Bij jezelf blijven

Vroeger verloor ik mezelf nog wel eens in dingen. En nog steeds, maar nu vooral op een fijne manier. Niet bij jezelf kunnen blijven is namelijk vooral als het om je mening of eigen gevoel gaat flink lastig. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld alleen maar met anderen bezig bent en jezelf helemaal vergeet. Je loopt jezelf voorbij of weet niet meer wat je nu wel en niet vond en voelde.

Sommige mensen nemen gemakkelijker de sfeer, emoties van anderen of indrukken in zich op dan anderen. De een kan zich er goed voor afsluiten of heeft hier minder mee. Als je snel dingen in je opneemt kan dat soms fijn, maar af en toe ook flink vermoeiend zijn. Het zorgt ervoor dat je soms niet eens meer kunt kiezen wat je wel en niet wilt meevoelen met een ander of maakt je in de war over je eigen mening.

Niet goed bij jezelf kunnen blijven of gevoelig zijn voor wat anderen voelen of denken, kan met verschillende dingen te maken hebben. Zo kan het zijn dat je heel onzeker bent en zelf erg twijfelt over wat je ergens van vindt. Maar het kan ook zijn dat je heel gevoelig bent en daar nog niet zo goed mee om kunt gaan. Of beiden, dat kan ook nog.

Ik had wel eens het gevoel dat alle raampjes en deurtjes van mijn lijf wagenwijd openstonden. Alles kwam keihard binnen, ik voelde van alles. Soms zoveel dat ik het niet eens meer kon plaatsen en enkel heel erg overprikkeld was door alles wat er in mijn omgeving gebeurde. Het leek me allemaal te overkomen en ongevraagd iets met me te doen zonder dat ik er grip op had. Dit had dan ook een grote invloed op mijn eetstoornis.

Bij jezelf blijven is niet gemakkelijk. Vooral niet in een grote groep of bij mensen die belangrijk voor jou zijn of een duidelijke mening hebben. Als je dan voor je eigen mening op moet komen of een mening moet vormen, is dat echt niet zo gemakkelijk. Ten eerste misschien omdat je bang bent iets verkeerd te doen, maar misschien weet je ook wel helemaal niet meer wat je ergens van vindt als zoveel mensen om je heen iets anders vinden.

Accepteer dat je het moeilijk vindt
Dat je niet zo goed bij jezelf kunt blijven, is niet iets om jezelf op te veroordelen. Je bent er nu eenmaal (nog) niet zo goed in en dat geeft niets. Het is goed dat je je ervan bewust bent. Probeer er op te letten en neem af en toe wat afstand van iemand die een overduidelijke mening heeft of bij wie je erg snel de emoties aanvoelt. Soms is letterlijke afstand van iemand belangrijk of helpt het om over andere onderwerpen te praten met die persoon. 

Schrijf over jezelf en jouw mening
Over jezelf schrijven en hoe jij denkt over je dag, je leven, je mening of je gevoelens kan je helpt om te ontdekken wie jij bent en wat je wilt. En die mening zal echt nog wel eens wisselen. Je hoeft niet meteen alles kant en klaar op tafel te kunnen leggen. Je ontwikkelt jezelf je leven lang. Zie het leven dan ook meer als een ontdekkingsreis dan iets wat je onder controle moet hebben. Schrijven kan je helpen een duidelijker beeld van jezelf en jouw leven te krijgen. Ook teruglezen in je dagboek kan je daarbij helpen.

Mindfulness of sport
Ontspanningsoefeningen die je helpen in het hier en nu te blijven en je bewust te zijn van jezelf, in plaats van alles om je heen kun je gebruiken om bij jezelf te blijven. Mindfulness, Yoga of een andere sport kan er voor zorgen dat je weer even voelt wat jij voelt. Je eigen lichaam, je eigen spanning en stress en je eigen ontspanning. Dit soort dingen kunnen je helpen om bij jezelf te blijven, ook in andere situaties.  

Bijkomen en loslaten
Als je jezelf af en toe verliest in emoties van anderen of hierdoor snel uitgeput bent, kan het helpen om af en toe een stapje terug te nemen. Ga een uurtje eerder weg bij een feestje bijvoorbeeld. Je kunt ook na schooltijd een uurtje op je kamer gaan zitten om even een ”prikkelvrij” uurtje te houden. Even geen andere mensen en jezelf afvragen wat jij eigenlijk van de dag vond.  

Bron foto1, foto2 

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

27 reacties op “Bij jezelf blijven”

 1. Heel herkenbaar, maar soms is het zo moeilijk om bij jezelf te blijven.

 2. Erg herkenbaar. Soms inderdaad super lastig om een mening te vormen als er zoveel mensen om je heen allerlei andere dingen vinden. Lastig lastig, maar goede tips.

 3. Wat ontzettend fijn deze blog op dit moment! Ik ben overgevoelig en heb hier ook ontzettend last van. Zo durf ik soms ook geen dingen te lezen, of word ik ontzettend boos als het iemand niet zijn best doet om beter te worden. Ik voel me dan een ontzettend slecht persoon maar ik bedenk me nu pas dat dit met gevoeligheid te maken heeft.

 4. Hier kan ik wat mee, jouw blogs doen me altijd zo goed. Thanks, fijn weekend!!!

 5. Heel mooi dit. ik lees ook altijd heel graag jouw blogs, erg inspirerend en je kan goed onder woorden brengen wat er precies in je omgaat en waar veel (waaronder ik) herkenning inv vindt.:)

 6. Erg herkenbaar inderdaad, als er heel veel mensen om je heen zijn met zoveel verschillende meningen waarvan je denkt: Logisch dat hij/zij dat vindt. En dan weet je door al die meningen zelf niet meer waar je het eigenlijk mee eens bent/wat je vindt.
  Of wat ik inderdaad ook vaak heb, dat je ook de gevoelens van anderen overneemt zonder hier invloed op te hebben. Dat is meer dan alleen met iemand meeleven, je voelt precies wat zij voelen en dat kan erg handig zijn maar ook erg vermoeiend zoals Nouska al beschrijft. En dan denk je: Wat voel ik eigenlijk zelf, en wat voel ik omdat hij/zij het voelt?
  Ingewikkeld! XD

 7. Goede tips! Ik ben ook hooggevoelig en aan de ene kant zoek ik de prikkels soms juist op en aan de andere kant heb ik soms zo ontzettende behoefte aan rust en gewoon met rust gelaten worden! šŸ˜› Raar hea, die verschillen. Ik kan ook ontzettend moe worden van plaatsen waar veel mensen zijn enzo.

 8. Wauw, dankje voor de tips. Ik heb hier veel aan. Thanks!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *