Five Days Inside: Novarum Centrum voor Eetstoornissen

 

Five Days Inside is een documentaire-serie waarin drie prestaties - Angela Groothuizen, Natasja Froger en Caroline Tensen - instellingen in Nederland bezoeken waar je normaal gesproken niet makkelijk binnenkomt. Om zo een uniek kijkje te geven in een wereld die gewoonlijk voor veel mensen verborgen blijft. In vijf dagen ontdekken ze een nieuwe wereld, vaak een moeilijke wereld, die voor de mensen daar de harde realiteit is. Op dinsdag 3 maart kun je op RTL 4 zien hoe Natasja in de wereld van eetstoornissen duikt. Vijf dagen lang verblijft ze bij het Centrum voor Eetstoornissen Novarum. 

Het is voor haar een totaal onbekende wereld. "Als ouder word je volgens mij gek. Het liefst wil je die boterham naar binnen proppen, maar zo werkt het waarschijnlijk niet." Stefanie neemt Natasja mee gedurende deze dagen, als een buddy. Zij zit in de laatste fase van haar behandeling en legt uit hoe het er allemaal aan toe gaat in de kliniek. Van het heilige der heilige - de keuken - tot aan een koffie moment - mét koekje! - buiten de deur. 


Bron: www.msn.com

Je ziet hoe het voor een gezond persoon is om ineens midden in de eetstoorniswereld terecht te komen. Hoeveel regels er zijn, hoeveel angsten er spelen en hoe groot de tweestrijd is, de hele dag door... "Nee, het is niet een kwestie van een boterham naar binnen proppen", voegt Natasja er al binnen één dag aan toe. Je krijgt een eerlijk kijkje in hoe het leven er op dagelijkse basis aan toe gaat in deze kliniek. Een kliniek waar de cliënten allemaal vrijwillig verblijven en de deur dus altijd open is. Je bekijkt deze wereld door de ogen van iemand zonder eetstoornis, maar wel aan de hand meegenomen door de vrouwen die hier verblijven.

Triggerwarning:
Het is belangrijk om je bewust te zijn van eventuele triggers bij deze aflevering. Je ziet vrouwen die worstelen met een eetstoornis, soms ondergewicht hebben en in een sessie bijvoorbeeld hun eetregels eerlijk proberen te delen. Als je hier zelf gevoelig voor bent, zou ik aanraden deze aflevering niet te kijken. Als je dat toch wilt; kijk het met iemand die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt, zodat je het eventueel nog na kunt bespreken.

Daarnaast krijg je ook de motivatie en kracht mee van de mensen die je volgt. De wil om hun eigen leven weer op te kunnen pakken, of de motivatie die een moeder voelt als haar dochter haar aanmoedigt om iets extra’s te eten. Je wordt dus op alle fronten geconfronteerd met hoe het leven met een eetstoornis is. Je ziet hoe ongelofelijk hardnekkig de ziekte kan zijn, maar ook hoe sterk de wilskracht van mensen is.


De aflevering van Five Days Inside is dinsdag 3 maart te zien op RTL4 - 21.25 uur. Op Videoland kun je deze aflevering al vooruitkijken. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniempje XxxM - Zaterdag 29 februari 2020 13:26
Wat goed dat ze het laten zien hoe het echt is aan de buitenwereld, ik ga dit zelf niet kijken want het gaat me heel erg triggeren. maar wel goed dat ze het laten zien.
Annemarie- - Zaterdag 29 februari 2020 14:01
Ik heb hem inderdaad al gezien. Geeft een veel eerlijker beeld dan de films en docu's waar je altijd hetzelfde ziet. Eindelijk ergens waar ze laten zien dat een gezond gewicht zeker niet het eind van de strijd in je hoofd betekent. Hoe eetstoornissen zo om hetzelfde gaan vaak, maar zich verschillend uiten. Natasja gaat ook heel respectvol om met de hele situatie vind ik!
M - Zaterdag 29 februari 2020 14:31
Ook al vooruit gekeken. Ik heb hier zelf gezeten en vond juist dat het niet een compleet beeld geeft...
Annemarie- - Zaterdag 29 februari 2020 21:57
Daar heb je natuurlijk een punt! De enige die dit kunnen weten, zijn de mensen die er zelf hebben gezeten (al zullen de meningen natuurlijk verschillen).

