Zelfhulp: eetbuien voorkomen

 

De afgelopen jaren heb ik al heel wat blogs geschreven over eetbuien en wat je er tegen kunt doen. De meeste tips zijn wel bekend, maar ze in de praktijk toepassen kan een stuk lastiger zijn. Als de drang naar eten stijgt en de spanning oploopt, dan is het nu eenmaal heel lastig om je te bedenken wat je voor afleiding kunt gaan zoeken of wie je zou kunnen bellen. In deze blog wil ik dan ook een oefening met jullie delen die ik op een andere website voorbij zag komen. Deze oefening kan je helpen om op een praktische manier eetbuien tegen te gaan zonder dat je op het moment zelf al te veel na hoeft te denken over hoe je dit moet gaan doen.

Deze oefening is vooral belangrijk in de voorbereiding en heet de 5-5-5-5-5 oefening, oftewel 5 keer 5. In grote lijnen betekent het dat je hele specifieke manieren van afleiding op gaat zoeken en opschrijven zodat je op de lange termijn de vicieuze cirkel waar je in zit, kunt doorbreken. Als je overweldigd wordt door stress en spanning is het belangrijk om te handelen en daarbij kan het hebben van een heel gedetailleerd plan ontzettend goed helpen. Als je wil dat dit slaagt, dan vraagt de oefening wel honderd procent van je aandacht. Pak een stuk papier en schrijf de volgende dingen op.

5 mensen die je kunt bellen als je je rot voelt, erg somber bent of even je verhaal kwijt wil
Denk hierbij aan een vriend(in), iemand in de familie, iemand die je kent van school of een sport of mensen die je misschien wel kent uit therapie of via Proud2Bme. Het gaat erom dat het mensen zijn die je ook daadwerkelijk zou bellen op het moment dat het niet goed met je gaat en niet om mensen die je wel aardig vindt maar bij wie je, als het zover is, niet aan zou durven geven dat je je slecht voelt. Schrijf ook alvast de telefoonnummers erbij en bespreek met hen of je hen mag bellen op moeilijke momenten en hoe ze je zouden kunnen helpen.

5 manieren om te ontspannen
Ontspanning is heel persoonlijk. Voor de één is ontspanning even onder een hete douche staan en voor de ander is ontspanning even vijf minuten op bed liggen met de ogen dicht. Bedenk voor jezelf wat jou kan helpen om echt even te ontspannen, al is het maar een paar minuten. Het gaat erom dat je uit de focus van die eetbuidrang komt. Soms is het al fijn om even te rekken en te strekken of een korte mindfulnessoefening te doen. Muziek kan vaak ook helpen.

5 plekken waar je naartoe kunt als je even moet kalmeren
Ook deze plekken kunnen heel persoonlijk zijn. Denk aan wat jou helpt te kalmeren, maar houd het reëel en dichtbij huis. Ik vind het strand bijvoorbeeld erg fijn, maar als ik me slecht voel, dan ben ik niet binnen een paar minuten bij het strand omdat ik daar simpelweg niet bij in de buurt woon. Een slaapkamer kan al fijn zijn om je even in terug te trekken. Denk ook aan een andere rustige kamer waar je niet gestoord kunt worden, of een favoriet plekje bij jou in de buurt waar je graag komt.

5 helpende dingen die je tegen jezelf kunt zeggen
Het gaat hierbij om kleine zinnetjes, een soort mantra's, die je zelf ook gelooft en die je kracht geven. Dit kunnen misschien quotes zijn die voor jou veel betekenen maar ook dingen die je zelf hebt bedacht of die iemand anders eens tegen je gezegd heeft. Denk bijvoorbeeld aan ‘'dit moment gaat voorbij'' of ‘'ik kan dit aan''. Zorg ervoor dat deze zinnetjes vooral geloofwaardig voor zijn en dat ze echt iets bij je oproepen. Zomaar wat zinnen opschrijven en tegen jezelf zeggen helpt immers niemand op het moment dat de spanning hoog zit.

5 activiteiten waarmee je jezelf kunt afleiden
Hierbij gaat het echt om concrete afleiding zoals het maken van een puzzel, een film kijken of een rondje rennen. Kijk naar wat haalbaar is en wat je in de praktijk echt zou gaan doen. Heb je niets met puzzelen, schrijf dit dan niet op je lijst want dan zul je dit ook niet gaan doen. Schrijf verschillende dingen op voor zowel binnen als buiten. Houd je bijvoorbeeld erg van hardlopen, houd er dan rekening mee dat het ook weleens slecht weer kan zijn waardoor deze optie afvalt. Het is prettig als er dan nog mogelijkheden over blijven.

Hang deze lijst tot slot op een plek waar je het altijd kunt zien, zoals op de koelkast of een deur of muur waar je iedere dag langs loopt. Zodra je de behoefte voelt om eetbui te houden, doe dan minimaal één van deze vijf punten voor minimaal vijf minuten. Veel succes en sterkte, ik hoop dat het je helpt. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Black Tiger - Zondag 22 januari 2017 14:11
Oh handig. Ik ga dit proberen tegen zelfbeschadiging. Thnx
S. - Zondag 22 januari 2017 15:53
Echt heel fijn en concreet! Ook voor andere momenten die moeilijk zijn erg bruikbaar, lijkt me. Dank je wel!
mijnblogeva - Zondag 22 januari 2017 16:04
Ik ga het zeker proberen maar. .. heb je misschien een tip voor wat te doen als je elke dag, de hele dag last hebt van eetbuien en gedachtes om telkens toch net meer te eten? ××
NadinevdW - Zondag 22 januari 2017 17:59
Ik voel ze dus nooit aankomen..
Ingrid - Zondag 22 januari 2017 19:49
Zowiezo heel bruikbaar deze 5 5 5 5 5.xxx
britneyangel - Zondag 22 januari 2017 19:56
handig deze tip! ik ga het uitproberen, bedankt sandra, en hopen dat het werkt
Vlien - Zondag 22 januari 2017 23:22
lies - Maandag 23 januari 2017 11:21
dankjewel sandra, voor deze mooie blog met tips. zo heb ik (en ik denk velen met mij) wat meer handvaten gekregen om de eetbuien tegen te gaan. nadat het lang zoek was, krijg ik zo mijn hoop weer een beetje terug! dankjewel.
Jessica* - Maandag 23 januari 2017 18:31
Dit ga ik doen! Klinkt er hulpzaam!
anoniem - Maandag 23 januari 2017 18:35
Ben bang voor honden hoe kom ik van mijn angst af?
Roos - Dinsdag 6 juni 2017 23:22
Thanks super....