Niet weer in de separeer

 

Vanavond kon je bij Nieuwsuur kijken naar het verhaal van Nicole over haar ervaring met opsluiting in een isoleercel. Je kunt deze uitzending terugkijken helemaal onderaan deze blog. || Nietsvermoedend, besloot ik toe te geven dat het zo niet langer kon. Een opname leek de enige uitweg uit mijn cirkel van zelfdestructiviteit. Het lukte me niet langer om mijn verantwoordelijkheden te dragen en voor mijn eigen veiligheid in te staan. Ik was al mijn kracht en levenslust verloren. Ik had hulp nodig. Het was misschien wel de moeilijkste beslissing die mijn ouders in hun leven hebben moeten maken. Je eigen dochter uit handen geven, doe je natuurlijk niet zomaar. Het was verschrikkelijk. Het voelde alsof ik mijn ouders afwees, terwijl ik ze eigenlijk vast wilde houden en nooit meer los wilde laten. Ik was bang. Wat ging er gebeuren? Hoe zou ik hier weer uitkomen? En kwam het allemaal nog wel goed?

meisje muur
bron foto

De eerste weken deed ik ontzettend mijn best. Ik volgde braaf het dagprogramma in de hoop dat ik me dan beter zou gaan voelen. Praten vond ik lastig, waardoor het me ook niet lukte om te delen hoe ik mezelf echt voelde. Naar zes weken was daar mijn eerste behandelplanbespreking. Het ging goed met mij en binnenkort zou ik naar huis toe mogen. Gedachten schoten door mijn hoofd. "Naar huis?! Hoe konden ze me nu naar huis sturen?" Ik voelde mezelf nog net zo ellendig en in mijn hoofd was ik nog steeds iedere minuut van de dag aan het vechten om mijn hoofd boven water te houden en mezelf niets aan te doen. Maar hoe zwaar de strijd ook was, ik kon er met niemand over praten en voelde mezelf ontzettend eenzaam.

Kort daarna ging het mis. De spanningen liepen steeds verder op en ik kreeg heftige paniekaanvallen. Een mokerslag voor mijn lichaam die steeds verder uitgeput raakte. Mijn vechtlust bereikte een dieptepunt. Ondanks dat ik was opgenomen op een gesloten afdeling, deed ik opnieuw een poging om uit het leven te stappen. Dit trok ik niet meer.

Het duurde niet lang voordat ik gevonden werd. Een heel team van verpleegkundige kwam om me heen staan. Zelfs de afdeling kon mij niet meer de veiligheid bieden die ik nodig had. Ik zou worden gesepareerd. Niet weten wat me boven het hoofd hing, besloot ik niet tegen te stribbelen. Ik was nog volledig beduusd van het feit wat ik zojuist had uitgehaald. Hoe had ik zo dom kunnen zijn?

screwed up

In de separeer moest ik mezelf uitkleden. Er bleven drie verpleegkundige bij staan, om te kijken of ik wel alles uit had gedaan. Vervolgens werd ik gecontroleerd of ik niet ergens wat had verstopt of achtergehouden. Op dat moment drong dit nauwelijks meer tot me door. Dit maakte ik niet mee, het was vast een droom.

De volgende ochtend werd ik wakker. Ik lag op een koud matras, in een kalle witte ruimte. In plaats van mijn pyjama droeg ik een veel te groot blauw anti-scheurhemd. Ik voelde me verschrikkelijk en mijn lichaam deed overal pijn. Niet veel later kwamen er drie begeleiders van de afdeling binnen. Ik zat in de separeer en er was een inbewaringstelling (IBS) voor mij aangevraagd. Ik mocht pas uit de separeer komen als ik het veilig zou houden. Natuurlijk wilde ik daar zo snel mogelijk weg. Ik zei dat ik het nooit meer zou doen en mocht gelukkig weer terug naar de afdeling. Daar werd mij verteld wat de IBS inhield. Er zou een rechtszitting komen, omdat ik mezelf in gevaar bracht. Voorlopig mocht ik niet meer naar buiten en aan het behandelprogramma meedoen. Dit interesseerde me weinig, van poep scheppen op de zorgboerderij en wandelingetjes over een deprimerend GGZ terrein, ging ik me toch niet beter voelen. Ik trok me terug op mijn kamer en verstopte mezelf onder mijn eigen, dikke, warme en veilige dekens.

