Zonder moeder op Moederdag

 

Al ver van te voren gaat het over de dag waarop wij extra aandacht besteden aan onze moeder. De dag waarop we cadeautjes en bossen bloemen kopen, iets leuks gaan doen met onze moeder of haar in ieder geval even laten voelen hoeveel wij van haar houden. We kunnen er niet omheen want allerlei winkels, webshops en andere bedrijven adverteren er voor en ook op tv en social media gaat het er over. Voor veel mensen is dit een fijne reminder om hier aandacht aan te besteden en iets leuks te verzinnen voor zijn of haar moeder, maar voor sommige mensen is dit de zoveelste keer dat zij geconfronteerd worden met de keiharde realiteit.

In 2011 vierde ik mijn laatste Moederdag met mijn moeder. In onwetendheid, omdat wij niet wisten dat dit de laatste keer zou zijn. Ik weet nog dat er vroeger op school altijd aandacht besteed werd aan Moederdag. We maakten dan bijvoorbeeld een tekening, een pennenhouder, fotolijstje of iets anders creatiefs. Ik weet nog dat mijn moeder dit altijd heel erg leuk vond. 

moeder
Bron

Dit is ook iets wat ze later nog heel vaak heeft gezegd. Naarmate mijn zus en ik ouder werden, werden de cadeautjes natuurlijk ook anders. Het werd dan eerder een bos bloemen, iets anders wat zij leuk vond en we verwenden haar eerder met een lekker ontbijtje of iets anders leuks. Wij hebben altijd wel aandacht besteed aan Moederdag.

Moederdag zonder moeder
Sinds de dag dat mijn moeder overleed, is mijn leven veranderd. Het lijkt alsof mijn leven gescheiden is door een grote muur. Er is een periode voor en een periode na mijn moeder. Het is niet zo dat ik geen moeder meer heb, ik zal voor altijd een moeder hebben, maar ze is niet meer in levende lijven bij me. Deze scheidingslijn heeft er ook voor gezorgd dat alle feestdagen anders zijn. Verjaardagen, Sinterklaas, Kerst, Pasen, maar ook vooral haar verjaardag en Moederdag. De ene keer heeft dit meer impact dan de andere keer. Ik vind het heel moeilijk om elke keer weer geconfronteerd te worden met alles wat om Moederdag draait, alle cadeaus, advertenties en zelfs mails die ik er over krijg van bijvoorbeeld webshops maar tegelijkertijd maakt het mij ook dankbaar. Dankbaar voor de moeder die ik heb, de tijd die ik met haar heb gehad, de mooie herinneringen etc. Het is wel een dag dat ik nog even extra met haar bezig ben en dat het moeilijk is om te beseffen dat ik geen leuke dingen meer met haar kan doen, dat ik niks meer met haar kan delen en haar niet kan laten zien hoeveel ze voor mij betekent. Maar aan de andere kant zijn dit soort dagen niet altijd moeilijker dan andere dagen. Ik kan mij namelijk gewoon op een random moment ineens heel verdrietig voelen en geconfronteerd worden met alle gevoelens eromheen. Er kan een kleine aanleiding voor zijn maar het kan ook uit het niets komen. Hier hoeft het geen Moederdag voor te zijn.

Wat ik misschien nog wel het moeilijkste vind, is als ik zie dat mensen onnodig ruzie maken met hun ouders. Dat ze niet laten zien dat ze van hun houden en dat ouders gezien worden als iets vanzelfsprekends. Ik besef maar al te goed dat ik enorm geluk heb gehad met mijn ouders en ik weet ook dat het ook anders kan en dat niet iedereen een goede band heeft met zijn of haar moeder, maar daarom gebruik ik ook het woordje onnodig. Soms is die constante strijd, tegen dingen ingaan en ongemakkelijke momenten opzoeken niet nodig. Soms hoef je geen gelijk te krijgen maar is het behouden van een goede relatie en elkaar met respect behandelen het belangrijkste. Ik denk dat Moeder- of Vaderdag gezien mag worden als een dag om hem of haar te respecteren. Om dankbaar te zijn voor wat ze je wel bieden en hebben geboden en om dit kenbaar te maken.

