Anorexia: van het diepste dal naar de top

 

Renske

Het begon allemaal echt in december 2008. Daarvoor voelde ik me ook niet echt fijn. Ik zat niet lekker in mijn vel. Mijn moeder was ziek en lag weer in het ziekenhuis. Ik maakte weer die rit in de ambulance mee, alle herinneringen van het ongeluk en ziekenhuis kwamen weer naar boven. Ik wist niet meer wat ik moest. Het ging allemaal goed met me. Tenminste zo deed ik me voor.

Begin 2009 ben ik gaan afvallen. Dan zou ik wel wat mooier en zelfverzekerder zijn, maar ik ben nooit te zwaar geweest, op de basisschool was ik tot groep 7 altijd te licht.

Ik ging eerst meer bewegen en daarna toen het niet snel genoeg ging, ging ik ook minderen met eten. Ik voelde me heel anders worden. Ik merkte dat ik mezelf niet meer was. Ik was opeens zoveel bezig met weinig/ niet eten, afvallen, calorieën verbranden.

Ik wist dat dit niet goed was. Ik zat gevangen. Ik probeerde wel los te komen, maar ik wist niet hoe, de eetstoornis was te sterk. Ik wilde niet dat die "stem" erger werd en negatiever als ik er niet naar luisterde. Ik ging er maar naar luisteren, want dan was het minder erg. Maar ik kreeg wel meer opdrachten, ik moest mezelf steeds meer eten verbieden, alleen drinken waar geen calorieën in zitten en steeds meer bewegen.

Ik wilde het wel vertellen aan wat mensen die ik vertrouwde. Maar ik was zo bang. Dan zou ik me aanstellen. Maar het ging echt niet meer. Er was echt wat aan de hand. Het was echt niet goed. Maar die "stem" was er ook nog. Die zei dat ik naar haar moest luisteren. Dat het allemaal goed komt en dat het beter met me gaat als ik meer afval. Ik zat in een spagaat, wel of niet vertellen aan mijn ouders? Ik heb wel actie ondernomen. Ik ben met een docent gaan praten. Dat voelde eigenlijk wel goed. Maar daarna enorme spijt. Die "stem" werd nog erger, want ik moest afvallen en naar haar luisteren. Niet naar anderen. Ik moest van school het aan mijn ouders vertellen. Maar mijn moeder kwam er zelf achter. Mijn moeder was geschrokken. Ze had per ongeluk in mijn eetdagboek gekeken waarvan ze dacht dat het iets anders was. Maar mijn moeder reageerde wel heel erg goed. Ze was rustig en begreep me. Ze zag ook dat er wel degelijk iets aan de hand was.

Direct de volgende dag gingen we naar de huisarts voor een gesprek. En natuurlijk moest ik op de weegschaal. Daar had ik wel rekening mee gehouden. Ik had nog geen ondergewicht, maar er wel tegenaan. Maar de "stem" zei dat daar echt verandering in kwam. Want als ik in de spiegel keek, walgde ik van mezelf. Ik was lelijk en dik. Daar moest verandering in komen. Ik kreeg ook gesprekken bij een psycholoog en moest 1 keer in de 2 weken wegen bij mijn huisarts. Elke keer als ik kwam was er wel weer wat af. Ik voelde me sterk en was trots. Maar dat was ik niet. Dat was de anorexia. Die diagnose kreeg ik op een gegeven moment mee. Ik had anorexia.

RenskeIk bleef afvallen en de huisarts vond het nodig om bloedonderzoek te laten doen. Ik ging nog een hele discussie aan, omdat ik doodsbang ben voor naalden. Maar het moest toch gebeuren. Ik moest nuchter blijven die ochtend. Maar ik wou altijd wel wat eten als ontbijt.

Die ochtend voor het bloedprikken was ik bang. Ik wilde niet aankomen, mijn lichaam mocht geen eten gaan opslaan. Uit wanhoop nam ik wat laxeerpillen. Dan komt het er zo weer uit na een paar uur. Ik nam er best wel wat en begon het te merken. Ik voelde me helemaal niet goed. En toen moest ik ook nog bloedprikken.

Dat ging helemaal niet goed. Ik viel weg en was bijna een half uur buiten bewustzijn. Er kwam een ambulance, maar vlak voordat ze kwamen was ik bijgekomen en hoefde ik gelukkig niet naar het ziekenhuis. Maar wel de hele dag thuis rusten.

In de zomervakantie was ik al heel veel afgevallen. Maar nog steeds niet genoeg. Ik moest doorgaan. Ik probeerde van alles, maar het ging niet meer. Er ging niks van mijn gewicht af. Ik deed niet goed mijn best. Ik was slecht, ik kon niet meer afvallen. Ik was gewoon een zwakkeling. Mijn ouders vonden mijn gewicht erg laag. Als ik eronder kwam gingen we niet meer op vakantie. Maar gelukkig ging dat wel door.

Op vakantie hadden we geen weegschaal. Maar dat was niet het ergste. Het eten en drinken was daar anders. We hebben heel lang in een supermarkt gelopen, want ik moest overal op de verpakkingen kijken en vergelijken. Uiteindelijk heb ik toch wat kunnen vinden.

We waren weer thuis gekomen en de volgende ochtend ging ik meteen op de weegschaal staan. Ik was opgelucht, want ik was afgevallen. Maar ik zag ook wel in dat het gewicht wel laag was. Maar ik ging door, dat was mijn enige weg. Een vertrouwde weg.

Ik kreeg gesprekken bij jeugdzorg. Ik ging erheen en moest me wegen met mijn ouders erbij. Ik ging erop staan en ze noemde het op. Mijn ouders schrokken heel erg. Ik moest van haar het ontbijt en middageten samen met mijn ouders aan tafel eten en meer wat ik anders at. Ik werd heel erg bang. Het werd een enorme chaos in mijn hoofd. Met veel tegenzin heb ik het toch maar gedaan. Maar ik ging mijn fruit en avondeten minderen. Daardoor bleef ik afvallen. Na 2 weken had ik weer een afspraak en ik was veel afgevallen. Ze vond het niet meer verantwoord en ze ging met mijn ouders overleggen over een opname in een kliniek. Ik moest op de gang zitten en ging een beetje naar buiten kijken. Ik was bang, bang voor wat er ging gebeuren. Ik woog nog niet weinig genoeg, dus liet ik thuis de eetstoornis weer helemaal zijn gang gaan. Mijn ouders stonden machteloos.

Ik viel meer af en lichamelijk ging het ook niet meer goed. Mijn hartslag was heel erg traag, ik had het de hele dag ijskoud. Ook had ik pijn met zitten en met slapen in mijn rug. Ik had helemaal geen energie meer. Ik lag veel op de bank te slapen. Ik ging ook niet meer sporten, had er echt geen energie meer voor. Ik had mezelf helemaal kapot gemaakt. Ik kon ook niet meer goed nadenken, alles ging aan me voorbij. Mijn moeder vond het naar als ze mij zag slapen. Ik was zo wit en blauw in mijn gezicht. Ik mocht dat niet geloven. Er moest toch nog wel wat gewicht af. En dat gebeurde ook.

Ik was inmiddels aangemeld bij Accare in Smilde. Ze gingen overleggen en alles regelen voor een

Renske

 opname. Dat zou nog wel even duren. Er was niet echt een wachtlijst, maar ik kon er ook niet meteen naar toe. Mijn moeder vond het echt niet meer verantwoord en mijn gewicht bleef dalen. Ze heeft Accare gebeld dat het nu echt heel zorgelijk werd en dat ik echt heel erg achteruit ging. Het was toen donderdag of vrijdag, en ik werd die maandag erop al opgenomen. Die paar dagen voor de opname at ik haast echt niks meer, ik vond het wel best.

Toen was het maandag 14 september 2009, ik werd om 11 uur verwacht. We werden naar het huisje, de kliniek gebracht. Ik vond het verschrikkelijk toen ik binnenkwam. Ik voelde me echt niet fijn. Ik dacht, ik ga gewoon eten en normaal doen, dan ben ik zo weg. Maar dat viel heel erg tegen, ik mocht echt niet eten. Als ik at werd ik dik en lelijk en was ik zwak. Ik wilde weer normaal leven. Maar dan moest ik keihard tegen de nare "stemmen" ingaan, wat ik niet durfde. Het werd een enorme strijd.

