Zelfzorg tijdens de examens

 

Ik herinner mij nog goed dat ik eindelijk in havo 5 zat en de examens steeds dichterbij kwamen. Het was het onderwerp van gesprek op school maar ook in mijn omgeving ging het er veel over. Aan de ene kant fijn omdat er aandacht en erkenning voor was maar aan de andere kant zorgde het voor nog meer stress. Ik werd er hierdoor ook aan herinnert op momenten dat ik het zelf even kon loslaten. Inmiddels bereiden scholieren in het hele land zich weer voor voor de belangrijke en stressvolle tijden van dit jaar, namelijk de landelijke schoolexamens waarna je kunt gaan studeren, werken of reizen. Ondanks dat je je dan natuurlijk moet focussen op het studeren, is het minstens net zo belangrijk om in deze periode goed voor jezelf te zorgen. In deze blog een aantal tips vanuit mijn eigen ervaringen en die van anderen.

Ook voor mij was de periode van studeren voor mijn centrale examens een stressvolle periode. Ik heb voor die tijd heel wat avonden en nachten doorgeleerd om mijn cijfers zo goed mogelijk te laten zijn voor de centrale examens, maar dit was lang niet voor alle vakken gelukt. Ik stond er goed voor hoor, maar de oefenexamens die ik maakte gingen niet zo goed en ik wist dat ik niet goed was in bepaalde onderdelen die wel in het centrale examen naar voren zouden komen (zoals tekst begrip voor de 'vreemde' talen). Ik wilde heel graag slagen, net als alle anderen natuurlijk, en dit ging gepaard met heel wat stress.

meisje
Bron

Ik vergat hierin nog weleens om goed voor mijzelf te zorgen. Er zijn heel wat momenten geweest waarop mijn moeder mij midden in de nacht nog wat te drinken en wat lekkers kwam brengen op mijn kamer waar ik hard aan het leren was, omdat ik het zelf anders niet zou doen. Net als dat ik direct na het avondeten van tafel schoot om terug te gaan naar mijn studieboeken. Achteraf was mijn manier niet de meest gezonde manier van mij voorbereiden op het eindexamen en had ik hier echt wel wat dingen anders in kunnen doen. Ik heb mijn examen gehaald, maar er zijn genoeg mensen die er aan onder doorgaan wanneer ze nachten achter elkaar doorleren, weinig pauze nemen, etc. Er zijn klasgenoten van mij gezakt omdat ze geen rekening hielden met zichzelf en hun eigen grenzen en dat terwijl ze er wel goed voor stonden in eerste instantie.

Goed voor jezelf zorgen is minstens net zo belangrijk als dat examen goed maken. Die examens zijn nou eenmaal belangrijk en dat zorgt voor stress en dat is niet erg, maar je kunt zelf bepalen hoe je hiermee om gaat.

♥ Zorg voor goede nachtrust
Goed slapen voor je examens maar ook tijdens de voorbereiding is erg belangrijk. Je kan op die manier de geleerde stof beter verwerken maar vermoeidheid heeft ook invloed op je concentratie vermogen en je humeur. Ik deed zelf vaak het tegenovergestelde. Ik leerde nachten door om toch nog even die hoofdstukken te lezen waar ik nog niks van wist, maar ondertussen erken ik ook wel dat ik soms 10x dezelfde zin las en nog niet wist wat er stond en dat nachtrust mij waarschijnlijk wel beter had gedaan. Zorg dat je goed uitgerust naar je examens gaat, het komt je resultaten ten goede.

♥ Hou je aan de helpende rituelen
Misschien heb je bepaalde rituelen 's morgens of 's avonds die helpend zijn doordat je bijvoorbeeld tot rust komt of daardoor even een momentje voor jezelf hebt. Bijvoorbeeld mediteren, 's morgens uitgebreid douchen en ontbijten, 's avonds een boek lezen voordat je gaat slapen, etc. Het is belangrijk dat je deze rituelen ook zo veel mogelijk behoud, ondanks je examenstress. Het hoeft namelijk niet alles te beheersen en daarnaast kunnen die rituelen je ook helpen om rustiger te worden of even afstand te nemen van het leren maar ook om je er op voor te bereiden. Bedenk eens voor jezelf welke helpende rituelen jij hebt.

