Fattitude: oordelen over dikke mensen

 

"Het is volledig geaccepteerd om een geintje te maken over dikke lichamen, over dikke mensen, .....daar wil ik verandering in brengen" Dat is wat Lindsey Averill zei tegen de Huffington Post gedurende een uitgebreid telefonisch interview over haar documentaire 'Fattitude'. Lindsay ging een samenwerking aan met filmmaker Viridiana Lieberman om een documentaire te maken over 'fat discriminatie' in Amerika. Haar doel is om mensen te informeren over onjuiste (voor)oordelen over dikke mensen en hun gedrag ten opzichte van dikke mensen te veranderen.

De documentaire zal in 2015 in premiere gaan en bevat allerlei interessante interviews met activisten, schrijvers, onderzoekers, psychologen en meer. Drie experts gaan de uitdaging aan met de overtuiging dat dikke mensen lui zijn, alle dikke mensen ongezond zijn en dat dikke mensen niet aantrekkelijk zijn.

We zijn erg benieuwd naar het uiteindelijke resultaat!

Heb jij een negatief oordeel over dikke mensen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

*MAAN* - Woensdag 30 april 2014 16:57
jammer dat bij engelstalige video´s er geen ondertiteling is
MissLola - Woensdag 30 april 2014 16:58
Ik vind dit ook wel een beetje eenzijdig bekeken. Ik vind het idee van 'dikke mensen zijn net zoveel waard als dunne mensen' heel goed, maar feit blijft wel dat overgewicht erg schadelijk is voor je gezondheid... En dat wordt hier echt volledig genegeerd.
jo - Woensdag 30 april 2014 17:28
Mooi om te zien en ik ben eigenlijk heel benieuwd naar de uiteindelijke documentaire. Ik ben zelf echt niet een van de dunste en heb door alle kritiek en vooroordelen een eetstoornis ontwikkeld 2 jaar geleden en ben toen weer aangekomen en heb dus nog steeds overgewicht helaas.

De eetstoornis ben ik zo goed als vanaf en nu heb ik weer een goede eet en leefstijl. Natuurlijk is zoals in de reactie hier boven genoemd overgewicht niet goed maar rommelen met eten/niet eten en dus een eetstoornis of ondergewicht is nog gevaarlijker. In de trailer wordt wel degelijk bewegen ook genoemd maar nee het is niet het onderwerp het gaat over hoe mensen kijken naar 'dikke' mensen.
Hsther - Woensdag 30 april 2014 17:32
Nu voelt het wel alsof ik een beetje de moraalridder uithang, maar toch even een reactie @MissLola.
Een te hoog gewicht voor iemands lichaam is inderdaad niet gezond. Een te laag gewicht is eveneens niet gezond. Waar het hierbij om gaat is echter niet het standaard 'overgewicht' zoals we dat kennen van de BMI-meetschaal. Wat volgens dat systeem als een te hoog gewicht wordt bestempeld, is puur arbitrair, en bovendien niet gebaseerd op individuele situaties. Het setpointgewicht van sommige mensen zal buiten de gezonde BMI-waarden vallen (en dit zal vaker gaan om hogere dan om lagere getallen, laat je niet gek maken door je eetstoornis). Dus hoewel ik het ermee eens ben dat een gewicht boven een lichaamssetpoint mógelijk schadelijk kan zijn, is dit niet direct aan een persoon te zien.

Kortom, het bestempelen van alle mensen met een gewicht boven het 'gezonde' deel van de BMI-schaal als zijnde ongezond is veel te kort door de bocht. Ook zijn er natuurlijk mensen die onder dit gezonde niveau zitten, maar dan is de vraag of dit een natuurlijk setpointgewicht is, of kunstmatig in stand wordt gehouden.

Conclusie: trek niet te snel conclusies op basis van iemands uiterlijk/gewicht. Een hoger gewicht an sich hoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat iemand schade toebrengt aan zijn/haar gezondheid.
Eidyia - Woensdag 30 april 2014 18:43
Ohja, natuurlijk.
Sorry hoor, maar tegenwoordig reageert iedereen helemaal boos als iemand iemand anders 'dik' noemt.

Iemand 'te dun' noemen en zeggen dat diegene moet aankomen, dat is hetgeen wat gewoon wordt geaccepteerd terwijl ik dat ook niet vind kunnen.
Eilish - Woensdag 30 april 2014 18:56
Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat worden!

Zoals ik ook al eerder zei, niet altijd iedereen kan er wat aan doen... Niet iedereen heeft 'de power' om wat aan het overgewicht te doen.. Of het komt door ziekte en medicatie.

