Sharmeela, een jaar geleden

 

You're a beautiful star in heaven.... Het is nu een jaar geleden dat mijn vriendinnetje Sharmeela besloot uit het leven te stappen. Ik wil graag mijn verhaal schrijven ter nagedachtenis aan haar:

UIT HET OOG, MAAR NOOIT UIT HET HART!

Als ik mijn dagboekberichtjes op PROUD teruglees, gaan die natuurlijk allemaal over dit verlies. Het doet me veel als ik deze weer teruglees.

Sharmeela de roo

Enkele fragmenten:

"Ik ben zo intens verdrietig, ben er gewoon misselijk van. Ik heb net Sharmeela haar vader aan de telefoon gehad en gehoord wat er allemaal is gebeurd. Morgen ga ik afscheid nemen van lieve Shar en vrijdag is de crematie. Ik zie er zo ontzettend tegenop, niet normaal meer. Afgelopen dagen gesprekken gehad met mensen die dichtbij Shar stonden, doet me erg goed. De herkenning, maar ook juist de verschillen. Ik ben zo zenuwachtig, wil helemaal geen afscheid nemen van mijn lieve vriendinnetje. Maar goed heb helaas geen keus :"(

"Toen ik Shar zag, barstte ik in tranen uit. Ik heb de bloem met de kaart, het verhaaltje, de foto en een zakje met de sleutelhanger en edelsteen in de vorm van een hart eerst neergelegd en daarna heb ik bij Shar gekeken. Ik heb gehuild, haar hand vastgehouden en haar over haar arm en gezicht gestreeld. Ik wilde niet weg, kon geen afscheid nemen. Ik heb haar hand nog een keer vastgepakt, haar over haar gezicht gestreeld en tot slot een kus op haar voorhoofd gegeven en toen moesten we toch echt gaan Ik zie op tegen de crematie, maar ik ben zo ontzettend blij dat ik in alle rust afscheid heb kunnen nemen van Shar."

"Zometeen weer samen met mijn vriendinnetje op weg naar lieve Shar... Dan toch echt definitief afscheid nemen.. Dat gaat zwaar vallen. Ik dacht nog: wat ben ik blij dat ik gisteren ben geweest en Shar nog kon zien en vasthouden. We stonden even stil bij de kist en toen brak ik echt. Ik werd licht in mijn hoofd, stond te wankelen op mijn benen en werd naar buiten gebracht. Nu moeten we het verlies een plaatsje gaan geven in ons leven, iets wat ik helemaal niet wil."

De periode rondom het overlijden van Sharmeela is een heftige tijd geweest. Ook nu - bijna een jaar na dato - mis ik haar nog steeds enorm. Het verdriet slijt, maar de herinneringen en het gemis niet.

Sharmeela was voor veel meiden en jongens een voorbeeld wat betreft het vechten tegen hun eetstoornis. Haar boek vond ik ontzettend aangrijpend. De eetstoornis had de laatste tijd geen grip meer op haar, maar de achterliggende problemen en recente tegenslagen helaas wel.

Het onderstaande stukje heb ik geschreven vlak na haar dood en in het digitale condoleance register geplaatst. Het zegt iets over het contact dat ik met Sharmeela had en over hoe erg ik haar mis. Al is het gemis anders geworden, het is er niet minder om geworden.

Sharmeela de roo Sharmeela de roo

Lief vriendinnetje Sharmeela,

Woorden schieten tekort en tranen vloeien in overvloed! Ik zal je zo ontzettend gaan missen lieve schat!! Zoveel strijd, zo'n groot gevecht. Een groot deel overwonnen, maar het was teveel voor je. We zagen elkaar niet heel vaak, maar hadden bijna wekelijks contact via Facebook, twitter en whatsapp. Ons contact was zeer divers. We hadden ontzettend veel lol samen, waren allebei dol op shoppen en kochten een aantal keer afzonderlijk van elkaar dezelfde kleding. Ook niet afzonderlijk van elkaar kochten we hetzelfde. Allebei blij als een kind met onze knalroze pumps die flink in de aanbieding waren. Wat waren we toch blij en die dingen moesten direct aan natuurlijk. Liepen we daar met zijn tweetjes te paraderen door Nijmegen met ontzettende last van onze voeten.

Ook in het stukje anorexia heb ik je zienderogen zien groeien. Samen eten bij de pizzeria en naar de mac onder het mom van: "ik moet nog aankomen." Wat zat er een kracht, een vechtlust in jou, lieve meid!!! Van impulsieve acties, tot lachen, tot huilen, tot serieuze gesprekken, het kon allemaal met jou lieve Shar. Allebei dezelfde eigenschappen, waaronder de ander belangrijker vinden dan onszelf. Als een ander maar gelukkig is........

Lieve, lieve meid Ik kan nog veel meer over jou schrijven en wat ik allemaal aan jou ga missen. Maar zo simpel ligt het niet. Het is niet in woorden te beschrijven. We kenden elkaar nog maar iets langer dan twee jaar, maar je bent een belangrijk persoon in mijn leven geworden. Ik dacht vaak aan je. We stuurden vaak berichtjes om elkaar een hart onder de riem te steken... Zo fijn hoe iemand die ver weg is (al valt dat ook nog wel mee), toch zo dichtbij kan voelen. We konden elkaar een hele tijd niet gezien hebben, maar ons toch verbonden voelen met elkaar.... Door bijvoorbeeld precies op het juiste moment een berichtje of een mailtje te sturen....

Nooit meer samen kletsen...
Nooit meer samen huilen...
Nooit meer samen lachen...
Nooit meer samen shoppen...
Nooit meer samen eten...
Nooit meer samen slapen...
Nooit meer gewoon samen zijn...

Ik kan maar niet vaak genoeg zeggen hoe erg ik je mis, hoe erg je gemist wordt..
Hoeveel verdriet ik heb, hoeveel verdriet anderen hebben...

Meisje, je bent zo geliefd... Ja ik blijf zeggen ‘bent', want welk sterretje je ook mag zijn aan de hemel, je zal altijd geliefd blijven.. Jij hebt een plekje in mijn hart en ik neem je overal mee naar toe.

Rust zacht lieve, lieve Shar!!!

Als tranen een trap konden bouwen en herinneringen een brug
dan klom ik de hemel in en nam ik jou gewoon mee terug!

RIP Sharmeela de Roo: 12-09-1988 - 24-07-2011

Door: Littleme

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

pukkiej - Dinsdag 24 juli 2012 13:10
sharmeela heeft mij zo.geholpen... rust zacht lieve meid
Maud - Dinsdag 24 juli 2012 13:11
Heel veel respect dat je dit met ons deelt.
Ik wens je sterkte in deze moeilijke tijd, lieve Littleme!
isabella. - Dinsdag 24 juli 2012 13:16
Wat vreselijk, ik herinner me nog dat ik haar boek las en dacht wauw, wat is zij sterk...sterkte.
X
sjoukje1994 - Dinsdag 24 juli 2012 13:17
ik had een begleider die zat bij haar in de klas op de han en ze gingen veel met elkaar om ik wens de ouders en familie en vrienden heel veel sterkte
marleen - Dinsdag 24 juli 2012 13:22
sterkte...
ik ben in gedachten ook bij haar, heb vroeger nog met haar in de kliniek gezeten (in tienen)
-angel - Dinsdag 24 juli 2012 13:40
wauw littleme, wat prachtig geschreven..
respect!
heel veel sterkte, voor jou, en voor iedereen die haar verder persoonlijk gekent heeft
sky - Dinsdag 24 juli 2012 13:44
heel veel sterkte, ik zit echt met tranen in mijn ogen, alweer één jaar geleden... ik hoop dat shar nu ook rust vind bij een van mijn beste vriendinnen dawn, ik weet dat ze goed met elkaar overweg konden...

sterkte littleme
Noah1200 - Dinsdag 24 juli 2012 13:47
Kippenvel... geen woorden voor! Ik wil je sterkte wensen!
Esther - Dinsdag 24 juli 2012 13:48
Mooi geschreven lieve meid. Gek ook om te zien want die foto's heb ik bij mij thuis van jullie gemaakt. Het lijkt soms nog zo onwerkelijk pff.
Heel veel sterkte vandaag schat!! Als ik iets voor je kan doen weet je me te vinden hè!
Liefs!!
Scared - Dinsdag 24 juli 2012 13:50
Morgen avond is ook nog een herdenking voor Shar bij Ixta Noa in Nijmegen, je kan altijd even bellen iedereen die iets met Shar had komt dan bij elkaar.
An - Dinsdag 24 juli 2012 13:51
LittleMe - Dinsdag 24 juli 2012 13:58
ben nu in Nijmegen. ga straks naar de plek waar shar is overleden. leg een roosje eneen kaartje neer om haar te herdenken.

bedankt voor jullie fijne reacties. Goed om te zien voor hoeveel mensen Shar wat betekend heeft!