meisje
Bron

Tips voor een moederdag zonder moeder
Toen mijn moeder nog leefde kon ik mij niet voorstellen dat ik mijn moeder ooit zou verliezen. Ik had wat mensen in mijn omgeving die al jong moesten leven zonder moeder en dat mijn moeder er wel was, dat was normaal. Ik kon mij er niks bij voorstellen hoe het leven zou zijn zonder haar en ik kon mij ook niet echt goed verplaatsen in mensen die wel moesten leven zonder hun moeder. Nu weet ik dat het niet vanzelfsprekend is en ook besef ik maar al te goed dat ik niet de enige ben. Na mij zijn nog twee vriendinnen van mij ook hun moeder verloren. Dat laat mij alleen al zien dat er zoveel mensen zijn die hetzelfde mee hebben gemaakt als ik. Hieronder geef ik een aantal tips om Moederdag door te komen zonder moeder. Het zijn dingen die mij helpen of waarvan ik mij kan voorstellen dat het anderen kan helpen. Hierbij kan het gaan om een Moederdag zonder moeder omdat zij overleden is, maar het kan ook zo zijn dat je dit zo ervaart omdat je bijvoorbeeld geen contact meer hebt met je moeder of omdat je niet het gevoel hebt dat zij een moeder voor je is, etc.

♥ Praat erover
Wanneer jij een Moederdag zonder moeder hebt, is de kans groot dat je omgeving zich hier ook bewust van is. Ze zijn er dan misschien niet zo mee bezig als jij, maar als jij er over begint zal het kwartje echt wel vallen. Het kan goed zijn om hierover te praten en je gevoelens te delen. Iedereen zal begrijpen dat dit geen makkelijke dag is voor jou. Daarnaast denk ik ook dat mensen ook echt wel wat voor je willen doen en er over willen beginnen, maar soms is het lastig te pijlen voor anderen waar jij behoefte aan hebt. Begin hier zelf over als je dat wilt en zoek iemand op waar je je goed en vertrouwd bij voelt.

♥ Zoek lotgenoten op
Het kan ook helpen om iemand op te zoeken die hetzelfde heeft meegemaakt. Mijn ervaring leert dat dit de mensen zijn die het het beste begrijpen. Daarnaast kan het ook helpen om iemand op te zoeken die jou heel goed kent en het proces bijvoorbeeld ook voor een groot deel heeft meegemaakt. Bijvoorbeeld je partner of beste vriendin. Ik heb er veel steun aan om op dit soort momenten met mijn familie te zijn, bijvoorbeeld met mijn vader en zus. Daarnaast heb ik ook andere mensen in mijn omgeving die dit hebben meegemaakt. Dan zijn woorden soms niet eens nodig maar dan is het fijn om bij mensen te zijn die weten hoe dit is.

♥ Een fijne dag voor jezelf
Ondanks dat Moederdag een speciale dag is voor je moeder, is dat het ook voor jou. Jij bent haar kind en zij had waarschijnlijk het liefste gewild dat jij gelukkig bent. Je kunt niks meer met je moeder gaan doen of ondernemen, maar je kunt dat zelf wel. Plan een fijn dagje voor jezelf. Ga iets leuks doen met familie of vrienden. Ik ga bijvoorbeeld zondag High Tea-en met een vriendin.

♥ Wees extra lief voor jezelf
Dit is zo'n dag dat je extra lief moet zijn voor jezelf. Het is niet raar om je verdrietig, boos of alleen te voelen en het is ook niet erg om deze gevoelens niet te hebben. Alles mag en kan op deze dag en je moet vooral luisteren naar wat jij wilt en waar jij behoefte aan hebt. Wees niet zo streng voor jezelf. Sta jezelf dingen toe en maak er een fijne dag van. Dat beetje liefde wat je van je moeder mist, moet je jezelf geven.

♥ Doe iets voor je moeder
Ik vind het altijd fijn om op Moederdag ook iets voor mijn moeder te doen. Ik mis haar elke dag en ben altijd met haar bezig, maar op deze dag probeer ik dit nog meer te doen. Niet alleen te genieten van het leven voor mijzelf, maar ook voor haar. Sowieso haal ik een mooie bos bloemen voor haar omdat ze daar enorm van kon genieten. Verder denk ik dat ik die dag ook nog iets met mijn familie ga doen. Je kunt ook met je moeder bezig zijn door haar bijvoorbeeld een kaart of een brief te schrijven. Door nog eens foto's van jullie samen of van vroeger te bekijken, verhalen en herinneringen op te halen, etc.

