Bont in de mode

 

'Take off your fur, put on your humanity' is de krachtige zin waar onderstaande video mee besluit. In de video wordt op originele wijze actie gevoerd tegen bont in de mode industrie. Sommige mensen vinden dat bont hoort bij de mode en dragen het maar al te graag. Het is voor hen een soort statussymbool dat klasse uitstraalt. Andere mensen vinden het vreselijk en onnodig...

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

greenbutterfly - Dinsdag 12 februari 2013 16:43
verschrikkelijk (tenminste echt bont) net bont vind ik niets mis mee. Ik draag ook wel nep bont, maar zou voor geen goud echt bont dragen!
A. - Dinsdag 12 februari 2013 16:54
Wat ik wel zo typisch vind is als men bont draagt iedereen moord schreeuwt, maar wel bijna iedereen lederen schoenen draagt, lederen tassen of meubels heeft... dat zijn ook dieren hoor?!
Rianne - Dinsdag 12 februari 2013 17:01
Allemaal anti-bond zijn maar straks wel een lekker plofkipje bij je avondeten? Ik ben echt niet voor bond hoor, maar ik vind dat er eerst iets gedaan moet worden aan de bio industrie die honderd keer zo erg is.
E - Dinsdag 12 februari 2013 17:01
@A vind ik ook!
Ik neem alleen nep leer,m aar bont is net zo erg.
Mar - Dinsdag 12 februari 2013 17:27
Ik vind het eigenlijk schandalig dat de bondproductie in nederland niet meer mag.. En nu worden er bedrijven in rusland daarvoor opgezet. Met kleinere hokken, als in nederland... Jongens waarom?
Anoniempje x - Dinsdag 12 februari 2013 18:10
Ik ben het helemaal met A. en Rianne eens. Iedereen zit maar bio industrie vlees te eten en leer te dragen alsof het niks is, maar bont is wél vreselijk zielig en verschrikkelijk.
Ik ben tegen bont hoor, dat sowieso. Maar er is ook nog ander dierenleed dat net zo erg is
Wie gebruikt er nou geen Andrelon shampoo en Maybelline mascara. Allemaal getest op dieren. Maar dat maakt helemaal niet uit natuurlijk.
m - Dinsdag 12 februari 2013 18:13
goeie opmerking @A. Ik voel me daar altijd megaschuldig over eigenlijk, schoenen ed. en het is ook naar verhouding zo goedkoop omdat het eigenlijk een bijproduct is van het vlees waarvoor we de dieren nog steeds op schandalige wijze houden.
Iemand zij eens, als alle varkensschuren van doorzichtig glas zouden zijn, zouden heel veel mensen accuut stoppen met vlees eten.
Zo is het denk ik ook als je ziet hoe het bont 'geproduceerd' wordt:
Echt bont vind ik not-done en als het in NL niet meer 'geproduceerd' mag worden is dat alleen maar goed en geeft oa NL daarmee het goede voorbeeld.
Iris - Dinsdag 12 februari 2013 19:18
Het verschil tussen bont en leer is dat leer van een koe komt die al geslacht wordt voor voedsel. Hierdoor wordt dus meer van het dier gebruikt. Bont komt voor het grootste deel van dieren die hiervoor speciaal gevangen of gefokt worden en dus gedood worden speciaal om bont van te maken.
Ook worden dieren vaak op een vreselijke manier gedood zodat zoveel mogelijk bont heel blijft, zoals de zeehondjes die doodgeknuppeld worden.
tazz - Dinsdag 12 februari 2013 19:39
heel sterk filmpje ! ik vind bont zo erg :O ik had ookal een fim gezien hoe ze het maakten gewoon de vel er af en je za het beestje nog knippern met zijn ogen terwijl hij helemaal geen huid meer had :O