♥ Goed en regelmatig eten
We hebben allemaal voeding nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer je dit niet doet, beïnvloed het ook je concentratie en uithoudingsvermogen wat betreft het studeren en is wat je doet minder effectief. Zorg er dus voor dat je voldoende eet en drinkt en soms wordt ook gezegd dat specifieke producten als het eten van een banaan of druivensuiker kan helpen met het verbeteren van je concentratie.

study
Bron

♥ Een fijne studie plek
Eigenlijk moet je er voor zorgen dat je voorziet in je basis behoeften. Voldoende nachtrust, goede voeding en wat ook niet onbelangrijk is, is het hebben van een fijne en goede studieomgeving. Sommige mensen studeren heel goed in een goed opgeruimde kamer, afgesloten van de buitenwereld en in stilte. Anderen doen dit liever in een omgeving waar wat activiteit is of zetten het liefste de muziek aan. Een opgeruimde omgeving is voor veel mensen wel belangrijk. Het zorgt voor minder afleiding, voor meer rust in je hoofd en het verbetert de concentratie. Wanneer je het liefste in je slaapkamer studeert en het niet opgeruimd is, is dit dus de eerste stap. Daarnaast is het ook goed om bij een goede werkomgeving te denken aan dingen als de temperatuur in de kamer. Van een te warme kamer wordt je sneller moe en te koud is ook niet fijn. Zorg voor een aangename temperatuur en zet een raampje open voor wat frisse lucht.

♥ Maak gebruik van de hulp vanuit school
Vaak bieden scholen wel een soort extra voorbereiding op de examens aan en het is goed om hier gebruik van te maken. Je kan bijvoorbeeld denken aan bijeenkomsten die speciaal worden georganiseerd om met examen stress om te gaan, je kunt soms ook hulp krijgen bij het plannen en vaak worden er (ook tijdens lessen) oefen examens gemaakt. Vraag om hulp, tips en steun als je iets niet snapt, je helpt jezelf ermee.

♥ Neem pauzes
Dit is iets waar ik tijdens mijn middelbare schoolperiode heel slecht in was en wat ik ook van veel anderen hoor. Ik kon enorm jaloers zijn en het tegelijkertijd bewonderen dat een vriendin van mij 's avonds lekker haar favoriete tv programma aan het kijken was terwijl ik van mijzelf door moest blijven gaan. Ik dacht namelijk alleen maar aan dat de tijd die ik in een pauze stop de tijd is die ik ook zou kunnen leren. Ik vond het dan zonde van mijn zeldzame leertijd. Ik nam alleen pauze wanneer m'n ouders me er een beetje toe dwongen of wanneer ik echt moest eten. Ik ging dan ook daarna direct weer door. Dit was echter niet altijd zo hoor, maar vaak wel. Ik wist ergens wel dat het niet heel gezond was en dat het ook echt niet hielp. Gelukkig ging het tijdens mijn studie heel anders. Ik heb namelijk geleerd dat pauze houden tijdens het studeren enorm belangrijk is en dat het veel meer kan opleveren dan gewoon stug doorleren. Je hebt tijd om het te verwerken, om te ontspannen en even bij te komen. Terwijl ik doorleerde zakte mijn energie en zo'n pauze kan juist zorgen voor meer energie waardoor het erna veel sneller en beter gaat. Regelmatig pauze houden dus! Je hersenen hebben ook grenzen.

♥ Studeer samen
Het werkt niet voor iedereen, maar mij heeft het erg geholpen om samen te studeren. Soms deed ik dit echt samen met een vriendin door in de zelfde ruimte een hoofdstuk te leren en het daarna te bespreken maar het gebeurde ook weleens door samen samenvattingen te schrijven (het te verdelen) of vragen voor elkaar te bedenken. Het is overigens ook heel handig voor als je iets niet begrijpt. Wanneer je liever alleen wilt studeren maar wel die support, steun en toch wat hulp van een ander nodig hebt, kan het ook goed zijn om samen te studeren op afstand. Klinkt gek he? Maar ook dat heb ik veel gedaan. Een vriendin en ik hadden ongeveer hetzelfde leertempo en ook zij studeerde vaak tot laat in de avond. We belden regelmatig om dingen te bespreken en te kijken waar we waren. Je kunt dan ook bepaalde studeer tijden inplannen, pauzes en bel momenten. Het werkt overigens ook erg motiverend.

meisje
Bron

♥ Zoek ontspannende activiteiten voor tussendoor
Tijdens je pauzes kun je natuurlijk lekker even tv kijken of iets anders doen, maar je kunt ook specifiek op zoek gaan naar fijne ontspannende activiteiten. Dit werkt vaak erg goed en het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een rondje lopen, mindfullness oefeningen doen maar ook tekenen of een kleurplaat inkleuren kan heel ontspannend werken.

