Vrije dagen met een eetstoornis

 

"Ga gewoon even ontspannen!" "Neem lekker een dagje vrij!" Misschien heb je het al heel vaak gehoord én ook al vaak geprobeerd, maar merk je in de praktijk dat die vrije dagen vooral heel lege, moeilijke dagen worden. Als je een eetstoornis hebt of worstelt met andere problematiek, is het niet zo vanzelfsprekend om die vrije dag makkelijk met jezelf door te komen. Dat is vervelend, maar helemaal niet zo gek. Hoe je structuur kan aanbrengen, naar jezelf kunt luisteren of juist een beetje strenger voor jezelf kunt zijn, bespreek ik in de nieuwste video! 

Elke dinsdag staat er een nieuwe video voor je klaar op ons YouTube-kanaal. Zo nemen we je vaak een dagje mee of bespreken we wat serieuzere onderwerpen. Mis je iets? Laat het weten in de reacties!  

 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maluka - Woensdag 3 november 2021 13:38
Bij mij waren vrije dagen altijd een feest om de BED de vrije loop te geven. "Lekker" van alles in huis halen en losgaan. En iedere keer dat ik me rot voelde omdat ik iets "moest" doen van mezelf maar dat niet wilde en juist probeerde te ontspannen (maar dat lukte niet omdat ik iets "moest" van mezelf), dan proberen ook weer weg te eten. En op een gegeven moment eten nodig om te kunnen ontspannen..
Patro - Woensdag 3 november 2021 14:27
Lege dagen zijn zooo naar. Dan blijf ik maar piekeren over wat ik niet mag eten, want ik doe toch niks. Het is ook niet nodig minder te doen (fysiek), maar niks kan me afleiden dan. Bij mij nu geen verschil tussen de dagen en dat is niet fijn, dus het zou echt fijn zijn als ik weer wat werkzaamheden buitenshuis kan doen. Op rustdagen heb je dus toch wel minder nodig, dat haal ik uit de video. Ik heb ook geen dingen die ik op een lijstje heb staan die ik anders niet kan doen. Concentratie is als die van een worm. Wat deed jij toen je dat niet kon?
Patro - Woensdag 3 november 2021 14:28
'Lekker niks doen' is dus niet echt sprake van :(
Liza - Maandag 8 november 2021 20:28
Erg herkenbaar! Uit je bericht lijkt het alsof dit verleden tijd is? Hoe ben je hieruit gekomen?
Liza - Maandag 8 november 2021 20:29
Berichtje hierboven was een reactie op Maluka
Maluka - Dinsdag 9 november 2021 19:14
Hi Liza!
Dmv een behandeling voor BED ben ik eruit gekomen. Door een vaste structuur aan te moeten houden. Mijn eten volgens een "normale manier" te moeten plannen. Vasthouden aan bepaalde regels, van tevoren bedenken wanneer ik een speciaal tussendoortje of speciale maaltijd kan nemen.
Daarnaast leer ik nu meer te ontspannen zonder eten doordat ik langzaam uit die associatie kom. En doordat ik gedwongen wordt andere manieren te zoeken: kaarsje aan, wierook, dekentje, knuffeltje.