Eten in extremen

 

Mijn naam is Lara en ik ben nu 16 jaar. Ik weet niet helemaal zeker of mijn persoonlijk verhaal nog iets toevoegt op deze website, want er zijn hier al heel wat getuigenissen te vinden. Uiteindelijk besloot ik mijn verhaal toch maar te delen, want voor mij is het wel fijn om herkenning te vinden in de woorden van iemand anders. Hopelijk is dit voor jullie ook het geval, want het is echt niet leuk om je alleen te voelen met een bepaald probleem.

Mijn eetproblemen begonnen 6 jaar geleden. Ik was 10 jaar en liep wat vooruit op mijn klasgenootjes, zowel lichamelijk als geestelijk. Dat was eigenlijk altijd al zo geweest, al van in de kleuterklas. Hoewel dat voorheen geen probleem vormde, voelde ik in het 5de leerjaar dat ik buiten de boot viel. Voor ik het wist veranderde het onschuldig geplaag in pesten en na een poosje ging er geen dag meer voorbij waarin ik niet huilend thuiskwam.

Ik ben altijd een persoon geweest die enorm hield van lekker en vooral veel eten. Daarom ben ik ook altijd wat molliger geweest & ineens werd ik mij daar pijnlijk van bewust. Ik vergeleek mezelf met mijn klasgenootjes, die allemaal nog een kinderlichaampje hadden en ik was vastbesloten: ik moest en zou ook zo'n dun, fragiel figuurtje krijgen!

recovery

En zo geschiedde: langzaam maar zeker speelde ik kilo's kwijt. Eerst begon het onschuldig met het bannen van snoep en frisdrank. Na verloop van tijd werd ik steeds fanatieker tot ik op mijn 10de met anorexia in het ziekenhuis belandde. Eenmaal ontslagen uit de kliniek herstelde ik thuis verder van mijn eetstoornis met behulp van een psycholoog en een diëtiste. Iedereen in de omgeving was erg opgelucht, want ik was genezen! Tenminste, dat dachten ze, want hoewel ik een gezond gewicht handhaafde, at ik 5 jaar lang volgens een strikt eetschema. Er was geen enkele afwijking mogelijk en ik at totaal niet gevarieerd. Ik kon aan niets anders denken dan calorieën. Mijn gedachten waren nog steeds even ziek als voorheen, ook al kon je de eetstoornis nu niet meer aan mijn lichamelijke verschijning zien. Gedurende die 5 jaar had ik regelmatig een kleine terugval waarbij ik weer ondergewicht kreeg, maar telkens opnieuw kroop ik uit de put.

Echter, vorig jaar heb ik het regulier onderwijs ingeruild voor huisonderwijs. Dat houdt in dat ik niet meer naar school ga & mijn middelbare studies thuis verderzet. Ik heb hiervoor gekozen omdat het niet lekker liep op school en deze optie klonk zeer aantrekkelijk. Ik was uitgeblust en stevende op een burn-out af.

Ik werd me opnieuw zeer bewust van mijn lichaam en wederom liep het uit de hand: het begon met het schrappen van tussendoortjes, daarna sloeg ik maaltijden over. Ik deed door tot ik het punt had bereikt dat ik enkel nog maar de avondmaaltijd at. Het liefst had ik die ook geskipt, maar dat was natuurlijk niet mogelijk omdat mijn ouders niets mochten merken. Natuurlijk merkten ze na een tijdje wel dat het niet goed met me ging. We maakten veel ruzie en ik spendeerde mijn dagen buitenshuis om aan de maaltijden te kunnen ontsnappen.

In het verleden had ik nog nooit op de weegschaal gestaan, want ik vertrouwde op mijn (vervormde ) spiegelbeeld om te bepalen of ik dun genoeg was of niet. Uiteraard was het nooit goed genoeg. Ik besloot mijn gewicht eens te checken en toen ik voor het eerst op de weegschaal ging staan, voelde ik een enorme kick. Ik was echt supertrots op mezelf, ik had namelijk iets bereikt dat ik nooit voor mogelijk had gehouden: ondergewicht! En niet zomaar een paar kilo's, neen, serieus ondergewicht! Dit was erg tegenstrijdig met het beeld dat ik van mezelf had in de spiegel, maar ik zag het daar nu echt staan, de digitale cijfertjes op het schermpje. Op nog meer af te vallen, of toch op z'n minst mijn huidige gewicht te behouden, ging ik nog harder diëten.

