Brownies van zoete aardappel

Een tijdje geleden kreeg ik het kookboek ‘Deliciously Ella‘. Een boek vol originele en gezonde recepten. Ik heb er al heel wat inspiratie uit gehaald voor in de keuken. Ik maakte onder andere brownies met zoete aardappel. Ik heb het recept zelf hier en daar aangepast, omdat ik de zoete aardappel anders iets te aanwezig vond. Maar ieder zijn smaak natuurlijk.

Ik vond het vooral leuk om iets als een brownie te maken, met hele andere ingrediënten dan dat je normaal gesproken maakt. Dit maakt het ook juist leuk om te proberen en om aan gasten te serveren. Die zijn dan extra nieuwsgierig om het te proeven. Mijn recept is niet exact het recept van Ella, maar het is er wel van afgeleid.

Wat heb je nodig?

  • Twee zoete aardappels
  • 120 gram noten, ik gebruikte 1/2 amandelen en 1/2 hazelnoten
  • 60 gram bloem (bijvoorbeeld spelt of rogge)
  • 10 zoete medjoel dadels
  • 6 eetlepels cacao
  • 6 eetlepels agavesiroop of honing
  • snufje zout

Je verwarmt de oven eerst op 180 graden. Ondertussen stoom je de aardappelen gaar, zonder schil. Ik deed dit in een stoommandje in een pan waar deze precies op past. Je kunt ze ook koken, maar dan moet je ze wel extra goed laten uitlekken. Als deze twee beiden verwarmen en koken, kun je ondertussen aan de slag met de rest van het deeg.

Hak de noten fijn in een keukenmachine of goede blender. Doe dit in een kom samen met de bloem, cacao, agave siroop en het snufje zout. Hak ook de dadels fijn in de keukenmachine, zodat het een lekkere plakkerige massa wordt. Als de aardappelen heel zacht zijn, kun je ze toevoegen aan de dadels in de keukenmachine en samen tot een gladde, plakkerige puree mixen. Voeg dit allemaal toe aan de rest van de ingrediënten in de kom en kneed en roer het met een spatel door elkaar.

Proef tussendoor goed wat je van het beslag vindt. Wil je meer chocoladesmaak, voeg dan wat meer cacao toe. Vind je het niet zoet genoeg, giet er dan nog wat honing bij. Zo maak je echt jouw persoonlijke recept van deze brownies.

Bekleed een ovenschaal met bakpapier of gebruik een pan of cakevorm die hiervoor geschikt is. Verdeel het beslag over het bakpapier en zet de schaal in de oven. De brownie heeft ongeveer 25 minuten nodig om te garen. Kijk na 15 minuten even goed of jij hem al gaar en knapperig genoeg vindt of nog niet.

Haal hem, als je hem gaar genoeg vindt, uit de oven en laat hem helemaal afkoelen. Dit zorgt ervoor dat hij een goede textuur krijgt. Je kunt deze brownies serveren met verse vruchten, een snufje cacao voor de garnering en wat honing bijvoorbeeld. Ook erg lekker met een bolletje ijs!

Eet smakelijk!

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

6 reacties op “Brownies van zoete aardappel”

  1. Gemaakt op me verjaardag met boekweit meel en ze waren erg lekker ik ben niet dol op zoete aardappel maar ze zijn niet te onderscheiden van echte brownies

  2. en lekker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *