Boter: smeren maar

Boter wordt gemaakt van afgeroomd melkvet en wordt ook wel roomboter genoemd. Een product mag alleen maar boter heten als er tenminste 82 procent melkvet inzit. Roomboter bestaat uit 80 tot 90 procent vet en bevat daarnaast een beetje water. Van nature bevat roomboter vitamine A, D en E. Waarom zijn deze vitamines belangrijk? Vitamine A speelt een belangrijke rol bij je weerstand maar is ook goed voor je huid en ogen. Tevens is het belangrijk bij de groei. Net als vitamine A speelt ook vitamine D een rol voor je weerstand en daarnaast bevordert deze de opname van calcium in je lichaam. Vitamine E is een belangrijke anti-oxidant. Deze beschermt je cellen en speelt daarbij ook een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Hieronder kun je lezen welke soorten boter er zijn.

 Soorten roomboter
Er zijn drie soorten roomboter. Grasboter wordt gemaakt van de melk van koeien die in een bepaalde periode buiten lopen en vers gras eten. In grasboter zit wat meer onverzadigd vet. Dan is er ook nog halfvolle roomboter wat ongeveer uit 40 procent vet bestaat. Tot slot is er smeerbare roomboter waaraan plantaardige olie wordt toegevoegd om het smeerbaar te maken voor op de boterham.

♥ Margarine
Margarine bevat verschillende ingredienten maar heeft meestal een plantaardige oorsprong in tegenstelling tot roomboter welke altijd van melk is gemaakt en dus een dierlijke herkomst heeft. Soms kan er bij margarine ook gebruik zijn gemaakt van ingrediënten van dierlijke oorsprong, denk aan gelatine of een margarine waar visolie in is verwerkt. Omdat in boter van nature vitamine A en D zit en dit belangrijke vetoplosbare vitamines zijn wordt er aan margarine ook vitamine A en D toegevoegd.

♥ Dieet margarine
De naam is verwarrend want veel mensen denken dat deze margarine minder vet bevat en hierdoor dus ook minder calorieën. Maar dat is niet altijd zo. De naam geeft aan dat er een andere vetsamenstelling is gebruikt. Dieetmargarine bevat meer onverzadigde vetzuren dan verzadigde vetzuren.

♥ Halvarine
Halvarine bevat de helft aan vet dan margarine, ofwel tussen de 39 en 41 procent vet. Deze ‘botersoort’ bevat dus wel minder calorieën dan een gewone margarine of boter. Ook aan halvarine worden vitamine A en D toegevoegd.

 Light boter
Een light smeersel bevat meer water dan een margarine en meestal zit het vetpercentage rond de 30 procent. Ook deze variant levert dus minder calorieën dan een margarine.

Bron foto

♥ Planten sterolen
Deze variant bevat plantensterolen welke het cholesterol gehalte kan helpen verlagen. Deze sterolen belemmeren de opname van cholesterol in het lichaam.

♥ Omega 3
Een variant waar omega 3 vetzuren afkomstig van onder andere visolie aan is toegevoegd. Omega vetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten en dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte van het bloed.

♥ Toegevoegde vitamines en mineralen
Er zijn ook varianten die naast vitamine A en D ook toegevoegde B vitamines en het mineraal calcium bevat.

Welke moet ik kiezen?
Er zijn zoveel merken en zoveel soorten boter, wat moet je nu kiezen? Misschien kan je jezelf de vraag stellen wat voor jou een toegevoegde waarde is om een boter te kiezen die minder kcal bevat of juist een variant die meer vitamines bevat. Als je puur boter gebruikt omdat je het voor de vet oplosbare vitamines wilt gebruiken dan heb je geen extra toevoegingen nodig. Heb je een hoog cholesterolgehalte of wil je letten op de juiste vetten dan kan een boter met omega 3 vetzuren of een andere vetzuursamenstelling wel een goede keuze zijn.

Hoeveel op de boterham?
Hoeveel boter moet je nu smeren op een boterham? Er wordt aangeraden om 5 gram boter per boterham te gebruiken en als je ongeveer 6 boterhammen op een dag eet zit je zo rond de 30 gram per dag.

