroomverbruik van datacenters door AI in de toekomst enorm gaat stijgen.

    “Het stroomverbruik zit enorm in de lift doordat steeds meer mensen en bedrijven AI-toepassingen als ChatGPT gebruiken”, vertelt datawetenschapper Alex de Vries-Gao van de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Eind dit jaar zou het kunnen oplopen tot wel de helft van het wereldwijde stroomverbruik van datacenters.”

  6. Wellicht ben ik veel te oud of ouderwets voor deze technologische ontwikkeling en is mijn wereldbeeld niet meer van deze tijd. Ik schrik echt van hoe jullie hierover praten. Met zoveel nonchalance, gelach en het blijven benadrukken van hoe fijn het is. Ik vind deze ontwikkelingen zeer zorgelijk en dit zal op den duur levens gaan kosten van mensen die in psychische of medische nood zijn en door chat niet op tijd worden doorgestuurd naar 112 of 113. Ik weet dat we richting een zorgcrisis gaan, of hier eigenlijk al in zitten en er dus naar andere manieren van contact gezocht moet worden. Artsen/therapeuten moeten door AI vervangen gaan worden. Dat kan met milde klachten en beginnende stoornissen best werken. Maar wie koppelt uiteindelijk de gesprekken die jij ‘s nachts met je chat hebt aan elkaar en ziet aan je lichaamstaal dat het tijd is om in te grijpen?
    En kom op, je spreekbeurt stiekem door chat laten schrijven oké. Maar een g-schema. Het hele idee van therapie is dat je met je eigen brein aan de slag gaat. En dan kunnen jullie nog zo vaak benadrukken dat niks boven mens tot mens contact gaat en dat je alles wat je met chat bespreekt daarna ook met je therapeut of vriend of wie dan ook moet bespreken, maar de schade is al aangericht. Er is minder en minder contact, de wereld wordt steeds gepoleradiseerder, je wordt verleid om steeds minder zelf na te denken (nee, tuurlijk gaan we dat allemaal fact-checken uhuh) en jullie willen het liefst geen negatieve dingen over chat zeggen omdat het zo perfect is en lieve woordjes tegen je fluistert…
    Sorry als ik met mijn 37 jaar klink als een verzuurde boomer op sterk water, maar van dit filmpje word ik bang, boos en verdrietig. Dit is niet waar de mens op gaat floreren.

    Voor iedereen die het kan gebruiken een virtuele knuffel🫂. Het vervangt geen echte, maar het is wel door mij nu bedacht en opgeschreven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *