Yoga met Irene en Danique

 

Yoga is hip. Als je opzoek bent naar een gezond lichaam en een gezonde geest kan yoga je daar goed bij helpen. Yoga is namelijk inspannend, maar ook ontspannend. Het is een praktische methode om lichamelijk en mentaal sterker te worden en meer in balans te komen. Irene en Danique hebben allebei weleens yoga gedaan en hebben er dus ook verschillende ervaringen mee. In deze blog zullen ze die ervaringen met jullie delen.

Irene
Het was net uit mijn mijn relatie en ik zat vreselijk in de put. Ik was op dat moment al wat verder in therapie, maar nog niet helemaal van mijn eetstoornis af. Wel had ik al door dat voor mij niet goed zou zijn thuis te blijven en misschien de kans op eetbuien te laten ontstaan. Nee, ik moest de deur uit en het liefst onder de mensen zijn.

Een vriendinnetje van mij had me via een Facebookevenement uitgenodigd voor een yogales buiten in het park. Dit leek me wel een goed idee. Ik vond het mega spannend en zette met een kloppend hart m'n fiets vast tegen het hek dat om het park heen stond en liep richting het groepje dat net hun yogamatten aan het uitrollen was. Nou, daar ga ik dan.

Ik kwam aanlopen en werd welkom geheten alsof ze allemaal op me zaten te wachten. Wat fijne ervaring was dat! De yoga-lerares was een heel inspirerende, stoere vrouw die tijdens de oefeningen prachtige verhalen vertelde over waarom we ze deden en waar yoga vandaan kwam. Het was een tikkeltje zweverig, maar dat kan ik wel waarderen. Er hing een hele fijne sfeer tijdens de les en het maakte allemaal niet uit hoe goed je was, als je maar deed wat voor jou fijn voelde.

Tijdens de oefeningen liep de lerares langs alle matjes om onze houding eventueel te corrigeren. Het was een heel aparte ervaring om op te merken dat wanneer je maar een centimeter van houding veranderde de oefening al heel anders leek te voelen. Sommige oefeningen moest je met z'n tweeën doen en dit resulteerde af en toe in flink gelach. Naast dat ik flink m'n spieren heb gestrecht en getraind heb ik ook onwijs veel plezier gemaakt. Toen ik weer op de fiets naar huis zat, straalde ik helemaal.

Ik had dus meteen een heel goede ervaring met yoga en besloot me er daarom wat meer in te verdiepen. Ik nam lessen bij de yogaschool die die middag in het park was, kocht een yogamat en begon thuis lessen mee te doen met youtubevideo's. Ik ontdekte dat yoga niet slechts het aannemen van houdingen en het stretchen van je spieren was, maar dat er ook een hele filosofie achter zat. Deze filosofie lijkt veel op wat we tegenwoordig mindfulness noemen en ik kon ook helemaal wegdromen op de oude Indiase verhalen die mijn yogalerares vertelde.

Ik heb ook af en toe een proeflesje gedaan bij andere yogascholen, maar dit vond ik lang niet altijd even leuk. Ik kwam tot de conclusie dat ik mijn eigen lerares gewoon heel leuk vond. Zij was zo'n powervrouw! Dit terwijl ze helemaal niet mooi slank was en best gekke trekjes had. Ze was zo lekker zichzelf en was ook niet bang om eens een minder goede dag te hebben. Ik keek onwijs naar haar op. Ze inspireerde me. Ook op Youtube kon ik alleen maar naar filmpjes kijken van Yoga with Adriene. Het was voor mij dus best persoonsgebonden, misschien wel omdat het voor mij verder ging dan simpelweg een sport. 

Yoga heeft veel voor mij betekend. Ik kwam meer en beter in contact te staan in mijn lichaam en paste de filosofie steeds meer toe in mijn eigen leven. Ook merkte ik dat ik daadwerkelijk wat sterker en leniger begon te worden. Toch is deze periode ook weer een beetje overgewaaid. Op dit moment doe ik eigenlijk helemaal geen yoga meer. Laatst heb ik het nog eens een keer proberen op te pikken, maar niet met veel succes. Ik denk dat ik het dan maar niet moet forceren. Misschien dat ik er ooit nog wel eens aan begin, maar voor nu ben ik blij dat ik er in ieder geval veel aan heb gehad.

♥ Danique 
Ik ben altijd druk. Druk met de dingen die ik moet doen, want ik plan mezelf vaak heel vol, maar ik ben vooral ook druk in mijn hoofd. Ik pieker me vaak helemaal suf. De ene keer kan ik daar heel goed tegen. Ik ben voor mijn gevoel altijd scherp en oplettend. Ik loop ook eigenlijk nooit in zeven sloten tegelijk. De andere keer heb ik er echter wel last van. Ik kan dan ’s avonds bijvoorbeeld niet slapen.

