Ik wilde perfect zijn en controle hebben

 

Maar vind jij jezelf dan dik? Wat is je geheim om zo vlug en zo veel af te vallen? Zullen we ruilen - jij wat kilootjes erbij en ik er een paar af? Als ik naar de mensen om me heen luister lijkt het alsof ze totaal geen idee hebben van wat het inhoudt om met een eetstoornis te kampen. Velen zien het als doorzettingsvermogen - een sterke wil om eindelijk ‘in shape' te raken en met succes het schoonheidsideaal na te streven. Velen zien het als normaal. Wie in deze samenleving wil nou niet een paar kilootjes kwijt?

Just Perfect

Ik vind dit niet normaal. Niemand zou dit moeten accepteren. Waarom moet iedereen zo nodig veranderen om OK gevonden te worden? Waarom moeten we alsmaar aan onszelf sleutelen voordat we een stapje dichter kunnen komen bij perfectie? Wake-up call: niemand is perfect. Niemand zal ooit perfect zijn. Een gewicht nastreven, non-stop werken en jezelf niks gunnen maken je niet mooier, slimmer of gelukkiger met je leven. De enige manier om dat te bereiken is door jezelf te accepteren en door je eigen kwaliteiten in te zien.

I learned this the hard way.

Als iemand mij vier jaar geleden verteld had dat alles wel weer terug in orde zou komen, zou ik stilletjes geknikt hebben terwijl ik het vanbinnen uitgeschreeuwd zou hebben in ongeloof. Ik dacht dat alles hopeloos was - dat ik voor altijd gevangene zou zijn van mijn eetstoornis.

Terwijl mijn vrienden uitgingen bleef ik thuis. En als ik mee ging voelde ik me zo rot dat ik dacht dat ik waarschijnlijk beter niet was meegegaan. Wanneer ik omringd werd door mensen voelde ik me alsof ik in een bubbel leefde, ver weg van alle anderen. Zelfs toen ik me op de Intensieve Afdeling van het ziekenhuis bevond kon ik mezelf er niet toe brengen om mijn leven terug te eisen van het duiveltje in mijn hoofd. En waarom zou ik? In een maatschappij waar iedereen leek te streven naar een maatje minder, complimentjes over haar uiterlijk en een perfecte school prestatie, waarom zou ik?

Ik wilde perfect zijn. Ik wilde controle. Totale controle. Na jarenlange pesterijen wilde ik eindelijk geaccepteerd worden. In mijn nieuwe school wilde ik vriendinnen maken en het respect van mijn leraren winnen door het leveren van uitstekende prestaties. Ik ging voor de 10/10, de workaholic, de beste vriendin en het perfecte totaalplaatje!

Terwijl ik zwakker en zwakker werd voelde ik me steeds depressiever. Mijn doelen vervaagden en deden er niet meer toe. Terwijl mijn gewicht verder zakte werd dat mijn nieuwe doel. Als ik niet perfect kon zijn kon ik er beter helemaal niet meer zijn, toch? Ik had eindelijk iets gevonden waar ik daadwerkelijk goed in was: gewicht verliezen. Het leek allemaal zo simpel totdat ik besefte hoeveel pijn ik mijn ouders deed met mijn zelfdestructie. Hun emotie stond me in de weg. Hier ben ik ze nog steeds dankbaar voor.

just perfect

Stilletjes aan begon ik terug te eten. Huilend en roepend weliswaar, maar hap na hap leidde ik mezelf terug naar herstel. Stilletjes aan begon ik mijn passies terug op te pakken. Ik begon terug te schrijven, terug kunst te maken en terug mijn oude hobbies te beoefenen. Ik hield en houd nog steeds een dagboek bij, heb mijn eigen recovery YouTube kanaal, schilder, lees en schrijf mijn eigen verhalen. Telkens weer kom ik met iets nieuws. Ik gebruik niet langer eten als mijn uitlaatklep.

Soms schilder ik om de tijd te verdrijven en soms om mijn gedachten op nul te zetten. Soms schilder ik omdat ik er gewoon helemaal in op kan gaan. Schrijven doe ik voor mijn plezier, evenals om dingen van mij af te schrijven. Soms schrijf ik gewoon voor het genot van het schrijven zelf.