Wat er de nacht ervoor gebeurd was kon ik nog steeds nauwelijks bevatten. Wat had ik gedaan en hoe had ik het ooit zo ver kunnen laten komen? Mijn gedachten beangstigde mij en opnieuw kreeg ik een zware paniekaanval. Gezien het voorval van de dag daarvoor maakte de verpleging zich ernstige zorgen. In plaats van me gerust te stellen, werd er besloten dat ik terug moest naar de separeer. Dit veroorzaakte nog meer paniek. "Niet weer in de separeer!" En in plaats van mee te werken, ging ik dit keer in verzet. Ik wilde niet opnieuw opgesloten worden. "Ik had toch helemaal niets verkeerds gedaan?!" Met al mijn kracht klampte ik mezelf aan mijn bed en schopte ik van me af. Ik was niet van plan om mee te gaan.

Op dat moment wist ik nog niet dat ik dit gevecht nooit zou winnen. Via een alarm werd er om versterking gevraagd. Van alle afdelingen kwamen er mensen naar mijn kamer gestormd. Met minstens tien man werd ik aan alle kanten vast gepakt en naar de separeer gevoerd. Ik had me nog nooit zo klein en machteloos gevoeld. Daar zat ik dan, opnieuw alleen opgesloten in dezelfde separeer waar ik de nacht van te voren ook al in verbleef.

alone

Ik was boos, verdrietig en verlangde enorm naar mijn ouders. In plaats daarvan mochten zij niet bij mij op bezoek komen. Ik verloor al het vertrouwen in de mensen die mij moesten helpen om beter te worden. In plaats daarvan ging ik mezelf alleen maar slechter voelen. Ik kwam opnieuw in een vicieuze cirkel terecht, werd steeds destructiever en belandde vrijwel dagelijks in de separeer. Mijn zelfdestructiviteit kwam steeds meer in het teken te staan van mijn laatste beetje autonomie. Hoe meer ik hierin beperkt werd, hoe creatiever ik werd in het mezelf pijn doen. Ik stelde alles in het werk op te laten zien dat de hulpverlening niet van mij zou winnen. Ondertussen bracht ik mezelf daarentegen steeds verder de vernieling in. Ik kon het niet stoppen. Ik veranderde tijdens mijn opname van een "schattig" en verlegen meisje, in een ongevoelig en wreed wezen waar niemand tegen op gewassen leek. Vooral niet "ikzelf", ik was alle controle over mezelf en mijn leven kwijt.

Bij mijn overplaatsing naar een andere instelling aan de andere kant van het land, hoopte ik samen met mijn ouders, dat alles beter zou worden en ik een nieuwe start kon maken. Helaas werd mijn separeerprogramma ook hier voortgezet. Ditmaal niet in een zogenoemde separeer, maar in een gestripte kamer. Mijn kamer ging op slot. Ik had alleen een bed wat aan de grond zat vast geschroefd, mijn raam was afgeplakt en ik had geen gordijnen. Ik had alleen mijn scheurdeken en mijn scheurjurk, waar ik het de komende maanden mee moest doen. Geen leesboek, geen tijdschriften, niets... Nu hadden ze me echt alles afgepakt en had ik met geen mogelijkheid nog iets om voor mijn gevoel controle over te voeren. Behalve wanneer ik zou stoppen met eten. Dat was iets wat niemand af kon pakken, omdat ik dit zelf moest doen. Uiteindelijk bleek ik mezelf ook hiermee nog verder in de problemen te hebben gebracht. Na een paar weken kreeg ik gedwongen sondevoeding en werd ik gegrepen door anorexia. Een nieuwe jarenlange strijd volgde.

Toch is het me gelukt om uit mijn opname te komen. Helaas was hier een hele pijnlijke toestand voor nodig. Waar mijn leven stil stond en iedere dag hetzelfde was, ging de wereld buiten mijn opname gewoon verder. Mijn voorheen gezonde opa, bleek kanker te hebben en terminaal te zijn. Ik wilde hoe dan ook een waardig afscheid van hem kunnen nemen. Ik heb alles op alles gezet om mezelf te "gedragen", het veilig te houden en goed voor mezelf te zorgen. Dit ging zeker niet vanzelf, maar ik had een hele sterke wil en motivatie. Ik had niets meer te verliezen, alleen nog maar te winnen. Ik leerde mijn destructieve kracht om te zetten in een positieve kracht die mij vooruit hielp. Nadat ik het een paar maanden helemaal veilig hield, kon ik langzaam gaan oefenen met meer vrijheden. Toen dat goed ging mocht ik ook voor het eerst weer naar buiten en op verlof! Dit was een ontzettend spannende tijd, omdat ik al bijna een jaarlang niet meer buiten was geweest.