ik had het filmpje al een tijdje ontdekt
xoxo
nick - Dinsdag 12 februari 2013 19:50
Bont moet mogen, je bent zelf veranwoordelijk voor wat je draagt en niet draagt. Persoonlijk vind ik ook dat je zelf mag uitmaken wat je wel of niet draagt.Dat hoeft een ander niet voor je te beslissen. Bijbels gezien is de dier er voor de mens, dus ook zijn vacht. Wat betreft de fabeltjes over het slechte leven wat die beesten zouden hebben is bullshit, helaas neemt niemand de moeite om zich echt in een fokker en een fokkerij te verdiepen zodat men met eigen ogen kan zien dat die dieren echt wel goed verzorgt worden. Dus Bijbels is ook dat je goed moet zijn voor de dieren en dat gebeurt. Daar komt bij dat al die mensen die zo van die beestjes houden,zoveel dat ze ze vrijlaten door de hokken open te zetten niet weten wat ze aanrichten, niet naar de beesten zelf toe en ook niet naar de eigenaars toe. Kortzichtig dus.
Flower - Dinsdag 12 februari 2013 19:53
Ik ben ook fel tegen bont. Helaas sluiten mensen ook hun ogen voor dit soort leed. Ik vind het vreselijk om te moeten aan horen dat die mensen die zich: designers noemen bont in de mode brengen, alleen omdat zij vinden dat het modieus en fashionable is, onzin! En er zijn zoveel mensen die deze designers volgen, sterren bijvoorbeeld en mensen volgen deze sterren weer. Zo houd het stoppen van zo'n extreem vreselijke trend nooit op. Ik kan me er zo boos. Om maken dat mensen hiervoor hun ogen sluiten en niet zien wat een leed we deze beestjes aan doen, zelfde voor de bij industrie hoor. Het wordt ook zo afgezonderd gedaan dat we eigenlijk het soms niet te weten komen. Arme beestjes, wij kunnen er wat tegen doen, zij niet
j - Dinsdag 12 februari 2013 19:57
Schokkend dat er toch 2 stemmen zijn voor "mooi, ik draag graag bont". Hoe kan een dood dier (een gemarteld vermoord dood dier !!) nu "mooi" zijn om je schouders ? Een schande ! En nee, ik eet ook geen vlees noch vis, en draag geen leer (of leren meubelen oid,enkel nepleer). Trouwens , wie denkt dat leer wordt genomen van koeien die "toch al geslacht worden voor voedsel", think again ! Een groot deel van het leer wordt geïmporteerd uit China of India,waar de omstandigheden voor dieren zijn bijzonder wreed en de koeien zijn zo ondervoed dat ze weinig opleveren of geen vlees. Oude en zieke koeien zijn vaak gedwongen om lange afstanden te marcheren, dan gepropt strak naar illegale transport trucks die hen naar het slachthuis. Bij aankomst, handlers slaan en martelen zwakke en gewonde koeien om hen te dwingen om te lopen naar het doden vloer, dan sneed hun keel terwijl ze nog volledig bij bewustzijn. De meeste kleding etiketten alleen op te geven waar het product klaar was, niet waar het leer vandaan kwam, dus als je koopt leer je misschien ondersteuning van deze extreme wreedheid tegenover dieren zonder het te weten.
Tevens wordt er ook leer gebruikt van dieren die NIET voor de vleesconsumptie gehouden worden, zoals herten en krokodillen.
inger - Dinsdag 12 februari 2013 19:58
Ik vind het dubbel....
Als reactie op: NICK, NEE echt niet overal word er goed voor de dieren gezorgd en vaak worden ze op vreselijke manieren gedood.

Maar eerlijk is eerlijk, ik eet ook vlees, ik gebruik ook echt leren spelen en ik heb in één paar schoenen ook heerlijk warme bont.
Ik ben het ermee eens dat er een 'cirkel of life' is en dat wij dieren consumeren en sinds de oudheid gebruiken om onszelf warm te houden.
Tegenwoordig betekent consumeren ook het gebruik van mode producten.
Dit blijft toch wel gebeuren!
En zolang andere mensen er hip uit willen zien, wil ik dat ook wel.

Ik zou wel een voorstander zijn van Biologische bont waarbij de dieren een goed leven hebben gehad.
In dezelfde trant als scharrel eieren en biologisch vlees.

