Zelfbeschadiging tegengaan met vlinders

 

Zelfbeschadiging; mijn omgeving kon zich er niks bij voorstellen. Waarom zou je jezelf pijn doen? Waarom zou je je lichaam zichtbare schade aan willen doen? Waarom?! Een goede vraag, want zelfbeschadiging doe je inderdaad niet voor niets. Daar zit altijd van alles achter en het is belangrijk om daar hulp en steun voor te vragen. Toch is het niet makkelijk om dan meteen te stoppen met zelfbeschadiging. Die hulp en steun kunnen helpen op de lange termijn, maar op de korte termijn zorgt de drang om jezelf te beschadiging voor veel heftige gevoelens. De korte termijn oplossing is toegeven aan die drang - met alle gevolgen van dien - maar dat wil je niet... Wat moet je dan doen? Een optie is om het tegen te gaan met vlinders.

Vlinders? Ja, vlinders. Ik heb het over The Butterfly Project. In 2012 is hier al eens over geschreven op Proud2Bme, dat wist ik tot kort geleden nog niet. Toen ik op ons forum zag dat iemand het benoemde, vond ik het zo'n mooi idee dat ik het graag weer even onder de aandacht wil brengen. Zelf heb ik ook geworsteld met zelfbeschadiging en ik kan me voorstellen dat zo'n project heel betekenisvol kan zijn. Het kan misschien niet al je problemen oplossen en spreekt misschien niet iedereen aan, maar ik denk wel dat het veel mensen zou kunnen steunen. Ik lees dan ook veel positieve berichten onder de blog die we op Proud2Bme al hadden en op de rest van het internet!

De regels van The Butterfly Project zijn vrij simpel:

1. Als je jezelf pijn wilt doen, pak een pen of stift en teken een vlinder op de plek waar je jezelf pijn wilt doen.
2. Vernoem de vlinder naar iemand die veel voor je betekent of iemand die graag wilt dat je beter wordt.
3. Je mag de vlinder er niet afpoetsen.
4. Als je jezelf pijn doet voordat de vlinder weggevaagd is, gaat de vlinder dood en moet je hem eraf wassen. Als je jezelf geen pijn doet, blijft de vlinder leven.
5. Een ander persoon mag de vlinder ook op jou tekenen. Dit maakt de vlinder extra bijzonder, zorg er goed voor.
6. Ook als je niet aan zelfbeschadiging doet of op dit moment de drang niet hebt, kan je een vlinder tekenen om steun te betuigen.

Als regels perfectionisme triggeren

Wanneer je worstelt met zelfbeschadiging, een eetstoornis of andere problematiek heb je misschien al een hele hoop regels voor jezelf ontwikkeld. Regels die helemaal niet helpend zijn omdat je te streng bent voor jezelf, waardoor het continu voelt alsof je het verkeerd doet. Ik kan me voorstellen dat de regels van The Butterfly Project je misschien ook een naar gevoel kunnen geven. Wat als het niet lukt? Wat als je een vlinder doodmaakt? Stel je dan degene wiens naam je op had geschreven niet ontzettend teleur?

Loskomen van zelfbeschadiging of herstellen van een eetstoornis kost tijd en gaat met ups en downs. Het is eigenlijk zo goed als nooit zo dat je bedenkt 'en nu stop ik ermee' en dat het dan ook meteen lukt. Weet dus dat het niet abnormaal is of betekent dat je faalt als het jou niet in één keer lukt. Dat is eigenlijk best normaal. Laat de regels geen eis zijn, maar een motivatie. Natuurlijk mag je je wel een rot voelen als de vlinders - of wat dan ook - je niet helpen zoals je had gehoopt, maar laat het niet uitlopen tot zelfhaat. Je doet je best en het is ook moeilijk. Als het één keertje wel helpt, dan is het al winst. En weet dat je voor jouw problematiek echt meer hulp mag zoeken, omdat er nog zo veel achter zit wat tijd en aandacht nodig heeft.

Zelfbeschadiging is niet altijd zichtbaar

Zelfbeschadiging is niet altijd zichtbaar. Daar schrijft Lonneke over in de blog 'Zie je mijn pijn'. Dat het niet zichtbaar is, betekent zeker niet dat het minder erg is. Ja, het is zwaar als anderen het aan je kunnen zien en je je bekeken voelt, maar het is ook zwaar als anderen het niet zien en je het écht zelf moet opbrengen om geholpen te worden.

Hulp zoeken bij zelfbeschadiging

En die hulp is hard nodig. Zelf heb ik nooit hulp gezocht; mijn ouders kwamen erachter en stuurden me naar de huisarts - ik was nog heel erg jong. Ik was hier zo van geschrokken dat ik het daardoor ook minder ging doen, maar ik ontwikkelde niet veel later wel een eetstoornis. Het is dus niet dat de achterliggende problematiek er ook mee geholpen was. Tijdens mijn eetstoornis kwam ook de zelfbeschadiging met vlagen weer terug, maar nooit meer zo erg. Toen ik heb het wel in therapie besproken, maar de eetstoornis en achterliggende problematiek lagen voorop. In feite kan een eetstoornis natuurlijk ook een vorm van zelfbeschadiging zijn. In deze blog lees je op welke manieren je jezelf nog meer pijn doet; dat is misschien wel meer dan je denkt.

Om welke reden en op welke manier je jezelf ook pijn wilt doen, dat is een teken dat het niet goed met je gaat en dat je hulp nodig hebt. Vertel het aan iemand die je vertrouwt en/of een hulpverlener. Ook als je er alleen aan denkt, maar het nog niet hebt gedaan, mag je hier al hulp voor zoeken. Dat is ontzettend spannend, want het is een heel kwetsbaar stukje van jou, maar weet dat je niet gek of slecht bent als je jezelf beschadigt of daarover nadenkt. Helaas worstelen ontzettend veel mensen hiermee en ik zou iedereen die hulp gunnen. Jij toch ook? Jij dan ook. Je bent niet alleen.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

22
APR
Rokjesdag
3

Reacties

V - Donderdag 1 oktober 2020 19:11
Wat grappig en leuk om het hier tegen te komen. Ik heb dit project zelf ook gedaan n jaar geleden en het heeft me toen wel goed geholpen. Ik had op n gegeven moment 4 getekende vlinders op m’n arm haha. Ik vind het in ieder geval een mooi project! Ik ben ook echt nog wel wat keren terug gevallen maar het idee blijft mooi en ook helpen.
V - Donderdag 1 oktober 2020 19:13
Oh ja kleine toevoeging, ik deed het soms net iets anders. Dan tekenden we vlinders op elkaars arm vandaar die 4 vlinders :)
MandyLiv - Donderdag 1 oktober 2020 19:50
ah dit vind ik zo mooi...
Romy - Donderdag 1 oktober 2020 20:11
Mooi project
ik struggle al langer met zelfbeschadiging. ik ben paar maanden clean van snijden, maar zoals iedereen hier weet zijn er zoveel meer dingen om te doen.
ik hoop dat iedereen dit helpt.
Anoniem - Vrijdag 2 oktober 2020 00:54
Het butterfly project heeft mij ook vaak erg goed geholpen!
ikkuh1985 - Maandag 5 oktober 2020 01:18
Mooi project!!!