En tot slot, als je gelukkig bent met jezelf.. Dat is het allerbelangrijkste!
sim - Woensdag 30 april 2014 19:22
Ik kan misschien wel lullig zijn, maar ik vind te dikke mensen meestal lelijk en ik walg ervan. Ik vind het wel fijner om bij wat dikkere mensen te zijn zodat ik me dunner voel. Het kan misschien wel aan mijn eetstoornis liggen dat ik gewoon niet dik wil zijn omdat ik dat lelijk vind.
Ik zeg nooit tegen mensen dat iemand dik is of achter iemands rug om, maar ik heb wel in mijn hoofd van wow die is best dik oid.
-Metaphor - Woensdag 30 april 2014 20:17
Veel van deze vrouwen zijn ook wel gewoon écht te dik.
Dat is geen oordeel, maar een feit.
Me - Woensdag 30 april 2014 20:29
Dik, dun, gemiddeld, mager, obese,... Werd echt lastig de mensen steeds maar in de vele hokjes te moeten stoppen. Soms kon ik gewoon niet meer kiezen, zo veel hokjes waren er. Heb het oordelen toen maar achter me gelaten. Hoef ik niet meer na te denken over hokjes en is iedereen gewoon wie hij/zij is! Een mens. Wat een rust!
Asmae - Woensdag 30 april 2014 20:49
Interessant.
Wil ik zeker en vast zien!
X - Woensdag 30 april 2014 22:00
Ik vind dikke mensen erg onaantrekkelijk. Dat is geen vooroordeel maar gewoon mijn mening. Vooroordelen heb ik ook wel een beetje die zitten vooral in de lui/vraatzuchtig/weinig wilskracht hoek maar aan de andere kant weet ik ook wel dat lang niet altijd zo is.
S. - Woensdag 30 april 2014 23:30
Hoewel ik te dikke mensen vaak lelijk vind, zeg ik dat nooit hardop. M'n ouders vinden het vaak nodig om het wel te benoemen, maar dat vind ook niet nodig. En storend. Het zijn net zo goed mensen, denk ik dan. Bovendien weten ze het zelf meestal ook wel, hoe ze eruitzien.
dana - Donderdag 1 mei 2014 00:12
Wow ik schrik van de reacties hier.
Hopelijk zijn veel van de harde woorden zo geformuleerd vanuit iemands eetstoorniskader, want sommige opmerkingen vind ik echt niet kunnen. Zeker niet op een website die wil benadrukken dat het gaat om gezond, gelukkig en goed zihn zoals je bent. Ontzettend oninvoelend.

Het is triest dat de boodschap van het artikel en de documentaire, namelijk de hardheid waarmee er op gewicht wordt geoordeeld, hier nog eens mee wordt benadrukt.
Emily - Donderdag 1 mei 2014 06:52
Het is toch een > feit < dat ze zichzelf van het leven beroven, en terwijl ze dit weten helemaal NIKS eraan doen? Geen ander eetpatroon, geen ander beweeg patroon. Vaak omdat ze te lui zijn, geen zin om zich in te spannen.

Dus ja, ik heb iets tegen dikke mensen die niets aan hun dikheid doen.
Dana - Donderdag 1 mei 2014 08:41
Wat jij nu doet, zo simpel zeggen dat mensen lui zijn, is enorm kortzichtig. Eigenlijk is het hetzelfde als tegen iemand met een eetstoornis zeggen: 'oh, maar dan moet je gewoon weer gaan eten, en dan komt het goed'.
Jij weet dat het niet zo werkt, dat er veel meer achter zit dan wat je op het oog ziet.
Waarom zie je niet dat het bij dikke mensen wellicht ook zo werkt? Weet jij veel wat er achter zit?
En de dikheid van andere mensen is bovendien jouw zaak niet, maar iets heel persoonlijks.
Rachel - Donderdag 1 mei 2014 09:29
Mijn moeder heeft me altijd geleerd dat je niet moet oordelen over mensen, omdat je vaak niet weet wat zijn/haar situatie is.
Ik kende ook mensen die veel te zwaar waren, maar dat kwam door medicijnen. Had niks te maken met te veel eten en 'lui' zijn.
En mensen die een eetstoornis (BED o.i.d) hebben.. net zo erg als anorexia.
T. - Donderdag 1 mei 2014 09:33
Ik vind het in Nederland eerder andersom :-O

