Documentaire Ik ben: leven met psychische problemen

 

Ben je weleens benieuwd hoe het leven van cliënten die een GGZ instantie bezoeken eruit ziet? De documentaire 'Ik Ben...' geeft je dat kijkje achter de schermen. 'Ik Ben...' is een documentaire voor iedereen die graag meer wil weten over hoe het leven eruit ziet met een psychische aandoening en benieuwd is naar ervaringsverhalen van deze mensen. De levens van Esther, Kim en Hans staan in deze documentaire centraal. Kim* leed aan een eetstoornis en blikt terug op haar behandeling en ziekteproces.

Let op: het verhaal van Kim kan als zeer heftig worden ervaren. 

Veel mensen met een psychische stoornis lopen aan tegen vooroordelen. Esther, Kim en Hans geven een inkijk in hun dagelijkse leven. Ze vertellen over de problemen waar ze tegenaan lopen, maar ze laten ook zien waar ze juist goed in zijn en waar ze voldoening uit halen. Op deze persoonlijke manier wordt duidelijk dat ieder mens meerdere rollen vervult, maar daar niet per definitie mee geïdentificeerd hoeft te worden. Want je bent veel meer dan de som van al deze rollen, je bent in essentie: mens.

documentaire ik ben

De documentaire is een productie van de Kwartiermakers Etten-Leur. De Kwartiermakers is een landelijk initiatief, waarbij succesverhalen van mensen met een psychiatrische beperking in de wijken getoond worden. Sinds vier jaar is er ook in Etten-Leur een groep actief van ex-GGZ cliënten, die het negatieve imago hieromheen wil om buigen. Dit doen zij onder andere door bijeenkomsten te organiseren en gesprekken aan te gaan met wijkbewoners.

Bron: GGZ Breburg

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Leonie_06 - Woensdag 27 juli 2016 20:44
Phoe wat is die documentaire heftig zeg.. Vind hem wel heel waardevol
G. - Woensdag 27 juli 2016 20:54
Heftig, ik zat bij haar in de kliniek. Heftig dat ze overleden is...
Anne-Maria - Woensdag 27 juli 2016 21:26
Ik ben momenteel bij GGz Breburg in behandeling (niet voor de es), ben heel tevreden over deze instelling.
xox - Woensdag 27 juli 2016 22:42
Jeetje wat heftig! Maar inderdaad heel waardevol!
Anne-Maria - Woensdag 27 juli 2016 23:25
Ik heb het eerste deel, over Kim, net bekenen. Oei, ik schrik ervan. Vind het heftig, heel erg heftig.. :'(
Julia - Donderdag 28 juli 2016 07:10
Wow, ik vond het wel kei heftig.
Thesunwillrise - Donderdag 28 juli 2016 10:59
Ik herkende mezelf zoveel in het verhaal van Kim. En ik dacht 'wow het kan dus beter worden' maar jeetje, wat heftig dat ze dan nu overleden is. Rotziekte.
Lil - Donderdag 28 juli 2016 21:30
Wow hier schrik ik van! Hoe kan het opeens terug komen als het zo goed gaat met je? :(
ann - Zondag 31 juli 2016 22:31
Ik heb net ook het gedeelte van Kim gekeken. Wat een eenzaamheid is er wat er bij mij opkomt - dat je je laat filmen over je verleden, gastlessen geeft...maar ondertussen terugvalt.
Kan dat, mag dat? Of "faal" je dan als je eenmaal als ervaringsdeskundige aan het werk bent - ik vroeg me af hoe jullie bij proud daar mee om gaan?..