Liefs LittleMe
Fayee - Dinsdag 24 juli 2012 14:11
Heel veel sterkte! ik vind haar boek heel aangrijpend... en het is onwerkelijk dat ze er nu niet meer is... zoveel strijdlust dat ik in haar boek las..... en toen las ik dat bericht en dat kwam heel hard aan.... Nu alweer een jaar geleden.. pff. waar blijft de tijd?
Heel veel sterkte vandaag! en je hebt dit mooi geschreven..

xxx
mimi - Dinsdag 24 juli 2012 14:11
heb tranen in mijn ogen,wat mooi geschreven.Ik leef met je mee.
Mylittlestar - Dinsdag 24 juli 2012 14:24
Supermooi geschreven LittleMe. Erg dapper. Respect!
Schuimpje - Dinsdag 24 juli 2012 14:37
nog veel sterkte, respect.
Andrea - Dinsdag 24 juli 2012 14:45
Ik heb echt tranen in mijn ogen.. Ik had zoveel respect voor haar.. Haar sterke verhaal bij human concern.. Moet er nog vaak aan denken.. Sterke. Liefs
Nouky - Dinsdag 24 juli 2012 15:09
Erg mooi geschreven! Veel sterkte!
J - Dinsdag 24 juli 2012 16:00
wat een mooie woorden, veel sterkte vandaag. we zullen haar niet vergeten, maar missen des te meer!
silke - Dinsdag 24 juli 2012 16:23
veel sterkte en wat mooi geschreven!

heel eng, maar juist vandaag kwam ik op het idee om haar boek te halen naar de bib.
Watjijwil - Dinsdag 24 juli 2012 16:27
Wat mooi geschreven! kreeg er kippenvel van.

Heel veel sterkte!!!
Melleke - Dinsdag 24 juli 2012 18:23
Heel mooi geschreven en krijg er ook kippenvel van.
Heel veel sterkte aan iedereen die deze lieve meid kende.
Debbie - Dinsdag 24 juli 2012 19:02
Lieve Shar...

Vele met mij en ook ik kan het nog niet echt bevatten...
Raar is dat dat je hart iets weet dat het zo is maar ergens je het toch niet kan plaatsen

Al kende ik je alleen via onze paar goede diepe gesprekjes/priveberichtjes online...
Je hebt denk ik niet half geweten hoe indruk dat alles op mij heeft gemaakt ...

Die indruk laat jij achter
Mooie vechter Sharmeela !

Ik zal je nooooit vergeten !
hoop dat je bij de mooiste sterretjes bent

En hopelijk bij femke bent...
Doe je tamara de groeten... mis haar nog elke dag

lieve lieve shar
jammer dat we nooit in real life konden meeten om je te zeggen hoe mooi de woorden waren die je deelde en om te zeggen hoe dapper ik je vond!

In herinnering voor altijd !!!

Lieve Little Me, familie, vrienden, sweet Melanie en andere proud mensen en mensen die sharmeela goed of een beetje mochten kennen en door haar hoe dan ook geraakt zijn, allen sterkte ! Mijn gedachten zijn bij jullie !

deb

Desiree - Dinsdag 24 juli 2012 19:50
Veel sterkte vandaag en alle dagen die nog komen.
Natuurlijk ook aan alle andere mensen die haar moeten missen!
LittleMe - Dinsdag 24 juli 2012 20:30
bedankt voor jullie fantastische reacties. veel sterkte ook voor degenen die op wat voor manier dan ook contact met haar hadden.
Heleen - Dinsdag 24 juli 2012 21:05
Is Sharmeela gestorven? Jemig, wat erg, het was zo'n lieve spontane meid. Ze heeft zoveel meegemaakt.Hopelijk ontmoet ze Femke weer, ergens, waar ze nu ook is. Ik dacht dat het beter met haar ging...

Veel sterkte iedereen,
ik ben hier enorm van geschrokken.
Rose - Dinsdag 24 juli 2012 21:11
Als tranen een trap konden bouwen en herinneringen een brug
dan klom ik de hemel in en nam ik jou gewoon mee terug!

Pakkende zin, echt jammer dat het gewoon niet kan.

En zonde dat zij niet meer leeft, mooi meisje, die hoeft nog niet niet dood te gaan, noch anorexia te hebben.
Erg dat zoiets gewoon gebeurd.
Heleen - Dinsdag 24 juli 2012 21:14
LittleMe, ontzettend veel sterkte.

Wat onbeschrijfelijk heftig,
inmiddels twee jaar geleden is een goede vriendin van mij uit het leven gestapt.
Het is een soort open wond waar je mee moet leren leven. Rouw duurt levenslang. Dragelijker wordt het wel. Maar zoiets blijft impact op je hebben. Nogmaals veel liefs en sterkte
Esther Sch - Dinsdag 24 juli 2012 21:42
Lieve meid,
wat heb je dit mooi en pakkend verwoord. Ik herken je gevoelens van verdriet, gemis en daarnaast de mooie herinneringen die niemand meer kan afpakken, heel erg. Het besef dat het slechts bij deze herinneringen zal blijven en je niet samen weer voor nieuwe kunt zorgen, doet pijn. Zoiets is zo onwerkelijk, ook nu een jaar later is het nog steeds niet te beseffen...

Lieverd ik vond het fijn dit vandaag met je samen te hebben gedaan en daarna samen nagepraat te hebben. Shar mag en zal nooit vergeten worden...

Dikke knuffel!
LittleMe - Dinsdag 24 juli 2012 22:35
Dank je wel lieve allemaal!
Esther, ik vond het ook ontzettend fijn dit samen gedaan te hebben. En het nakletsen daarna - ook over leuke dingen - was ook erg fijn. Dankjewel voor vandaag!
Veel kusjes!
tine - Dinsdag 24 juli 2012 23:22
lieve lieve Little,
Kippenvel en tranen bij het lezen van dit stukje. Ik weet uit je verhalen van je gemis en je verdriet, maar met deze woorden wordt het me nog eens extra duidelijk wat voor een bijzondere band jullie hadden en hoe je haar mist!
Ik den aan je!

Liefs xxx Tine
LittleMe - Dinsdag 24 juli 2012 23:23
Jij bent een schatje Tine, dank je!!!
kusjes!
LOL - Woensdag 25 juli 2012 00:02
Echt emotioneel dit,

Veel sterkte, Ik denk aan je !

Rust zacht lieve sharmeela.
Femkeeee - Woensdag 25 juli 2012 10:12
Mooi en erg aangrijpend beschreven!
Veel sterkte:(. Liefs, Fem
joke - Woensdag 25 juli 2012 10:52
Lieve Littleme, en alle andere lieve mensen die dicht bij Sharmeela stonden,en die haar missen. Ik wens jullie alle kracht en sterkte toe !

Ik ben zeker dat Shar op jullie neerkijkt vanuit de hemel !

Prachtig geschreven,lieve Littleme !
alle liefs,
Joke
x
Anke - Woensdag 25 juli 2012 11:49
Heel erg veel respect en sterkte!
onzeker - Donderdag 26 juli 2012 05:55
Heel heel erg veel sterkte! xx
Luna - Vrijdag 27 juli 2012 16:51
Zij was toch ooit in jong?
Misschien een hele domme vraag: 'hoe is ze gestorven'?
Luna - Vrijdag 27 juli 2012 16:52
Sterkte!x
LittleMe - Vrijdag 27 juli 2012 20:32
Bedankt voor jullie reacties, lieve mensjes.
@Luna: maakt het wat uit hoe ze gestorven is? Als je goed leest kun je lezen dat ze zelf uit het leven gestapt is.
Luna - Vrijdag 27 juli 2012 23:27
Sorry. Sterkte! Mooi geschreven. Weet helaas zelf ook hoe moeilijk het is iemand te missen.
Laothe - Zaterdag 8 december 2012 22:43
Ik heb diep respect voor je, LittleMe. Hoe je zo'n groot verdriet, zo goed kunt omschrijven, ook al blijven de woorden te kort schieten, je hebt het echt prachtig verwoord. Ik weet niet wie Sharmeela was, ik heb haar niet gekend, maar toch biggelen er een paar tranen over mijn wangen heen. Ik hoop dat je het verlies van je lieve vriendinnetje een heel mooi plekje in je hart kunt geven, en dat je op een dag terug kunt kijken naar jullie herinneringen, met een grote glimlach op je mond.

Heel veel sterkte meis, vanuit de grond van mijn hart.
Manon - Zondag 6 januari 2013 17:13
woow wat ergg.. !!! ik heb dit boek gelezen en het heeft mij zoveel gedaan zeker omdat ik ook iemand dicht bij mij heb staan die ook een eetstoornis heeft.. ik kan hierdoor door haar boek wel er mee van begrijpen.. heel veel sterkte nog! ik denk echt dat ze een geweldig iemand was ! en nog steeds is daar boven.
ilsa - Woensdag 23 januari 2013 19:23
Elke dag ben je nog mijn gedachte lieve meid! ik vergeet onze velen mailtjes nooit meer! hele dikke knuffel
Nicole Janssen leerlingbegeleider NSG - Dinsdag 5 februari 2013 15:08
Sharmeela en ik zorgden samen voor de invulling van het project voeding op de NSG. Zij vertelde de leerlingen haar verhaal, haar gevecht. Altijd zal Sharmeela en haar strijdlust onderdeel blijven van "ons" project op school. De lessen zijn nu samengesteld door mij uit diep respect voor Sharmeela en de kracht die zij had om haar eetstoornis te overwinnen.
Nicolien - Vrijdag 5 april 2013 19:48
Lieve Shar, ik wilde vandaag een boek zoeken van Natasza Tardio en toen kwam ook jouw boek naar voren (en dit nieuws). Jouw boek heb ik ook in de kast, want ik heb je op de theaterschool niet goed kunnen helpen, omdat je altijd jezelf zo gesloten hield...En door het boek kwam er meer uit naar voren waar je mee zat. Waar ik nog steeds spijt van heb, dat ik je niet genoeg heb kunnen helpen...Het spijt me voor dat, omdat ik onder andere ook teveel met mijn eigen zorgen bezig was...
Zorgzaam persoon dat je was, altijd in touw voor anderen, om te zorgen dat andere meisjes en jongens de strijd kunnen overwinnen...En naast die nare ziekte, was je altijd zo sterk. Meis toch, wat is dit dan klote om te lezen dat je zelf waarschijnlijk de moed opgegeven hebt, ik wens je nabestaanden veel sterkte toe en hoop uit het diepste van mijn hart dat je de rust hebt gevonden die je nodig hebt gehad waarschijnlijk.
Daarnaast hoop ik dat je vriendin Femke jouw gevonden heeft en samen vredig kunt zijn.

Rust zacht, lieve Shar.

Je oud-klasgenootje van het Roc Nijmegen.


