Ik ben mijn eetstoornis echt zat

 

tessaAls klein meisje was ik altijd al aan de stevige kant, zeker in vergelijking met mijn tweelingzusje, die echt het tegenovergestelde lichaam had als ik. Zij, dun, en ik, al vroeg in de puberteit, heupen en een stukje steviger. De basisschool herinner ik me als een hele leuk en vrolijke tijd. Toch zat ik toen ook al in over mijn lichaam en gewicht. Ik weet nog dat toen ik in groep 5 of 6 me voor een onderzoek van de GGZ moest wegen, in de klas, dat ik me echt ontzettend schaamde voor mijn gewicht. Ik wilde het liefst dat niemand het zag.

Ook zijn er dagen geweest dat ik huilend op bed lag en vroeg aan mijn moeder waarom ik zo dik en lelijk was. Wat ook wel opmerkelijk was, was dat ik tot ik 13 was ongeveer, geen bikini aandurfde omdat ik mezelf daarvoor te dik vond. Maar goed, buiten deze dingen om was ik oprecht erg gelukkig volgens mij. Ik had veel vriendinnen en vond het leuk om dingen te leren.

Toen ik naar de middelbare school ging, veranderde er in eerste instantie niet zoveel met mijn lichaamsbeeld. De eerste klas vond ik een super leuk jaar, en ik voelde me heel erg op m'n gemak in mijn nieuwe klas, ik had veel nieuwe vrienden en vriendinnen gemaakt, zat in de organisatie van een jeugdfeest, in de feestcommissie van school, op zangles, en nog meer. Volgens mij was het in het begin van de tweede klas, dat ik besefte dat ik ook iets kon doen aan mijn slechte lichaamsbeeld, een keuze die eigenlijk best wel gezond was in het begin, want ik was immers best stevig. Ik ging afvallen, samen met een vriendin.

In het begin van mijn ‘afvalperiode', at ik zoals de meeste meiden die afvallen geen koekjes en snoep en ‘ongezonde dingen' meer, en omdat ik dus stevig was verloor ik vrij snel veel kilo's. Daar kreeg ik heel erg veel complimentjes over. Ik hoorde van veel mensen, onder andere mijn familie, dat ik er echt goed uitzag, slanker, gezonder. Ik was blij om dat te horen, maar ik was nog niet dun genoeg.

Ik viel steeds meer af, en toen ik in de zomervakantie van de tweede naar de derde klas naar Texel ging met een van mijn beste vriendinnen, zag ik dat als een kans om zo weinig mogelijk te eten. Niemand had überhaupt door dat ik toen al een tijd een eetstoornis had, omdat ik natuurlijk nog geen ondergewicht had, vanwege het hoge gewicht waar ik vandaan kwam. Ik was wel heel veel afgevallen, maar ik wist toch altijd iedereen ervan te overtuigen dat er ‘echt niks aan de hand was'. Die week at ik echt heel erg weinig, en ik viel ook weer af.

Toen ik thuis kwam, rende ik meteen naar de weegschaal om het ‘resultaat' te checken. Ik kon haast niet geloven was ik toen zag: Ik had het getal bereikt waar ik al zo lang naar toe wilde. Toch was ook dat getal weer niet laag genoeg. Vanaf die zomer tot aan de winter viel ik minder af, of nou ja, het ging gewoon veel minder snel. Hoe weinig ik ook at, er ging bijna niks meer van af. Dat frustreerde me enorm.

tessaOndertussen deed ik gewoon nog alles, en niemand had nog iets door van de ernst van de anorexia. Die winter besefte ik me dat het echt niet gezond was waar ik mee bezig was, en ik besloot zelf naar de huisarts te gaan. Deze verwees mij door naar het Jeugd Riagg. Ik had mijn ouders nog niks verteld, want ik schaamde me dood. Toen ik mijn eerste gesprek bij het Riagg had gehad, moest ik het toch echt gaan vertellen. Ik was werkelijk doods- en doodsbang voor hun reactie. Wat bleek: Mijn ouders hadden al veel langer dan ik dacht door dat er iets helemaal mis was, maar ze durfden het niet tegen me te zeggen.

Hier begon een lange periode van ongeveer twee jaar dat ik bij het Riagg in behandeling was. Ik had toen ernstig ondergewicht, maar mijn psycholoog vond niet dat het echt erg was, al zat ik met dit gewicht al onder mijn rustgrens, bleek later bij de Ursula kliniek.

Twee jaar later kreeg ik een grote terugval. Ik viel nog meer af en werd steeds somberder. Ik had me in mijn hele ‘eetstoornis periode' nog nooit zo ziek gevoeld. Maar mijn psycholoog bij het Riagg vond nog steeds niet dat het ‘slecht genoeg' ging om me door te verwijzen naar een gespecialiseerde eetstoornis kliniek. Wel had mijn diëtiste me toen al nutri's gegeven, omdat ik anders toch niks meer at. M'n ouders waren radeloos, ze wisten niet meer wat ze moesten doen. Ik had totaal geen motivatie om tegen de anorexia te vechten, ik was toch niet ernstig genoeg volgens het Riagg.