Ik at heel erg weinig, maar voor mijzelf al een hele prestatie. En zo ging het een tijdje. Ik kreeg lichamelijk onderzoek bij de huisarts bij Accare. Ik werd gewogen, en werd onderzocht. Mijn streefgewicht werd bepaald. Ik ging nog in discussie of er wat vanaf mocht, maar dat mocht niet. Ik wilde dat echt niet wegen. Het werd een eindeloze weg, want ik wilde niet aankomen.

Ik viel weer wat af en kwam een tijd niks aan. Ik moest meer eten. Mijn eetlijst werd groter en groter. Ik kon het niet, ik kreeg het niet op. Ik werd er zo beroerd van. Ik was helemaal op en lag hele dagen op bed te rusten omdat ik me niet goed voelde. En als ik naar buiten ging moest ik in een rolstoel, maar ik kwam niet veel buiten.

Alles wat ik niet at van mijn eetlijst werd aangevuld met nutri. Ik vond dat echt verschrikkelijk. Ik heb het een tijdje gehad. Ook kreeg ik het mee als ik het weekend naar huis mocht. Als ik iets niet at dan ging mijn moeder het uitmeten met een spuit. En uiterraad stond ik daar bovenop. Het moest echt precies, geen calorie meer. Anders accepteerde ik het niet. Dan wilde ik het niet. Ze moest overleggen met de kliniek omdat ik het niet vertrouwde, want het was echt veel te veel. De mensen op de kliniek gingen het ook uitrekenen en uiteindelijk heb ik het geaccepteerd, maar het ging niet van harte.

Langzaam ging ik het eten weer opbouwen en kreeg ik steeds minder nutri. Maar ik kwam ineens heel veel aan, het ging te snel voor me. Ik werd boos en chagrijnig. Ik zonderde me af. De leiding kreeg vaak geen contact met me. Het eten ging erin met veel gepush en gesprekken. Ik koos altijd veilige producten, waar de minste calorieën inzaten. En dat werd ontdekt door de groepsleiding. Vaak moest ik iets nemen wat ik niet wilde. Ik raakte vaak in paniek. Ik was niet sterk genoeg. Ik kon het gewoon niet, ik wilde niet meer vechten. Ik kreeg te horen dat ik op time-out mocht. Ik mocht ook blijven, de keuze was aan mij. Ik wist het meteen, ik ga naar huis. Weg hier, weg van die kliniek. Het was fijn thuis, mijn eigen kamer en weer in een vertrouwde omgeving.

In die 1,5 week moest ik ook wegen, om het bij te houden. Maar we hadden geen goede weegschaal. We gingen naar de winkel toe om er een te kopen. Ik voelde me niet fijn. Ik zag de weegschalen liggen en wou weg, ik wilde niet wegen. Maar uiteindelijk hebben we er toch een gekocht. Het moest wel een goede zijn, en niet een goedkopere, want die vertrouwde ik niet.

Ik was weer terug in de kliniek. Het hoefde niet meer, ik wilde niet meer. Ik ging weer tegenwerken en ook op weekenden ging het niet goed. En soms bleef ik een weekend in de kliniek. Ook werd ik eventjes opgenomen in het ziekenhuis. Het ging niet meer. Ik vroeg me af waarom ik nog leefde. Wat had dat voor zin? Op een gegeven moment werd er besloten dat ik medicatie kreeg. De eerste dagen was ik zo moe. Maar later ging het wel iets beter. Ik kreeg meer rust in mijn hoofd. Ook mocht ik toen af en toe weer even voetballen, want ik had een bepaald gewicht bereikt. Om mijn spanning kwijt te kunnen van het eten en mijn woede eruit te schoppen, maar vooral als motivatie.

Renske

Mijn ontslag kwam in zicht, 2 april 2010 mocht ik weg. Daar was ik wel erg blij mee. Maar vond het wel
 eng. Want nu moest ik het thuis gaan doen. Vooral het aankomen. Dat ging niet zo goed. Ik deed weer pogingen om af te vallen, en dat gebeurde.

Na een tijdje zat ik toch op mijn minimale (gezonde) streefgewicht. Heel iets erboven. Dat vond ik echt verschrikkelijk. Ik pakte school weer op en ging weer sporten. Maar ik merkte wel dat het zwaar was. Ik was heel erg moe elke dag. Ik had totaal geen energie. Ik vond niks leuk en was bijna alleen maar thuis. Ik wilde me niet laten zien.

Wat zullen mensen wel niet van me denken? Want ik was lichamelijk weer gezond en behoorlijk veel aangekomen, wat ik afschuwelijk vond.

Maar dat betekende niet dat het in mijn hoofd ook goed ging. Totaal niet, elke dag nog steeds keihard vechten.

Het ging nog een tijdje met ups en downs. Maar geen extreme terugvallen. Ik viel niet af, ik kwam beetjes aan en ik wilde niet meer wegen. Maar uiteindelijk stopte het aankomen.

In de zomervakantie van 2011 ging de knop echt om. Ik wilde weer genieten, weer lachen, leuke dingen doen, niet meer druk maken over eten en hoeveel calorieën er overal inzitten. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik ervoor ga, ik wilde weer de echte Renske zijn. Ik probeerde weer dingen op te pakken. Vooral sociale contacten en leuke dingen doen met anderen. Het ging steeds beter, maar sociale contacten vond ik nog wel erg moeilijk. Ik schaamde me nog wel voor mezelf. Vinden mensen me wel leuk?

Ik at weer goed en had meer energie. De "stemmen" in mijn hoofd werden minder. Ik negeerde ze gewoon. Ik heb geen "stemmen" nodig. Ik kan zelf wel bepalen wat ik echt wil. Ik kreeg steeds meer zin in dingen, werd weer actief en voelde me veel vrijer.

Renske

Maar de weegschaal was ik doodsbang voor. Ik was er nog niet klaar voor om te wegen. Ik bleef onder behandeling terwijl het zo goed ging, want ik wilde niet terugvallen en ik kan er beter te lang zitten dan te kort, dat alles niet voor niets is geweest.

Nu op dit moment gaat het heel erg goed. Ik ben na 2,5 jaar niet meer in behandeling bij Accare, ik heb helemaal geen hulp meer sinds 12 maart 2012. Voor mijn laatste afspraak en tevens ook afscheid ben ik toch op de weegschaal gaan staan. Om die angst te overwinnen.Het is me gelukt! Ik ben er helemaal uitgekomen, ik ben genezen verklaard. Van het diepste dal naar de top en verder gaan.

Ik heb nergens moeite meer mee. Ik kijk nu echt naar wat ik lekker vind, niet waar de minste calorieen inzitten. Ik schaam me niet meer als ik eet. Ik durf overal en bij iedereen te eten.

Als je het leven niet meer trekt, moet je het gaan duwen.

Door: Renske

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mylittlestar - Dinsdag 17 april 2012 15:25
Lieverd ik ben supertrots op je, ik wist al toen ik nog Facebook had dat je het erop ging zetten.
Jij bent echt een voorbeeld voor me!

Je verdient dit schat
Marlous - Dinsdag 17 april 2012 15:38
Wow!!! Wat een verhaal en wat geweldig dat je zover bent gekomen! Ik wens je alle geluk in je verdere leven!
Espoir - Dinsdag 17 april 2012 15:49
Wat een ontzettend gaaf verhaal, en wat ben jij ontzettend sterk! Heel veel geluk met alles, en bedankt voor het delen van je verhaal! Liefs
Kaylee - Dinsdag 17 april 2012 15:50
In een woord: respsect! Je bent nu echt een soort voorbeeld voor me, ik kijk echt tegen je op! Wauw wat enorm knap en dapper!
MarieFaye - Dinsdag 17 april 2012 15:58
WoooW! superverhaal!
echt supergoed van je!
hou vol he!
Fayee - Dinsdag 17 april 2012 16:29
Wauww heel mooi en super goed van je!! Take care!!
Cylu - Dinsdag 17 april 2012 16:35
Super mooi verhaal, je hebt keihard gevochten en gewonnen! Hou dat vol!
Isabella. - Dinsdag 17 april 2012 16:46
Super gedaan meid
M. - Dinsdag 17 april 2012 16:58
Top Renske, geweldig om dit van je te lezen!