Ben heel benieuwd waarom er dan geen compleet beeld wordt gegeven?
Vera - Zaterdag 29 februari 2020 15:22
Lastig om te bepalen of ik dit kan kijken. Zitten er sondes en ernstig ondergewicht in?
I. - Zaterdag 29 februari 2020 15:49
Sondes heb ik niet voorbij zien komen. Ernstig ondergewicht, vind IK van niet. Maar dat laatste vind ik zelf lastig om te bepalen.
Eliza - Zaterdag 29 februari 2020 15:50
Dankjewel ik snap dat dat lastig te bepalen is maar durf wel op je oordeel te vertrouwen
Laura - Zaterdag 29 februari 2020 16:42
Geen hele lage gewichten inderdaad (gelukkig)
Sjampie - Zaterdag 29 februari 2020 17:04
Ik heb het al gezien. Ik moet zeggen dat er een heel eenzijdig beeld word geschetst van eetstoornis. Al ben ik blij dat er niemand met echt extreem ondergewicht te zien is. Ik vind het moeilijk dat het weer alleen een groep is waar het draait om aankomen. Tegelijk vind ik wel dat het heel blanco is gefilmd, geen vooraf gestelde regeltjes oid, Natasja wist echt niks ervan van te voren.
E - Zaterdag 29 februari 2020 20:18
Ik vond het best spannend en apart om te zien, omdat ik zelf jaren geleden bij Novarum in behandeling ben geweest (alle afdelingen gezien) en de meeste behandelaars die erin voorkwamen nog kende.

Ik vond het fijn dat het filmisch niet heel erg focuste op de lichamen/magerte et cetera, maar wel jammer dat het wat voor mijn gevoel alsnog vrij eendimensionaal op eten/aankomen gericht bleef. Ligt misschien ook aan de presentator van deze aflevering, ik vond bijvoorbeeld Angela Groothuizen in de aflevering bij de Jellinek dat veel beter doen.

En heel veel respect voor de vrouwen/meiden die zich durfden te laten filmen, enorm moedig om dat op zo'n moeilijk moment en kwetsbaar moment in je leven te durven!
Laura - Zaterdag 29 februari 2020 22:18
Ik moet denk ik beginnen dat ik best het idee snap en 'the bigger picture', maar eigenlijk overheerst mijn verontwaardiging dat natascha 5 dagen lang een bed bezet houdt en dat er niemand naar de ontspanningsoefening kwam omdat ze aan het filmen waren. Ik vind dat ze ervoor hadden moeten kiezen dat natascha er dan dus niet bij zou zijn. De behandeling van de clienten is het belangrijkst, en nu stond die idiote camera hun behandeling in de weg. Ik vind dat echt heel erg om te zien.

Ik zie ook de mooiheid van de aflevering in hoor, het is niet alleen maar slechts. Ik denk ook dat ik hier extra boos over word omdat ik het zelf ook mee heb gemaakt (o.a. ook in novarum). Toch vind ik het echt om woest over te worden. Ik moest het toch echt even kwijt hier, en inderdaad immens veel respect voor de toppers die daar zaten terwijl ze daar filmden. Natuurlijk immens veel respect voor iedereen hier en daar en overal:)
Flower girl - Zaterdag 29 februari 2020 23:07
Ben momenteel nog herstellende van anorexia maar vond het niet echt triggerend om te zien. Naar mijn idee had het wat meer diepgang en uitleg kunnen hebben over wat voor positieve kanten de es heeft en wat het daardoor zo moeilijk maakt om te gaan voor herstel. Denk dat er wat kansen zijn blijven liggen maar denk dat als mensen hiernaar kijken die geen idee hebben wat AN is er wel wat aan kunnen hebben. Het is dus maar net met welke bril je er naar kijkt. Positief vind ik wel dat de focus is een keer niet ligt op wat ze wegen en de echte dunne lichamen.
Muisje - Zaterdag 29 februari 2020 23:32
Positief; geen nadruk op magere mensen en ondergewicht, sondes en andere extreme

