Zelfverzekerd overkomen

 

zelfvertrouwen, zelfverzekerdZelfvertrouwen. Sommige dagen moet je het echt uit je tenen halen. Je hebt het gevoel dat iedereen op straat een negatief oordeel heeft of een blunder ziet die jij hebt gemist toen je vanmorgen voor de spiegel stond. Je niet zelfverzekerd voelen, kan je verdrietig, angstig of moedeloos maken. Je wél zelfverzekerd voelen, is vaak afhankelijk van verschillende factoren en niet altijd even gemakkelijk te bereiken. Maar je kunt wel makkelijk oefenen met zelfverzekerd overkomen.

Je zelfverzekerd voordoen zal er niet altijd voor zorgen dat je je ook zelfverzekerd voelt, maar vaak geldt wel: fake it till you make it. Ook kan het in sommige situaties nodig zijn om wat zelfverzekerder over te komen, bijvoorbeeld als je gaat solliciteren. Christy Matta schrijft regelmatig voor de Huffington Post en deelt tips om meer zelfverzekerd over te komen.

Je lichaamshouding en attitude zijn hierbij de sleutel. Een houding die vertrouwen uitstraalt, zal bij anderen vertrouwen wekken. Hierdoor is de kans dat je iets bereikt vaak groter, waardoor je weer meer zelfvertrouwen krijgt. Als jij jezelf de moeite waard vindt, reageren andere vaak ook anders op je. Als je zelfverzekerd doet, zul je je waarschijnlijk beter over jezelf gaan voelen.

pump Praat met een duidelijke stem. Misschien moet je wat oefenen, maar een krachtige, heldere stem komt veel zelfverzekerder over dan uit onzekerheid zacht fluisteren.

pump Maak oogcontact. Niet naar de vloer staren of uit het raam turen, maar in de ogen kijken van de persoon die je een hand geeft of met wie je praat.

pump Sta en loop rechtop. Loop met trots, met je hoofd omhoog en rechte schouders. Je gaat je dan vanzelf ook zelfverzekerder voelen! Je gevoel reageert op je lichaamshouding.

pump Draag kleding waarin jij je op je gemak voelt. Zoek een stijl die bij jou past. Dit hoeft niet persé de laatste mode te zijn; iets waar jij je comfortabel en mooi in voelt. Je kunt alles aan, als je iets aan hebt waarin je je goed voelt.

zelfvertrouwen, zelfverzekerd

pump Spreek vanuit je hart. Onderzoek wat jij belangrijk vindt en waar jij gepassioneerd over bent. Als je daar over spreek, vanuit enthousiasme, voel je je vaak veel zelfverzekerder, dan wanneer je praat over iets waar je eigenlijk niet zoveel van weet of mee hebt.

pump Luister naar de ander. Luisteren is één van de belangrijkste middelen in het contact met anderen. Door echt naar de ander te luisteren, zonder ruis, leer je niet alleen veel over een ander, maar ook over jezelf: over jouw meningen, ideeën, wensen, gedachten, gevoelens en verlangens.

pump Ga niet in de aanval of verdediging. Zelfvertrouwen is niet aggressief. Als je kritiek of feedback krijgt, ga dan niet in de aanval of verdediging. Neem het in ontvangst, bedank die ander voor zijn/haar bijdrage en onderzoek wat je ermee kunt.

pump Ga voor win-win situaties. Zelfvertrouwen betekent niet altijd krijgen wat alleen jij wilt. Het betekent ook samen op zoek gaan naar een compromis. Benader een situatie met de intentie om allebei de partijen blij te maken.fouten maken, zelfvertrouwen, zelfverzekerd

pump Zet humor in. Humor breekt het ijs, vermindert spanning: het brengt een bepaalde luchtigheid in gesprekken en contacten.

pump Wees dankbaar. Zelfvertrouwen is iets anders dan arrogantie. Als iemand iets voor jou doet, wees dan dankbaar. De ander zal dit waarderen, waardoor de band beter wordt - wat weer een plus is voor jouw zelfvertrouwen.

pump Zeg sorry als dit nodig is. Als je je onzeker voelt, kan het heel lastig zijn om ook nog eens te moeten toegeven als je het niet bij het rechte eind had. Bied je excuses aan als je verkeerd zat. Maar zeg nooit sorry voor het feit dat je leeft, menselijk bent en ruimte inneemt. Dan doe je jezelf te kort.

pump Geef complimenten. Als je iemand een compliment geeft, krijgt de ander een boost. Maar het is zo'n positieve daad, dat je het geliijk weer terug krijgt in de vorm van dankbaarheid of positiviteit.

Je kunt niet elke situatie veranderen of op elke gebeurtenis invloed hebben. Maar door een positieve houding aan te nemen, door op te komen voor jezelf en wat jij belangrijk vindt en door anderen met respect te behandelen, ontwikkel je het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om de wereld aan te kunnen.

Kijk hier voor meer tips om meer zelfverzekerd te worden.

Wat helpt je meer zelfverzekerd te voelen?

Bron: www.huffingtonpost.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Bosbes - Dinsdag 25 september 2012 13:39
Ik heb over een paar uur een sollicitatiegesprek. Ik ga de tips zeker meenemen :D
Mella - Dinsdag 25 september 2012 14:24
Mooi artikel en goede tips! Wat ik soms doe als ik me zelfverzekerd wil voelen in bepaalde situaties is aan bepaalde rolmodellen denken die ik heb.

Stel dat jouw moeder, een vriendin van je, of een bekend persoon, altijd heel gemakkelijk omgaat met problemen, of altijd het middelpunt is van leuke feestjes, dan probeer ik me bijvoorbeeld te bedenken wat diegene zou doen, en probeer bepaalde positieve gedragingen zelf over te nemen.
Mevrouw - Dinsdag 25 september 2012 16:48
Superbedankt voor deze tips! Sommige moet ik echt onthouden, harder praten, niet overal heen kijken, en niet in verdediging gaan!
Cylu - Dinsdag 25 september 2012 19:09
Bedankt voor deze goede tips!
. - Dinsdag 25 september 2012 22:57
Ik heb ze uitgeprint haha
sabriena - Vrijdag 26 september 2014 18:29
ik wil dat ik niet gepest word
fusia - Dinsdag 8 september 2015 14:56
Afspraken maken dingen regelen over mijn rechten praten lukken mij nooit. Als iemand anders voor mij regeld dan accepteren ze dat sneller terwijl het precies de zelfde vragen zijn van mij en de ander. Hoe komt dit.