Liefs,
Marjon
t... - Dinsdag 17 april 2012 17:14
Wow, heel veel respect voor jou zeg! En een heel motiverend stuk, dank je wel daarvoor!:)
Alba - Dinsdag 17 april 2012 17:41
Renske lieverd,je bent een topper en dat weet je !
Ben zo blij voor jou,

Liefs Alba.
Love you Bestie!
Marjolein - Dinsdag 17 april 2012 17:42
Wauw!
Rianne - Dinsdag 17 april 2012 18:07
Meid, ik ben echt enorm trots op jou! Ongelofelijk goed. Ik gun je al het geluk van de hele wereld.

Heel veel liefs, Rianne.
Amber - Dinsdag 17 april 2012 18:17
Lieve Rens,
Ik ben echt ontzettend trots op je! Ik ken je eigenlijk alleen sinds de periode dat het weer wat beter met je ging, maar je hebt genoeg verteld over die vervelende periode in de kliniek.

Hou vol & we zien elkaar snel!

Ik denk aan je,

Amber
Marit - Dinsdag 17 april 2012 18:28
Wouw toppertje! Ik ben echt trots op je!
Zo zie je maar, hoe diep je ook hebt gezeten, eruit komen kan altijd!

Nu volhouden he!

Liefs,
Marit
Jiska - Dinsdag 17 april 2012 18:56
Ik heb je enorm zien opbloeien in de periode bij groepstherapie, en dat was superleuk om te zien. :D Je mag heeeel erg trots op jezelf zijn, Renske!

Liefs.
Berna - Dinsdag 17 april 2012 19:18
Echt super knap van je!!
Eliene - Dinsdag 17 april 2012 20:19
Bedankt voor je verhaal,!
Echt heel knap van je!
Liefs
lisette - Dinsdag 17 april 2012 20:51
ik ben super trots op je!
je bent echt een topper
&& ik hoop je ook snel weer te zien
liefs lisette
Haremaje - Woensdag 18 april 2012 08:37
Wat super dat je erdoor heen bent gekomen! Dit geeft mij moed om er zelf ook keihard voor te gaan!
Manon - Woensdag 18 april 2012 10:45
Renske Wauw! Wat supertof zeg dat je dit wilt en kunt delen. Mijn tijd met jou in de kliniek was echt afzien samen, maar allebei hebben we het gehaald en we zijn sterker dan ooit. Kijk eens voor hoeveel mensen je het voorbeeld bent, had je dat ooit durven verwachten? Ik ben trots op je en je mag zeker ook trots op jezelf zijn!!
x
R. - Woensdag 18 april 2012 15:20
Waaauw Renske, wat mooi geschreven en onwijs goed om te lezen! Ik weet nog heel goed je verhaaltje over 'het bereiken van de top met vallen en opstaan' in Smilde. Wat mag je onwijs trots zijn op jezelf dat je die top hebt bereikt!!