Echter, op een dag verloor ik alle controle. De ijzersterke discipline die me 5 jaar lang in zo'n greep had gehouden en de voorbije maanden z'n hoogtepunt had gekend, was nergens meer te bekennen. Ik at alles wat ik mezelf zo lang verboden had en ik kende geen maat meer. Ik was de trappers volledig kwijt, ik vond de rem niet meer.

In paniek en verteerd door schuldgevoel probeerde ik de eetbuien te compenseren. Maandenlang bestonden mijn dagen uit overeten en compenseren. Uiteindelijk was ik zo uitgeput door deze levensstijl dat ik ophield met compenseren. Ik kwam extreem snel aan en vreemd genoeg kon het me niets meer schelen. Eten, eten, eten, het was het enige wat me nog interesseerde. Mijn vader was zeer gelukkig met mijn gewichtswinst. Hij wist echter niet dat ik op een zeer ongezonde manier zoveel bijkwam. Elke dag deed ik aan binge-eten en ik compenseerde niets. Het leek erop dat ik van anorexia evolueerde naar BED.

Op dit ogenblik lijd ik nog steeds aan BED (ook al ben ik nog niet officieel gediagnosticeerd) en logischerwijs is dit inmiddels geresulteerd in overgewicht. Ik binge iedere dag en compenseer niets meer. Enkele dagen geleden heb ik besloten een diëtiste te raadplegen. Ik wil het gezonde midden terugvinden. Dat zal een moeilijk parcours worden, want ik heb al 6 jaar lang niet meer normaal gegeten. Eten naar behoefte kan ik niet, want mijn honger en verzadigingsgevoel heeft het inmiddels al lang laten afweten. Ik verval voortdurend in extremen: ofwel veel te streng lijnen, ofwel doorslaan in gigantische hoeveelheden eten.

Uiteindelijk zal ik het natuurlijk zelf moeten doen, maar ik denk dat een diëtiste een soort stok achter de deur zou kunnen zijn om me te motiveren. Bovendien kan ze een oogje in het zeil houden zodat het niet opnieuw uit de hand loopt. Vermoedelijk heeft mijn eetstoornis permanente schade aangericht. Door ondergewicht te krijgen op zo'n cruciaal moment in mijn leven, een periode waarin mijn lichaam zich zou moeten klaarstomen voor de volwassenheid, heb ik een groot risico genomen. Zo had ik mijn maandstonden bijvoorbeeld al op mijn 10de en nu heb ik die al 6 jaar lang niet meer. Mogelijkerwijs zullen mijn regels nooit meer terugkeren.

Of ik hier spijt van heb? Ik weet het niet. Spijt komt toch altijd te laat en toen ik zo vastzat in mijn eetgestoorde gedachten, kon het me geen zier schelen. Als ik er nu over nadenk, voel ik mij hier natuurlijk verdrietig over, maar helaas kunnen we de klok niet terugdraaien.

Als jij nog in een vroeger stadium van je eetstoornis zit en nog geen ondergewicht hebt, ga dan alsjeblieft hulp zoeken. Ik was er vroeger van overtuigd dat ik pas hulp mocht vragen als ik (ernstig) ondergewicht had bereikt, maar als je zo lang wacht heb je al heel wat schade aangericht. Eetstoornissen komen voor in alle maten : ondergewicht, normaal gewicht en overgewicht. Het is niet zo dat je enkel serieus genomen wordt als je te weinig weegt, het juist beter dat je zo snel mogelijk hulp gaat vragen. Ik heb jarenlang geprobeerd mijn eetstoornis te ontkennen, tegenover anderen en vooral tegenover mezelf. Maar uiteindelijk kun je niet anders dan toegeven dat je met een serieus probleem kampt.