X
Tim - Dinsdag 12 februari 2013 19:59
@ Nick: de Bijbel is maar een verhaaltje vol met lulkoek. Dieren zijn er niet voor mensen, mensen zijn dieren en die mogen geen andere dieren misbruiken omdat ze toevallig meer macht hebben en dieren kúnnen misbruiken. En de dieren worden wél slecht behandeld. Daar kan ik lange verhalen over schrijven maar jij bent ook nog nooit op een bontfokkerij geweest. Kooien openzetten à la ALF (dierenbevrijdingsfront) is geen goede optie inderdaad, maar degenen die die dieren houden doen dat niet omdat ze zo van ze houden hoor. Om te werken in de bontindustrie moet je al zo kortzichtig zijn om te denken dat dieren niks voelen, anders had je dit nooit gedaan.
Tot slot: vind je echt dat je alles mag dragen wat je wilt? En als ik nou jou oma of opa levend vil en hun huid draag? Dat is barbaars en je zult het niet goedkeuren (lijkt mij zo). Dus waarom bij dieren wel.
m - Dinsdag 12 februari 2013 20:17
het is anno 2013, de bijbel mag ook wel eens meedoen met de tijd en ik vind het een verschuilen achter. En klopt @ j, soms gaat het vooral om het leer, zoals bij krokodillen etc. Maar het leer van koeien ed. zou nooit zo 'goedkoop' zijn, als we niet zoveel koeienvlees zouden consumeren.
Moeilijk, het loopt al snel uit op een verhitte discussie, zoveel mensen, zoveel meningen, maar ik heb respect voor de dieren, dus ik ben echt tegen bont, omdat het een onnodig leed toebrengen is aan dieren, voor iets wat we niet werkelijk nodig hebben, hoe diervriendelijk ze dan ook gehouden mogen worden. Diervriendelijk is in mijn ogen alleen in de wilde natuur en niet in hokken, hoe groot ze ook mogen zijn.

'De mens weet niet meer dan de 'andere' dieren, hij weet minder.
Zij weten orecies wat ze moeten weten. Wij niet'
schreef een dichter eens, dat vind ik wel iets om bij stil te staan. Wij voelen ons veel te veel je van het, maar de natuur en de dieren gaan kapot op de manier zoals wij leven.
@Tim - Dinsdag 12 februari 2013 20:30
Och wat sociaal om op het internet te zeggen dat de Bijbel een verhaaltje lulkoek is.
Er bestaan ook nog gelovigen op de wereld. En heb je ooit de Bijbel helemaal gelezen om te beweren dat het zo'n onzin is? Ik denk het niet.
Maar verder ben ik het met je eens. -.-'
nick - Dinsdag 12 februari 2013 21:08
Tim, het vervelende voor jou is dat je als je erachter komt dat ik gelijk heb, het voor jou waarschijnlijk te laat is.
nick - Dinsdag 12 februari 2013 21:09
oja en Tim, ik heb jarenlang op een pelsdieren fokkerij gewerkt, dus ik wet wel degelijk waar ik over praat en dat kan ik niet van iedereen hier zeggen.
Manu - Dinsdag 12 februari 2013 21:23
Ik ben het eens met wat er staat over dat dieren er voor de mensen zijn, zoals in de Bijbel staat.

Persoonlijk vind ik bont niet mooi, draag het niet en nooit gedaan. Maar zolang er goed voor die beetjes gezorgd wordt.. Kijk; ze kunnen beter in Nederland gefokt worden ervoor, waar ze eten krijgen, redelijk ruimte hebben, dan in een of ander land waar ze op elkaar zitten en weet ik veel wat met die beesten gebeurd. Dan kan je je beter druk maken om het doorfokken van honden (om maar eens een voorbeeld te noemen)

Ik draag leren schoenen, speel djembe - van dierenvel gemaakt, maar wat ik zeg; zolang die beesten niet mishandeld worden ofzo, ieder z'n eigen ding.