vrijheid madeliefjes

Ondanks dat mijn opname 5 jaar later nog steeds een enorme impact op mijn leven heeft, gaat het inmiddels goed met me. Ik heb een eigen huis, zorg goed voor mezelf en neem mijn verantwoordelijkheden. Ik kan nog steeds niet bevatten wat er tijdens mijn opname allemaal is gebeurd. "Macht" en "onmacht" kan vreemde dingen doen met mensen. Gelukkig wordt ik met de tijd steeds meer de 'oude' en heb ik een heleboel levenslessen die hebben bijgedragen aan mijn weerbaarheid. Zo heeft alle pijn en het verdriet uiteindelijk toch nog een doel gehad, zullen veel mensen denken. Dat is misschien ook zo, maar het heeft me ook heel veel gekost. Ik weet nu tenminste wat vrijheid voor mij betekent. Daar probeer ik mezelf aan vast te houden en ik laat me dat nooit meer afpakken.

Vanavond kon je bij Nieuwsuur kijken naar het verhaal van Nicole over haar ervaring met opsluiting in een isoleercel. Onderstaand kun je dit programma item terugkijken.

Nicole werkt nu als ervaringsdeskundige voor Proud2Bme en GGzE.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Amaya - Dinsdag 17 juni 2014 19:21
Woow wat knap dat je dit zo kan vertellen! ik ga zeker kijken vanavond!
butterfly - Dinsdag 17 juni 2014 19:23
woow heftig..
Ik - Dinsdag 17 juni 2014 19:32
Poeh, wat heftig zeg! Mijn gedachte is dat zoiets nóóit iemand aangedaan zou mogen worden...maar tegelijk besef ik me dat je er misschien niet meer geweest was als het niet was gebeurd. Een lastig vraagstuk hoe je iemand op een humanere manier kan behandelen, en hem of haar tóch zo'n hoge mate van bescherming tegen zichzelf kan bieden.
Maanmeisje - Dinsdag 17 juni 2014 19:45
Wat heftig allemaal zeg! Fijn dat het nu goed met je gaat. Ik ga zeker kijken vanavond!
Lavanya - Dinsdag 17 juni 2014 20:07
Respect dat je er zo over durft te praten! Wil je heel veel sterkte wensen, ga vanavond zeker kijken.

Liefs
m - Dinsdag 17 juni 2014 20:16
Ik word heel stil van je verhaal. Maar ook boos op de ggz. Dat het separeren je alleen maar in een negatieve spiraal bracht. Ik ken de ggz zelf. Ben zelf al jaren in behandeling. Klinische afdelingen boezemen me altijd angst in.
Jantje - Dinsdag 17 juni 2014 21:21
Pffff wat erg… en walgelijk. Wat moet je je vreselijk gevoeld hebben zeg.. 10 mensen die op je afstormen jeetje..
Vera - Dinsdag 17 juni 2014 21:28
Heel heftig. Ik heb enorme bewondering voor dat je het hier deelt. Ik ga vanavond kijken.
*MAAN* - Dinsdag 17 juni 2014 21:40
helaas ik herken het allemaal het strippen van de kamer het separeren en alle andere manieren die je kunt bedenken
Anoniem - Dinsdag 17 juni 2014 21:54
Wauw. Wat ontzettend mooi verteld.
En tegelijkertijd is het zo pijnlijk herkenbaar.
Het niet beseffen, de leegte van een separeer en hoe klein je je dan voelt.
Als niks meer mag, je niet weet of je wel veilig bent voor jezelf.
Die angst gun je niemand.
Ik heb onwijs veel respect voor je.
RubyRed - Dinsdag 17 juni 2014 22:05
Zo herkenbaar. Wat dapper dat je je verhaal durft te delen! Kanjer!
lindy - Dinsdag 17 juni 2014 22:18
Heftig !
Ik - Dinsdag 17 juni 2014 23:27
Super veel respect voor jou Nicole! Niet alleen voor het openlijk delen van je verhaal, maar ook hoe je zóver bent gekomen, en uit dit diepe dal bent geklommen.

