Een brief aan mijn Anorexia

 

Hallo Anorexia,

Zo'n 6 jaar geleden kwam je in mijn leven. Samen hebben we een hoop meegemaakt. Toen jij langzaamaan mijn leven insloop, geloofde ik in jouw woorden. Ik geloofde echt dat ik me beter zou voelen als ik af zou vallen. Dat ik dan geen last meer had van al mijn gedachtes, dat ik niet meer ongelukkig, eenzaam of onzeker zou zijn en dat ik de controle zou hebben. Dus ik luisterde naar jou en begon met afvallen.

manonIn plaats van me beter voelen, ging ik me echter alleen maar slechter voelen. Mijn hele leven bestond uit jou en ik was niet degene die de controle had, dat was jij. Jij was echter zo sterk dat het me niet lukte om niet meer naar jou te luisteren. Ik werd door andere mensen gedwongen tot praten over jou en besloot tegen je te willen vechten, hoewel me dat in mijn eentje niet lukte. Ik kreeg hulp en ging de strijd elke minuut van de dag weer met je aan.

De strijd was zwaar, maar ik was vastbesloten te gaan winnen en mijn leven terug te krijgen. Hoe meer ik aankwam, hoe beter ik me realiseerde dat ik mijn oude leven niet meer terug wilde, maar dat ik een gelukkig leven wilde hebben (maar daar hoorde nog steeds bij dat ik van jou af zou zijn). De oorzaak van jou ontstaan, mijn andere problemen, werden te weinig aangepakt doordat praten me niet goed afging en hoe meer ik aankwam, hoe meer last ik daarvan kreeg. Jij werd weer sterker en ik besloot weer te gaan afvallen. Een klein beetje maar. Maar voor jou is een klein beetje nooit genoeg, dus er moest meer en meer af. Het afvallen verliep echter moeizaam, dus begon ik met zelfbeschadiging. Ik gleed langzaam verder af, totdat ik het niet meer volhield.

Ik kwam in een crisis en kreeg daardoor een crisisopname. De verpleegkundigen daar hadden echter geen verstand van eetstoornissen, dus jij, Anorexia, jij had vrij spel daar en daar maakte je optimaal gebruik van. Ik realiseerde me maar al te goed dat ik dit eigenlijk niet wilde, maar zag geen oplossing. Verder wilde de psychiater van die opname niet meehelpen aan hulp om tegen jou te strijden. Toen ik met ontslag ging, omdat 'mijn tijd erop zat', kon ik dus pas echt met hulp beginnen. Ik mocht één keer in de week mijn diëtiste spreken. Ik besloot de strijd met je aan te gaan, maar tegelijkertijd was ik zo bang voor jou en wat je zou doen als ik me niet hield aan jouw regels. Hierdoor ging ik maar het kleine stapjes vooruit.

hallo anorexia briefLangzaam maar zeker kwam ik aan in gewicht en na ruim een jaar begon ik ook andere regels van jou te breken. Af en toe op een andere tijd eten, niet meer elke dag sultana, maar een keertje iets anders. Jij was boos en dat heb ik geweten. De strijd tegen jou ging met vallen en opstaan. Ik zou niet meer weten hoe vaak ik weer naar jou ben gaan luisteren en een tijd later, met hulp van mijn diëtiste, de strijd toch weer aanging, maar het is minstens 40 keer geweest. Toch stond ik na elke val weer op.

En toen, vorige week, kreeg ik het beste bericht in tijden: ik was, na ruim 2,5 jaar, klaar met aankomen! Doodsbang ben ik daarvoor geweest, vooral was ik bang voor wat jij, Anorexia, zou doen. Maar er gebeurde vrij weinig met jou! Een paar weken voordat ik op gewicht was, heb ik een goed gesprek gehad over mijn vervolgopleiding en na dat gesprek was ik onwijs gemotiveerd. Ik heb vanalles aangepakt, zowel het eten als mijn andere problemen. Voor mijn vervolgopleiding ga ik het aan en tot nu toe kan ik de motivatie vast blijven houden. Nog steeds steek jij, Anorexia, vaak de kop op, maar ik heb besloten niet meer naar jou te luisteren en dat voelt goed!

Anorexia, je bent vaak sterk geweest, zo sterk dat ik niet anders leek te kunnen dan naar jou te luisteren, maar nu, op dit moment, ben ik sterker. Jij bent er nog, de strijd is nog niet over, maar weet dat ik niet op zal geven. Ik ga van je winnen!

Liefs, Manon

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Vrijdag 22 juni 2012 14:15
Goed zo meid! Ga zo door! Geniet!
WJW - Vrijdag 22 juni 2012 14:33
You go girl!!

mereell - Vrijdag 22 juni 2012 14:36
"Anorexia, je bent vaak sterk geweest, zo sterk dat ik niet anders leek te kunnen dan naar jou te luisteren, maar nu, op dit moment, ben ik sterker. Jij bent er nog, de strijd is nog niet over, maar weet dat ik niet op zal geven. Ik ga van je winnen!"