Minder nuttige opmerking; ik krijg van dit onderwerp het liedje 'tweedehands jas' van kinderen voor kinderen in mijn hoofd.
Tim - Dinsdag 12 februari 2013 21:26
@ nick: dan ben je dus al zo iemand die denkt dat dieren structureel anders in elkaar zitten dan mensen, zo ook emoties. En dat denk ik niet. Ik doe niet aan specïsme.
@ mijn respondent: sorry, maar de Bijbelverhaaltjes moet je echt met een korreltje zout nemen. Wetenschap helpt je verder, de Bijbel is achterhaald. Sorry als het niet sociaal overkomt, maar de waarheid is voor mij een groter goed dan traditie. Boeddhisme daarentegen vind ik wel weer een mooie levenswijze. Maar dat is een andere discussie en waarschijnlijk gaan mensen zich ergeren als we er hier langer op door gaan.
@tim - Dinsdag 12 februari 2013 21:28
Als de bijbel zo achterhaald is, waarom zijn er dan zo veel gelovige wetenschappers?
Tim - Dinsdag 12 februari 2013 22:01
@ vorige: goeie vraag. Vind ik ook nog steeds heel boeiend. Maar om het weer terug te brengen op het onderwerp: volgens mij precies dezelfde reden als waarom sommige anti-bont-mensen kiloknallers kopen: ze denken niet goed genoeg door.
Maar dat is mijn theorie :)
Kim300808 - Dinsdag 12 februari 2013 22:12
Klopt, Iris!

**Note: ik heb de opmerkingen daaronder niet gelezen**
nick - Dinsdag 12 februari 2013 22:27
tim, dieren zijn geen mensen en mensen zijn geen dieren, dieren hebben een instinct en mensen hebben een ziel.
dieren hebben wel gevoel net als mensen, daarom zijn we ook goed voor ze.
nick - Dinsdag 12 februari 2013 22:27
tim, dieren zijn geen mensen en mensen zijn geen dieren, dieren hebben een instinct en mensen hebben een ziel.
dieren hebben wel gevoel net als mensen, daarom zijn we ook goed voor ze.
TF - Dinsdag 12 februari 2013 23:16
Wat een verhaal over bont niet kan oproepen in de reacties..... :-/
Jenn - Woensdag 13 februari 2013 02:03
That Nick-person is freaking me out mann....
Relifundi's.... BRRRRR

Dieren geen ziel... Geef me even een bijbeltekst waar dat staat NICK
m - Woensdag 13 februari 2013 07:54
In het algemeen, als je er de bijbel bij betrekt: Zeg dat het jouw mening is en aub niet omdat het in de bijbel staat. Je hebt toch zelf ook een mening? Het wekt namelijk frustratie op. Het geeft al snel een beeld van: Zo is het, einde discussie, zo worden sommige dagelijkse onderwerpen of problemen untouchable, onraakbaar, met alle gevolgen van dien, denk ik.
Iedere dag weer opnieuw kun of moet je kijken of sommige dingen die we doen wel zo handig zijn. Iedere dag weer is er nieuwe kennis ook, zodat we dingen ook kunnen of vooral WILLEN veranderen, omdat we het niet meer zo willen als voorheen.
E - Woensdag 13 februari 2013 08:13
In de tijd van de bijbel. waren dieren gewoon een bedreiging voor mensen. Je moest oppassen voor ze. Slangen, grote wilde dieren, ect. NU is het andersom en zorgen wij ervoor dat dieren zelf uitsterven. Dieren zijn er niet voor de mens. Het zijn prachtige wezens met een eigen leven.
Ik geloof ook in God, maar ik geloof niet de bijbel letterlijk. Ik geloof ook in boeddhisme en hindoeïsme, ect (Ik denk ook dat veel wetenschappers niet alles letterlijk nemen in de bijbel).

Het is goed om geen bont meer te dragen, vind ik! Tuurlijk plofkip is erg! Ik koop ook biologisch vlees (wel heel duur :S). En voor make-up ben ik bij HEMA, dat is proefdiervrij, straks moet alles proefdiervrij in Nederland zijn. Maar het is nog steeds goed om anti-bont reclame te maken! Ik vind het echt te erg om bont te maken voor mode... Die dieren hebben echt geen leven en worden geslacht, soms op verschrikkelijke wijze!