In de zomer van 2012 ging ik, ondanks dat het zo slecht ging, op vakantie. Ik zag deze weken weer als de ultieme uitdaging om te smokkelen en zoveel mogelijk af te vallen. Ik verzwakte aanzienlijk, en toen ik met mijn ouders en tweelingzusje naar het strand ging op die vakantie, moesten we ongeveer 150 meter lopen, maar ik hield het niet vol. De tranen stonden toen echt in mijn ogen, ik voelde me zo, zo slecht. Ik zei toen als grapje tegen mijn ouders (al meende ik het eigenlijk wel serieus), dat ik maar een rolstoel moest hebben. Ze vonden dat een rare opmerking, omdat ze niet inzagen dat ik écht niet meer kon. Ik at bijna niks meer en ik dronk heel erg veel cola light. Ik had constant ruzie over het eten, en ik ging zienderogen achteruit.

tessaToen ik thuiskwam, rende ik weer meteen naar de weegschaal, en ik was heel erg blij met het resultaat wat ik te zien kreeg. Of anders gezegd, de anorexia was heel erg blij. Mijn ouders daarentegen dachten dat ik in elkaar zou klappen, ik was heel erg mager en ook nog een heel erg somber. Uiteindelijk gingen m'n ouders zelf dan maar op zoek naar een andere kliniek, en we kwamen toen terecht bij de Ursula Kliniek. Ik bleek allang onder mijn rustgrens te zitten, en ik mocht niet meer naar school en ik mocht niet meer lopen, maar me in een rolstoel ‘voortbewegen'.

Het klinkt misschien raar, maar eindelijk voelde ik me, na al die jaren, serieus genomen. In de MFT (meergezinsdagbehandeling) kwam ik aan, en het leek steeds beter te gaan. Qua aankomen ging het ook daadwerkelijk goed, alleen mentaal ging het echt heel kut.

Ik sprak niemand meer, en het was een uitdaging als ik 1 keer in de 2 maanden een vriendin zag. Zo vreemd, want meestal was ik elke dag met vrienden, maar ik durfde het gewoon niet meer. Ik had veel sociale angst. Ook had ik hele erge woedeaanvallen, omdat ik zo somber was, en omdat ik heel veel angst voor eten had.

tessaEind Februari was ik zo somber dat ik zelfmoordgedachtes had gekregen. Ik had een plan gemaakt, en toen mijn ouders daarachter kwamen, werd ik opgenomen op de gesloten afdeling van de Bascule. Deze periode was denk ik mijn mentale dieptepunt. Ik was heel erg ongelukkig. Op 2 april startte ik in de deeltijdgroep van de Ursula, en vanaf die tijd is het echt heel erg snel in een stijgende lijn omhoog gegaan. Ik kwam aan, en ik ging uitdagingen aan op sociaal gebied, ik maakte veel g-schema's etc. Ik wilde echt heel graag beter worden, ik wilde mijn oude, super leuke leven heel erg graag terug. Die zomer was, mag ik wel zeggen, mijn echte omslagpunt. Ik mocht twee weken naar Frankrijk, en dat ging heel erg goed!

Daarna kwam het grootste hoogtepunt van het jaar: Lowlands! De Ursula en mijn ouders waren best wel bezorgd hierover, omdat ze echt niet konden inschatten of ik goed zou blijven eten. Echter ging het juist SUPER goed daar, en voor het eerst sinds lange tijd was ik héél erg gelukkig en blij, en was mijn lichaamsbeeld ook nog eens best goed!

En toen school weer begon, zat ik in een nieuwe klas, want ik had zoveel gemist dat ik moest blijven zitten. Daar had ik wel moeite mee, maar ik begreep het ook wel. Het voelde ook wel als een nieuwe start. Na ongeveer 7 maanden in de 3-daagse deeltijd stroomde ik door naar de vervolggroep, wat betekende dat ik nog maar 1 dag per week therapie had. Ik was zo blij, eindelijk kreeg ik wat meer mijn eigen leven terug.

Ik zit nu nog steeds in die vervolggroep, dus ik ben nog niet helemaal beter, maar ik ben al sinds deze zomer op een gezond gewicht, en ik ben weer mezelf geworden.

Ik voel me goed over wie ik ben, en ik ben weer net zo sociaal als vroeger. Ik doe dingen die ik leuk vind: - ik ben veel met mode en muziek bezig- en ik geniet echt met volle teugen van het leven. Ik heb nog wel eetgestoorde trekjes, maar ik ben ermee bezig.