♥ Haalbare doelen stellen
Het komt overal wel weer in terug maar het is ook echt zo dat haalbare doelen stellen een heel belangrijk onderdeel is van zelfzorg. Veel mensen zijn geneigd te veel van zichzelf te vragen en dit zorgt alleen maar voor meer frustratie en stress. Haalbare doelen stellen kan heel lastig zijn, daarom is het misschien goed om dit samen met iemand te doen. Misschien dat een docent, begeleider op school, je ouders of een vriendin je kan helpen hiermee.

De schoolexamens zorgen bij veel mensen voor heel wat stress en het is ook een pittige periode, maar niet eentje waar je niet doorheen kunt komen. Doe je best, heel veel succes en je kan dit!

Wat is jouw tip?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nadi - Zondag 8 mei 2016 19:21
Het is zo spannend he! Ik maak me echt zorgen om die goede nachtrust. Ik ga wel op tijd naar bed, maar door de stress slaap ik pas tegen drieën. Ik heb alles geprobeerd, een uur voor het slapen geen beeldschermen of leerwerk meer, een warme kruik zodat ik zeker weet dat ik niet wakker lig van de kou, ontspanningsoefeningen, gedachten opschrijven, muziek luisteren, even uit bed en zelfs melatonine, maar niks helpt. Heeft iemand daar tips voor?
Anoniem - Zondag 8 mei 2016 20:04
Komt net te laat dit... Mijn examens begonnen 11 april al...
Lise - Zondag 8 mei 2016 21:24
Wat fijn dat jullie hier aandacht aan besteden! Ik ben ook enorm zenuwachtig voor de examens. Mijn grootste uitdaging voor de komende 2,5 week is denk ik niet om mijn diploma te halen, maar ook om echt die zelfzorg toe te passen. Ik wil iedereen heel veel succes wensen!
anoniem - Zondag 8 mei 2016 22:16
Die tip van goed slapen klopt echt.
Voor mijn examen Engels had ik erg slecht geslapen waardoor ik het examen niet haalde. Voor het hertentamen had ik wel een goede nachtrust en toen had ik een volle voldoende. Daarnaast is het goed om je vlak voor het examen een beetje af te sluiten van mensen die er heel veel over praten. Het zorgt alleen voor meer stres en ik moest het dan altijd nog zo,n 10 keer van mezelf doorkijken. Dit zou ik ook als tip geven aan anderen, ga er dus niet teveel hardop over praten. Je maakt anderen (onbedoeld) alleen maar nerveus.
Felicity-ann - Zondag 8 mei 2016 22:27
@ nadi

Wellicht heb je baat bij valeriaan. Heel veel succes met je examens!

Groetjes Felicity-ann
Lost girl - Zondag 8 mei 2016 23:27
Misschien vanuit een hele andere invalshoek of totaal niet helpend. Als je zoveel tijd, verminderde zelfzorg, nachten lerend doorhalen, onzekerheid over de lesstof hebt....zit je dan niet op een te hoog niveau of met een verkeerd vakkenpakket? Het is goed het hoogst haalbare uit jezelf te willen halen, maar je kan ook teveel willen. Het blijft de kunst om te schipperen tussen wat je wil en wat je kan.
Miekio - Maandag 9 mei 2016 00:03
Mijn tip: maak het niet te groot. Natuurlijk moet je je best doen, maar niet ten koste van je gezondheid bijvoorbeeld. Er zijn namelijk omwegen, herkansingen, doorstuderen, overdoen en andere manieren.
Achteraf gezien had ik dit zelf graag geweten, ik studeerde alsof mijn leven er vanaf hing, en dan was ik 17 jaar. Een jaartje extra voor wat vakken overdoen bij staatsexamens of volwassenenonderwijs was geen probleem en heel leerzaam.

Tijdens het leren werkt voor mijn trouwens dat ik bepaalde dingen terug laat komen. Leren met een bepaald muziekje en dat even luisteren voor het examen bijvoorbeeld. Of met dezelfde pen schrijven als mijn oefeningen thuis. Dezelfde nootjes eten tijdens studeren en examen (als je mag eten), of mijn haar op de zelfde manier invlechten. Misschien bijgeloof maar het helpt me alrijd.

Iedereen veel succes gewenst, en vooral ook niet teveel stress!
May - Maandag 9 mei 2016 01:43
Ik ben nu net klaar met studeren en ging net een paar artikelen lezen voor het slapen, dus uhm ja; voel me een beetje aangesproken haha. Maar ik loop gewoon achter wat betreft m'n planning en heb voor mijn gevoel ook niet enorm veel opgestoken van deze twee weken "vakantie" wat nog het ergste is... Daar baal ik dus wel enorm van en had hier en daar ook een paar oefenexamens moeten schrappen en verplaatsen want anders ging het echt niet. Maar nu nog steeds druk helaas, ik zie de moed er echt niet meer in :/