recovery

Nu schaam ik me heel erg voor mijn verschijning, want ik kan er maar moeilijk mee overweg dat ik er nu dik uitzie. Ik ben namelijk jarenlang obsessief bezig geweest met vermageren. Hoewel ik me vroeger ook dik voelde, was er ergens nog wel een rationeel stemmetje dat me vertelde dat ik onmogelijk te zwaar kon zijn, ik had toch ook wel de cijfers op de weegschaal gezien? Nu heb ik overgewicht en daar wil ik verandering in brengen, maar het allerbelangrijkste wat ik wil aanpakken zijn mijn ongezonde gedachten omtrent eten en gewicht. Want die zijn na 6 jaar nog steeds niet verdwenen en ik wil niet meer leven op deze manier.

Wanneer ik foto's van mezelf bekijk van toen ik op mijn dunst was, word ik enorm getriggerd. Ik zou erg graag opnieuw dit lichaam hebben, maar ik wil niet meer vervallen in dit ongezonde eetgedrag, want het heeft 6 jaar van mijn leven verwoest. Mijn studies, de relatie met mijn familieleden en mijn sociale leven hebben er erg onder geleden en het wordt tijd om een inhaalmanoeuvre in te zetten.

Bedankt om mijn verhaal te lezen, ik wens jullie allemaal het allerbeste toe! Zorg goed voor jezelf. En vergeet niet waarvoor je vecht, het zal niet gemakkelijk zijn, maar het is het 100% waard!

Heel veel liefs,
Lara

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Woensdag 11 november 2015 19:14
Wat dapper dat je dit verhaal deelt. Ik hoop oprecht dat je uit deze strijd gaat komen.
Ook ik ben van anorexia naar boulimia naar BED gegaan, en in dat laatste zit ik nu 4 jaar vast. Ik schaam me ook rot, en misschien nog wel het allerergst voor mijn oud kliniekgenootjes of therapeuten ten tijden van de anorexia... ik ken ook niemand persoonlijk die hierin 'doorgeschoten' is, dus het sterkt mij dat jij dit verhaal deelt, dankjewel.
Met jou positiviteit kom je er wel, heel erg veel sterkte en ik hoop dat je de juiste hulp en handvatten vindt.
Eva - Woensdag 11 november 2015 19:14
Elk verhaal van herkenning is fijn. Ik herken veel :0.. ik moet zeggen dat een cursus mindfulness mij zeer helpt :) ook vrij eten, de methode v Monique Rosier en jezelf toestaan om te eten als je eraan denkt, niet te oordelen of het wel of niet mag/kan maar gwn eten, niet sturen in wat je eet en tegelijk proberen te voelen wat er aan de hand is. Waar heb je eigenlijk behoefte aan/zin in? Sta het toe en na verloop van tijd (duurt even) gaat de spanning eraf mits je ook je gevoelens leert ervaren en erkennen:)Ik merk dat ik (na een tijdje wat meer te hebben gegeten) op een heel normaal gezond gewicht ben gekomen en eten steeds minder een hoofdrol heeft! Vertrouw het proces, geef het de tijd, misschien kom je eerst aan maar eigenlijk kan je het miss beter laten gebeuren, niet oordelen erover, want dan heb je het voor je gevoel fout gedaan en dan komt er spanning op :0ik hoop dat je jouw manier gauw vindt!
A. - Woensdag 11 november 2015 19:41
Zo herkenbaar.. Ik heb nu ook last van binge-eating, na anorexia. bijna iedere dag en ik kom nu wel heel dicht bij overgewicht :X
Black Tiger - Woensdag 11 november 2015 19:46
dapper van je, je bent prachtig wees trots op jezelf!
dankjewel!
x
Gymnasticslover1999 - Woensdag 11 november 2015 20:09
Wauw, wat dapper dat je dit heb geschreven en op de site hebt geplaatst. Ik vind het heel heftig om te lezen wat je allemaal hebt meegemaakt, ook omdat ik het deels herken.

Ik zie nu ook in dat ik, ondanks dat ik geen ondergewicht heb, ook gewoon hulp moet gaan zoeken.