Negatief; alleen al de start van de directrice; houd afstand en geen lichamelijk contact. Tekenend voor wat er mis is in de hulpverlening voor mensen met een eetstoornis. Je hoeft niemand ongevraagd aan te raken maar ze hadden haar beter tips kunnen geven als vraag niet naar gewicht omdat dat niet belangrijk is, zodat je ook mensen uit de omgeving die kijken iets ervan kunnen leren...
Anoniem - Donderdag 26 maart 2020 14:08
Ten tijde van de filmopnames was ik zelf opgenomen bij Novarum. Ik kan vertellen dat Natasja wel degelijk heel goed ingelicht was, over wat ze wel en niet mocht vragen en doen. Dat was al voordat de opnames zouden beginnen goed aangegeven :)
Aimee - Zondag 1 maart 2020 08:51
Is het aan te raden mensen? Ik ben echt een docu kijker, alleen ik hou niet van magerheid sensatie. Dus ik hoop dat dit meevalt in de documentaire ik ga het vanavond kijken.
Ellie-x - Zondag 1 maart 2020 09:40
Zie mijn reactie hier onder. Ik vond dat heel erg meevallen!
Ellie-x - Zondag 1 maart 2020 09:40
Ik vond het wel een goede documentaire.. de uitleg over eetstoornissen kan altijd nog wat diepgaander en uitgebreider, maar opzich vond ik het best wel goed. Niet TE gericht op eten en het lichaam etc.
wow - Zondag 1 maart 2020 18:46
Ik heb het gezien. Vond het oppervlakkig en tegenvallen. Mis toch weer het verhaal dat je van de meeste mensen met een eetstoornis niet aan de buitenkant kunt zien dat ze het hebben. De groep is zo veel groter dan alleen graatmagere meiden (die zag je trouwens niet op beeld). Omdat de meesten juist wel een gezond gewicht hebben en er lichamelijk oké uitzien. Ook vond ik dat het weer te veel op (jonge(re)) meiden was gericht, terwijl ook jongens en ouderen het hebben. En dat anorexia vooral juist in die onzichtbare gevallen gaat om de extreme angst om aan te komen, niet om de angst van eten zelf.
M - Zondag 1 maart 2020 19:14
Ik denk dat dat ligt aan de tijd waarin ze filmde. Zelf ben ik in 2019 met ontslag gegaan daar en zat met meerdere vrouwen waarvan er een aantal in de 30,40 en zelfs 50 waren.
Hope - Maandag 2 maart 2020 04:59
Vond het erg tegen vallen. Vond het ook heel heel raar dat Natasja een stukje filmde waarin ze zei dat ze zichzelf dingen hoorde zeggen als ik snap het, kan ik me indenken, etc., maar dat ze dat niet meende. Sorry hoor, maar komt niet erg oprecht over als je het mij vraagt.
Simone - Maandag 2 maart 2020 09:09
Ik heb de aflevering niet gezien (ga ook niet kijken denk ik)
Maar ik denk dat de meeste mensen die nooit een eetstoornis gehad hebben zeggen dat ze het begrijpen uit beleefdheid maar dat ze er idd helemaal niks van begrijpen.
Dat merk ik zelf al bij de verpleging in de hulpverlening.

Vind het wel eerlijk van Natas dat ze het toch op camera aangeeft.
SM - Maandag 2 maart 2020 09:26
Ik vind het een goede aflevering. Het is niet alles dekkend, maar dat kan ook niet in zo’n korte tijd (mijn mening). Goed dat er verschillende mensen, eetstoornissen enzo in beeld komen. Vind het niet overkomen als nep of vooropgezet. Oprecht gemaakt.
Hanna - Dinsdag 3 maart 2020 10:06
Vind het jammer dat er geen aandacht is geweest voor mensen met boulimia. Heb een aantal jaren geleden een dagbehandeling gehad (6 maanden) en dat was ook een enorme strijd. Heb hele goede ervaringen met Novarum.
Linn - Dinsdag 3 maart 2020 16:45
is er een manier om dit gratis in België (online, ev. met VPN) te bekijken? Zou het erg graag zien!
JJ - Dinsdag 3 maart 2020 18:49
Ben ermee bekend en vraag mij af of het voor mensen niet mooier wordt gemaakt. Mijn dochter heeft annorexia en gelukkig gaat het goed maar wel 3x op het randje gelegen. Al is het jaren geleden vind ik het nog steeds moeilijk om er over te praten. Deze ziekte sloopt je hele familie. Mijn huidige man is onze redding geweest.
Nu nog als ik dit schrijf schiet ik vol, mijn dochter is inmiddels 30 heeft een kerngezonde zoon, het had zo anders kunnen aflopen dus ik prijs mijzelf gelukkig. het is een onbegrepen ziekte.

wens iedereen die hiermee worstelt moed toe. Het is hard, wij hebben het gered maar vele ook niet.