Voor al deze redenen heb ik uiteindelijk een volledig Engelstalig boek geschreven en gepubliceerd . "Just Perfect" heet het. "Just Perfect" vertelt het verhaal van een zestienjarig meisje, Christina, dat dezelfde ervaringen ondergaat als ik. Mijn geschiedenis met pesters, vechtend tegen mijn eigen twijfels. Het heeft meer dan drie jaar geduurd om mijn boek te schrijven, maar het was het waard. Het was het meer dan waard. Voor mij was het bijna een therapeutisch proces; voor mijn lezers een bron van inspiratie en motivatie. Door de stappen die ik gezet heb kan ik nu zeggen dat ik hier trots op ben.

Just Perfect

Ik ben Hanne Arts en ik ben negentien jaar oud. Ik heb al zo veel meegemaakt in mijn leven. Ik heb al zo veel stappen gezet. Maar ik ben niet de enige die deze stappen kan zetten. Ook jij kan dit. Dompel jezelf onder in je hobby's: knutsel, schrijf, lees en droom. Weet dat ook jij genezing waard bent en dat ik in je geloof. Het belangrijkste is dat jij die overtuiging deelt. Geloof in jezelf.

Van Hanne mochten we 5 boeken (Engelstalig) weggeven. Je kunt kans maken op het boek door hieronder een reactie achter te laten en vervolgens een e-mail te sturen naar win@Proud2Bme.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Eefjewentelteefje - Woensdag 27 juli 2016 13:06
Wauw wat is dat verhaal herkenbaar! Ik ben er even stil van, die laatste dik gedrukte zin daar zit de kern van mijn eetstoornis. Ben ik het wel waard te genezen? Kan ik het wel? Kan ik dat perfectionisme wel loslaten als ik genees? Ik zou dit boek dolgraag willen winnen, ben erg benieuwd of er antwoorden zijn op deze vragen en hoe je ermee om kan gaan als die er niet zijn. Misschien dat het me kan helpen bij mijn herstel.
Robijntje - Woensdag 27 juli 2016 13:22
Miku - Woensdag 27 juli 2016 13:33
Wauw... zooo herkenbaar! Schilderen helpt mij ook heel erg. En schrijven trouwens ook. Mijn (eetstoornis) gedachten gang gaat vaak in het Engels dus dit boek zou daar perfect bij aansluiten.Als ik niet win, is het dan ook te koop?
*** - Woensdag 27 juli 2016 13:37
Sommige boeken moet ik gewoon lezen alleen al omdat de persoon achter het boek me zo inspirerend lijkt. Dit boek is er één dat op mijn to-read lijstje kwam te staan toen ik toevallig een week of twee terug een volgverzoek kreeg op IG van deze dappere meid en ik begon te googlen omdat ik benieuwd was wie ze was. - ja ik geef toe, soms heb ik wat weg van een stalker ;-) -
cin - Woensdag 27 juli 2016 13:42
heel herkenbaar, zeker omdat het omschrijven van de gebeurtenissen zo moeilijk kan zijn..en als je dit dan leest is het herkenning en ook iets van durven schrijven over...
Palu - Woensdag 27 juli 2016 13:57
Inderdaad een zeer herkenbaar verhaal. Ik hoop dat ik hiervan kan leren en er moed uit haal!
Xx - Woensdag 27 juli 2016 14:03
Ook voor mij herkenbaar, heel dapper hoe je ermee omgaat en super knap dat je een boek hebt geschreven! Het ga je goed!! :)
Merel - Woensdag 27 juli 2016 14:48
Heej Hanne

Lang geleden dat ik nog iets van je gehoord heb. Ik hoop dat ik uit dit bericht juist kan afleiden dat je je een pak beter voelt dan een jaar geleden. Je mag daar echt trots op zijn! Je hebt het volledig aan jezelf te danken.
Hopelijk lukt het om deze weg te blijven bewandelen;)