Keep your head up, keep your heart strong
Fire - Woensdag 11 november 2015 20:17
Bedankt voor je verhaal Livia, je schrijft erg mooi en helder. Ik denk zeker dat veel mensen hier er wat aan hebben. Daarbij wil ik nog even zeggen dat ik je echt een prachtige meid vind, de manier waarop je uit je ogen kijkt op die foto is zo vriendelijk. Pas op jezelf en veel succes toegewenst bij je herstel.
Ellie-x - Woensdag 11 november 2015 20:17
Mooi geschreven! En heel herkenbaar!
Ik ga ook van anorexia naar boulimia naar BED naar anorexia naar BED etc. En op dit moment ook vooral last van eetbuien zonder compensatie.

Ik hoop dat de dietiste je goed kan helpen. Misschien een dietiste zoeken die verstand heeft van eetstoornissen? Of een dietiste bij een eetstoornisinstelling?! Soms snappen dietistes die er niet in gespecialiseerd zijn namelijk niets van eetstoornissen..
Anna - Woensdag 11 november 2015 20:35
Jeetje, dit stuk kon zo door mezelf geschreven zijn.
Ook ik worstel nog iedere dag met de eetbuien. Het is zo ontzettend lastig om er van af te komen. Echter hoop ik nog steeds dat het me ooit gaat lukken....
kim300808 - Woensdag 11 november 2015 21:03
Bedankt voor het delen van je verhaal. Het hebben van een 'gezond gewicht', maar je nog al die tijd vasthouden aan strikte regeltjes en dan weer terugvallen is zeer herkenbaar voor mij. Ik wens je veel sterkte in je strijd op weg naar een normaal leven!
Livia - Woensdag 11 november 2015 21:14
Hoi lieve meiden,

Heel erg bedankt allemaal voor jullie positieve reacties. Dat betekent veel voor mij! Ook vind ik het erg fijn dat jullie (een beetje) herkenning kunnen vinden in mijn verhaal.

Het is inderdaad erg lastig om van dit ongezonde eet- en denkgedrag af te komen :( Nu vind ik het nog lastiger omdat mensen het niet aan me zién dat het niet goed gaat, ze zien iemand anders dan het meisje dat ik was met ondergewicht. Maar ik probeer niet meer te wachten tot iemand uit mijn omgeving aan de alarmbel trekt, ik probeer zelf initiatief te nemen en hulp te zoeken.

Want ook al weet ik niet of het er voor mij in zit om voor de volle 100 % te genezen, ik geloof wel dat ik het onder controle kan krijgen. En dat jullie dat ook allemaal verdienen en kunnen!

Bedankt voor jullie begripvolle reacties, ik wens jullie allemaal het allerbeste toe!

@A. : Ik snap je, dat gevoel is zo vreselijk ; in een supersnel tempo het getal op de weegschaal zien stijgen en het gevoel hebben dat je het niet meer zelf in de hand hebt :( Hopelijk kan je dit voorlopig een plaatsje geven & geraak je hier vanaf. Maar ik weet zeker dat je het kunt!

@ Ellie-x- : Ja, dat is waar... In het verleden heb ik weleens een diëtiste bezocht die niet gespecialiseerd was in eetstoornissen en het begrip was ver te zoeken :( Dus het is inderdaad een beter plan om een specialiste te zoeken. Dankje!

Heel veel moed iedereen!