♥ Schrijf kaartjes voor anderen
Wat ook kan helpen, is om kaartjes te schrijven voor anderen om wie je geeft. Bijvoorbeeld je oma, de moeder van je moeder, als zij nog leeft. Of misschien de zus van je moeder of haar beste vriendin. Je kunt ook je vader op deze dag in het zonnetje zetten of iemand anders die belangrijk voor je is. Dit jaar schrijf ik een kaartje en koop ik iets voor een vriendin van mij die haar eerste Moederdag viert met haar zoontje. Ik vind haar een enorm goede moeder en zeker in de situatie waarin ze zit die niet altijd makkelijk is. Het lijkt me leuk en fijn om haar dit op Moederdag te laten weten.

Wat ga jij doen met Moederdag en wat is jouw tip voor een Moederdag zonder moeder?

 

Gerelateerde blogposts

20
AUG
Verlies
14

Reacties

Katinka - Zondag 10 mei 2015 13:07
Dankjewel voor deze tekst.
Imke* - Zondag 10 mei 2015 13:30
Dankjewel, dit is precies wat ik nodig had.

Al twee jaar lang mis ik mijn moeder elke dag, maar op zo'n dag waarop iedereen op Facebook berichtjes voor en foto's met diens moeder plaatst, overal advertenties met "MOEDER DAG" hangen en vooral het feit dat heel veel mensen er niet bij stilstaan dat dit voor jou een extra moeilijke dag is, maakt mij allemaal net even verdrietiger.

Ik steek vandaag een kaarsje voor haar aan denk met heel veel liefde terug aan alle prachtige herinneringen die ik met en aan haar heb.
Jo - Zondag 10 mei 2015 13:43
Hallo,

Ik vierden in 2009 mijn laatste Moederdag, ook ik wist van te voren niet dat dat de laatste was. Vandaag is een bijzondere dag, want na 5 jaar heb ik weer cadeautjes gekocht en bloemen, nee niet voor mijn moeder, maar voor de vrouw van mijn vader. Ze zijn pas getrouwd. Ik ben erg benieuwd wat ze er van zal zeggen.
Het is een teken van diepe vriendschap, mijn moeder is ze niet en zo stelt ze zich ook niet op, maar ze is wel erg belangrijk voor me.

Ik hoop dat iedereen een fijne dag heeft vandaag!,

Liefs
Quirine - Zondag 10 mei 2015 14:10
Ondanks dat mijn moeder nog leeft is Moederdag voor mij ook een hele lastige dag met vaak veel herinneringen, die erg moeilijk zijn.
We hebben geen goede band met elkaar en ik vind het ook erg moeilijk om vele advertenties te zien/foto's waar iedereen zo trots met hun moeder op staat.
Een stukje gemis van een echte moeder, komt dan vaak boven.

Dankjewel voor de tips Laura, en wens iedereen die zijn/haar moeder is verloren heel veel sterkte vandaag.
:) - Zondag 10 mei 2015 14:56
Dankjewel Laura, gewoon dankjewel.
Liz - Zondag 10 mei 2015 15:20
Bedankt Laura, feestdagen zijn niet voor iedereen feestelijk.
Wetende dat ik moeder ben maar dat mijn kind er niet meer is om mij daaraan te herinneren doet ook te zeer om onder woorden te brengen.
Maria - Zondag 10 mei 2015 15:41
Lieve Laura, veel sterkte op deze dag! Liefs Maria
konijntje - Zondag 10 mei 2015 17:11
dit lijkt me het ergste wat me kan overkomen, dat mijn moeder er niet meer zal zijn.
Die dag gaat komen, hoe dan ook, vroeg of laat.
Ik denk daar vaak aan,
wat als mijn moeder er niet meer is.........
Ik word verdrietig en bang.
Des te meer probeer ik te genieten van haar en laten zien dat ik veel van haar houd.
Elke dag, niet alleen op moederdag.
Mijn moeder is alles voor me.
Ik hoop dat ik nog heeeeel veeeeeeel moederdagen met haar door mag brengen.
Heel veel sterkte gewenst voor ieder die geen moeder meer heeft.
question - Zondag 10 mei 2015 17:29
mijn moeder is ernstig ziek.
Misschien was dit wel de laatste moederdag die we samen konden vieren......
meisje - Zondag 10 mei 2015 17:35
Ik heb nog wel een moeder maar toch is voor.mij dot jaar moedersag ook anders. Dit jaar breng ik haar geen ontbijtje en koop ik een cadeautje voor haar. Ik heb al die tijd geprobeert perfect voor hun te zijn maar nooit wat het goed. Nu ben ik bij mijn tante en geef ik haar een moederdagcadeautje, toen ik ermee aankwam knuffelde ze me helemaal plat en ze herhaalde steeds weer hoe blij ze ermee was. Ik dacht: oh zo kan het dus ook. Pijnlijk om te beseffen dat je moeder niet blij met je is.