Groetjes Merel
rachel - Woensdag 27 juli 2016 15:01
ik herken me echt heel erg in je verhaal, het verdriet van mijn ouders heeft er voor gezorgd dat ik wilde herstellen. De weg naar genezing is lang en zwaar, maar ik geloof dat iedereen kan herstellen, zolang je maar niet de moed verliest.

xx
fam - Woensdag 27 juli 2016 15:33
Zit nu in de zoektocht naar mijn hobby's. Ben aan het schilderen, haken, lezen enz. Het voelt nu nog allemaal heel onwennig en niet van mij. Het is moeilijk om te ontdekken wat ik wil en wat mijn passies zijn. Maar ooit kom ik erachter. Dan heb ik niet meer de eetstoornis nodig om iemand te zijn. Het lijkt mij een inspirerend boek!
MJLove - Woensdag 27 juli 2016 15:41
Dit is zo herkenbaar.. Altijd streven naar perfectie en de controle niet los kunnen laten. Ik hoop er ooit normaal mee om te kunnen gaan, zodat eten en andere dingen mij niet zo belemmeren in het genieten van het leven.
Karlijn - Woensdag 27 juli 2016 15:58
Dit lijkt me een super interessant boek!
So fingers crossed...
Anoniempje181111 - Woensdag 27 juli 2016 19:06
Zo dat kwam even binnen zo herkenbaar. Heb/wil ook altijd perfect zijn en de controle hebben. Heb het vaak heel moeilijk gehad omdat het niet haalbaar is om alles ondee controle te hebben of perfect te zijn ook al zou ik dat maar al te graag willen
Carola - Woensdag 27 juli 2016 20:56
LIeve Hanne
Ondanks dat ik je nog niet kende hiervoor vind ik het dapper dat je dit heb kunnen/durven schrijven .
Het boek zou ik graag willen lezen omdat ik veel ervan herken. wil graag alles perfect doen en overal controle over willen hebben. Doordat ik dit wil doen ben ik al veel dingen kwijtgeraakt, en hoop dat ik inspiratie uit het boek hieruit kan halen om verder te kunnen gaan Daarnaast moet ik aan mij Engels werken dus lijkt het mij door dit boek een leerzame manier.
Gil - Woensdag 27 juli 2016 22:02