Ik hoop dat ik snel 100% beter ben, want ik ben echt zoveel gelukkiger zonder een eetstoornis. En daarbij ben ik een eetstoornis hebben na meer dan vijf jaar wel echt zat.

Geniet van elke dag, ga met mensen om die je inspireren, en práát vooral met je ouders of met vrienden als je onzeker bent over jezelf, of iets dergelijks. Het leven kan echt zó geweldig zijn!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Cath - Donderdag 30 januari 2014 19:06
Je ziet er echt goed uit op die laatste foto! Keep on the good work!
Sunshine - Donderdag 30 januari 2014 19:10
Heel mooi geschreven, echt heel fijn om zo'n sterk verhaal te lezen.
Je bent echt goed bezig, heel knap!~
Bedankt voor het delen

Liefs, Sunshine
Cinderella..x - Donderdag 30 januari 2014 19:12
wauw echt tranen in me ogen!
mooi geschreven!
Je bent echt zo sterk en dapper! Mag je zeker trots op zijn :)
coulditbeme - Donderdag 30 januari 2014 19:14
Je bent een topper lieve tes (of honingbijtje hihi) ik vind het onwijs knap dat je dit al bereikt hebt!
Paula. - Donderdag 30 januari 2014 19:15
Lieve lieve Tessa, wat heb jij hard gevochten en dat doe je nog steeds. Ik weet nog dat wij elkaar ontmoetten in de 'eetstoornisgroep' van het Riagg waar we, naar mijn idee, niet veel beter van werden. Nu na een aantal jaar, lees ik dit. Wauw! Je bent zo goed bezig, hou dit vast. Je bent zo leuk! Heel erg fijn om te lezen dat je je weer zo veel beter voelt!!
Celine - Donderdag 30 januari 2014 19:15
Zo ontzettend trots op jou lieve Tessa!
Nightordaydream - Donderdag 30 januari 2014 19:17
Wauw, die laatste foto, geweldig :D je ziet er echt supermooi uit! Veel respect voor je verhaal, je hebt genezing meer dan verdiend. (:
Katja - Donderdag 30 januari 2014 19:19
Mooi geschreven!
Erg motiverend om te lezen dat je al zo ver bent gekomen!
Ga zo door! x
tessa :) - Donderdag 30 januari 2014 19:25
ah wat gaaf dat m'n verhaal erop staat! :))))
even een laatste wijziging haha, die foto met die 2 vlechten, dat is van 1 week geleden haha dus daar gaat het ook al goed ;)
Ik hoop dat ik jullie kan motiveren om door te vechten, hoe hopeloos het ook lijkt.

xx
Yessy - Donderdag 30 januari 2014 19:43
Mooi motiverend verhaal hoor tessa! en je ziet er nu zoveel mooier uit ;)
Sim - Donderdag 30 januari 2014 19:45
Mooi meisje, mooi verhaal.
Zet hem op met de laatste loodjes.
Liefs Sim
joos - Donderdag 30 januari 2014 19:49
Zo motiverend! Volgens mij ben je een prachtig meisje, van binnen en van buiten! Liefs
Kimgaatervoor - Donderdag 30 januari 2014 20:00
RESPECT voor jou meisje, je ziet er heel mooi uit.
Sophiee - Donderdag 30 januari 2014 20:11
Lieve tessa wauw wat een goed verhaal! ook al spreek ik je niet zo heel veel in de klas, ik begrijp je als geen ander en ik ben zo super trots op je ! Wat een prachtig geschreven motiverend verhaal, net zo prachtig als dat jij bent
xjaney - Donderdag 30 januari 2014 20:59
L000biiiIIIII SKÂTjuh

nee joke goed gedaan hoor mopje ik ben heel erg trots op je. Maar dat wist je denk ik al, ghehe.

Je fashion week vriendin - Donderdag 30 januari 2014 21:02
Wauw Tessa, echt een heftige tijd heb jij mee gemaakt. Ik wist maar de helft van het verhaal! Ik wist dat je een moeilijk tijd hebt gehad, maar ik wist niet dat het zo ver was gekomen, daar schrok ik wel even van. Ik heb ongelofelijk veel respect voor je dat je hier doorheen bent gekomen. Je bent een ongelofelijke sterke, lieve en creatieve meid. Ik vind het vervelend dat ik er niet voor je kon zijn toen je in de moeilijkste periode zat :(, maar ik hoop dat je nu nog wat aan me hebt ;) ;). Ik heb in ieder geval erg veel aan jou, ik ken je nou al bijna 12 jaar (WOOOW), en even though was ik er even tussen uit, en hadden we een tijd minder tot geen contact voelt het alsof we altijd al close zijn geweest (is ook eigenlijk zo). Tsja, ik ben duidelijk niet zo goed in verhalen schrijven als jou :P but I tried. Ik ben zo zo zo trots op je, en je bent een pracht voorbeeld voor meiden die op dit moment in een moeilijke tijd zitten. You are beautiful girl, don't you ever ever forget!
xxxxx van het meisje dat echt NIET meer weet dat we OOIT in jimmy woo zijn geweest om te drummen (toch?)
Sorry :(
Freek - Donderdag 30 januari 2014 21:16
Wauw prachtig Tessa, je straalt echte power uit!
AnaMan - Donderdag 30 januari 2014 21:28
Goed geschreven, en vooral; HEEL goed gedaan!!! :) :) :)
Klein Veertje - Donderdag 30 januari 2014 22:34
Wauw, mooi geschreven Tess!
Je hebt echt mega grote stappen gezet en ik ben super trots op je!
Ik bewonder je kracht en je bent echt prachtig!
Het leven is zoveel beter zonder ;)
Heel veel liefs,
Sanne