Nicolien.
iemand - Donderdag 31 oktober 2013 16:59
wauw, wat erg. veel sterkte ermee...
Carleennnxx - Maandag 16 december 2013 18:49
jeetje... tranen in me ogen toen ik las...
ik dacht er ook overna.. toch gaan twijfelen..
bettje laat.. maar nu nog sterkte!
xx
Celine - Dinsdag 17 december 2013 17:44
Ik moest voor Nederlands een boek lezen en ging naar de bieb en zag dit boek staan.
Het greep me echt al meteen , alleen de titel al.
Ik heb het boek meteen mee naar huis genomen en ben het gaan lezen.
Ik ben totaal geen lezer, maar dit boek ik moest het uitlezen en wou weten hoe het zou gaan eindigen en ik voelde me ook echt mee in het verhaal getrokken.
De blijdschap op sommige momenten voelde ik , de verdrietige momenten voelde ik echt heel erg in mezelf.
Soms buikpijn van hoe ze zich had moeten voelen.
Ik weet precies hoe zij zich zou moeten gevoeld hebben.
Toen ik het uit had was ik zo blij,
zo blij dat het goed was afgelopen met haar!
En ik heb het boek nu net 10 minuutjes uit en ik wou even op internet kijken.
Meer over Sharmeela te weten komen.
En toen kwam ik hierbij terecht.
Gerrum , ik voel me zelfs nu heel erg rot hierover :(
Ik laat serieus tranen vallen op dit moment...
Pfffff.... jeetje.
Echt heel veel sterkte aan iedereen!
Na heel dit gevecht van Sharmeela heb ik echt heel veel respect voor haar.
Ze heeft lang gevochten en nu eindelijk heeft ze rust, rust waar ze heel erg lang opgewacht heeft.
En heel mooi geschreven deze tekst.
Iedereen is trots op haar.
Rust zacht Sharmeela.
xxxxxx Veel liefs Celine
anoniem - Maandag 17 februari 2014 22:41
Diep onder de indruk van de verhalen van de mensen die haar gekend hebben. Maar zeker ook een hele strijd die haar moeder gevoerd heeft afgelopen jaren! Ik Ken Sharmeela zelf ook goed van af de verhuizing Nijmegen noord en het samen fietsen naar de middelbare school. Ze heeft enorm gevochten en was een sterke meid/ goede vriendin. Wat heb ik haar gemist toen ze in tienen zat. Dan kwam ze naar een tijd terug in het weekend enwas ik blij dat ze er weer was Me vertrouwde maatje waar ik alles mee deelde en de lol weer naar boven kwam. Deze mooie momenten koester ik zeker en zal ik nooit meer kwijt raken. Je was een bijzonder mens en hoop dat je mams. Nu rust gaat vinden. Meid lees nog vaak de berichtjes terug die je me scheef wou dat ik dit samen met je kom delen!
Meisje x - Maandag 22 september 2014 18:52
heeii lieverd.

wow! wat een heftig verhaal! heel erg veel sterkte. en ja voor jou en je vriendin geldt: uit het oog, maar niet uit het hart!

xxx Meisje x
esmee - Dinsdag 9 december 2014 14:35
rust zacht lieve meid xxx
Ingrid - Maandag 5 januari 2015 04:13
Wat erg, wat mooi geschreven.......... Ik kwam haar boek vorige week tegen en heb het gelijk gekocht. Ik wist niet dat ze was overleden. Vreselijk zonde zo een mooie, lieve en talentvolle vrouw met zo veel pijn dat ze niet meer wilde leven, dat raakt me diep.....................
inge - Zondag 18 januari 2015 22:27
Heel veel sterkte iedereen
koortje - Zaterdag 26 september 2015 16:25
wat erg! ik wist t niet .ik heb onlangs haar boek gelezen en naar aanleiding daarvan was ik in de veronderstelling dat t goed met haar ging. wat erg! bedanktvoor het delen van je verhaal. liefs
Sara - Dinsdag 29 maart 2016 00:50
Liefje, ik al zoveel opties om je te herdenken. Maar doe dit over het algemeen heel erg teruggetroken en op mn eigen manier. Maar ik wou ook hier een paar woorden kwijt...

Ik mis je verschrikkelek en hoop dat jij nu over me waakt. Ik zal je nooit vergeten, dat weet je. En alle beloftes die ik je heb gemaakt ga ik laten uitkomen. Let maar op!!

Love you babygirl. Be safe
Raisa - Maandag 29 augustus 2016 15:54
Wauw, ik kreeg bijna tranen in m'n ogen. Heftig maar mooi verhaal
Bart - Maandag 2 januari 2017 05:33
Bedankt LittleMe !

Al zit ik zelf nogal in een uitzichtloze situatie,
en ben ik toevallig op jou verhaal uitgekomen... (Zelf heb ik haar nooit gekend)
Erg mooi verhaal !...
Weet niet ofdat het aan de persoonlijke foto's ligt,
maar het heeft mij zeer ontroerd...
Heb wel wat traantjes moeten laten...

Ze moest waarschijnlijk gaan...
Hopelijk heb je het zelf ook een plaatsje kunnen geven.

BEDANKT !


Shahnaz - Donderdag 21 maart 2019 15:38
Nog steeds ben ik op zoek naar antwoorden.
Lieve vriendinnen van Sharmeela, mochten jullie nog iets weten over Mijn lieve dochter Sharmeela, dan zou ik dit erg waarderen.

Hartelijk dank alvast.