Onthoud die kracht die je hier voelde als je even in een dipje komt! Je komt er wel uit!
Hoe schrijf je trouwens zo'n verhaal? Waar kun je dat doen? :$

liefs
MChantalle - Vrijdag 22 juni 2012 14:39
Trots! Ga zo door!
mojo - Vrijdag 22 juni 2012 14:44
Goed zo meid! Be proud!
En onthoud idd het laatste stukje!!
liefs

@mereell: Er zijn van die standaard opdrachten. Zoals hierboven, maar ik heb ze gehad in 2 delen. Eeen brief aan mijn es als vriend, waarom ik die nodig had en een brief aan mijn es als vijand waarom ik 'm kwijt wil.
mereell - Vrijdag 22 juni 2012 15:00
@mojo dankjewel! maar je kunt dus niet 'zomaar' een verhaal schrijven?
M. - Vrijdag 22 juni 2012 15:10
@Mereell natuurlijk kun je zo'n verhaal 'zomaar' schrijven. Waarom zou dat niet kunnen?
M. - Vrijdag 22 juni 2012 15:21
Meiske, super geschreven! Weet nog goed hoe je er vier jaar geleden bij zat. We hebben de boterhammen, de tussendoortjes, de maaltijden en de verpleging regelmatig de meest vreselijke dingen toegewenst. Diepe dalen, hoge pieken ("Abracadabria") in de maanden in de kliniek en de jaren daarna.

Ik ben regelmatig bang geweest dat je in de greep van je eetstoornis zou blijven. Je zat zo vast... En nu schrijf je deze brief, ben je geslaagd en begin je binnenkort aan je vervolgopleiding! Hoewel ik het meeste al van je gehoord had, is het super om het hier nog eens te lezen!

We keep on fighting!
- - Vrijdag 22 juni 2012 15:32
You make me proud!
Fayee - Vrijdag 22 juni 2012 17:13
Wauw !!! heel mooi beschreven en echt super fijn dat je na elke val weer bent opgestaan.. Topper ♥
Dorien - Vrijdag 22 juni 2012 17:18
Wauw super mooi! Knap dat je al zo ver bent gekomen, je mag trots op jezelf zijn!
B. - Vrijdag 22 juni 2012 19:03
wauw, hele mooie brief!
je mag echt trots op jezelf zijn!
Manon - Vrijdag 22 juni 2012 19:08
Dankjulliewel allemaal!
Jozien - Vrijdag 22 juni 2012 19:28
Manon, je bent een supermeid! x
Cylu - Vrijdag 22 juni 2012 19:46
Super van je!
H. - Vrijdag 22 juni 2012 22:54
Wauw je hebt dit echt goed verwoord! Echt je gaat echt winnen he!
Sam - Vrijdag 22 juni 2012 23:42
@mereell,

Waarschijnlijk bedoel je dat je verhaal op proud2bme komt te zijn?
Dan moet je je verhaal gewoon mailen naar proud2bme en dan zouden ze het kunnen plaatsen :)
Jovi - Zaterdag 23 juni 2012 15:32
Zeer mooi geschreven!! Geloof in jezelf!! x
sophia-lauren - Zaterdag 23 juni 2012 16:56
Manon, zag, kon kan en overwon! Topperdetop! Superpower krachtig lef moed en daadkrachtig en doorzettigsvermogen vrouw die het gevecht won! Slingers met balonnen, na het luidden van knallende sierkanon en elke dag vol met een overgoten stralende zon! Super respect!
amanda - Zaterdag 23 juni 2012 19:35
heel mooi
herken er best wel wat in
je kan het xx liefs amanda
Manon - Zondag 24 juni 2012 16:58
Dankjulliewel!
Ilse - Zondag 24 juni 2012 22:27
Wat heb je al die jaren geknokt. Het ging wel eens helemaal niet, maar toch vond je uiteindelijk steeds weer ergens de kracht om er weer tegenaan te gaan. Wat heb ik gehoopt op deze ommekeer en ik ben intens blij dat de 'knop om' is, juist nu, vlak voor je gaat studeren en op kamers gaat. Laat deze brief ook een inspiratie zijn voor andere anorexia en borderline patiënten. Al lijkt je ziekte hopeloos en eindeloos: ook jullie kunnen hier uitkomen! Net als Manon, die het echt héél moeilijk had, maar nu toch kan genieten van het leven. Zo sterk als Manon is, zo sterk kunnen jullie ook zijn!
Marjolein - Maandag 25 juni 2012 12:06
Ooh Manon super geschreven en gedaan!
annah0121 - Vrijdag 29 juni 2012 15:56
wat mooi geschreven! sterkte!
Jos - Zondag 1 juli 2012 11:31
Manon hartstikke goed dat jij de strijd wil proberen te winnen. Ik hoop dat je het ook dik wint. Wij zitten er nu midden in met ons puberende dochter
p - Maandag 2 juli 2012 14:19
Dankjulliewel!
Anoniem - Maandag 9 juli 2012 11:33
MOOI!
Anoniem - Maandag 9 juli 2012 11:33
MOOI!
J - Dinsdag 21 augustus 2012 16:50
Wat super goed! Ik wens je heel veel succes in de toekomst, het gaat je lukken!