Over overgewicht mag niks gezegd worden, maar als je dun (of mager) ben, dan zijn beledigende opmerkingen wel geaccepteerd.
MChantalle - Donderdag 1 mei 2014 12:13
Veel van de opmerkingen hierboven zijn nogal hard.
Zelf had ik eerst anorexia en erg ondergewicht. Voor bijna 4 jaar tegen de anorexia gevochten. Toen kwam ineens boulimia om de hoek en sloeg het om. Toen ging ik ook niet meer compenseren en werd het BED en heb ik nu bijna overgewicht.
Ja, misschien ben ik nu zwak om niet weer te kunnen afvallen en de eetbuien onder controle te krijgen. Maar het zou fijn zijn als mensen niet zo oordelen over hoe iemand er nu uitziet. Want ik merk ook bij mezelf dat mensen dat nu doen. En dat terwijl mensen eerst zeiden dat ik veel te dun was en moest aankomen. Het is werkelijk nooit goed.
Myra - Donderdag 1 mei 2014 18:35
ik vind dat je iedereen in zijn waarde moet laten.
Dik,dun,groot,klein. Zolang je happy bent met jezelf
is het goed, en ik vind dan ook dat niemand dat van je af mag nemen.
Overgewicht is inderdaad niet gezond, maar ondergewicht ook niet.
Het mooie is om daar tussen in te zitten, alleen dat is makkelijker
gezegd dan gedaan. Een gezond gewicht is voor iedereen anders, de een is gewoon steviger gebouwd als de ander.
Ikeaa. - Donderdag 1 mei 2014 19:55
Ik ben het ermee eens dat iedereen mag zijn zoals hij/zij is, als diegene maar gelukkig is.
Feit is dat, overgewicht gewoon hartstikke schadelijk is.
Waarom wordt dat geaccepteerd?
En waarom wordt 'te dun' dan weer niet geaccepteerd?
(Ik vind overigens niet dat 'te dun' goed zou zijn, nee sowieso niet, maar ik heb meer zoiets van.. wat is het verschil.. het is beide schadelijk)
En ik snap het taboe ook niet om het feit dat je iemand niet te dik mag noemen, maar wel te dun.
Dat is toch ook raar..
Maar goed. Ben op zich wel benieuwd naar het eindresultaat.
kyra - Donderdag 1 mei 2014 21:05
@emily.....schaam je... nee dat is geen feit.
Hier zitten verdorie meiden op het forum met boulimia en overgewicht, denk je dat een opmerking zoals die van jou helpend is? Ik maak me echt woest om jou opmerking, dat je zo kortzichtig kan denken...
Je zegt toch ook niet tegen een anorexia patiënt: het is toch een feit dat ze zichzelf van het leven beroven, en dat terwijl ze dat weteb er helemaal niks aan doen. Geen ander eetpatroon, geen ander beweegpatroon, vaak omdat ze te zwak zijn...geen wilskracht hebben om er iets tegen te doen.ann - Donderdag 1 mei 2014 23:06
Wat erg hoe hier ge- oordeeld en ver-oordeeld wordt. Ik schrik er echt van...

Hoe wil jij dat er met jou wordt omgegaan?
Wil jij beoordeeld worden op je uiterlijk en op je gewicht?

Ik denk dat de meesten (allen) die hier reageren dan antwoorden "nee".

Want of iemand overgewicht heeft, kan ook door medicatie bijvoorbeeld komen en - zoals ook een aantal anderen hier voor mij hebben aangedragen, niet iedereen heeft hetzelfde setpoint.

Ga met anderen om, zoals je ook wilt dat er met jou wordt omgegaan...

- - Vrijdag 2 mei 2014 10:10
Maar waarom mag iedereen dan altijd alles zeggen over dunne mensen?
Dikke mensen dik noemen, is een schande.
Maar dunne mensen, dun noemen, is blijkbaar normaal.

Ik heb niet echt een negatief oordeel over dikke mensen.
Behalve dat het gewoon ongezond is, net als te dun zijn.
En mensen die wel iets kunnen doen aan hun overgewicht, maar dat jiet doen, is hetzelfde als met ondergewicht: aankomen/afvallen is nou eenmaal lastig.

Enige wat ik wel vind, is dat ik overgewicht 'schokkender' vind om te zien, dan ondergewicht. Waarom, geen idee.
Als ik een heel dik iemand zie, vind ik dat 'enger'.

Lisette - Vrijdag 2 mei 2014 11:09
Ik zie hier een heleboel reacties van mensen die nog in bezit zijn van hun eetstoornis.
Oke, ik zal eerlijk zijn. ik heb ook mijn mening over dikke mensen en die zijn echt niet altijd positief. Maar uiteindelijk gaat het erom hoe je in je vel zit en of je gelukkig bent met je leven.. Heel veel van mijn vriendinnen zijn (veels) te dik maar daar ga ik niet over oordelen. Ik heb zelf veel bewondering voor hun zelfvertrouwen en hun karakter waar ik jaloers op ben omdat zij heel makkelijk zijn in de omgang, en ik dus niet. Ja het is schadelijk maar net zo schadelijk als ondergewicht. Daarnaast zit er een verschil tussen dun en mager. Dun vind ik niet negatief, mager wel maar dat houdt dus ondergewicht in. Mensen, denk na voor je iets zegt of eruit floept want je kan mensen echt kwetsen met jullie woorden!
T. - Vrijdag 2 mei 2014 14:09
Te dik, te dun waar maken we ons druk om?