Veel liefs,
Renée (V)
xenia - Woensdag 18 april 2012 17:23
hartstikke goed! vechter! :D ik hoop dat je dat vast kan houden en dat je een voorbeeld mag zijn/bent voor anderen. sterkte en succes met alles verder!
liefs Xenia.
Maxine - Donderdag 19 april 2012 11:26
Wauw, echt sśper knap van je!
Ik hoop dat je heerlijk van je leven kan blijven genieten, dat verdien je écht!
Jouw verhaal geeft mij ook moed om toch proberen verder te knokken. Echt heel erg bedankt...
jorinde - Zaterdag 28 april 2012 21:26
wow, renske!
Ik had je als pro-ana vriendin op hyves, wat goed om je hier terug te zien, deze keer op proud2bme!
ik weet niet of je me nog kent, maar ik heette Rosemarijne op hyves. en jij roos, dat weet ik nog wel!
Wat goed van je! echt!
Wat een heftig verhaal ook! Ik zie dat ik je op hyves heb (je goede hyves). misschien kunne we een keer praten?
ben zo trots op je meid!
xx
rr-enske - Vrijdag 4 mei 2012 14:33
Wow! wat een prachtig en toch erg heftig verhaal.. heeft me erg geraakt! Zet dit door, je bent super bezig. x
Natasja - Dinsdag 22 mei 2012 21:30
Wauww, wat een ontzettend knap en goed van je!
Ik heb er tranen van in mn ogen.
Ik zit ook in dat gevecht, heb groepstherapieen gehad en het ging beter.
Het wil me alleen niet lukken om er over heen te komen, hier heb ik zoveel pijn en verdriet van!
Die knop wil bij mij maar niet om, hoe hard ik ook mijn best doe!!
Daarom zo onwijs knap dat jou dat wel gelukt is! SUPER TROTS mag je op jezelf wezen!
Ik wil ook weer zo graag gaan genieten van het leven en gelukkig worden,als je een tip voor me hebt om die knop om te kunnen draaien...GRAAG!!!

X
Renske - Zaterdag 16 juni 2012 13:28
Hee Natasja,

Ja, hoe ik die knop om heb gekregen.. Ik merkte dat ik zo niet verder kwam, dat ik niet helemaal voor school kon gaan en niks leuks deed. Ik ben wat meer gaan afspreken en leuke dingen gedaan waar ik vrolijk van wordt. Meer stappen nemen, en langzaam eetgestoorde manieren afleren, calorieen checken, bepaald eten vermijden. Het hoeft niet ineenkeer, gewoon langzaam opbouwen. Ik wist hoe mijn leven was voor die hele eetstoornis, dat ik actief was, vrolijk en genoot van het leven. Dat deed ik niet meer, ik probeerde eerst dingen weer op te pakken wat ik vroeger deed, dat ik dat gevoel weer terug kreeg en echt beter wilde worden. :)

xx
Marcella - Vrijdag 29 juni 2012 22:33
Hoi Renske, helaas een heel herkenbaar verhaal. Maar erg knap van je dat je met zoveel doorzettingsvermogen je eetstoornis hebt overwonnen. Het enige waar ik even over moest nadenken is over dat stemmetje. Toen ik zelf ook diep kan ik me nog herinneren dat ik het zelf ook vaak had over dat stemmetje in mijn hoofd, maar eigenlijk is er helemaal geen stemmetje, maar betreft het feitelijk je eigen veelal dwingende gedachten. Dat erkennen en herkennen ipv blijven hangen in het idee van dat stemmetje wat niet van jezelf is, en waardoor impliciet de verantwoordelijkheid tegen het verzetten hiertegen dan ook buiten jezelf komt te liggen, draagt volgens mij bij aan het uiteindelijke genezingproces. Ben dan ook erg benieuwd hoe je hier nu zelf over denkt.

Liefs, Marcella
Alba - Vrijdag 27 juli 2012 23:00
Je bent geweldig liefje.
Geniet!
kimberly - Zondag 16 september 2012 08:55
Meid , ik ken jou , ik ben ontzettend trots op je.
Een voorbeeld voor velle anderen
Melanie - Dinsdag 18 september 2012 21:16
Respect!
Echt knap van je!
anneke - Zondag 25 november 2012 22:53
Dit is echt geweldig ! Ontzettend goed gedaan. Wat zul jij trots zijn en terecht !
Renske - Maandag 4 februari 2013 17:29
heel knap van je.
het lijkt alsof ik het geschreven heb.
petje af xxx
Sandra - Vrijdag 19 mei 2017 13:43
Mijn dochter heeft ook anorexia en jou verhaal klopt volledig met die van mijn kind. Wat super goed dat je het hebt overwonnen!! Een vraage: wat voor medicatie kreeg je waardoor het in je hoofd rustiger werd?