Zet die zwarte bril eens af

 

roze brilHet is erg makkelijk om te verdwalen in een doolhof van negatieve gedachten. De negativiteit een halt toe roepen kan dan ook erg moeilijk zijn. Je zit vast in de gedachte dat je nooit je doelen in het leven zult bereiken en dat alles je tegen zit. Hoewel het misschien niet zo voelt, zijn er genoeg manieren om die negatieve gedachtenspiraal te stoppen. Om je een handje te helpen volgen hieronder een aantal tips waarop je dat kunt doen.

1. Accepteren!
Een goede manier om je kijk op het leven minder negatief te maken, is door te accepteren dat er inderdaad dingen misgaan in je leven. Dat klinkt misschien gek, maar niemand leidt een perfect leven waarin alles op rolletjes loopt. Je mag best realistisch zijn, het leven is niet perfect. Let er wel op dat je niet obsessief bezig bent met alles wat is misgaat in je leven. Laat dingen soms ook varen, het is geen ramp als er iets misgaat.

2. Positieve herinneringen
Als je terug kijkt op je leven, probeer alles dan te zien en niet alleen de negatieve gebeurtenissen. Onze hersenen lijken de negatieve ervaringen beter te onthouden omdat ze vaak meer indruk op ons maken. Als je vast zit in een negatieve gedachtespiraal, haal dan even adem en analyseer de zaken met aandacht voor positieve ervaringen of gebeurtenissen. Er zullen er meer zijn dan je in eerste instantie had verwacht!

3. Ga ervoor!
Laat jij je ook vaak tegenhouden om iets nieuws te proberen uit angst om te falen? Angst om te falen zorgt ervoor dat we dingen niet proberen en heel vaak leidt dat tot spijt dat je het niet gedaan hebt. Het zorgt er ook voor dat als je het met tegenzin toch probeert, de uitkomst inderdaad negatief is omdat je niet alles hebt gegeven. Als je wordt uitgedaagd om iets nieuws te proberen en je twijfelt, bedenk dan wat het ergste is dat er zou kunnen gebeuren (in de realiteit). Vaak is het ergst mogelijke geval, lang niet zo angstaanjagend als je eigen gedachten. Probeer het gewoon, sta open voor de ervaring en je zult zien dat het lukt.

4. Wees eens trots op jezelf!
Wees niet zo streng voor jezelf, je hoeft niet altijd bescheiden te zijn. Geef jezelf complimenten voor wat je presteert en bereikt. Dat kan al zo klein zijn als een oude dame helpen oversteken. Je hoeft geen ode aan jezelf te schrijven, maar erken je talenten en wees trots op jezelf! Je hebt vaak meer om trots op te zijn dan je vooraf zou verwachten!

love yourself

5. Het is jouw keuze
Veel van de negativiteit in je leven wordt veroorzaakt door de angst voor de mening van anderen. Het is logisch dat je wilt dat de mensen om jou heen trots op je zijn en je steunen in je keuzen, maar laat hun mening niet de boventoon voeren. Laat de mening van andere niet voor jou bepalen welke beslissingen je maakt. Jij moet uiteindelijk tevreden zijn met je beslissingen en als je teveel afgaat op wat anderen vinden dat jij moet doen, dan loop je het risico dat je achteraf spijt krijgt van je keuze. Geloof in jezelf en vertrouw op je eigen standpunten en inzicht. Neem de mening van andere mee in je besluit, maar maak zelf de beslissing wat je gaat doen!

6. Jij hebt de leiding
De keuzes en beslissingen van anderen zullen altijd invloed op je hebben. Kijk ervoor uit dat je niet telkens met je vinger wijst wanneer er iets misgaat in jouw leven. In elke situatie zijn er twee of meerdere mensen betrokken, dus de uitkomst is nooit afhankelijk van één persoon. Jij hebt de regie over je eigen leven, niet een ander. Je wilt niet leven in je verleden en blijven hangen is alles wat jij vindt dat jou is aangedaan. Neem verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in de situaties en probeer daar iets mee te doen. Schilder jezelf niet af als een slachtoffer.

hold your head up

7. Nu leven en vooruit kijken
Zoals al eerder gezegd is het niet aan te raden om je aandacht te richten op je verleden en alles wat daar mogelijk is misgegaan. Focus je liever op het heden en je toekomst. Kijk wat jij kan doen om het beste uit je leven te halen en hoe jij een positieve invloed kan hebben op komende gebeurtenissen.

8. De sleutel
Er zullen altijd momenten zijn waarop niemand het je kwalijk neemt als jij je somber voelt. Voor het overgrote deel van de tijd is het toch aan te raden om de zaken zoveel mogelijk vanuit een positief oogpunt te bekijken. Als jij jezelf traint in het positief denken zal het alsmaar makkelijker worden om optimistisch te blijven. Als je positief denkt moedig jij jezelf aan om vrolijker door het leven te gaan. Er zullen zich tijdens je leven altijd wel moeilijke momenten voordoen, maar over het algemeen wordt het na een tijdje wel weer beter. Wat heeft het voor zin om in die negatieve sfeer te blijven hangen, je komt verder met een positieve houding ten opzichte van het leven.

De sleutel is om jezelf een andere manier van denken aan te leren. Sommigen kunnen dat van nature makkelijker dan anderen. Vind je het moeilijk om je manier van denken aan te passen en breekt al die negativiteit je op? Dan kan je ook hulp zoeken om te leren op een andere manier te denken. Dit doe je door je klachten aan je huisarts voor te leggen waarna hij of zij je zal doorverwijzen naar gepaste hulpverlening of een behulpzame cursus.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Flower - Donderdag 28 februari 2013 19:27
Handige tips, heel duidelijk en heel positief, bedankt!
mini me - Donderdag 28 februari 2013 19:50
Yeah bedankt voor de tips!!!!!
Ik ga alle tips proberen het gaat moeilijk worden maar ik ga ervoor!!!
Ik hoop dat ze werken bij mij maar ben wel bang dat het niet werkt

maar nooit geschoten is altijd mis dus ik ga proberen raak te schieten (;
wl - Vrijdag 1 maart 2013 10:05
klinkt allemaal prachtig mooi maar ook heel cliché.
S - Zaterdag 2 maart 2013 11:09
Cliché?
En wat dan nog als het cliché is?
Gelukkig is je WL's reactie erg positief :S

Ik zelf heb altijd al geprobeerd zo positief mogelijk te denken, ook in de dagen dat er niks geen licht was. Ik ben ook zeer van mening dat mensen veel te negatief zijn. Ik vind het dan ook goed dat deze tips geplaatst zijn. En ik hoop dat vele hier wat mee gaan doen. Want je verergerd de problemen juist door het negatief denken en zijn.