Ik houd van verschillende culturen en de culturele invloeden in de keuken. Ik ben gek op lekker eten en in veel culturen wordt ook veel aandacht besteed aan lekkere gerechten. Ik heb een vriendin met Afghaanse afkomst. Als ik bij haar eet dan is het altijd een feestje. Ze maken ontzettend lekkere dingen waaronder het vegetarische gerecht Borani Banjan. Mijn vriendin heeft mij inmiddels ook geleerd hoe ik het zelf kan maken.
Het is een gerecht waarbij het hoofdingrediënt aubergine is. Ik hou eigenlijk helemaal niet zo van aubergine, maar op deze manier herken ik het bijna niet meer terug. Daarnaast ben ik een echte vlees en vis eter en vind ik een gerecht al snel saai als het vegetarisch is. Bij dit gerecht mis ik het helemaal niet. Het is echt een aanrader om eens te proberen. Het is heel gezond en ook makkelijk te maken. Je moet alleen wel van knoflook houden.
INGREDIËNTEN
♥ Olijfolie
♥ 2 grote aubergines
♥ 1 ui
♥ 2 teentjes knoflook
♥ 4 tomaten
♥ 1 blik tomaatblokjes
♥ Curry poeder
♥ Zwarte peper
♥ Rode peper
♥ Zout
♥ Water
Saus
♥ 3 el Yoghurt
♥ 3 el kwark
♥ Verse munt
♥ 2 teentjes knoflook
♥ Peper, zout, curry poeder
BEREIDING
Stap 1: Snijd de schil van de aubergines en snijd ze in plakjes. Niet te dun, niet te dik, ongeveer een halve centimeter dikte. Leg ze op een plank of bord en strooi er zout over heen. Laat dit ongeveer een half uur staan. Hierdoor komt het vocht uit de aubergines. Haal vervolgens het vocht weg met een stukje keukenrol.
Stap 2: Nu ga je de aubergines bakken / frituren. Je hebt hier best veel olie voor nodig. Doe wat olie in de pan zodat de hele bodem bedekt is. Laat dit warm worden en bak vervolgens de aubergines in de olie. Doe dit totdat ze zacht zijn en een bruin laagje hebben. Pas op dat ze niet aanbranden.
Stap 3: Pak een andere (grote) pan en doe hier een klein beetje olie in. Hier ga je de saus in maken. Snijd de uien in kleine stukjes en bak ze in de olie. Snijd de verse tomaten in stukjes en voeg ze toe, samen met de tomaten in blik. Roer het goed door elkaar.
Stap 4: Pers de knoflook en voeg dit toe, samen met de kruiden: zwarte peper, rode peper, zout en curry poeder. Proef af en toe even en breng het eventueel wat meer op smaak. Voeg een half kopje water toe en laat het ongeveer 10 minuten sudderen.
Stap 5: Als de saus goed gemengd en op smaak is, kun je de aubergines toevoegen. Schep ze voorzichtig door de saus heen zodat alles door elkaar is, maar de aubergines niet in kleine stukjes breken. Laat het nog even op een zacht vuurtje 20 minuten staan. Hou het goed in de gaten.
Yoghurt saus
Bij dit gerecht hoort ook een koude yoghurt saus. Ik heb van mijn vriendin geleerd dat je yoghurt en kwark mengt. Zo wordt het iets dikker en is de typische yoghurt smaak minder aanwezig.
Stap 6: Meng drie eetlepers yoghurt en drie eetlepels kwark met elkaar. Pers twee kleine teentjes knoflook en meng ze hier doorheen. Voeg wat peper, zout en eventueel currypoeder toe en meng alles door elkaar. Proef het en voeg eventueel nog wat toe. Snijd vervolgens de blaadjes van twee takjes verse munt fijn en voeg dit toe aan het yoghurt sausje.
Het gerecht kun je eten als volledig hoofdgerecht. Je kunt het opdienen op een bord waar je eerst wat witte saus op doet en vervolgens de Borani Banjan oplegt. Je kunt hier nog wat yoghurt saus overheen doen. Het gerecht is heel lekker met turks brood of pita. Je kunt het ook als bijgerecht eten met bijvoorbeeld rijst en kip.
Lijkt jou dit een lekker gerecht?
Geef een reactie