Jet - Donderdag 30 januari 2014 22:35
Wauwie tessie prachtig geschreeven!! Ik ben trots op je !
Marlies - Donderdag 30 januari 2014 23:02
Ik ben zo trots op je lieve Tessa
Bregje - Donderdag 30 januari 2014 23:15
Hoi lieve Tess,
ik ken je al 5 jaar en ik ben zó ontzettend trots op je! Ik heb je zien vechten en je bent echt een voorbeeld voor veel meiden! Be proud! XX
lovatic - Donderdag 30 januari 2014 23:28
Ik vind jou zo'n mooie dappere en vooral sterke meid!!
Elise - Vrijdag 31 januari 2014 00:17
aaah ik krijg tranen in mijn ogen, ik herken het begin vooral heel erg in mezelf.
Je het het zo mooi geschreven en verwoord. Ik volgde je al een tijd en waar je nu staat met vergeleken vorigjaar toen het zooo slecht gong. Ik kan niet stoppen met zeggen hoe trots ik op je ben, je komt er net als ik. Het leven is zoveel leuker als je met vriendinnen weer gezellig kan eten zonder stress.

Yeah you did it! I'm sooooo proud of you
Hieperdepiep - Vrijdag 31 januari 2014 02:40
Wat een inspirerend verhaal, je verteld het ook mooi!
Heel knap hoever je gekomen bent.
xBente - Vrijdag 31 januari 2014 08:54
Wauw wat een inspirerend en motiverend verhaal. Topper, I'm proud of you!
priscilla - Vrijdag 31 januari 2014 11:26
wauw, echt mooi geschreven!
Ik herken mezelf er ook heel erg in, ik ben t ook zat.
Diedjuh - Vrijdag 31 januari 2014 13:48
Prachtig verhaal! Dit motiveert mij heel erg, bedankt.
Myra - Vrijdag 31 januari 2014 17:05
Wauw wat mooi !
Ik herken ook echt de sociale angsten...
ik durf niet eens meer met mijn beste vriendin af te spreken
omdat ik dan uit mijn veilige 'ritme' ben . -___-
AliciaxLoves - Vrijdag 31 januari 2014 17:15
Ik ben echt zoooooo trots op je lieve Tess!
rachel - Vrijdag 31 januari 2014 17:50
je bent zo knap !
Anoniem - Vrijdag 31 januari 2014 18:18
Wauw! Sterke meid!
angstig meisje - Vrijdag 31 januari 2014 19:11
dappere Tessa,

toen je op proud je dagboekje had heb ik je een tijd gevolgd, je mag zo trots zijn op wat je bereikt hebt!
hold on the storm is almost over! ♥
xxmoonflamexx - Zaterdag 1 februari 2014 14:30
Tess heel goed en sterk verhaal! Maar dat kan ook niet anders want jij bent sterk en krachtig. Ik weet nog zo goed dat je me niet geloofde dat je echt heel ziek was. En nu doe je het zo goed. En dat verdien je. Ik heb het altijd fijn gevonden om samen met je te vechten omdat we die kut anorexia zat waren. You did it girl!!
Xx lianne
Oma Rita - Zaterdag 1 februari 2014 14:30
Allerliefste Tessa, Trots, trots, trots, trots.en blij, blij, blij, blij.
Ik hou zoveel ven je. Beautyfull.
Goodnight - Dinsdag 4 februari 2014 19:19
Wat zie je er verschrikkelijk mooi uit! De schoonheid vanbinnen straalt het uiterlijk uit
Amaya - Dinsdag 10 juni 2014 21:19
Wat mooi omschreven! En wat straal je meer op die laatste foto!
Ik hoop dat ik dat ook ooit kan bereiken!
F. - Woensdag 18 februari 2015 16:28
Wauw wat een mooi verhaal. En je ziet er zooo super uit op de laatste foto!!