Je vertelt dat je helemaal geen behandeling hebt gehad in de instelling, maar toen vroeg ik me af wat dan wél hetgene is geweest dat verandering in gang heeft gezet...waardoor je anders ging denken of handelen en er uiteindelijk uit bent gekomen.

Veel liefs en alle geluk voor de toekomst
Rimke - Dinsdag 17 juni 2014 23:38
Goed bezig Nicole! :)
Denisee.. - Dinsdag 17 juni 2014 23:47
Ik heb het gezien,
indrukwekkend en heftig verhaal!
Mar - Woensdag 18 juni 2014 00:15
Wat knap dat je met je verhaal naar buiten durft te komen. Je komt heel krachtig over en ik heb veel bewondering voor je hoe je je leven terug hebt weten op te pakken.
xBente - Woensdag 18 juni 2014 07:38
Pff heftig zeg... En echt respect voor hoe goed je uiteindelijk eruit gekomen bent 5 jaar later.
Sharon - Woensdag 18 juni 2014 08:18
Net de aflevering terug gezien. Lieve Nicole: wat moet jij een moeilijke tijd hebben gehad. Maar onthoud: je bent een lieve en prachtige jonge vrouw. Knap Hoe je uit het diepe dal bent gekropen. Bewondering hoor meid!
little-teddy - Woensdag 18 juni 2014 09:40
Wat mooi geschreven nicole!
Je bent echt geweldig en hebt al veel bereikt.
Ik hoop dat ook de nasleep steeds minder zal worden zodat je echt kunt gaan genieten van alles. Respect!
Liefss
Spike - Woensdag 18 juni 2014 13:48
Heel veel respect voor jou. Hoop dat je openhartigheid iets los heeft gemaakt en dat men hiermee echt aan de slag gaat. Ik wens je alle goed voor de toekomst. Na zo'n strijd is dat meer dan verdiend....
N.I.91 - Woensdag 18 juni 2014 16:10
Erg knap en dapper dat je over deze pijnlijke ervaringen hebt kunnen en durven vertellen en letterlijk je stem hebt laten horen op tv aan de andere mensen van Nederland!
AnaMan - Woensdag 18 juni 2014 20:28
Wauw, wat een indrukwekkend verhaal!!!
Ik ben heel blij dat het nu weer zoveel beter met je gaat!!!

Liefs,
AnaMan.
sneeuwvlokje - Woensdag 18 juni 2014 21:49
wat knap van je dat je dit kan vertellen en zo goed kan beschrijven. ik ga de aflevering denk ik wel terugkijken.
Puck - Donderdag 19 juni 2014 16:14
Waarom in hemelsnaam is in die uitzending zo'n separeercel met een groothoeklens gefilmd. Denken ze nou echt dat ze hiermee kunnen verbergen dat zo'n kamer in werkelijkheid nog VEEL kleiner is dan op de film te zien is?! Wat belachelijk.
Koffie - Donderdag 19 juni 2014 19:02
erg heftig verhaal.
Ik heb veel respect dat je het kan vertellen en dat je er toch ook in slaagt je goed te houden. Je bent ontzettend sterk.
Ik wens jou nog veel geluk toe!
*Esther* - Donderdag 19 juni 2014 20:50
Wauw wat knap dat je dit zo hebt kunnen vertellen.
Ik vond het een heel interessant verhaal!
JVDD - Vrijdag 27 juni 2014 11:03
Indrukwekkend verhaal en alle respect en bewondering voor je wilskracht en de ambitie je in te zetten voor andere met vergelijkbare problemen.
ikk - Woensdag 2 juli 2014 19:59
ik vind de hulpverlening echt eng! Dit maakt het toch alleen maar erger :S
Zelfconfrontatie - Zaterdag 2 augustus 2014 11:16
Wat knap dat je hier zo open over durft te zijn en wat vreselijk om zo langdurig gesepareerd te worden, terwijl je eigenlijk behandeling (hulp) nodig hebt.