We hebben maar 1 leven en vind het gewoon zo zonde om elkaar af te maken om zoiets onbenulligs als lichaamsomvang
whatever - Vrijdag 2 mei 2014 14:57
Obesitas is niet gezond nee, maar om iemand te beoordelen op basis van zijn/haar uiterlijk is erg oppervlakkig. En sinds wanneer is het jouw zaak dat iemand dik (of dun) is? Het is hun leven, maar jij kan het jouw probleem maken
anoniem - Zaterdag 3 mei 2014 09:26
Ik schrik van de reacties hier. Ik heb zelf overgewicht door een eetstoornis. In feite ik zit in deze situatie doordat ik er vroeger ook zo over dacht, dat ik lui was en kut was en eigenlijk geen mens was omdat ik zwaarder was dan gemiddeld. Nu denk ik gelukkig niet meer zo, maar dit heeft me heel veel kracht gekost en heel veel pijn en moeite en nog steeds word ik elke dag beoordeeld als ik ook maar een kruimel eten in m'n mond stop. En nog steeds denken mensen dat ze me kunnen behandelen als een niet-mens, alsof ik geen recht heb om te leven omdat ik overgewicht heb. En ik maak me heel kwaad om de reacties hier. Waarom hebben zo weinig mensen nog empathie voor elkaar? Waarom hebben mensen met overgewicht geen recht om een mens te zijn en zo behandeld te worden?
Hanna - Dinsdag 6 mei 2014 16:23
ik vind het wel heel interessant en wil de documentaire zeker zien. maar het is niet dat ik het ineens mooi vind..
Saya - Woensdag 23 juli 2014 21:32
Ik snap het nut van de documentaire niet echt. In onze cultuur en de westerse landen denk ik eerlijk gezegd niet dat de vooroordelen over overgewicht zullen ophouden en mensen gaan het ook heus niet opeens aantrekkelijk vinden of zo. Net zoals extreem dun ook niet aantrekkelijk wordt bevonden door de meeste mensen. Gewoon slank is mooi en als je wilt dat mensen je lichaamsbouw mooi vinden dan moet je gewoon gezond eten en sporten en slank zijn. Maar deze documentaire gaat er echt niet voor zorgen dat die vrouwen opeens aantrekkelijk en als sexy worden aanschouwen, daar zijn ze nu eenmaal echt wel te dik voor. Vraag het aan 100 mannen en er zullen er maar heel weinig zijn die een slanke vrouw voor iemand dik inruilen... Dat is nu eenmaal de harde realiteit.
Rockabilly - Vrijdag 21 september 2018 23:06
Een buurman zei tegen mij:ze zeggen eerder lekkere dikke,dan lekkere dunne!en nou heb ik je!ik zei daarop terug:weet je wat ze ook zeggen?lekker slank!dat staat niet alleen veel mooier,het is nog stukken gezonder ook!dus ik heb jou bedoel je!wat moet ik nou met een dikke vent die naar zijn pik moet zoeken!en ik hoef zelf ook geen speleologen aan mijn lijf!maar ik hoef ook weer geen strijkplank te wezen,want die horen in de gangkast inplaats van in bed!ik krijg altijd commentaar van dikke personen,met een lijf als een containerschip!dus ik ben een springplank?moet jij vooral zeggen als zwemband zijnde! Ik ben keitrots op mijn lijf!en als dikke mensen dat ook zijn,prima!maar ga niet tegen mij lopen zeiken!ervwas zo,n dikke gozer,die commentaar op mij had omdat ik wel sportte en hij niet en had het over dikke aders die je daarvan krijgt!en dat hij mentaliteit belangrijker vond en dat hij daarin verder stond dan ik!sporten is mentaliteit,droplul!wilskracht en discipline!nooit van gehoord zeker?ook wel aan je te zien,slome dikzak!zo jong nog maar,en dan al zo,n pens!ik ben het dubbele van zijn leeftijd,en kijk eens hoe ik het heb!daar mag hij weleens een voorbeeld aan nemen!liever grote aders,dan een grote pens!natuurlijk wil ik dikke mensen heus niet beledigen,ik heb het alleen over de vervelende elementen,die zelf niets aan hun lijf doen,maar wel afgeven op sportievelingen zoals ik!
Rockabilly - Vrijdag 21 september 2018 23:08
Spekrolllen inplaats van speleologen.mijn mobieltje maakt typefouten.