Graatmagere meiden die niks eten?

 

“Anorexia…dat zijn toch die graatmagere meiden die niks eten?” “Als je weer gewoon eet ben je toch weer beter?” “Maar je eet toch?” “Kom op, we zijn nu toch veel verder?” Dit zijn dingen die ik het afgelopen jaar veel heb gehoord. Stereotypen, dat zijn het. Mensen hebben een vooroordeel over eetstoornissen. Eetstoornissen, ze zijn er in verschillende “soorten en maten” en niet te vergeten, in verschillende stadia.

Drie jaar geleden heb ik verschillende opnames gehad voor mijn eetstoornis Anorexia Nervosa. Ik heb in het ziekenhuis gelegen met sondes, monitors, bedrust en al die shit. Ik heb ook verschillende klinische opnames gehad. Nu, nu is het anders. Nu eet ik, ja ook gewoon brood en volle yoghurt. Nu ga ik naar school, ja gewoon hele dagen. Nu sport ik, ja gewoon de hele training meedoen. Ja, nu heb ik een gezond gewicht.

anorexia meisje

Ja ik heb nou weer een redelijk normaal leven, maar ik ben nog lang niet beter. Ik ben nog steeds in therapie voor anorexia en mijn depressie. Ik heb nog steeds paniekaanvallen. Ik vind nog steeds dingen eng. Ik heb nog steeds een heel laag zelfbeeld. Waarom denkt iedereen dan dat ik nu opeens weer beter ben? Omdat mensen het niet snappen. Veel mensen snappen niet dat het niet om gewicht en getallen draait.

Veel mensen snappen niet dat er buiten anorexia ook andere eetstoornissen bestaan. Veel mensen snappen niet dat het niet om eten gaat. Veel mensen snappen niet dat het een ziekte is. Veel mensen snappen niet dat het geen schreeuw om aandacht is…. Een eetstoornis is niet leuk, nee je bent er niet trots op. Het is niet je eigen keus. Het is je hoofd. Waarin stemmen en gedachtes tegen je schreeuwen wat je moet doen. Het is moeilijk om er tegenin te gaan en het voelt als onmogelijk. Vergeet niet, als er niets zeker is, is alles nog mogelijk.

Graatmagere meiden die niks eten?

Ja ik heb anorexia. Nee je verwacht het misschien nu niet, maar ik heb het wel. Je ziet het inderdaad niet, het zit in mijn hoofd. Ik ben niet de enige. Er zijn veel jongens en meiden die ik ken die met het zelfde struggelen. Beoordeel mensen niet op hun uiterlijk, je weet niet wat er achter zit. Je kan er mensen mee kwetsen. Mensen zijn mensen. Er zijn verschillende kleuren, soorten en maten. Dat maakt ons mens. Dat maakt ons uniek. Het maakt hoe we zijn wie we zijn. En dat is mooi.

Ik wens iedereen een gelukkig 2018! Elk jaar weer nieuwe kansen.
Famke.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Brechtje - Donderdag 4 januari 2018 13:11
Heel trots op je Famke. Heel mooi stukje dit en je hebt helemaal gelijk. Bedankt voor het delen ❤️
Mepi - Donderdag 4 januari 2018 13:42
Heel herkenbaar. Ik heb BED en ik krijg nog steeds te horen dat ik geen eetstoornis kan hebben omdat ik 'gewoon' eet en niet te dun ben.
Marleen - Donderdag 4 januari 2018 15:07
‘Gewoon’ eet ik eigenlijk nooit. Er kijkt altijd een stemmetje in mijn hoofd mee.
cindy - Donderdag 4 januari 2018 15:26
respectvolle blog bedankt daarvoor heel mooi geschreven nee men snapt het niet he!
x - Donderdag 4 januari 2018 15:30
Erg herkenbaar, veel mensen begrijpen het gewoon niet. Daarom hou ik soms liever mijn mond
Vader van Famke - Donderdag 4 januari 2018 16:04
Hee lieve Famke,
Wat heb je dat mooi opgeschreven. Soms snap ik de ziekte ook niet en mss zal ik het ook wel nooit snappen maar ik probeer jou wel te begrijpen en je te ondersteunen daar waar ik kan. Hou van je lieve Fam en ben zo ontzettend trots op je... lieve groet Papa xx
Mirthe - Donderdag 4 januari 2018 16:17
Hee Famke,

Ik volg je op instragram, en wauw wat heb je dit goed geschreven zeg! Proud♥
Jake - Donderdag 4 januari 2018 17:50
Waarom is Jasmijn weg bij Proud?
anoniem - Donderdag 4 januari 2018 18:03
super mooi! dankjewel voor het delen :)
Wietske - Donderdag 4 januari 2018 18:17
Wauw vind dit echt een heel mooi beschreven en zo waar. Je kan trots op jezelf zijn voor hoe ver je al bent gekomen! Blijf vechten lief meisje, jij kan dit ❤️
Esther - Donderdag 4 januari 2018 18:36
Super goed omschreven! En heel herkenbaar bij mijn lieve dochter! Wat een strijd!!
Irene - Donderdag 4 januari 2018 20:45
❤️
Sterregoesforit - Donderdag 4 januari 2018 21:53
Mooie blog! ♥ En helemaal waar!
. - Vrijdag 5 januari 2018 15:53
herkenbaar. je lijkt 'normaal' te eten, maar mensen ien niet wat er in je hoofd allemaal bij omgaat
Xx - Zaterdag 6 januari 2018 11:30
Heel mooi en helder geschreven stuk!
Als mensen dit nou eens zouden begrijpen...

Houd vol! Xx
Evie - Zaterdag 6 januari 2018 13:27
Super goed geschreven famke!
kusjedonna - Zondag 7 januari 2018 00:45
Wauw echt precies dit! Mooi geschreven x