Afleiding zoeken, overdag genoeg eten, je gevoelens uiten, uitstellen, relativeren, jezelf iets toestaan… Ik kon wel een heel boek schrijven over tips tegen eetbuien. Ik wist het allemaal heel goed. Ik wist eigenlijk precies wat ik moest doen. Elke dag stond ik op met mijn hoofd vol tips en trics en de allerbeste voornemens. Vandaag gaat het lukken! Maar het lukte niet, ik had nog steeds eetbuien.
Die stomme tips werkten niet. M’n psychologen hadden lekker makkelijk praten, dacht ik. Zij hadden geen eetbuien. Het is ook heel vervelend wanneer het keer op keer niet lijkt te lukken. Oke, misschien ging het een paar dagen of zelfs een hele week goed, maar ineens ging het dan toch weer mis. Er leek geen einde aan te komen. Ik weet nog goed hoe uitzichtloos alles leek, maar toch is het me uiteindelijk gelukt. Iets wat ik me nooit had kunnen bedenken, wat ik niet eens durfde te dromen op sommige momenten. In deze blog noem ik een aantal punten die je zouden kunnen helpen wanneer ook jij denkt dat de tips niet werken.
♥ Je bent al goed bezig
Ik kon er echt onwijs van balen als het weer eens niet was gelukt. Het voelde dan alsof ik een complete mislukking was en eigenlijk nog nooit een stap in de goede richting had gezet. Het lukt me NOOIT, dacht ik. Dat het weer mislukt was, was immers een bewijs daarvoor.
Weet niet te streng voor jezelf. Dat je elke dag weer met frisse moed opstaat en de strijd tegen je eetstoornis aangaat is al hartstikke knap. Zolang het blijft proberen, ben je eigenlijk goed bezig. Niet geschoten, is namelijk altijd mis. Herstellen is een zoektocht en je zal niet altijd meteen vinden wat wel en niet voor je werkt. Blijf daarom elke dag opnieuw proberen en wees er trots op dat je dat doet.
♥ Alle begin is moeilijk
Kon jij meteen fietsen? Of heb je het ook eerst met zijwieltjes moeten leren en was het zelfs na die zijwieltjes nog wel even spannend om het zonder support te doen? Je zal heus wel een aantal keer hard gevallen zijn, maar na veel oefenen kon je toch eindelijk fietsen. Dit ging niet van de ene op de andere dag. Dit geldt niet alleen voor leren fietsen, maar voor alles wat je voor de eerste keer doet.
Het is echt niet gek dat het niet allemaal in 1 keer lukt. Bij de één gaat het wat sneller dan bij de ander. Dit maakt het soms lastig. Je wilt snel en dat begrijp ik goed. Waarschijnlijk denk je over mij ook wel eens dat ik makkelijk praten heb. Ik heb immers geen eetbuien meer. Toch heeft het bij mij heeft het ook echt jaren moeten duren. Het is vervelend, maar gun jezelf die tijd.
♥ Je leert van je fouten
Een fout maken stond bij mij gelijk aan falen en mislukken. Niks positiefs aan dus. Toch zou je het ook anders kunnen bekijken. Je kunt namelijk erg veel leren van je fouten. Wanneer je een fout maakt, geeft dat alleen maar meer informatie over wat wel en niet werkt. Je hebt iets geprobeerd en dat heeft blijkbaar niet gewerkt.
Dit betekent niet dat het dan allemaal mislukt is en dat het ook niet kan gaan werken. Het is goed om te onderzoeken waarom iets niet heeft gewerkt. Was de stap te klein of misschien juist te groot? Wat vond je wel en niet prettig aan de methode die je uit probeerde en wat speelde er allemaal nog meer op dat moment?
Het kan helpen om ook de tips die je hebt toegepast nog te bespreken met iemand. Heeft iemand anders dit ook geprobeerd en waar liep diegene tegenaan? Wat heeft diegene uiteindelijk geholpen en wat juist niet? Hoe zou je het net een beetje anders kunnen doen dat het wel werkt? Stel je vragen aan vrienden, familie, bij therapie, hier op het forum of in de chat. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.
♥ Hulp vragen
Zoals ik al zei, je hoeft het niet alleen te doen. Vaak dacht ik door tips te ontvangen al wel genoeg geholpen te zijn en het vanaf dat punt maar alleen te moeten doen. Er was mij verteld wat ik moest doen, als het me dan niet lukt zou ik iedereen vast alleen maar teleurstellen. Ze probeerden me te helpen en ik mislukte alleen maar. Ik was onwijs bang om niet aan bepaalde verwachtingen te voldoen. Nee, dan kan ik beter mij mond houden, dacht ik.
Heel erg zonde! Een sociaal vangnet kan zo onwijs veel bijdragen tijdens het herstel van een eetstoornis. Ook wanneer je in theorie wel weet wat je moet doen, betekent dat niet dat dat praktisch altijd zo makkelijk gaat. Bespreek je plannen, je mislukken, maar ook je slagen met je omgeving. Het gevoel er niet alleen in de staan, heeft mij altijd veel kracht gegeven en door dingen te bespreken werden sommige zaken ineens een stuk helderder.
♥ Volhouden
Wanneer je iets 1 keer probeert lukt het niet, maar wanneer je iets 101 keer probeert wel. Dit is iets waar ik nog steeds weleens tegenaan loop met bijvoorbeeld surfen of roller derby. Natuurlijk wil je graag snel resultaat zien. Natuurlijk wil je meteen op je surfboard springen en de mooiste golven achterin de zee pakken. Toch zal je eerst een ontelbaar aantal keren in de branding moeten oefenen om überhaupt op je board te kunnen blijven staan. Zo werkt het met sporten, maar ook met het aanleren van nieuwe gewoontes en het afleren van slechte gewoontes.
Het is daarom ook zo belangrijk om geduld te hebben, mild te zijn naar jezelf en het een kans te geven! Denk even terug aan het leren fietsen. Dat het de eerste keer niet lukt en dat je even zijwieltjes nodig hebt is normaal, maar dat betekent niet dat je het nooit zult leren. Het duurt gewoon eventjes voordat je hersenen zo’n nieuw patroon oppikken, maar je moet jezelf wel die kans geven.
♥ Je kan het!
Creëer je eigen zijwieltjes, laat iemand je helpen rechtop te fietsen, val een aantal keer op je knieën, laat voor je zorgen, je mag liefde ontvangen, krabbel op, stap op je fiets en ga weer verder. Het lijkt soms zo uitzichtloos, maar de aanhouder wint en binnenkort fiets ook jij, zonder hulp en zonder zijwieltjes een toekomst zonder eetstoornis tegemoet.
♥
Geef een reactie