Ellebelle - Woensdag 13 februari 2013 09:08
Oh oh, nu komen alle fanatieke veganisten weer om de hoek kijken... Iedereen die bont weigert maar leer draagt is hypocriet. Iedereen die bont weigert maar vlees eet is hypocriet. Iedereen die proefdiervrije make-up gebruikt maar wel vlees eet is hypocriet. Iedereen die plofkip weigert maar wel varken eet is hypocriet... En ga zo maar door. Bij ieder artikel over dit soort thema's komen de zelfde reacties weer tevoorschijn, en ik erger me er dood aan.
Ik zou zeggen: Wees blij dat mensen zich steeds bewuster worden van deze zaken! Ieder mens dat geen echt bont draagt is er 1. Ieder mens dat kiest voor dierproefvrij is er 1. Ieder mens dat plofkip boycot is er 1.
Je kan ons hypocriete mensen wel gaan veroordelen, maar niet iedereen is zo'n superduper wereldredder als jullie. Ik draag bij waar ik kan, ik neem stappen en maak keuzes die voor mij goed zijn. Maakt dat een groot verschil? Nee. Maakt het een beetje verschil? Ja. Als je echt wat geeft om de dieren moet je ophouden met ons de grond in te trappen omdat we hypocriet zouden zijn. We maken een beginnetje, dat moet je steunen en niet afbranden!
Nefertari - Woensdag 13 februari 2013 09:09
Dieren verschillen in mijn opzicht niet veel van mensen. Maar ik draag wel bont, mits dit verantwoord gemaakt is! Er moet dus aangetoond zijn dat het dier hiervoor niet mishandeld, gemarteld of wat dan ook is. Hetzelfde geldt voor leer. Ze moeten er gewoon een soort eco-systeem voor maken net zoals ze dat doen met biologische producten etc. Het lijkt me by the way geweldig als we ook kleding van varkensleer zouden krijgen! Het idee dat je een huidje over je huidje draagt, het is gewoon fantastisch!! Het gaat dan zo terug naar het primitieve concept dat kleding er is om het lichaam warm te houden. Dat combineren met de hedendaagse decoratie e.d.: GENIUS!! Na mijn dood, wil ik mijn lichaam overdragen aan de wetenschap, maar dan de wetenschap om te kijken of ze van die huid ook tassen of kleding kunnen maken! Organen worden natuurlijk gedoneerd!
nick - Woensdag 13 februari 2013 17:14
aangenaam jenn, ik zou zeggen lees de bijbel en begin bij het begin, kom je het vanzelf tegen.
Verder ben ik het er natuurlijk mee eens dat mensen goed moeten zijn voor dieren, ik ben ook goed voor mijn dieren, zelfs voor mijn mede mensen al verdienen ze dat soms niet.
En een oordeel is snel gemaakt, neem de moeite om iemand te leren kennen.
nick - Woensdag 13 februari 2013 18:21
weet je wat zo jammer is, iedereen is zo vol over het moorden van dieren, maar dat er
nick - Woensdag 13 februari 2013 18:21
weet je wat zo jammer is, iedereen is zo vol over het moorden van dieren, maar dat er
nick - Woensdag 13 februari 2013 18:23
weet je wat zo jammer is, iedereen is zo vol over het moorden van dieren, maar dat er weet ik veel hoeveel moorden er gepleegd worden door abortus en euthanesie daar hoor je bijna niemand over.
sophie - Woensdag 13 februari 2013 18:32
tegenwoordig heb je ook veel bont van afval uit het slachthuis. hier worden de dieren niet speciaal gedood voor het bont, maar wordt ook het vlees verkocht.hier heb ik iets minder moeite mee, omdat ze niet puur voor de kleding gedood worden. maar ik als vegetarier blijf er toch fel tegen.
Lamp - Woensdag 13 februari 2013 19:57
Iemand die zegt dat dieren alleen een instinct hebben en geen hogere cognitieve vermogens (zielen bestaan niet, sorry je gaat dood en that's it, face the truth) is echt bullshit.
Dat motiveert me dan ook niet echt om de rest van je 'argumenten' in overweging te nemen nick..
nick - Donderdag 14 februari 2013 00:36
lamp, maakt niet uit, mensen kunnen praten met elkaar, dieren kunnen niet praten, hierin zit al een verschil, als je dat niet wil of kan zien is niet erg.

Even iets naar de makers van deze site, als je na het uitzetten van de pc weer op deze site komt kan je steeds opnieuw stemmen, dus ben je voor of tegen, je kan steeds je stem uit brengen, dat geeft niet echt een eerlijk beeld.
Lamp - Donderdag 14 februari 2013 19:56
Alleen omdat mensen kunnen praten hebben ze meer rechten dan dieren?? Wat is dit voor discriminatie. Riekt naar nationaal-socialisme als je het mij vraagt: alleen mensen met blauwe ogen en blond haar mochten blijven leven en de rest had geen rechten.....