Boter en een eetstoornis
Bij de behandeling van een eetstoornis is een veel gehoorde opmerking dat iemand geen boter lust. Maar vaak gebruikte iemand voor zijn of haar eetproblemen wel boter op brood. En het is niet alleen de energie die boter levert dat het zo belangrijk is. Er zijn namelijk voedingsmiddelen te bedenken die veel meer energie leveren. Lees hier waarom boter zo belangrijk voor je is. Als je echt geen boter lust kun je een boter kopen die niet echt die specifieke smaak bevat, denk aan Eden Wedena van de reformwinkel.

Bron foto 1
Bron foto 3

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

105 reacties op “Boter: smeren maar”

 1. Ik eet al geen boter meer sinds 4 jaar voor mijn es. Vind het echt niet te eten, en word al misselijk van de geur, bahbah. Als ik brood voor anderen smeer doe ik ook mijn neus zo ver mogelijk van de boter vandaan houden. Sad but true. :p Ik ga eens op zoek in de reformwinkel, want ik heb intussen alle andere soorten boters geprobeerd, zonder succes, haha. 🙂

 2. I het tegenwooordig na al dat nieuws erover van goede en slechte vetten

  niet beter om de boter weg te laten en over te gaan op olijfolie, etc? houmous op brood etc en dan maar wat extra noten voor die vetten?

  want ik hoor overal, ook bij het voedingscentrum en op gezondheidsblogs op fb dat melk vet etc helemaal niet goed is???
  ben benieuwd naar de reacties van de rest

 3. Ik heb boter nooit echt lekker gevonden. Alleen die wij altijd hadden twentyfour want die smaakte er niet naar.(en dan alleen bij hagelslag,jam ect.) Nu moet ik helaas op elke boterham magarine smeren door ondergeqicht. Ik vind het nog steeds vies vooral met vlees of kaas, maar ik begin er wel steeds meer aan te wennen. Maar of ik de vitamines echt nodig heb,vroeger at ik ook amper boter behalve bij bakken ect. en was ook kerngezond.
  Nu eet ik het uit verplichting..

 4. Eerlijk? voor mijn es at ik haast nooit boter want ik lustte het echt niet. In opname ben ik het leren eten, en nu vind ik het zelfs lekker onder een laagje jam of kaas 🙂

 5. Bah ik vind boter echt vies! Ik heb het nooit gegeten, ook niet voor mijn ES en ik ga het ook nooit eten.
  Ik zorg wel dat ik mijn vetten uit andere bronnen haal zoals uit noten en zaden.

 6. Boter lust ik =al zo lang ik me kan herinneren niet. Zelfs niet bij hagelslag (ik smeer er liever choco of pindakaas onder, of zo). En inderdaad, extra noten eten.

 7. Maar wat mij nig steeds niet duidelijk is, is wat je nou het ‘beste’ kan nemen.
  Okee als je cholosterol wat joog is kun je beter geen roomboter nemen.

  Maar wat als je daar geen last van hebt en helemaal ‘gezond’ bent??

 8. boter op brood blijf ik echt verschrikkelijk vinden.. tijdens mijn opname werd ik idd gedwongen om boter op mijn brood te smeren, en heb er eigenlijk alleen maar meer afschuw voor gekweekt.

 9. Ik vind een getoast brood met boter heerlijk, maakt niet uit welke boter! Ook houd ik van kruidenboter op een stookbroodje. Boter onder hagelslag en kaas is ook echt een verrijking! Tijdens mijn eetstoornis had ik er ook moeite mee en vond ik het onzin, maar nu kan ik er gelukkig weer van genieten en kan ik proeven dat het echt lekker is op brood.

 10. @onegirl
  dan kan je dus gewoon voor roomboter en margarine kiezen.

 11. Haha volgens mij ben ik de enige die boter heel erg lekker vind…
  Erg prettig nu ik in deeltijd zit.

 12. O, ik heb echt iets tegen boter na m’n behandelingen. Al dat gezeur over boter, boter, boter. En dan moet je daar eten, zetten ze één of andere margarine voor je neus die stinkt en niet te eten is. Bah.