Eigenlijk dacht ik altijd dat mijn gepieker niet zo erg zou zijn. Ik had er dan soms wel last van, maar het belemmerde me verder niet. Dacht ik. Een aantal maanden terug kreeg ik opeens behoorlijk last van mijn nek en rug. Ik dacht dat het kwam door in een verkeerde houding geslapen te hebben en dat het vanzelf wel weer over zou gaan, maar wat was niet het geval. Uiteindelijk ben ik naar de fysiotherapie gegaan en daar werd ik gemasseerd en gekraakt. De fysiotherapeut zei dat mijn nek- en rugklachten kwamen door te veel stress en spanning. Ik/mijn lichaam kan moeilijk ontspannen. Ik sta altijd in de actiemodus en echt rusten kan ik blijkbaar niet. Ik zeg blijkbaar, omdat ik dat niet wist. Ik dacht eigenlijk dat een avondje op de bank wel gelijk stond aan ontspannen, maar volgens de fysio was dat niet écht ontspannen. Mijn lichaam komt dan alsnog niet tot rust. Haar advies? Yoga doen.

Toen ze me het advies gaf om yoga te gaan doen, moest ik eigenlijk een beetje lachen. Ik heb yoga in het verleden weleens gedaan, maar dat was niks voor mij. “Ik heb daar het geduld niet voor”, zei ik tegen de fysiotherapeut. Ik vond de rust en kalmte van yoga maar zweverig. “En dat is nou juist precies de reden waarom yoga nu juist zo goed voor jou zou zijn”, was haar antwoord. Het zou mijn lichaam rustiger en wat meer ontspannen maken.

Ik wilde wel van de nek- en rugklachten af dus ik nam haar advies wel serieus. Op de website van mijn sportschool zocht ik op of ze daar ook yogalessen gaven en niet veel later stond ik in de sportzaal met een yogamatje, klaar om yoga ‘weer op te pakken’. Ik had verwacht dat er allemaal zweverige mensen zouden zijn (ja, een groot vooroordeel, ik weet het), maar dat was niet het geval.

In een uur tijd werden er een hoop verschillende oefeningen gedaan. De ene oefening ging me makkelijker af dan de andere. Ik heb een sterk lichaam dus ik dacht dat het allemaal wel een eitje zou zijn, maar dat viel tegen. Het was soms echt zwaar en eerlijk gezegd vond ik er niks relaxt aan. Ik was vooral bezig me in onmogelijke posities te wurmen. De rust en kalmte die de instructeurs uitstraalden, voelde ik totaal niet.

De laatste paar yoga-oefeningen waren echter wel heel ontspannend. Nadat de yogales ook was afgelopen, had ik wel een heel ontspannen, fijn gevoel. Was dit dan echte ontspanning voor je lichaam? Ik denk het eigenlijk niet, omdat ik nog steeds erg veel aan het nadenken was. Écht ontspannen lukte dus ook niet, maar ik denk ook niet dat ik dat na zo’n eerste keer had kunnen verwachten.

Ik heb daarom besloten om wel door te gaan met yoga en waar dat kan een lesje mee te pakken. Ook had ik het voornemen om thuis mindfulness oefeningen te gaan doen. De eerste paar dagen ging het heel goed met die oefeningen, maar daarna schoot dat er ook wel weer bij in. Ik probeer in ieder geval mijn lichaam serieus te nemen en als yoga en mindfulness mij daarbij kan helpen, dan sta ik ervoor open om het te proberen. Ik neem het mezelf ook niet kwalijk dat het niet in één keer allemaal lukt, maar ik doe mijn best. Hopelijk zullen mijn klachten hierdoor ook snel verdwijnen.

Wat zijn jullie ervaringen met yoga?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem - Vrijdag 3 november 2017 10:44
Ik doe sinds een half jaar elke week yoga en vind het heerlijk! echt mega ontspannend en goed voor mijn lijf!
Lost girl - Zaterdag 4 november 2017 01:03
Je laatste zin somt volgens mij je hele probleem op. "klachten snel verdwijnen". Waarom snel. Door snel heb je ze juist gekregen. De tijd die je erin hebt gestoken om zoveel stress te krijgen moet je ook nemen om je lichaam in balans te brengen. Als je last hebt van piekeren en jezelf vol moeten plannen dan zou ik kijken wat daar achter zit. Waarom moet het druk zijn als je al van nature een druk hoofd hebt. Daar zat ik gewoon even aan te denken.
Hanneke - Zaterdag 4 november 2017 10:08
Yoga lijkt me ook wel wat, misschien een keer een lijstje maken met fijne yogaplekken per stad? want ik weet niet zo goed waar ik de lessen zou moeten volgen?
Zelf zou ik ze graag in eindhoven of den bosch doen, iemand tips?
vanAnaarB - Zaterdag 4 november 2017 11:48
Yogastudio's hebben vaak Facebook pagina's, waar je recensies kunt lezen. Ook krijg je door de foto's die ze zelf plaatsen een idee van de sfeer die in de studio zou kunnen hangen. Misschien dat je op die manier je zoektocht kunt starten?
Erna - Maandag 6 november 2017 10:16
Ik kan niet meer zonder yoga šŸ˜Š
Het hoort bij mijn dagelijkse routine.Niet alleen voor mijn lichaam ,maar mijn mindset en geestelijke balans.ā¤
Ingrid - Vrijdag 10 november 2017 07:12
I love Yoga, kan het niet meer wegdenken uit mijn leven. Sinds vijf jaar ga ik naar een hele fijne studio en voel echt hoe waardevol en helpend Yoga is voor mij zowel fysiek als mentaal......
Gerda - Maandag 27 december 2021 18:04
Ik wil mijn naam kwijt