Ik ben als puber opgenomen geweest in een jeugd GGZ instelling en werd daar stelselmatig gesepareerd, zelfs nadat de kinderrechter had geoordeeld dat het niet mocht. De separaties gingen met veel zoveel verzet en agressie van mijn kant gepaard, dat er soms 10 man bijgehaald werd, wat vaak kneuzingen bij mij tot het gevolg had en ik dan zat ik urenlang in eenzame opsluiting. Ze hielden me zelfs weg van school, het enige waar ik destijds in kon uitblinken. Ik voelde me als een wild dier wat werd aangevallen en probeerde te vluchten, wat helaas nooit lukte. Aangezien ze geen scheurkleding gebruikte en alleen riemen en schoenen verwijderden, kon ik regelmatig een walkman en één keer een gsm mee smokkelen. Van muziek werd ik rustig en met mijn gsm heb ik mijn vader kunnen alarmeren, dat hij zo kwaad werd, dat hij me bijna heeft opgehaald. Ik ben er zwaar depressief en zelfs suïcidaal van geworden. Iets wat niemand opgevallen is. Vooral de 1ste separatie was heftig, als 13 jarige trokken ze mijn tuinbroek uit, aangezien je je daaraan kan ophangen en ik was zwaar ongesteld en helemaal doorgelekt en er werd niks aangedaan. Wat een vernedering en gebrek aan respect was dat. Ook gaven ze me dwangmedicatie die ik totaal niet nodig had en waar ik zo stil als een muisje van werd. Eerst spuugde ik het uit, maar later moest ik dat op kantoor innemen. Toen ik daar weg was, heb ik die troep ook nooit mee ingenomen.

Ben uiteindelijk zelf uit de instelling weggegaan, doordat ik gelukkig vrijwillig was geplaatst, anders was ik echt in de goot of tussen 6 plankjes geëindigd. Een jaar daarna op mijn 16e ben ik op kamers gaan wonen en gaan studeren, 6 jaar in totaal om zelf hulpverlener te worden, iets wat ik zonder zelf te vertrekken nooit had kunnen bereiken. Heb daar ook niet de hulp nodig gekregen die ik nodig had. Ik blijk achteraf wat ik onbewust ook al wist geen vorm van autisme te hebben, wat ze daar beweerden, maar een hechtingsprobleem en inmiddels waarschijnlijk ook PTSS na een verleden van verwaarlozing, mishandeling, misbruik, pesten en 2 uithuisplaatsingen. Heb nog een lange weg met die vermoedelijke PTSS te gaan, aangezien ik daar pas een paar dagen geleden achter gekomen ben, doordat ik vastloop. Moet hiervoor nu professionele hulp gaan zoeken.

Zowel de opname als de separatie ervaringen zijn dingen waar ik met vrijwel niemand over praat uit angst voor afwijzing en door schaamte en stigmatisering. Ook al weet ik dat ik er niets aan kon doen en ik toen minderjarig was.
Meisje14 - Zondag 19 april 2015 18:45
Zo herkenbaar
Lisanne - Donderdag 7 mei 2015 21:25
Jeetje zo heftig!

Ik.hoop dat het goed komtbin de toekomst en geniet!
Anoniem - Zaterdag 17 oktober 2015 13:12
Wat een rake blog.
Zelf net ook voor het eerst gesepareerd.

Afschuwelijk.

Jou verhaal is voor mij echt een voorbeeld!
Janine - Maandag 14 december 2015 14:34
Janine - Maandag 14 december 2015 14:33
Wat naar voor je!! Ik ben momenteel ook opgenomen met een RM, welke zeker verlengd gaat worden! Ben oa erg suïcidaal en ook vrij onrustig, geagiteerd en erg rusteloos. Ook ben ik regelmatig erg in de war en reageer ik op te veel prikkels! Dit, omdat ik nu erg randpsychotisch ben en volgens de arts een flinke psychose aan het ontwikkelen is! De arts vertelde me , dat ik er vanuit moest gaan dat ik langere tijd gedwongen opgenomen zal blijven! En als ik niet mee werk, ik ook ( meer ) medicatie onder dwang krijg ingespoten! Ik heb me er bij neergelegd en eraan overgegeven, ik heb geen andere keus! Ik wordt hier erg in de gaten gehouden en zit twee korte dagdelen in de isoleer ( wat ik overigens fijn vindt , zo heb ik de minste prikkels en kom ik tot rust! ) dit heeft een vriendin voor me geschreven, ik krijg dat zelf even niet voor elkaar!)