Liefs
Juul - Zaterdag 4 april 2020 11:51
Wauw wat om te horen, JJ. Ik wens jou en je geliefden het allerbeste toe, ook in deze gekke tijden. Take care ❤️
Juul - Zaterdag 4 april 2020 11:51
Fijn om te horen haha :)
Didi - Dinsdag 3 maart 2020 22:58
Ik heb jaren geleden een klinische behandeling bij novarum gehad en afgelopen jaar een poliklinische. Wel confronterend om te zien maar ik vond het een erg goede aflevering en ik vond dat Natasja het goed deed. Ik vond het mooi dat ze aangaf dat het voor haar als een mijnenveld voelt wat je beter wel of niet kan zeggen. Daarin herkende ik de tweestrijd van alleen de opmerking “je ziet er goed uit”... Ik denk dat ze daarom ook uit aardigheid gevoelsreflecties gaf maar achteraf dacht jeetje, wat moet ik eigenlijk zeggen want ik begrijp het helemaal niet. Ik vond het juist knap dat ze zich kwetsbaar opstelde in die zin. En dit is een montage van vijf dagen in een uur dus het risico dat het eenzijdig wordt is vrij groot. Ik vond het wel een goed beeld geven. Maar inderdaad, aandacht voor boulimia mag echt meer in de media.
Lost girl - Dinsdag 3 maart 2020 23:35
Heb hem net gezien. Ik vind hem wel goed. Ondanks het eenzijdige beeld wat je vaak krijgt als je een eskliniek gaat filmen oprecht gemaakt. Geen sensatie om gewichten, oude foto’s en eetgedrag van voor de opname. Natuurlijk kan er altijd voor meer diepgang gekozen worden, maar dat maakt de gefilmde patiënten misschien extra kwetsbaar. Blijft denk ik een beetje een tweestrijd van de waarheid vast willen leggen maar ook de veiligheid van de doelgroep gewaarborgd houden.
Voelt voor mezelf wel een beetje als bevestiging dat je pas serieus genomen wordt als je binnen het plaatje an of bn past. Toen ik er kwam voor intake was er geen mogelijkheid voor bed in de kliniek. En moest ik maar ergens anders opgenomen worden en via daar ook iets met mijn es proberen te doen. Beetje omslachtig. En helaas bij veel instanties voor es hetzelfde tegen gekomen. Misschien kunnen ze eens deeltijd five weeks inside bij een bed behandeling hihi.
# anoniem - Woensdag 4 maart 2020 15:59
Ik mis beau, vond dat hij dit programma beter deed.
Het begin is heel gek, houd afstand, alsof mensen met een eetstoornis allemaal gelijk zijn.
Ik mis ook een stukje uitleg over eetstoornissen en wat nadat de patiënt naar huis mag. Dan moet het grootste gevecht nog beginnen. Dan ga je weer voelen en kun je weer nadenken. Moet je zelf om hulp vragen.

Altijd dubbel vind ik zulke uitzendingen, goed dat er iets mee gedaan wordt, maar denk dat veel mensen het nog niet begrijpen nadat ze deze aflevering hebben gezien.

Als iemand mij vraagt om uitleg, dan vind ik het ook lastig om uit te leggen.
Ik geef meestal het advies om de Docu Emma wil leven te kijken.

Liefs

Mara - Zondag 8 maart 2020 21:52
Zelf in 2011-2012 bij Novarum in behandeling geweest, was toch geïnteresseerd in het programma. Ik herkende wat medewerkers en vooral herkende ik de beladen sfeer. Lastig te omschrijven waar het precies in zat maar ik weet het nog van mijn behandeling. Gelukkig heb ik er na 2012 nooit meer een voet over de drempel gezet en ben ik heel gelukkig geworden. Hoop dat het leven na Novarum voor deze dames beter wordt!!