 13. Ik heb boter ook nooit lekker gevonden en gebruikte het ook niet voor mijn ES.
  Ik ben als kind zelfs een keer over mn nek gegaan omdat een oppasmoeder enorm veel boter op mn brood deed >_< Een beetje kruidenboter bij een broodje gezond of broodje zalm vind ik wel erg lekker, maar dan Paturain of een huismerk daarvan. Je weet wel, dat luchtige kaas-achtige kruidenboter goedje :p Ik pak ook wel eens een laagje Philladelphia ipv boter, of pindakaas om de hagelslag op mn boterham te houden. Is dat ook volwaardig? ^^

 14. @sarah okee dankjewel!!

  Trouwens, voor de rest is zo’n blog als deze echt heel fijn, motiverend en geruststellend!

 15. Voor mijn es at ik niet zo heel vaak boter. Als ik het at was het roomboter. Nu moet ik van mijn behandeling van die vieze halvarine (nepboter noem ik dat) eten. Echt vreselijk! En voor vitamines kun je ook andere dingen eten trouwens.

 16. Ik heb nooit boter op m’n brood gegeten, zo goed als niemand hier thuis trouwens. Moet er nog steeds niet al te veel van hebben!

 17. LANG voor mijn eetstoornis had ik gewoon boter op m’n brood, omdat het voor me gesmeerd was. Toen ik opgegeven moment soms zelf lunch maakte, was ik ‘er te lui voor..’
  Omdat ik steeds vaker zelf m’n brood ging maken heb ik heel lang geen boter op brood gehad; ik lust het nu ook gewoon niet meer. Het heeft zo’n nasty doordringende smaak.
  MAAR. Ik weet wél het verschil tussen ‘niet lusten’ en ‘eetstoornisgedrag’ want ik smeer bij een BBQ (nog) geen kruidenboter op mijn broodjes.. Terwijl ik wéét dat ik dat wel zou lusten.

 18. ik eet geen boter op brood, maar bak wel in boter. krijg ik zo genoeg voedingsstoffen die in boter zitten binnen?

 19. Ik lustte als kind geen boter. Toen kreeg ik een eetstoornis en at ik het natuurlijk niet. Tijdens mijn behandeling moest het wel en sindsdien ben ik het eigenlijk gewend en wil ik niet meer zonder. Ik vind brood maar droog zonder boter. Ik doe het ook onder smeerkaas of chocopasta. Mijn vriend vind dat maar raar.

  Ik gebruik altijd dieetmargarine, dat bevat wel de calorieen van boter maar bevat de goede vetten. Op mijn werk hebben ze alleen dieethalvarine. Dat valt van je mes maar verder is het niet echt vies. Ik doe verder geen halvarine want ik kan de calorieen op zich wel gebruiken.

  Volgens mij word je ook helemaal niet zo dik van boter want de hoeveelheden bij normaal gebruik zijn klein.

  Vitamine D is overigens best wel lastig binnen te krijgen, boter of margarine is daar wel goed voor. Het zit ook veel in vette vis maar verder niet in heel veel dingen in voldoende hoeveelheid.

  Roomboter is wel meer een natuurlijk product, er zijn ook mensen die er om die reden de voorkeur aan geven. Margarine wordt gemaakt van plantaardige olieen (vloeibaar), die worden dan via een chemisch proces gehard.

 20. Ik koop gewoon de goedkoopste boter die ik op dat moment in de supermarkt kan krijgen 🙂

 21. Ik at vroeger wel boter, maar ben het net als Metaphor niet meer gaan nemen, toen ik zelf brood moest smeren. Maar ik begrijp die heisa om boter niet zo goed. Ik vind het gewoon echt niet lekker, eet het al vanaf mijn 12e niet en ben daar echt niet slechter van geworden. Momenteel eet ik alleen boter onder hagelslag. :”)

 22. Ik heb nog steeds moeite met brood etenmaar voor mijn eetstoornis smeerde ik enkel boter om mijn hagelslag te doen ‘plakken’ en als ik jam choco of speculaas op mijn boterham deed en that’s it en ik leef nog dus …

 23. Vroeger lustte ik niet eens brood zonder boter. Toen ik een es kreeg vond ik de boter maar vies, en vettig smaken op brood.
  Gelukkig eet ik nu wel boter, want het is erg belangrijk!