Liefs,
Livia
*MAAN* - Woensdag 11 november 2015 22:58
hoi livia

ik denk dat jou verhaal zeker toevoegt er zijn inderdaad al vele verhalen van mensen die hun gevecht met anorexia aangaan steeds meer over boulimia maar je hoort maar weinig over bed
d - Woensdag 11 november 2015 23:01
Mijn overkwam dit ook en ik mis ook eigenlijk wie ik was toen ik anorexia had. Eetbuien zijn erger dan anorexia voor mij. Bij anorexia voel je je, hoe vreselijk ook, toch iets van stabiel en mentaal sterk; met eetbuien weet je nooit waar je aan toe bent en geeft steeds een duw in hoe je je emotioneel voelt, alsof iemand anders je dit aandoet, het is vreselijk. Heel veel sterkte!
Aniek - Woensdag 11 november 2015 23:21
Ah wat naar Livia. Probeer je niet te focussen op je gewicht, maar op gewoon normaal kunnen eten, je beter voelen, zodat je een toekomst op kan bouwen. Je verdient het niet om jezelf vol te proppen. Zorg voor goede therapie! (misschien een opname zodat je meer gecontroleerd wordt en contact met lotgenoten kunt hebben? Dat heeft mij wel geholpen).
Lotte1610 - Donderdag 12 november 2015 08:35
Je bent echt een knappe meid en ik vind het echt ontzettend knap dat je hulp gaat zoeken door middel van een diëtiste! Heel veel succes x
priscillaaaaax - Donderdag 12 november 2015 10:47
heel mooi geschreven, veel dingen zijn wel herkenbaar!'
dapper van je dat je je verhaal hebt gedaan en succes met wat komen gaat, je kan het
MIO? - Donderdag 12 november 2015 11:02
Ik reageer niet vaak op persoonlijke verhalen, maar wauw!
Ik vind je schrijfstijl super mooi en heb onwijs veel respect voor je! Ik vind je nu al een mooi mens :)
Livia - Donderdag 12 november 2015 11:21
Ahhhw jullie zijn echt allemaal zo lief :O echt bedankt ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ Ik herken me ook in jullie reacties, wat helpend is! Heel veel liefs en dankjewel :) !! xx
lucie - Donderdag 12 november 2015 15:27
Ik hoop dat het snel beter met je gaat Livia, enorm veel sterkte! Zelf heb ik op dit moment anorexia, maar af en toe ook last van een eetbui. Ik compenseer dit dan heel erg, maar ben bang dat ik ook last ga krijgen van BED, zoals ik nu bij velen lees :( Wel goed dat je hulp gaat zoeken, het gaat tijd kosten maar geloof in jezelf, dan is toch alles mogelijk?
Jimmy - Donderdag 12 november 2015 21:29
Hey Livia. Mooi verhaal! Je hebt een leuke manier van schrijven en je maakt een krachtige indruk. Kom je toevallig uit België?

Interessant dat je het had over "huisonderwijs". Daar heb ik niet eerder over gelezen in een ander Proud verhaal. Vreemd eigenlijk, want voor sommige lijkt het me wel een uitkomst. Ik vraag me af of zoiets in Nederland bestaat?

Sterkte met alles! ;-)
Fan - Vrijdag 13 november 2015 03:02
Wow Livia, dit is echt een blog waar ik al heel lang op heb gewacht denk ik. Je verhaal voegt zeker wat toe. Dat gevoel van het falen, en het onbegrip in je zelf 'waarom je jezelf in godsnaam niet kunt tegenhouden om te eten, je wilt toch dun worden? Als je dan toch geobsedeerd bent door eten, waarom dan niet ook even dat doel bereiken?' Het is gewoon echt ***. Ik ga ook naar een psycholoog en het lijkt maar niet te helpen. Ik ben die destructieve kant kwijt die mezelf voor varken uitscheldt als ik eet, maar kan dit achteraf dan wel weer hebben. En dan is die gedachte dat ik niet mezelf moet martelen. En dan weer die gedachte dat ik met dat eten voor de makkelijkste weg kies. En ik was toch een doorzetter?
Hebben mensen hier gouden tips in? Hoe je ervoor zorgt dat je geen eetbuien hebt? Helpende gedachten, constructief, maar dan niet gericht op 'eet maar, het mag' maar 'stop maar, dit is genoeg'?
Aniek - Vrijdag 13 november 2015 04:07
Wat mij altijd helpt, als ik overweeg om een eetbui te houden, is mij bedenken hoe ik mij erna ga voelen. En mij beseffen dat het rotgevoel dat mij tot de eetbui leidt (bijv. eenzaamheid) niet weg gaat door de eetbui. Mij beseffen, ik voel mij nu rot, maar na een eetbui voel ik mijn nóg rotter. Zo kan ik beter gewoon accepteren dat ik mij rot voel zonder dat ik doorsla in een eetbui. En het er dan dus gewoon laten zijn. Ook goed bedenken dat een rotgevoel of een drang naar een eetbui altijd wel weer over zal gaan, bijv. na een nachtje slapen.
Livia - Vrijdag 13 november 2015 11:05
Hoi Jimmy, dankjewel ♥

Ja dat klopt, ik woon inderdaad in België (hoe weet je dat haha :-) ♥ )

In België gaat de meerderheid van de leerlingen naar een gewone school, huisonderwijs is niet de 'normale' gang van zaken. Maar het wordt wel steeds populairder de laatste tijd.