Heel veel sterkte vamdaag šŸ˜˜
Sophie - Zondag 10 mei 2015 17:46
In 2010 is mijn moeder overleden, en ik mis haar nog elke dag.
bloempje - Zondag 10 mei 2015 19:16
Mijn moeder is in de zomer van 2010 overleden. Moeder dag is dan zoon dag waarbij je er extra bij stil staat. Bedankt voor de goede blog! Het help inderdaad om er over te praten maar het blijft moeilijk!
Beckje - Zondag 10 mei 2015 19:52
Hier 10 jaar geleden voor het laatst moederdag 'gevierd'... niet wetende dat het de laatste zal zijn... eergisteren was ook moeilijk, dat was namelijk 10 jaar geleden haar verjaardag....
nu ik zelf moeder ben voelt het enorm moeilijk
Mies - Zondag 10 mei 2015 20:41
Ik had vandaag Moederdag kunnen vieren, maar heb het niet gedaan. Ik heb een moeder, maar zo voelt het niet. Ik wil haar ook niet meer zien. Ik ken mensen die hun moeder verloren zijn en dit niet begrijpen. Het klinkt egoĆÆstisch en niet doordacht. Maar weggaan bij mijn moeder was de beste keuze die ik ooit heb kunnen maken. Mijn moeder haat me. Niet als dochter, maar als persoon. Ik kan me niet anders herinneren dan dat mijn moeder me uitschold zonder reden, me kleineerde, manipuleerde en bedreigde. Dusja.. Ik heb biologisch een moeder. Maar voor mijn gevoel nooit gehad.
marleen - Zondag 10 mei 2015 23:12
@Mies: ik begrijp je volledig
ik heb mijn moeder niet gecontacteerd vandaag
vorige week heb ik haar nog gezien, en heb ik voor het eerst in jaren ruzie met haar durven maken (voordien liet ik haar gewoon alles en iedereen de grond inboren). Voor mij een grote stap, die door de buitenwereld misschien op onbegrip onthaald wordt, maar so be it ...
Aniek - Maandag 11 mei 2015 08:46
Mooi geschreven.
Ik heb nog wel een (biologische) moeder, maar het voelt niet als mijn moeder. Altijd lastig wat te doen met moederdag, heb haar maar een kaartje gestuurd omdat ik weet dat zij verdriet heeft dat we nauwelijks contact hebben. Maar van mij hoeft dat eigenlijk niet meer..
*MAAN* - Maandag 11 mei 2015 09:54
hoewel mijn moeder nog leeft heb ik het gevoel dat ik nooit een echte moeder heb gehad
maar mijn pleegmoeder is geweldig en geeft zoveel liefde
dat ik haar dit jaar voor het eerst een moederdagkaartje heb gestuurd
ook wel moeilijk maar wil weten hoe belangrijk ze voor me is
Marielle - Woensdag 30 maart 2016 08:09
Ik ben blij met deze tips. Mijn moeder is pas 3 weken geleden overleden en het is nogsteeds erg onwerkelijk! Als lerares in het basisonderwijs word ik nu nog extra geconfronteerd met moederdag, want ja... Die moeders verwachten een mooi cadeau. Wie heeft er tips?
Zomaar - Woensdag 11 mei 2016 16:04
Wel eens aan moeders gedacht die elk jaar weer op hun kinderen wachten?
Dat die kinderen wellicht het onderste uit hun excuuskannetje halen om er geen aandacht aan te hoeven besteden?
En hoe moeilijk dat voor die moeders is?