Waww!!! Dit is zo herkenbaar.. Altijd streven naar perfectie en de controle niet los kunnen laten. Lijkt me een interessante boek!
Bianca222 - Woensdag 27 juli 2016 22:38
Lijkt me een heel inspirerend boek! Net begonnen mer therapie en proberen mezelf terug te vinden ipv obsessief sport naar hobbies. Zou het boek graag willen winnen, om er mogelijk meer motivatie/inspiratie uit te halen naar het herstel. X
Bianca222 - Woensdag 27 juli 2016 22:38
Lijkt me een heel inspirerend boek! Net begonnen mer therapie en proberen mezelf terug te vinden ipv obsessief sport naar hobbies. Zou het boek graag willen winnen, om er mogelijk meer motivatie/inspiratie uit te halen naar het herstel. X
xxsoof - Donderdag 28 juli 2016 06:15
Iedereen heeft zo zijn moeilijkheden die hij/zij. Mijn uitweg hiervoor was eten, waardoor heb/had ik regie over mijn leven. Het begon vooral als een afleiding voor spannende dingen en langzaam kroop het in me, dat allesverwoestende stemmetje. En nnu? Nu wil ik niets liever dan er vanaf komen. Het werkt bij mij als een pleister. Als er een medicijn zou zijn waarmee ik morgen x kilo zou zijn aangekomen zou ik het zonder aarzelen nemen. Helaas kun je deze pleister er niet in een keer aftrekken, maar zul je de pijnlijke langzame manier moeten kiezen (die het zeker waard is!). Hoe graag ik ook wil aankomen ik houd angst voor eten zelf, de onregelmatigheden maken mij nervous en ik dreig terug te vallen in het eten. Ik probeer alle hulp die ik kan krijgen te omarmen om mentaal (en fysiek) beter en sterker te worden. Ondanks mijn wil vind ik veel dingen nog eng, weet ik niet de goede manier van aanpakken en lukt het gewoon weg NOG niet helemaal "perfect", waar ik verdrietig van kan worden. Gelukkig is er deze website en die van jou (Hanne Arts) met filmpjes en blogs die mij erg helpen mijzelf te herontdekken en mijn leven weer op de rails te krijgen:) Jou boek lijkt mij heel inspirerend en helpend in de weg naar (mijn) herstel.
Marleen P - Donderdag 28 juli 2016 08:23
Wow, lijkt me een ontzettend mooi en inspirerend verhaal. Het is precies hoe het bij mij is gegaan. Streven naar perfectie. Na de vakantie weer naar school, ben erg bang om weer in mijn oude patronen terug te vallen. Ik hoop dat dit boek handvatten geeft om dat biet te doen, maar me laat inzien dat je niet perfect kan zijn maar dat je het waard bent om gelukkig te zijn! Ook leuk dat het in het Engels is, kan mijn taalvaardigheden oefenen ;).
Lau - Donderdag 28 juli 2016 09:28
De tranen komen onmiddellijk als ik dit stukje lees.. Hoewel ik aan het herstellen ben en echt heel goed opweg, blijf ik vaak het gevoel hebben gevangen te zijn. Het streven naar perfectie.. Die overmatige controlebehoefte.. Ik herken het allemaal. Maar dit lezen geeft hoop. Ik voel even extra dat het het vechten wel waard is en dat ik lief voor mezelf mag zijn. Het pesten van vroeger is voorbij, nu nog het pesten van mezelf. Dat verdien ik!
B - Donderdag 28 juli 2016 09:45
Wauw, wat een mooi artikel. Het boek lijkt me heel inspirerend en waardevol. Ik doe graag mee aan de winactie.
Flower - Donderdag 28 juli 2016 13:14
Jeetje Hanne wat knap van je dat je zover gekomen bent en zelfs een boek hebt geschreven. Dit geeft me weer hoop voor mijn eigen situatie. Ik herken het perfectionisme heel erg, hopelijk ben ik net zo sterk als jij en kan ik mijn ES loslaten.
Birr - Vrijdag 29 juli 2016 09:12
Ik volg Hanne haar recovery kanaal op youtube. Wat een bijzonder en inspirerend persoon. Ze is echt een voorbeeld, ik heb erg veel respect voor haar. Ook ben ik heel erg benieuwd naar haar boek. En doe ik graag mee aan de win actie. Ik hoop ook echt dat het mij kan helpen, motiveren en inspireren met mijn herstel!
amber B - Vrijdag 29 juli 2016 19:20
Ziet er een geweldig boek uit! Net nu ik in opname ben, gaat het soms erg lastig om steeds weer motivatie te vinden. Dit boek zou dit kunnen en tegelijkertijd ook ontspanningen en afleiding brengen. Ook zou je dit kunnen uitlenen aan mensen waarvan je vindt dat die het zeker ook eens moeten lezen.
Respect voor dit bijzondere meisje en haar bijzondere boek!

Veel liefs
x
Aimee - Zondag 31 juli 2016 23:49
Lijkt me onwijs inspirerend en motiverend om de zware huidige strijd die ik momenteel met mezelf voer vol te houden voor een duurzaam herstel. Want motivatie en hoop, een uitzicht, is echt wat ik nodig heb. Momenteel is mijn BMI te laag om mijn behandeling te beginnen en de weg naar herstel lijkt daardoor nog wat beren op de weg te hebben.
Anouk - Donderdag 11 augustus 2016 21:56
Wauw wat herkenbaar en wat mooi geschreven van je. Je kunt super trots zijn op jezelf en nu dit boek!
Hanne Arts - Zondag 14 augustus 2016 13:46
Wow, super-bedankt voor alle leuke reacties! Ik vind het geweldig dat zovelen het boek willen lezen en mijn website en YouTube kanaal hebben gevonden. En inderdaad, als je het boek niet wint is het gelukkig ook nog verkrijgbaar via internet order (door bijvoorbeeld Amazon of CreateSpace).

Keep fighting! xx