Het is inderdaad een goede oplossingen voor als het niet goed gaat op school, je wat meer tijd nodig hebt tijdens het studeren of juist vooruitloopt op anderen, etc. Helaas komt er ook wel vaak eenzaamheid bij kijken, vooral als je niet zo snel geneigd bent om je aan te sluiten bij andere groepen. En je hebt ook veel discipline nodig om de cursussen in je eentje te verwerken, en die discipline ontbreekt de laatste tijd wel bij mij... Je kan ook wel een privéleraar inschakelen, maar dan zou het wel wat duur worden.

Dit bestaat ook in Nederland, alleen weet ik niet of het systeem hetzelfde is.

-----------

@Fan : Misschien is het een goed plan om mensen (vrienden/familie/kennissen) op te zoeken, want in het gezelschap van anderen wordt het een heel stuk moeilijker om een eetbui te houden.

Heel veel liefs & bedankt om zo lief te zijn allemaal! ♥
Veer91 - Vrijdag 13 november 2015 12:35
Wauw Livia, wat mooi geschreven. Ook ik reageer niet heel vaak op verhalen, maar dit is zeker de moeite waard en dat ben jij ook!! Heel veel sterkte!
S - Vrijdag 13 november 2015 12:50
Hi, ik krijg tranen in mijn ogen want moet jij je naar gevoeld hebben en nog.
Ik hoop dat je met je diëtiste een goed plan kunt uitzetten en dat je kunt herstellen, verlies de hoop niet! Bingen is ook slecht en als je langdurig gezond eet geef je je lichaam rust en kan hij genezen. Heel veel sterke in deze eenzame strijd. Goed dat je dit schrijft op Proud, je bent niet alleen!

S - Vrijdag 13 november 2015 12:50
Hi, ik krijg tranen in mijn ogen want moet jij je naar gevoeld hebben en nog.
Ik hoop dat je met je diëtiste een goed plan kunt uitzetten en dat je kunt herstellen, verlies de hoop niet! Bingen is ook slecht en als je langdurig gezond eet geef je je lichaam rust en kan hij genezen. Heel veel sterke in deze eenzame strijd. Goed dat je dit schrijft op Proud, je bent niet alleen!

inge1.0 - Vrijdag 13 november 2015 23:00
Heel dapper dat je je verhaal hebt durven delen! Ik vind dat je echt super goed bezig bent en wens je het allerbeste.
Jessica - Zaterdag 14 november 2015 14:05
Wow herkenbaar! Super fijn dat je dit toch gedeeld hebt.
Ik heb nooit ondergewicht gehad alleen ben wel eten gaan schrappen waardoor ik afviel. Op dit moment heb ik overgewicht. Ik hoop dat t me ooit nog lukt om naar een gezond gewicht terug te gaan.
cylu - Zaterdag 14 november 2015 14:19
Hoi Livia,

Bedankt dat je je verhaal met ons wilt delen. Jouw verhaal voegt zeker iets toe op deze site ondanks dat er al veel getuigenissen te vinden zijn.

Ik ben van anorexia naar nao gegaan en vervolgens naar bed.

Je hebt een mooie schrijfstijl.
Ik wens je het allerbeste toe.
Endlessroads - Zaterdag 14 november 2015 18:13
Wat ontzettend goed van je dat je hulp hebt gevraagd!
Rosalie - Zaterdag 21 november 2015 08:44
Heey meid, wat dapper dat je dit met ons deelt! Jij kan dit echt wel! Sterk blijven!