 24. Ik voel me wel echt een vreetzak als ik al die berichten hier onder lees, maar ik vind boter op brood gewoon écht een stuk lekkerder..

 25. @ — : dat is geen kwestie van vreetzak zijn, maar van smaak 😉

  Ik lustte het als kind ook niet.
  Nu heb ik het mezelf leren eten en vind ik het onder vlees wel te doen.
  Onder mn appelstroop eet ik kokosolie, omdat ik helemaal weg ben van kokos,
  alleen zit daar geen vitamine A en D in..

 26. Owja, en op een geroosterde boterham/warm broodje vind ik het heeeerlijk!

 27. Ik houd van boter! Als klein meisje al at ik soms den boterham boter, omdat ik het zo lekker vond :p

 28. ik vind boter handig bij bvb iets als een plak kaas op een boterham want dan “lijmt” de boter je kaas vast aan je brood zoals dat er niet vantussen valt maar bvb bij smeerkaas dan geen boter want dat kleeft sowieso en dan heb je geen “lijm” meer nodig

 29. Ik lust eigenlijk alleen alpro soya boter. Die is echt lekker!
  Andere boter vind ik niet lekker… Ik heb nooit zo van boter gehouden. Ik heb geen eetstoornis meer, maar hou er gewoon niet van. Alleen wanneer ik een boterham met hagelslag of vruchtenhagel neem, anders blijft het niet plakken.

 30. Ik vind boter echt ontzettend vies bij smeerbaar beleg (chocopasta etc)
  Ik eet het enkel bij hagelslag of schuddebuikjes
  Dingen gebakken in boter durf ik niet meer, maar dat deed ik vroeger wel
  Eigenlijk eet ik helemaal geen boter

 31. Boter vond ik nooit lekker, maar ik moet eerlijk zeggen: het went. Vanuit klinieken enz. moest ik wel en nu heb ik thuis halvarine die ik nog wel oké vind. Makkelijk is het niet, maar ik probeer maar te denken dat het gezond is…

 32. @paprika,
  Wat vooral van belang is, is dat je verschillende vetten binnenkrijgt. Er bestaan heel veel verschillende vetzuren, die dus vooral worden onderverdeeld in verzadigd en onverzadigd. Verzadigde vetten zijn bij kamertemperatuur vast (in roomboter zitten dus veel verzadigde vetten omdat roomboter moeilijk smeerbaar is). In olijfolie zitten vooral onverzadigde vetten, olijfolie is immers vloeibaar. Heb je een hoog cholesterolgehalte, dan is het raadzaam om wat te minderen met roomboter of een dieetmargarine te gebruiken, maar als je gewoon gezond bent en geen verhoogd cholesterol hebt is het juist belangrijk om een soort balans te vinden.

  Je zou dan bijv. je aardappeltjes kunnen bakken met olijfolie, maar wel gewoon roomboter op je brood kunnen smeren om zowel verzadigde als onverzadigde vetten binnen te krijgen. Er zijn ook verschillen tussen plantaardige vetzuren en dierlijke vetzuren, en ook daarom mag je daarmee gewoon variëren zodat je van alles wat binnenkrijgt. Bovendien leveren noten vooral vitamine E, B, en ijzer (bron: voedingscentrum) terwijl de meeste boters en margarines dus A, D en E bevatten. Beide hartstikke gezond maar leveren niet dezelfde vitamines, dus ik zou ze gewoon lekker afwisselen als ik jou was!

 33. ik koop altijd dieetboter, niet te veel vetten die je niet nodig bent zegmaar. ik heb niks op boter tegen, niet al te veel op smeren en dan is het ook niet onsmakelijk, behalve bij een broodje pindakaas dan.. dan is en blijft gewoon lekkerder zonder boter!

 34. Waar koop je Eden Wedena boter? Niet bij de estafette biologische winkel…ik woon in alkmaar

 35. hoeveel verlagende clolesterol boter mag je per dag er staat op 3 gram.daar smeer
  je heel weinig brood mee,kan niet kloppen,want dan zou je haast 3 maand met kuipje 250 gram moeten doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *